Ειδήσεις

15 Απρ 2009

Επίσκεψη του Συλλόγου Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων στα Οχυρά Ρούπελ

Ένα όνειρο πολλών ετών επί τέλους φέτος έγινε πραγματικότητα. Καταφέραμε να επισκεφθούμε με οχήματα του Συλλόγου μας, το οχυρό Ρούπελ και να πάρουμε μέρος στον εορτασμό της 68ης επετείου, των μαχών πού έγιναν στην αμυντική γραμμή Ι. Μεταξά.
…….
Συνεχίζεται…


Σημαντική ήταν η βοήθεια του Α.ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Δημήτρη Βούλγαρη και του διοικητή Α’ ΣΣ Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Κατή για την έγκριση της επισκέψεως μας τους οποίους και ευχαριστούμε.

Ξεκινήσαμε το πρωί της Παρασκευής (3/4) με πούλμαν, και το απόγευμα βρισκόμασταν στο Σιδηρόκαστρο. Τα οχήματα φορτώθηκαν σε 4 νταλίκες, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Από πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου (4/4) άρχισε η εκφόρτωση των οχημάτων, προκαλώντας μία όμορφη αναστάτωση στον χώρο γύρο από το ξενοδοχείο μας.

Στις 09:00 και μέχρι τις 13:00 παρατάξαμε τα οχήματα στην Κεντρική Πλατεία του Σιδηροκάστρου, σε χώρο πού μας υπέδειξε από πριν ο Αντιδήμαρχος κ. Χ. Καλτζίδης. Οι πολίτες με περιέργεια αλλά και ενθουσιασμό περιεργάζονταν τα GMC, Chevrolet C-15, MB, Harley-Davidson WLA, Austin 8, Dodge WC 52, Otter 1, M3-A1 και Dodge Command. Στην συνέχεια ανεβάσαμε τα οχήματα στο Ρούπελ, και τα παρατάξαμε δίπλα από το Μουσείο.

Το βράδυ του Σαββάτου αρκετά μέλη του Σ.Δ.Ι.Ο. επιστεφτήκαμε το ιδιωτικό μουσείο του Μ. Τσαρτσίδη με θαυμάσια εκθέματα γύρο από την Ιστορία του Σιδηροκάστρου και των Οχυρών.

Την Κυριακή (5/4) από τις 09:30 όλη η αποστολή του Σ.Δ.Ι.Ο. βρισκόταν στο Μνημείο του Ρούπελ, μαζί με άλλους περίπου 3000 επισκέπτες. Η επίσημη τελετή άρχισε στις 11:00 με δοξολογία, εκφώνηση του ιστορικού των μαχών, με ηχητικά εφέ αλλά και πραγματικές ανατινάξεις, προσκλητήριο πεσόντων και καταθέσεις στεφανιών. Όλη την διάρκεια της τελετής η σημαία του Συλλόγου μας κυμάτιζε στον χώρο των επισήμων. Σημαιοφόρος ο Γενικός Γραμματέας του Σ.Δ.Ι.Ο. κ. Γ. Δρακόπουλος. Τέλος ο Πρόεδρος, Ξ. Βορδώνης, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Σ.Δ.Ι.Ο. Στην συνέχεια οι κ.κ. Βορδώνης και Δρακόπουλος παρέδωσαν αναμνηστικές πλακέτες στον Διοικητή Α’ Σ. Σ. Αντιστράτηγο Κ. Κατή, τον Διοικητή της 10ης Ταξιαρχίας, Συνταγματάρχη Δ. Ευαγγελίδη και τον Διοικητή του 567/Τ.Π. Αντισυνταγματάρχη Σ. Κουντουρά. Πριν αναχωρήσουμε από το ιστορικό Ρούπελ ξεναγηθήκαμε σε μέρος των υπόγειων στοών του οχυρού.

Όταν όλοι οι επισκέπτες αναχώρησαν, κατεβάσαμε τα οχήματα, και σε ενδεδειγμένο χώρο δίπλα στον Στρυμόνα τα φορτώσαμε και πάλι στις νταλίκες για να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.

Την Δευτέρα (6/4) και πριν αναχωρήσουμε από το Σιδηρόκαστρο, επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο, όπου μας περίμεναν ο Δήμαρχος κ. Αθ. Σπάσης και ο Αντιδήμαρχος κ. Χ. Καλτζίδης. Ανταλλάξαμε πλακέτες σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα και μας πρόσφεραν σε κάθε μέλος της αποστολής αναμνηστικά δώρα, ένα βιβλίο της πόλης, ακανέδες και τσίπουρο.

Για την ιστορία, τα μέλη του Συλλόγου πού ακολούθησαν την αποστολή στο Ρούπελ ήταν οι κ.κ. Ξ. Βορδώνης, Κ. Φάρρος,Δ, Ρούσσινος, Γ. Δρακόπουλος,Χ. Σπανίδης, Α. Βορδώνης,Χ. Πατσάς,Π. Στεργιώτης,Δ. Λαρόζας και η κα. Χ. Βορδώνη. Επίσης από τα Χανιά οι κ.κ.Δ. Βιολάκης και Π. Καραγιαννίδης. Κατ’ εξαίρεση σαν απόγονος μαχητού του Ρούπελ μαζί μας ήταν και ο κ. Ευ. Γκογκολάκης με την οικογένειά του, επίσης από τα Χανιά. Μαζί μέλη και άτομα πού τα συνόδευαν στα οχυρά ανεβήκαμε 26 άτομα.-


Περισσότερα: http://www.sdio.gr/Article.php?PageId=88&ArticleId=128&Language=el