Ειδήσεις

3 Απρ 2009

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση σε τέσσερα σενάρια για Παυλίδη

Ακόμη πιο βαθιά στο σκάνδαλο Παυλίδη εγκλωβίζεται η κυβέρνηση, μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την εκβιαστική μίζα από τον γαλάζιο εφοπλιστή Φωτ. Μανούση. Η εξέλιξη αυτή, όπως παραδέχονται επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., βάζει σε δοκιμασία την οριακή αυτοδυναμία των 151 βουλευτών, ενεργοποιώντας εκλογικά σενάρια.

1. Δεν παραιτείται
Ο Αριστοτέλης Παυλίδης επιμένει να μην παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα και η Ν.Δ. ανέχεται την κατάσταση που διαμορφώνεται παραμονές των ευρωεκλογών, με στόχο να διασώσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Το σενάριο συνδυάζεται με προσπάθεια κουκουλώματος του σκανδάλου στη Βουλή.

2. Διαγράφεται
Ο Αριστοτέλης Παυλίδης δεν παραιτείται και διαγράφεται, με αποτέλεσμα η Ν.Δ.να χάσει τη δεδηλωμένη των 151. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί άμεσα σε εκλογές, εκτός κι αν ο Κ. Καραμανλής επιλέξει τον δρόμο μιας άτυπης ή υπόγειας συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ ή τον ανεξάρτητο σήμερα κ Π. Τατούλη. Για πολλούς στη Ν.Δ., η διαγραφή οδηγεί στις κάλπες, δίνοντας την ευκαιρία για μια «ηρωική έξοδο» στον Κ. Καραμανλή, η οποία θα συνδυαστεί με την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια όσων έχουν εμπλακεί και σε άλλα σκάνδαλα.

3. Ανεξαρτητοποιείται
Ο Αριστοτέλης Παυλίδης δεν παραιτείται, αλλά ανεξαρτητοποιείται από τη Ν.Δ., αποφεύγοντας τη διαγραφή. Η κυβέρνηση μένει με 150 βουλευτές και οι εκλογές είναι μονόδρομος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άμεση προσφυγή στις κάλπες οδηγεί και σε παραγραφή του σκανδάλου.

4. Παραιτείται
Ο Αριστοτέλης Παυλίδης παραιτείται (σ.σ.: υπέρ της πρώτης επιλαχούσας στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα κ. Μίκας Ιατρίδη). Το σκάνδαλο θα ερευνηθεί από τη Βουλή, ύστερα από τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, συνεχίζοντας να προκαλεί κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα. Αλλά η Ν.Δ. θα μπορεί να κινηθεί πολιτικά, έχοντας διασώσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Από: Τα Νέα