Ειδήσεις

6 Απρ 2009

Ποια θα είναι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου

Από τα σημερινά στελέχη πρώτης γραμμής δεδομένη θεωρείται η ανάθεση κορυφαίου χαρτοφυλακίου στον Ευάγγ. Βενιζέλο. «Θα πάρει όποιο υπουργείο θέλει» αναφέρουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αν και σε αυτά δεν συγκαταλέγεται μάλλον το υπουργείο Εξωτερικών.

Ως πιθανότερο θεωρείται να αναλάβει το «υπουργείο Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Ασφάλειας», που θα αντικαταστήσει το σημερινό υπουργείο Εσωτερικών. Ενισχυμένο ρόλο προβλέπεται να έχει ο σημερινός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης ως υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ως θέση θα αντικαταστήσει αυτήν του υπουργού Επικρατείας και αντικείμενο θα έχει τον συντονισμό της κυβερνητικής δραστηριότητας. Πολλοί πιστεύουν ότι θα λειτουργεί ως «αντ’ αυτού».
…….
Συνεχίζεται…

Από το σημερινό στενό επιτελείο του κ. Παπανδρέου υψηλό κυβερνητικό πόστο θα πάρει και ο Δημήτρης Ρέππας και, αν αυτό δεν θα αφορά τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και ασφάλειας, θα πρόκειται για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Για το υπουργείο αυτό πιθανό είναι και το όνομα του Χρήστου Παπουτσή, που εναλλακτικά συζητείται και για το υπουργείο Ανάπτυξης και Παραγωγικών Πόρων, όπως θα μετονομαστεί το σημερινό υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο νυν εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι το φαβορί για να αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι όμως και ένα από τα αουτσάιντερ για το υπουργείο Οικονομίας, αν επαληθευτούν εκείνοι που λένε ότι δεν έχει «κλειδώσει» υπέρ της σημερινής σκιώδους υπουργού Λούκας Κατσέλη. Το υπουργείο Οικονομίας διεκδικεί και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ειδάλλως θα κινηθεί μεταξύ του Ανάπτυξης και του υπουργείου Δημοσίων Εργων, Υποδομών και Δικτύων. Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας που θα αποσχιστεί από το σημερινό ΥΠΕΧΩΔΕ επικρατέστερος θεωρείται ο Σπύρος Κουβέλης, που ήδη συλλέγει υλικό στις ΗΠΑ για τον τομέα της «πράσινης ανάπτυξης».
Η Αννα Διαμαντοπούλου, που διεκδικεί και αυτή οικονομικό υπουργείο, χωρίς πολλές ελπίδες όμως, θεωρείται η πιθανότερη για το Παιδείας, αν δεν πάει η κυρία Κατσέλη, ή για το υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ούτως ή άλλως, στην κυβέρνηση που θέλει να συγκροτήσει ο Γιώργος θα μετέχουν πολλές γυναίκες. Η Φώφη Γεννηματά, αν δεν πάει στην Ευρωβουλή, θα αξιοποιηθεί στον τομέα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ως εξωκοινοβουλευτική, αφού το κώλυμα της θητείας της ως υπερνομάρχης θα τη συνοδεύει μέχρι το 2011. Η Εύη Χριστοφιλοποπούλου ακούγεται για το Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπουργικό θώκο στον τομέα αυτό, εφόσον εκλεγεί βουλευτής, αναμένεται να αναλάβει και ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, όπως θα αποκαλείται, δύο είναι τα επικρατέστερα ονόματα είναι του Ντίνου Ρόβλια και του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος όμως διεκδικεί και το υπουργείο Διοίκησης. Ο Φίλιππος Πετσάλνικος προορίζεται για πρόεδρος της Βουλής.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα τοποθετηθεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος, καθώς εκτιμάται ότι είναι ο μόνος της «παλαιάς φρουράς» που ο Παπανδρέου σκοπεύει να αξιοποιήσει. Ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος θα ήθελε το υπουργείο Οικονομίας, καθώς δεν έχει καμιά ελπίδα για το Εξωτερικών. Σε αυτό ο κ. Παπανδρέου θα τοποθετήσει στέλεχος της απόλυτης εμπιστοσύνης του και μάλλον δύσκολα τον σημερινό σκιώδη υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, για τον οποίο αναζητείται άλλο πόστο, ίσως στο Πολιτισμού ή το Παιδείας. Για το Εξωτερικών δεν θα αποτελέσει έκπληξη η τοποθέτηση του νυν ευρωβουλευτή Στ. Λαμπρινίδη ή (το πιθανότερο ως υφυπουργού) του Π. Μπεγλίτη.
Στον κατάλογο των υπουργήσιμων και των υφυπουργήσιμων συμπεριλαμβάνονται και βουλευτές όπως οι Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Μ. Μπόλαρης για θέματα αυτοδιοίκησης και ανάπτυξης, Μιχ. Καρχιμάκης για θέματα άμυνας, Σ. Σακοράφα και Χρ. Αηδόνης για τον αθλητισμό, Α. Γκερέκου, Γ. Δριβελέγκας και Γ. Κατσιφάρας για τον τουρισμό, Τ. Αντωνίου, Κ. Μπατζελή, και Β. Εξαρχος για τα αγροτικά, Κ. Περλεπέ, Λ. Γρηγοράκος και Μ. Σκουλάκης για την υγεία, Μ. Δαμανάκη, Θ. Μωραΐτης και Σ. Ράπτη για την παιδεία και τον πολιτισμό.
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ (ΜΑΖΙ ΤΟΥ) ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥΕφόσον κερδίσει τις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο παρακείμενο Μέγαρο Σταθάτου θα εγκατασταθούν και τα στελέχη που αποτελούν τον κύκλο των έμπιστων στενών συνεργατών του.
Οπως όλα δείχνουν, τη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του θα διατηρήσει ο Νίκος Αθανασάκης, που λόγω και της κομματικής εμπειρίας έχει τις προδιαγραφές για να αναδειχθεί σε νέο Αντ. Λιβάνη.Η Ρεγγίνα Βάρτζελη θα έχει και αυτή θέση δίπλα του, πιθανότατα ως διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του.
Στο επιτελείο των στενών συμβούλων του μία θέση για τα εξωτερικά περιμένει τον Νίκο Κοτζιά, ενώ το νομικό γραφείο αναμένεται να αναλάβει ο Χ. Παμπούκης ή πρόσωπο που θα υποδείξει ο ίδιος. Η επικοινωνιακή ομάδα με τους Παύλο Γερουλάνο, Ν. Ζιώγα θα... παίξει μπάλα, ενώ η Ντ. Λάζαρη, η Τ. Μπιρμπίλη και η Π. Λάμψα είναι οι κυρίες που θα έχουν ρόλο συμβούλου του Γιώργου για τα θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος και διεθνών σχέσεων αντίστοιχα.



Περισσότερα: http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=21&la=1&catid=1&artid=973907&pg=5