Ειδήσεις

13 Μαΐ 2009

Τα επτά τετ α τετ της αστυνομίας με τον Επαναστατικό Αγώνα από το 1977

Το ραντεβού στα τυφλά που είχαν οι τρεις συνοροφύλακες με τους βομβιστές χθες τη νύχτα, στον παράδρομο της λ. Βουλιαγμένης, μπροστά στο γωνιακό διώροφο κτίριο της Eurobank, ήταν το έβδομο στην ιστορία της ελληνικής τρομοκρατίας και φυσικά της Ελληνικής Αστυνομίας, ήδη από το 1977.

Συνεχίζεται…

Σε τρεις περιπτώσεις έπεσαν νεκροί και από τις δύο πλευρές. Όλες οι άλλες βοήθησαν την ελληνική κοινή γνώμη να εμπεδώσει για τα καλά την ιταλική λέξη «φιάσκο». Τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια και κανένα ραντεβού δεν κατέληξε σ' αυτό που για αστυνομίες άλλων χωρών θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό: στη σύλληψη ενός ζωντανού μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης.

20 Οκτωβρίου 1977. Η πρώτη αιματηρή συνάντηση. Δύο αστυνομικοί περιπολούν στη λαχαναγορά του Ρέντη. Βλέπουν δύο άντρες να κάθονται σε ένα αυτοκίνητο. Τους πλησιάζουν και ζητούν να τους ελέγξουν. Δευτερόλεπτα αργότερα ακολουθεί ένοπλη συμπλοκή μεταξύ των δύο αστυνομικών και τεσσάρων, τελικά, ανθρώπων. Οι δύο αστυνομικοί τραυματίζονται και ένας από τους τέσσερις πέφτει νεκρός από μία σφαίρα. Ηταν ο Χρήστος Κασσίμης για τον οποίον, αργότερα από επίσημα αστυνομικά χείλη ειπώθηκε ότι ήταν μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα. Οι άλλοι τρεις εξαφανίστηκαν και η έρευνα κατέδειξε, τότε, ότι στόχος τους ήταν να τοποθετήσουν βόμβα στη γερμανική εταιρεία AEG.

15 Μαΐου 1985. Για δεύτερη φορά αστυνομικοί, στην περιοχή του Γκύζη, ήρθαν σε επαφή με άνθρωπο που εκ των υστέρων κατηγορήθηκε ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Είχαν στήσει μπλόκο για να συλλάβουν κάποιους που προσπαθούσαν να κλέψουν μια μοτοσικλέτα στην οδό Αμφίκλειας. Δύο άνθρωποι πήγαν να την κλέψουν και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους συλλάβουν, με αποτέλεσμα ν' ακολουθήσει μάχη. Τρεις νεκροί αστυνομικοί και ένας νεκρός από την άλλη πλευρά. Ηταν ο Χρήστος Τσουτσουβής, που χρεώθηκε τον ρόλο ενεργού μέλους της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη». Ο δεύτερος άνθρωπος που ήταν μαζί του εξαφανίστηκε.

1η Οκτωβρίου 1987. Εκείνη η συνάντηση έμεινε στην ιστορία ως «η μάχη της Καλογρέζας». Αυτή δεν ήταν τυχαία. Ηταν, για πρώτη φορά, προγραμματισμένη και σχεδιασμένη βάσει πληροφοριών που διέθετε η αστυνομία. Δυνάμεις της είχαν αποκλείσει μια πολυκατοικία με σκοπό να συλλάβει τον Μιχάλη Πρέκα. Και για αυτόν, η Αστυνομία, κινούμενη στα όρια της αυθαιρεσίας, ισχυριζόταν ότι ήταν μέλος της «Αντικρατικής Πάλης». Παρά την οργάνωση, ο Πρέκας έπεσε νεκρός από αστυνομικές σφαίρες μόλις βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος όπου είχε καταφύγει.

15 Αυγούστου 1988. Ανήμερα της Παναγίας, καταγράφηκε το πρώτο μεγάλο φιάσκο. Η αστυνομία δεν κουνήθηκε από τη θέση της, καθώς μέλη της «17 Νοέμβρη» αποφάσισαν να μπουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα ως επισκέπτες. Μόνο που έδεσαν με χειροπέδες τους αστυνομικούς, τούς έβαλαν κουκούλες και ανοίγοντας την αποθήκη με τον οπλισμό, τα πήραν όλα κι έφυγαν. Οι αστυνομικοί άρχισαν να φωνάζουν «βοήθεια» και απελευθερώθηκαν από περαστικούς που μπήκαν να δουν τι συμβαίνει.

19 Σεπτεμβρίου 1991. Η μεγαλύτερη μάχη που έγινε ποτέ με μέλη της «17 Νοέμβρη», στα Σεπόλια. Ηταν μεσάνυχτα, όταν το κέντρο της Αμέσης Δράσης δέχθηκε ένα τηλεφώνημα «για κάποιους που προσπαθούν να κλέψουν ένα φορτηγάκι». Ενα περιπολικό πηγαίνει στην οδό Αυλώνος. Οι αστυνομικοί πλησιάζουν για να συλλάβουν τους τρεις διαρρήκτες. Εμφανίζεται ένας τέταρτος, που άρχισε να πυροβολεί με 45άρι περίστροφο. Τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί. Τα μέλη της οργάνωσης έφυγαν από τα Σεπόλια με ταξί.

27 Φεβρουαρίου 1992. Η οδός Ριανκούρ γίνεται συνώνυμη με το μεγαλύτερο φιάσκο στην αντιτρομοκρατική ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Υστερα από τη λήψη πολλών και συγκεκριμένων πληροφοριών ότι στον συγκεκριμένο δρόμο, η «17 Νοέμβρη» θα ετοίμαζε ή θα εκτελούσε κάποιο χτύπημα, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έστησε επιχείρηση παρακολούθησης. Υστερα από μια σειρά λαθεμένων κινήσεων και συνεννοήσεων, αστυνομικοί και τρομοκράτες αντάλλαξαν κλεφτές ματιές. Οι «κακοί» έφυγαν με ένα κλεμμένο φορτηγάκι και οι «καλοί» έμειναν να κοιτάζουν...

12 Μαΐου 2009. Στον παράδρομο της Λ. Βουλιαγμένης, έξω από την Eurobank. Η τελευταία -μέχρι χθες βέβαια- ατυχής συνάντηση.

Από: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=43768