Ειδήσεις

13 Απρ 2009

Ποιος είναι ο Φώτης Μανούσης

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του, που ξεκινά πριν από 28 χρόνια, η Θεσσαλονίκη και η Σαμοθράκη.

Σπουδάζει υπομηχανικός στην Ιταλία και πιάνει δουλειά στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος όπου αναπτύσσει συνδικαλιστική δράση («κόκκινων αποχρώσεων» όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες).
Η γνωριμία του με τον Σωτήρη Κούβελα τη δεκαετία του ’80 αποδεικνύεται καθοριστική καθώς τη χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο για την επαγγελματική του εκτόξευση. Ο Φ. Μανούσης ήταν ο «στρατηγός» του επιτελείου Κούβελα στον προεκλογικό αγώνα για το Δήμο Θεσσαλονίκης το 1986, αλλά και αργότερα, για την επανεκλογή του πρώην υπουργού με ρεκόρ ψήφων στο εθνικό Κοινοβούλιο......

Συνεχίζεται...
Αποτελεί επί σειρά ετών το «δεξί χέρι» του και καταλαμβάνει θέσεις-κλειδιά. Διατελεί γενικός γραμματέας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος στη Δημοτική Εταιρεία των Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων (όπου το 1987 από τη θέση αυτή βρίσκεται απέναντι στον Νίκωνα Αρκουδέα και τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στη «μάχη της κεραίας» στο Σέιχ Σου), αλλά και γενικός γραμματέας ΠΕΧΩΔΕ .
Την εποχή εκείνη «χρίζεται» καναλάρχης. «Στήνει» στην Αθήνα, με συνοπτικές και αμφιλεγόμενες διαδικασίες, ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, το Νew Channel, ενόσω παραμένει πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας αλλά και την περίοδο που ασκεί καθήκοντα γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι κακές γλώσσες της εποχής μιλούσαν για μεταφορά εξοπλισμού αλλά και προσωπικού από το TV 100.
Η εμπλοκή της Εθνικής Τράπεζας και του τότε διοικητή της ήταν καθοριστική στην εξέλιξη αυτή. Ρόλο-κλειδί έπαιξε και ο τότε πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, επί υπουργίας Κούβελα (στο Εσωτερικών και το Προεδρίας), Παναγιώτης Λαδάς, ο οποίος «έδωσε το πράσινο φως» για την προσωρινή άδεια στο κανάλι. Ο κ. Λαδάς ήταν προσωπικός φίλος του υπουργού και συμμετείχε και στη διοίκηση της Δημοτικής Εταιρείας επί Μανούση.
Ο Μανούσης αποκαλούσε τον Σ. Κούβελα «καπετάνιο». Όταν όμως διαισθάνθηκε πως η κατάσταση άλλαζε, χάραξε δική του πορεία, αναζητώντας άλλα στηρίγματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι «έριξε» τον «καπετάνιο» του…
Μέσω του καναλιού ο Μανούσης διαφημίζει τη Σαμοθράκη όπου από το 1988-89 είχε αγοράσει μεγάλες εκτάσεις γης έναντι 500 δρχ. το στρέμμα. Διαφημίζει επίσης και το πλοίο «Αρσινόη», το οποίο έκανε ταξίδια από την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα για την Καμαριώτισσα.
Το πλοίο και η εταιρία SAOS πέρασαν στα χέρια του αφού είχαν πολυδιαφημιστεί από το κανάλι…
Για τη φιλοσοφία της εταιρίας, ο ίδιος έλεγε ότι «διέπεται από πνεύμα επιχειρηματικής τόλμης, αλλά και μεθοδικότητας». Υποστήριζε επίσης ότι «δίνουμε μεγάλη έμφαση στο διαρκή εκσυγχρονισμό του στόλου μας, την ποιοτική και ανελλιπή εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου». Η πραγματικότητα όμως συχνά τον διέψευδε. Γεγονός πάντως είναι ότι τα πλοία του επιδοτούνταν και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Όμως, πολύ συχνά οι επιβάτες των πλοίων του έμεναν στο λιμάνι… καθώς δεν εκτελούνταν δρομολόγια με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν εισπραχθεί οι επιδοτήσεις, ενώ και οι εργαζόμενοι, που μήνες κάνουν επίσχεση εργασίας κι είναι απλήρωτοι, δεν εξοφλούνται με το ίδιο αιτιολογικό.
Η γνωριμία του με τον Αριστοτέλη Παυλίδη χρονολογείται από την περίοδο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Παυλίδης ήταν πολιτικός φίλος του Σωτήρη Κούβελα και η σχέση του με τον εφοπλιστή ξεκίνησε σε «ήρεμα νερά». Μετά το 1993 οι δρόμοι τους χώρισαν, όμως ύστερα από την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. ο Μανούσης προσπάθησε και πάλι να προσεγγίσει τον Παυλίδη που είχε αναλάβει το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν το 2007 με αφορμή τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές και έφθασαν σε σημείο να προκαλούν σεισμό σε όλο το πολιτικό σκηνικό και να απειλούν τη χώρα με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Επιχειρήσεις στη Χαλκιδική

Ο Φώτης Μανούσης δραστηριοποιείται και στο χώρο των κατασκευών στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ενώ το 2006 αγόρασε το «καμπ» και τις κατασκηνώσεις του Νίκου Γκάλη στο Δήμο Παλλήνης. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έκανε αυτή την επιχειρηματική κίνηση περισσότερο για να εκμεταλλευτεί τις μετοχές της εταιρίας στο Χρηματιστήριο, παρά για να αναπτύξει την εταιρία, η οποία εκτός των άλλων είχε και μερικά στρέμματα (περισσότερα από 30) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ξανανοίξει τη φετινή, θερινή, περίοδο το συγκρότημα στο Πευκοχώρι (όπου βρίσκεται η κατασκήνωση) το οποίο σε τίποτε πλέον δεν θυμίζει εκείνο των παλιών καλών εποχών που φιλοξενούσε χιλιάδες παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιταγές στο Δήμο Παλλήνης δεν πληρώθηκαν και οι εργαζόμενοι, ακόμα και οι φύλακες των εγκαταστάσεων, αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι παραμένουν απλήρωτοι. Τέλος, πριν ασχοληθεί με τη θάλασσα και τις άγονες γραμμές ο Φ. Μανούσης αντιπροσώπευε και επώνυμα έτοιμα ενδύματα ιταλικού οίκου, σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που σημάδεψαν την προσωπική του διαδρομή.
Του Γιώργου Αδάμ
Περισσότερα: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=84934