Ειδήσεις

30 Μαΐ 2009

Δημοσκόπηση της MRB για τον "Ελεύθερο Τύπο"

Η διαφορά είναι 2,7 μονάδες
.....
Πρόθεση ψήφου
...........
ΝΔ: 32,3%
ΠΑΣΟΚ: 35%
Οικολόγοι-Πράσινοι: 6,4%
ΚΚΕ: 7,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 4,7%
ΛΑΟΣ: 4%

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Φρίκη στο Βύρωνα!

Ένας 40χρονος συνελήφθη στο Βύρωνα ο οποίος φέρεται να βίασε μία 22χρονη με σοβαρή μορφή διανοητικής υστέρησης. Σύμφωνα με την αστυνομία ο 40χρονος την έπεισε να συναντηθούν σε κοντινό πάρκο και εκεί κατάφερε να τη βιάσει. Μάλιστα ο 40χρονος προσπάθησε να επαναλάβει την πράξη του καθώς έδωσε ραντεβού στην 22χρονη έξω από το σπίτι της. Εκεί όμως τον περίμεναν οι αστυνομικοί...


Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πάτησε γκάζι και όποιον πάρει....

Συνελήφθη τα ξημερώματα ένας 34χρονος Πολωνός ο οποίος έκλεψε το αυτοκίνητο ενός 56χρονου στο κέντρο της Αθήνας. Μετά από καταδίωξη όμως έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε 10 αυτοκίνητα και τέσσερις μοτοσυκλέτες. Αναμενόμενο ήταν το αυτοκίνητο να ακινητοποιηθεί και ο 34χρονος να συλληφθεί.


Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές της "Focus" για τη "Realnews"

Η διαφορά είναι 2,6 μονάδες - Εντυπωσιακό άλμα "Οικολόγων" - Πτώση ποσοστών των άλλων κομμάτων
.....
Πρόθεση ψήφου
...........
ΝΔ: 25,4% (29,6%)
ΠΑΣΟΚ: 28% (31,7%)
Οικολόγοι-Πράσινοι: 7,8% (4,2%)
ΚΚΕ: 5,5% (7,5%)
ΣΥΡΙΖΑ: 5,4% (6,4%)
ΛΑΟΣ: 3,1% (4,7%)

Διεξαγωγή δημοσκόπησης: 25-28 Μαΐου 2009
Σε παρένθεση το ποσοστό των κομμάτων από τη δημοσκόπηση στις 6 και 7 Μαΐου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές της MARC για την εφημερίδα "Έθνος"

Η διαφορά είναι 3,5 μονάδες - Όλα τα κόμματα εμφανίζονται με απώλειες πλην των "Οικολόγων".
.....
Πρόθεση ψήφου
...........
ΠΑΣΟΚ: 31%
ΝΔ: 27,5%
ΚΚΕ: 7,2%
Οικολόγοι-Πράσινοι: 6,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 4,2%
ΛΑΟΣ: 3,9%
.
Η δημοσκόπηση έγινε 25-28 Μαΐου

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

«Το Βήμα» διαψεύδει τα περί συνέντευξης Γιώργου Παπανδρέου

Εκπρόσωπος της εφημερίδας «Το Βήμα» χαρακτήρισε ως παραμύθια τα αναγραφόμενα σε διάφορα blogs ότι δήθεν υπήρξε συνέντευξη του κ. Γ. Παπανδρέου προς την εφημερίδα, η οποία ακυρώθηκε.
Ουδεμία συνέντευξη υπήρξε, τόνισε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος.
....
Από: Το Βήμα

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου που δε δόθηκε στην εφημερίδα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30 Μαΐου 2009
Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με ερωτήματα δημοσιογράφων για «απόσυρση» συνέντευξης του Προέδρου του Κινήματος, από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» είχε ζητήσει ενόψει των ευρωεκλογών από το ΠΑΣΟΚ, συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος. Στις αρχές της εβδομάδας, το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε στην εφημερίδα ότι, η συνέντευξη δεν εντάχθηκε στον προγραμματισμό των συνεντεύξεων του Προέδρου του Κινήματος.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές της Public Issue για το Σκάι

Η διαφορά είναι 3,5 μονάδες
.....
Πρόθεση ψήφου

...........
ΝΔ: 28,5%
ΠΑΣΟΚ: 32%
Οικολόγοι-Πράσινοι: 8%.
ΚΚΕ: 6,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 6%
ΛΑΟΣ: 4,5%

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές της Alco για το Alter

Η διαφορά είναι 3,5 μονάδες

Πρόθεση ψήφου

ΝΔ: 26,3%
ΠΑΣΟΚ: 29,8%
ΚΚΕ: 6,3%
Οικολόγοι-Πράσινοι: 6,3%.ΣΥΡΙΖΑ: 4,5%
ΛΑΟΣ: 3,8%

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές της Μetron Analysis για τον ΑΝΤ1

Η διαφορά ανέρχεται στις 4,3 μονάδες
...........
Πρόθεση ψήφου
.........
ΠΑΣΟΚ
: 28,7%
ΝΔ: 24,4%
ΚΚΕ: 7%
Οικολόγοι-Πράσινοι: 6%
ΣΥΡΙΖΑ: 4,6%
ΛΑΟΣ: 4,5%

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αίσχος!!!! Έκλεβαν ανάπηρους....

Ένας άνδρας και δύο γυναίκες, υπήκοοι Ρουμανίας συνελήφθησαν από την αστυνομία επειδή έκλεβαν ανάπηρους δηλαδή ανθρώπους ανήμπορους να αντιδράσουν.
Όπως έγινε γνωστό ο άνδρας και οι δύο γυναίκες 32, 23, και 20 χρόνων αντίστοιχα την έστηναν στο Μετρό της Ομόνοιας και συγκεκριμένα στο χώρο που προορίζεται για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι τρεις δράστες λίγο πριν συλληφθούν είχαν αρπάξει την τσάντα ενός 38χρονου που ήταν μαζί με τη σύζυγό του και συνόδευαν το παιδί τους που ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι.
Σε έρευνα που έγινε επάνω τους μετά τη σύλληψή τους βρέθηκαν χρήματα και δύο γυναικείες τσάντες με προσωπικά αντικείμενα.
Εκεί έχουμε φθάσει; Να σημειώνονται και κλοπές σε ανάπηρους; Επειδή βέβαια είναι τα εύκολα θύματα...

Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ιστορία ευρωεκλογών - Ευρωεκλογές 2004

Οι ευρωεκλογές του 2004, μόλις τρεις μήνες μετά την επάνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία, είχαν κυρίως επιβεβαιωτικό χαρακτήρα ενισχυμένο από το κλίμα ευφορίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και από μια σπάνια περίοδο χάριτος για τη νέα κυβέρνηση. Αντίθετα για το ΠΑΣΟΚ, οι ευρωεκλογές συνιστούσαν μια επιπλέον ανώφελη δοκιμασία σε ένα κλίμα ηττοπάθειας και διάψευσης των πρόσκαιρων ελπίδων που είχε δημιουργήσει η αλλαγή ηγεσίας.
...
Συνεχίζεται...
Η διαφορετική αυτή θέση των δύο κομμάτων απέναντι στις ευρωεκλογές αποτυπώθηκε και στην προεκλογική τακτική τους. Η Ν.Δ. επέλεξε ήπιους και καθησυχαστικούς τόνους («με γνώμονα τον άνθρωπο»), ενώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε σχετικά αμυντικούς τόνους («να μη δοθεί λευκή επιταγή στη Ν.Δ.») και επιχείρησε να ανανεώσει πλήρως την εκπροσώπησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αποκλείοντας ακόμη και τον Δημ. Τσάτσο), μια επιλογή που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.
Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη ρητορική εναντίον της Ε.Ε., ο ΣΥΝ αποστασιοποιήθηκε προσωρινά από τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, με προσωποκεντρική εκστρατεία του προέδρου του, προσπάθησε και πέτυχε να εξασφαλίσει την εκπροσώπηση που του είχε στερήσει τον Μάρτιο το έντονα δικομματικό κλίμα των βουλευτικών εκλογών.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν έκρυβε πολλές εκπλήξεις ως προς τη δύναμη των κομμάτων. Μια μικρή διαρροή ψήφων από τη Ν.Δ. προς τον ΛΑΟΣ, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συμμετοχή, επέτρεψε στον Γ. Καρατζαφέρη να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτο βήμα για την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή τρία χρόνια αργότερα.
Σημαντικότερα ήταν τα κέρδη του ΚΚΕ, το οποίο κατόρθωσε να εισπράξει σημαντικό μερίδιο από τα υπολείμματα του ΔΗΚΚΙ, αλλά και ορισμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ με αρνητική τοποθέτηση απέναντι στην Ε.Ε. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη συμμετοχή, που δεν φαίνεται να έθιξε το εκλογικό του σώμα, το ΚΚΕ συγκέντρωσε το (τυπικά) υψηλότερο ποσοστό του από το 1993, και κατέγραψε μια ιδιαίτερη επιρροή σε μισθωτούς και ανεξάρτητους εργαζόμενους (11% με 12%).
Σχετικά απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα για τον ΣΥΝ, ο οποίος διατηρήθηκε στην τέταρτη θέση με μόλις δύο χιλιάδες ψήφους διαφορά από τον ΛΑΟΣ. Το ποσοστό του (4,16%) ήταν σαφώς μειωμένο και ως προς τις ευρωεκλογές του 1999 (5,17%). Και ακόμα περισσότερο ως προς το αντίστοιχο του 1994 (6,25%). Και η διαπίστωση αυτή εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και αν στη δύναμη του ΣΥΝ συνυπολογιστούν οι περίπου 46.000 ψήφοι που συγκέντρωσε ο (προερχόμενος από τις γυναικείες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ) συνδυασμός Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη.
Τον Ιούνιο του 2004 έκαναν επίσης την πρώτη τους εμφάνιση οι Οικολόγοι Πράσινοι, με επικεφαλής και τότε του ευρωψηφοδελτίου τους τον Μιχάλη Τρεμόπουλο. Το σχετικά πενιχρό αποτέλεσμα (40.873 ψήφοι) δεν εμπόδισε την ανοδική τους τάση στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και τη σημερινή δημοσκοπική τους εκτίναξη.
Τέλος, ως προς τα δύο μεγάλα κόμματα, η σημαντική διεύρυνση της διαφοράς σε 9 ποσοστιαίες μονάδες (από 5 στις βουλευτικές εκλογές) οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σαφώς εντονότερη αποχή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (τον Μάρτιο του 2004) σε σύγκριση με τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Σύμφωνα με τους (αναγκαστικά) προσεγγιστικούς υπολογισμούς, η μείωση των έγκυρων ψηφοδελτίων στις ευρωεκλογές κατά 1.300.000 (σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές) προήλθε κατά 740.000 από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, κατά 430.000 από ψηφοφόρους της Ν.Δ. και κατά 130.000 από τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων κομμάτων. Το κρισιμότερο όμως στοιχείο ως προς την αποχή δεν είναι η κομματική της σύνθεση στην τότε συγκυρία. Αλλά το γεγονός ότι για πρώτη φορά φάνηκε να αποτελεί μια απόλυτα νομιμοποιημένη επιλογή για ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Οι προσεχείς ευρωεκλογές θα δείξουν αν επρόκειτο απλώς για στιγμιαίο φαινόμενο ή για ένδειξη βαθύτερων και μακρόσυρτων διαδικασιών.
Η αποχή κυριότερος κίνδυνος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η τριαντάχρονη εμπειρία της άμεσης εκλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει επαληθεύσει τον αρχικό ενθουσιασμό που θεωρούσε ότι η λειτουργία του θα μείωνε το «δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ε.Ε. και θα συνεισέφερε στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης. Οι ευρωεκλογές, αντί να προσλάβουν τον χαρακτήρα μιας πραγματικά υπερεθνικής εκλογής, στην οποία όλοι συμμετέχουν ως «πολίτες της Ένωσης», έχουν καταλήξει να αποτελούν απλώς μια (χρονικά) συντονισμένη διεξαγωγή 27 σήμερα εθνικών εκλογών, χωρίς ουσιαστικό θεσμικό διακύβευμα. Η κάθε επιμέρους εθνική εκλογή μετασχηματίζεται έτσι σε μια απλή «δημοσκόπηση εθνικών διαστάσεων» για την κυβέρνηση και τα κόμματα, στην οποία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν κατανοεί γιατί θα πρέπει να συμμετέχει.
Άμεση συνέπεια μια συνεχώς αυξανόμενη αποχή από τις ευρωεκλογές, γεγονός που τραυματίζει καίρια τη δημοκρατική νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών. Μέσα σε διάστημα 25 χρόνων, το μέσο ποσοστό συμμετοχής μειώθηκε από 63% το 1979 σε μόλις 45,7% το 2004. Από τις 27 χώρες της Ε.Ε. μόνο σε 7 το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 50% και αυτό συνέβη κατά κανόνα σε χώρες όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Μάλτα) ή οιονεί υποχρεωτική (Ελλάδα, Κύπρος) ή διατηρείται ακόμη ισχυρή η παλαιότερη παράδοση υποχρεωτικής ψηφοφορίας, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε δύο ημέρες (Ιταλία). Από τις υπόλοιπες χώρες, μόνο στην Ιρλανδία το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε στις τελευταίες ευρωεκλογές το 50%, γεγονός όμως που εξηγείται από την ταυτόχρονη διεξαγωγή τοπικών εκλογών, αλλά και ενός κρίσιμου δημοψηφίσματος για τις προϋποθέσεις απόκτησης της ιρλανδικής υπηκοότητας.
Ο συνδυασμός των ευρωεκλογών με κάποιου άλλου τύπου εκλογική αναμέτρηση χρησιμοποιείται άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις ως έμμεσος τρόπος για να περιοριστεί η έκταση της αποχής, χωρίς όμως να έχει πάντα εντυπωσιακά αποτελέσματα (όπως π.χ. στη Γερμανία ή τη Μεγ. Βρετανία το 2004).



Περισσότερα: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4519346

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Έκρηξη στη λεωφόρο Βουλιαγμένης

Κλειστές παραμένουν η Βουλιαγμένης από την Καλλιρρόης και η Ηλιουπόλεως από την Ηλία Ηλιού, μετά από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 6:05 τα ξημερώματα σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, στη συμβολή της Ηλιουπόλεως και της Νέρης Κωνσταντίνου στα σύνορα του Νέου Κόσμου με τη Δάφνη.
…….
Συνεχίζεται…

Από την έκρηξη προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές στο κατάστημα αλλά και σε διερχόμενο αστικό λεωφορείο, από τα θραύσματα της τζαμαρίας που εκτοξεύθηκαν στο δρόμο. Στο υπόγειο του καταστήματος προκλήθηκε πυρκαγιά, την οποία έσβησε γρήρορα η πυροσβεστική, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί.


Από: Alpha 98,9

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Εορτή Αγίου Πνεύματος - Για ποιους είναι αργία και πώς αμοίβεται

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις εργάσιμη μέρα και όχι υποχρεωτική αργία, εκτός αν έχει καθιερωθεί ως αργία με Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμό, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κλπ, ή κατ’ έθιμο.
Έτσι λοιπόν ισχύουν τα εξής :
…….
Συνεχίζεται…

α) Οι μισθωτοί που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν τη μέρα αυτή δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους, και

β) όσοι απασχοληθούν τη μέρα αυτή δεν δικαιούνται προσαύξηση του 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία για τις εξής κατηγορίες μισθωτών, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, αυτές είναι οι παρακάτω :

- Βιβλιοπωλείων
- Διαγνωστικών Κέντρων
- Εργοδηγούς Σχεδιαστές
- Ευγηρίας Οίκων
- Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ.
- Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων
- Θυρωρούς
- Καπνοβιομηχανιών
- Κλινικών
- Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων)
- Περιοδικών
- Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων
- Πρακτορείων Ναυτιλιακών κ.λπ.
- Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας
- Ραδιοφωνικών Σταθμών
- Ραδιοφώνου Τεχνικούς
- Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων
- Τηλεοπτικών Σταθμών
- Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων
- Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων
- Φροντιστηρίων Μέσης
- Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών
- Φωτοστοιχειοθέτες
- Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων,
- Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.


Από: http://www.taxad.gr/

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Έκρηξη στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Πριν από περίπου μισή ώρα

Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 10, στη διασταύρωση με την Καλιρρόης, σε κατάστημα φωτογραφικών ειδών έγινε έκρηξη πριν μια ώρα.
Η έκρηξη έγινε στο υπόγειο πολυκατοικίας.
Στο σημείο βρίσκεται αστυνομία και Πυροσβεστική ενώ η περιοχή είναι κλειστή.
Καμία αναφορά για θύματα δεν υπάρχει.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

29 Μαΐ 2009

Συλλήψεις για την υπόθεση SIEMENS

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν πριν από λίγο οι Γιώργος Σκαρπέλης και Ηλίας Γεωργίου που εμπλέκονται στην υπόθεση SIEMENS. Σε βάρος τους είχε εκδοθεί ένταλμα από τον τέταρτο εικό ανακριτή.


Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τι απάντησαν και στις έξι θεαματικές ενότητες του ντιμπέιτ οι πολιτικοί αρχηγοί

Από: Ελεύθερος Τύπος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ιστορία ευρωεκλογών - Ευρωεκλογές 1999

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Οι ευρωεκλογές του 1999, περίπου έναν χρόνο πριν από την τυπική ολοκλήρωση της τετραετίας, αναγορεύτηκαν από τη Ν.Δ., υπό την ηγεσία πλέον του Κώστα Καραμανλή, σε προκριματική αναμέτρηση εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

...
Συνεχίζεται...

Στην επιλογή αυτή οδηγήθηκε η Ν.Δ. επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει το σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα που διέθετε και το οποίο συγκυριακά είχε διευρυνθεί έπειτα από την κρίση που προκάλεσε η υπόθεση Οτζαλάν. Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ. «Νέο ξεκίνημα», συνόψιζε ακριβώς αυτή την έννοια μιας προκριματικής εκλογής, οιονεί «εφ΄ όλης της ύλης».

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε προβάλλοντας το κυβερνητικό έργο και κυρίως προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί την ήδη εδραιωμένη αίσθηση ότι η ένταξη στην ΟΝΕ, που πριν από τρία χρόνια φάνταζε ιδιαίτερα αμφίβολη, ήταν πλέον σχεδόν δεδομένη. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούσε επίσης να απομακρύνει από την προεκλογική ατζέντα ζητήματα τραυματικά για την εκλογική του βάση, όπως οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία (άρχισαν στις 24 Μαρτίου) με κάλυψη και της Ε.Ε. Οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία είχαν διευρύνει έναν λανθάνοντα ευρωσκεπτικισμό στην Ελλάδα και είχαν αναγορευτεί σε κεντρικό ζήτημα των εκλογών, όχι μόνο από το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, αλλά και από το ΔΗΚΚΙ του Δημ. Τσοβόλα.

Σαμαράς και Μάνος

Εκτός από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα της εποχής, την τύχη τους δοκίμασαν (για τελευταία φορά) στις ευρωεκλογές η ΠΟΛΑΝ του Αντ. Σαμαρά, οι Φιλελεύθεροι που είχε ιδρύσει ο Στέφ. Μάνος (με σήμα έναν κόκκινο ταύρο), καθώς και μια πληθώρα μικρών κομμάτων τα οποία τελικά εισέπραξαν το 8,1% των εγκύρων (δηλαδή πάνω από 500 χιλιάδες ψήφους).

Το αποτέλεσμα της κάλπης με την αμφισημία του άφησε ικανοποιημένα για διαφορετικούς λόγους το καθένα και τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα. Γεγονός που αποτυπώθηκε στους ταυτόχρονους πανηγυρισμούς τόσο των οπαδών της Ν.Δ. για πρώτη εκλογική νίκη του κόμματός τους, ύστερα από εννιά χρόνια, όσο και των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, γιατί η διαφορά από τη Ν.Δ. περιορίστηκε σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Το συμπέρασμα ήταν ότι παρά την ελαφρά κάμψη που σημείωσε ο δικομματισμός καταγράφοντας το χαμηλότερο έως σήμερα αθροιστικό μέγεθός του (68,9%), η δομή του κομματικού συστήματος δεν αμφισβητήθηκε, γεγονός που επέτρεψε και τη θεαματική του ανάκαμψη ύστερα από λίγους μήνες στις βουλευτικές εκλογές του 2000.

Προσωρινές απώλειες

Η πτώση του δικομματισμού, σημαντική ακόμη κι αν η σύγκριση γίνει με τις βουλευτικές εκλογές του 1996, τροφοδότησε όλα τα μικρότερα κόμματα, χωρίς όμως να διαμορφωθεί κάποιο κυρίαρχο εκλογικό ρεύμα. Από τις πολλαπλές μετατοπίσεις που καταγράφηκαν, μόνο μια από το ΠΑΣΟΚ προς το ΔΗΚΚΙ ξεπέρασε ελαφρώς το 2% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Μια μετατόπιση που αποδείχθηκε όμως εξαιρετικά πρόσκαιρη, αφού στις επόμενες βουλευτικές εκλογές οι ευκαιριακοί ψηφοφόροι του ΔΗΚΚΙ στράφηκαν προς κάθε κατεύθυνση- είτε επανακάμπτοντας στο ΠΑΣΟΚ είτε χρησιμοποιώντας το ΔΗΚΚΙ ως ενδιάμεσο σκαλοπάτι για τη μεταστροφή τους προς τη Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ, εκτός από το ΔΗΚΚΙ, είχε επίσης απώλειες προς τα αριστερά (ΚΚΕ και ΣΥΝ), τα πολύ μικρά κόμματα, αλλά και προς τη Ν.Δ. Σε αντιστάθμισμα όμως κατόρθωσε να προσελκύσει ορισμένους ψηφοφόρους (το 1996) της Ν.Δ. και του ΣΥΝ, κατά κανόνα από τα μεσαία και ανώτερα στρώματα, σαφής ένδειξη για την αναδιάταξη της κοινωνικής επιρροής των κομμάτων που είχε ήδη αρχίσει με την ανάδειξη του Κ. Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός όμως από το ΠΑΣΟΚ, μείωση της επιρροής της παρουσίασε και η Ν.Δ., ακόμη και από το χαμηλό επίπεδο των βουλευτικών του 1996 (38,1%). Από τις διαρροές αυτές ένα κρίσιμο μέγεθος πάνω από το 1% του συνολικού εκλογικού σώματος, επέλεξε τους Φιλελεύθερους του Στέφ. Μάνου. Η κοινωνική μάλιστα διαστρωμάτωσή τους- οι Φιλελεύθεροι κινήθηκαν μεταξύ 10% και 15% στις μεγαλοαστικές συνοικίες και τα προάστια της πρωτεύουσας - αποτελούσαν σαφή ένδειξη για τη μειωμένη αξιοπιστία της Ν.Δ. ως προνομιούχου εκφραστή των υψηλών παραδοσιακών αστικών στρωμάτων. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στις βουλευτικές εκλογές του 2000.


Επικράτηση για πρώτη φορά της ενοποιημένης Ευρω-Δεξιάς


ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των ευρωεκλογών του 1999 ανέτρεψε τις έως τότε κομματικές ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), το οποίο από το 1979 αποτελούσε την ισχυρότερη ομάδα της Ευρωβουλής και στο οποίο επιπλέον ανήκαν την εποχή εκείνη οι 11 από τους 15 πρωθυπουργούς των κρατών-μελών της Ε.Ε., περιορίστηκε για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση. Οι σοσιαλιστές συγκέντρωσαν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 25% των ψήφων (26% το 1994), αλλά έχασαν 34 έδρες (από 214 περιορίστηκαν σε 180), λόγω της εκλογικής κατάρρευσης του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας.


Η υποχώρηση του ΕΣΚ δεν αποτελούσε πάντως συγκυριακή εξέλιξη ως αποδοκιμασία των επιμέρους σοσιαλιστικών κυβερνήσεων σε μια ανέξοδη εκλογή «δεύτερης τάξης».


Δομικές διαδικασίες Αντίθετα, αντανακλούσε δύο δομικές και μακρόσυρτες διαδικασίες, οι οποίες εξακολουθούν μέχρι σήμερα να επικαθορίζουν την πολιτική φυσιογνωμία της Ε.Ε.


● Η πρώτη αφορά την αύξουσα αποστασιοποίηση της παραδοσιακής εκλογικής βάσης των σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων από την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα εκλογικώς ισχυρά κόμματα της Μεγ. Βρετανίας και της Σουηδίας, οι ψηφοφόροι των οποίων στην πλειονότητά τους διατηρούν επιφυλακτική (έως αρνητική) στάση απέναντι στην Ε.Ε.


● Η δεύτερη διαδικασία αφορά την ανασύνταξη και την ενοποίηση της ευρωπαϊκής Δεξιάς, η οποία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 παρέμενε διασπασμένη, με ιστορικά και εθνικά κριτήρια, έχοντας βέβαια ως κύριο κορμό τη φιλοευρωπαϊκή χριστιανοδημοκρατία. Οι διαδικασίες για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής Δεξιάς άρχισαν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του 1994 και κατέληξαν, λίγο καιρό πριν από τις ευρωεκλογές του 1999, στη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο εντάχθηκαν οι (έως τότε συνεργαζόμενοι) Βρετανοί Συντηρητικοί, οι Γάλλοι ντεγκωλικοί και ιδιόμορφα κόμματα όπως η Forza Ιtalia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


ΕΛΚ: με 233 έδρες

Χάρη στη διεύρυνση αυτή, το ΕΛΚ αναδείχθηκε στην ισχυρότερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (συγκεντρώνοντας το 37,6% των ψήφων και 233 έδρες), με τίμημα την αυξανόμενη ανομοιογένεια, κυρίως σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα απομακρύνθηκε ιδεολογικά από τις κοινωνικές αναφορές της παραδοσιακής χριστιανοδημοκρατίας, υιοθετώντας έναν αγοραίο νεοφιλελευθερισμό. Η σύνθεση και οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία χρόνια αντανακλούν την οπισθοδρόμηση που συνιστά η ιδεολογική μετάλλαξη της ευρωπαϊκής Δεξιάς και η επικράτησή της στα όργανα της Ε.Ε.
Το Χρηματιστήριο στην προεκλογική εκστρατεία
Προεξοφλώντας την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε, από τις αρχές ήδη του 1999, μια σταθερή ανοδική τάση, η οποία το οδήγησε από τις 3.000 μονάδες στις αρχές Ιανουαρίου στις 3.300 στις αρχές Φεβρουαρίου, στις 3.600 στις αρχές Απριλίου, για να σπάσει, για πρώτη φορά, στις 7 Μαΐου το φράγμα των 4.000 μονάδων, επίπεδο στο οποίο παρέμεινε μέχρι τις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύθηκε την εξέλιξη αυτή και τη συνακόλουθη είσοδο χιλιάδων νέων επενδυτών στο Χρηματιστήριο, με τηλεοπτικά σποτ και καταχωρήσεις σε εφημερίδες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» την ημέρα των εκλογών. Η άνοδος του Χρηματιστηρίου θα προσλάβει το επόμενο τρίμηνο (έως τα μέσα Σεπτεμβρίου) εκρηκτικές διαστάσεις και το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει στη συνέχεια, για πολλά χρόνια, αντικείμενο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης.



Από: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=12&ct=8&artid=4519179

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

28 Μαΐ 2009

Ιστορία ευρωεκλογών - Ευρωεκλογές 1994

Οι ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994 έγιναν χωρίς μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, με καθοριστικό τον ρόλο της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Οκτώ μήνες μετά τη θριαμβευτική επάνοδο στην εξουσία του Αν. Παπανδρέου, με 46,9% στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, οι ευρωεκλογές του 1994 αποτέλεσαν την πρώτη ένδειξη μιας υποβόσκουσας κρίσης του μέχρι τότε κυρίαρχου δικομματισμού.
...
Συνεχίζεται...

Μέχρι τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες ωστόσο, τίποτα δεν άφηνε να διαφανεί η έκταση της αμφισβήτησης του δικομματισμού, και μάλιστα σε ένα κλίμα σχετικής ευφορίας, με κύριο χαρακτηριστικό την περίοδο χάριτος που είχε εξασφαλίσει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα δύο μεγάλα κόμματα πορεύτηκαν έτσι προς τις ευρωεκλογές με τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσαν με μικρές σχετικά απώλειες να επανασυσπειρώσουν την εκλογική τους βάση. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούσε άλλωστε αφ΄ ενός η αισιοδοξία που γεννά η επάνοδος στην εξουσία (για το ΠΑΣΟΚ) και αφ΄ ετέρου η ελπίδα που δημιουργεί η αλλαγή ηγεσίας (για τη Ν.Δ.), με την ανάδειξη ενός εκπροσώπου της νεώτερης γενιάς, του Μιλτ. Έβερτ, στην προεδρία του κόμματος. Παραγνώρισαν όμως εντυπωσιακά τις ριζικές αλλαγές που είχαν επέλθει στη μορφή του εκλογικού ανταγωνισμού και τις οποίες είχε υποβαθμίσει τον Οκτώβριο του 1993 η παρελθοντολογικού τύπου (και τελευταία όπως αποδείχτηκε) αναμέτρηση Παπανδρέου- Μητσοτάκη.

Όμως, το 1994 μακρινή μόνο σχέση διατηρούσε με την «εφ΄ όλης της ύλης» αναμέτρηση που είχε προκαλέσει προ δεκαετίας ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Η Ν.Δ. προερχόταν από μία πρόσφατη και βαριά εκλογική ήττα και επιπλέον είχε να αντιμετωπίσει μια διάσπαση- με τη δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛ.ΑΝ) του Αντώνη Σαμαρά- η οποία είχε κατορθώσει να επιβιώσει κοινοβουλευτικά, παρά τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκε με κατηγορίες περί «προδοσίας» και «μεγάλων συμφερόντων». Γι΄ αυτό και η Ν.Δ.

δεν μπορούσε να θέσει ως διακύβευμα την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων. Ούτε όμως και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς την αυτοπρόσωπη ενεργό συμμετοχή του Ανδρέα Παπανδρέου (ο οποίος οριακά είχε κατορθώσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της προεκλογικής εκστρατείας του 1993), μπορούσε να διαμορφώσει τους όρους μιας πολωμένης εθνικού τύπου αναμέτρησης.

«Ψυχρές εκλογές»

Οι ευρωεκλογές του 1994 αποτέλεσαν έτσι την πρώτη εμπειρία εκλογών νέου τύπου, χωρίς μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, με καθοριστικό τον ρόλο της ιδιωτικής τηλεόρασης, με ψηφοδέλτια απολύτως ευρωπαϊκού χαρακτήρα (επικεφαλής για το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσάτσος και για τη Ν.Δ. ο Ευθύμιος Χριστοδούλου) και ήπιους τόνους αντιπαράθεσης. Γι΄ αυτό και χαρακτηρίστηκαν «ψυχρές εκλογές» (Π. Τσίμας, «ΤΑ ΝΕΑ», 9.5.1994), σε αντιδιαστολή με το θερμό και φορτισμένο κλίμα της προηγούμενης δεκαπενταετίας.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπήρξε προέκταση και μεγέθυνση αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πρώτης ουσιαστικά «ευρωπαϊκής» αναμέτρησης στην Ελλάδα. Τα δύο μεγάλα κόμματα είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται εντυπωσιακά (-9,2% για το ΠΑΣΟΚ και-6,7% για τη Ν.Δ.), τροφοδοτώντας κυρίως την άνοδο των μικρότερων κομμάτων του κοινοβουλευτικού φάσματος (ΠΟΛ.ΑΝ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΑΝΑ), αλλά και ευκαιριακά μορφώματα (Β. Λεβέντης, Δ. Κολλάτος, κ.ά.) που εισέπραξαν αθροιστικά περίπου 370.000 ψήφους.

Τα μεγαλύτερα συγκριτικά κέρδη από τα μικρά κόμματα απέσπασε η ΠΟΛ.ΑΝ. που κατέλαβε την τρίτη θέση και ο ΣΥΝ, ο οποίος είχε παραμείνει εκτός Βουλής μετά τις εκλογές του 1993. Η ΠΟΛ.ΑΝ., έστω και στιγμιαία, φάνηκε να μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο κόμμα ικανό να απορροφήσει διαρροές όχι μόνον από τη Ν.Δ. αλλά ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ. Παρά τον εθνικιστικό πολιτικό λόγο που εξέπεμπε και ορισμένα αυξημένα ποσοστά σε παραδοσιακά συντηρητικές περιοχές (Μεσσηνία, Λακωνία, Καστοριά κ.λπ.), η κύρια δυναμική της προερχόταν από ψηφοφόρους νεώτερων ηλικιών (πάνω από 11% στους κάτω των 35 ετών και κάτω από 5% στους άνω των 65 ετών), οι οποίοι όμως αποδείχτηκαν και οι περισσότερο ευμετάβλητοι. Με την ίδια ευκολία με την οποία η ΠΟΛ.ΑΝ. αποτέλεσε την πρώτη επιλογή για τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής, δύο χρόνια αργότερα οι ίδιοι την εγκατέλειψαν και την άφησαν εκτός Βουλής με το οριακό ποσοστό 2,94%.

Σαφώς ανθεκτικότερη αποδείχτηκε η επανάκαμψη του ΣΥΝ, μετά την τραυματική εμπειρία που αποτέλεσε η πρώτη αυτόνομη καταγραφή του στις βουλευτικές εκλογές του 1993. Σε αντίθεση με την ΠΟΛ.ΑΝ. ο ΣΥΝ μπόρεσε να προσεγγίσει ένα εκλογικό ακροατήριο με συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά (μισθωτοί με ανώτερη μόρφωση και ελεύθεροι επαγγελματίες) το οποίο, ανάλογα με τη συγκυρία, κυμαινόταν μεταξύ ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ.

«Ψήφος ευτελισμού»

Σε γενικές πάντως γραμμές ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της διευρυμένης ρευστότητας που αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές ήταν ότι δεν ακολούθησε πιστά τη λογική μιας αυστηρής παραταξιακής διαίρεσης. Έτσι, οι διαρροές της Ν.Δ. μόνον κατά το ήμισυ κατευθύνθηκαν προς τα όμορα κόμματα της ΠΟΛ. ΑΝ και της ΔΗΑΝΑ, ενώ σε αξιοσημείωτο βαθμό τροφοδότησαν και την «ψήφο ευτελισμού». Αντίστοιχη παρατήρηση ισχύει και για τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες επίσης μόνο κατά το ήμισυ κατευθύνθηκαν προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ. Ας σημειωθεί επίσης ότι καταγράφηκαν αμφίδρομες μετατοπίσεις, έστω και περιορισμένης έκτασης, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα έως τότε δεδομένα. Με την έννοια αυτή οι ευρωεκλογές του 1994 αποτέλεσαν προάγγελο των εκλογικών εξελίξεων και μεταλλάξεων που ακολούθησαν μετά το 1996.

Το όριο του 3% και η αποτυχία της ΔΗΑΝΑ

Η ΜΟΝΗ ουσιαστική αλλαγή που ενσωματώθηκε στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ήταν η καθιέρωση φραγμού 3% επί των εγκύρων για την εκπροσώπηση ενός κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ισχύει από το 1990 και για τις βουλευτικές εκλογές. Η ρύθμιση αυτή στην πρώτη εφαρμογή της το 1994, δεν επέτρεψε στη ΔΗΑΝΑ να εκλέξει ως ευρωβουλευτή τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Κωστή Στεφανόπουλο, παρ΄ όλο που συγκέντρωσε υψηλότερο ποσοστό (2,80%) από αυτό με το οποίο είχαν εκπροσωπηθεί στο παρελθόν το κόμμα Προοδευτικών το 1981, η ΕΠΕΝ το 1984 και ίδια η ΔΗΑΝΑ το 1989. Η αποτυχία αυτή αποδείχτηκε όμως τελικά τυχερή για τον πρόεδρο της ΔΗΑΝΑ. Λίγους μήνες αργότερα εκλέχτηκε, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΠΟΛ.ΑΝ., Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αξίωμα το οποίο τίμησε επάξια επί 10 χρόνια.
Η παρουσία των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ΠΡΩΤΗ εκλογή ευρωβουλευτών από τον χώρο της Οικολογίας πραγματοποιήθηκε το 1984, με κύρια συνιστώσα τους Γερμανούς Πράσινους, οι οποίοι τον προηγούμενο χρόνο ξεπερνώντας το όριο του 5% είχαν πετύχει την είσοδό τους και στη γερμανική Βουλή. Οι 11 όμως ευρωβουλευτές του 1984 που αναφέρονταν στο οικολογικό κίνημα (7 Γερμανοί, 2 Βέλγοι και 2 Ολλανδοί) δεν κατόρθωσαν, λόγω ιδεολογικών διαφορών, να συγκροτήσουν ενιαία ομάδα και εντάχθηκαν σε μια ευρύτερη και ετερόκλητη συμμαχία που ονομάστηκε Ουράνιο Τόξο. Έτσι, η πρώτη αυτόνομη παρουσία των Οικολόγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακολούθησε την ιδιαίτερη επιτυχία που κατέγραψαν στις ευρωεκλογές του 1989: συγκεντρώνοντας περίπου το 10% των ψήφων σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξέλεξαν 26 ευρωβουλευτές (8 Γερμανούς, 8 Γάλλους, 5 Ιταλούς, 3 Βέλγους και 2 Ολλανδούς) και αναδείχθηκαν τέταρτη δύναμη, αμέσως μετά τα τρία παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα (Σοσιαλιστές, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθερους).

Την επιτυχία τους αυτή επανέλαβαν και στις ευρωεκλογές του 1944, διαμορφώνοντας μια σχετικά σταθερή επιρροή, περί το 10%.

Σταδιακά, μάλιστα, η παρουσία τους εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης (η Ανατολική Ευρώπη αποτελεί για τους Οικολόγους «μαύρη τρύπα»), αλλά η δύναμή τους σε ορισμένες χώρες εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις από εκλογή σε εκλογή.

Το πρώτο exit-poll και οι «αναποφάσιστοι»

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ του 1994 εγκαινιάστηκαν και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Μega, οι «δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα» (exit-polls). Είχε προηγηθεί μια αντίστοιχη προσπάθεια, πάντα από το Μega, στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 1993, η οποία όμως ματαιώθηκε με παρέμβαση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Ιωάννη Γεωργάκη. Η αιτιολογία ήταν ότι «η διενέργεια δημοσκοπήσεων κατά την ημέρα της ψηφοφορίας (...) επηρεάζει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης», όπως ανέφερε μια προγενέστερη εγκύκλιος, που είχε εκδοθεί στις παραμονές των εκλογών του 1990 και την υπέγραφαν οι (τότε) υπηρεσιακοί υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος, Θεόδωρος Κατριβάνος και Κωνσταντίνος Σταμάτης. Το επιχείρημα αυτό δύσκολα όμως μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση, όταν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης κανείς δεν διανοείτο να απαγορεύσει τη διεξαγωγή exit-polls.

Η επιτυχία που σημείωσε το σχετικό εγχείρημα, από στατιστική αλλά και επικοινωνιακή άποψη, ανέδειξε την κρίσιμη διαφορά μεταξύ προεκλογικών ερευνών που καταγράφουν την «πρόθεση ψήφου»- και επομένως εμπεριέχουν αναγκαστικά μια μερίδα «αναποφάσιστων»και των exit-polls τα οποία προσεγγίζουν την πράξη της ψήφου. Η διαφορά αυτή αποδείχτηκε καθοριστική στη συγκυρία των «ψυχρών» ευρωεκλογών του 1994. Όπως προκύπτει από την εκ των υστέρων ανάλυση των απαντήσεων, το εκλογικό σώμα που ψήφισε στις 12 Ιουνίου μπορούσε να χωριστεί σε δύο σαφώς διακριτά υποσύνολα (βλ. το σχετικό διάγραμμα). Περίπου το 80% ήταν σταθεροποιημένοι ψηφοφόροι με διαμορφωμένη απόφαση ψήφου πολύ πριν αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία και οι προτιμήσεις τους αντιστοιχούσαν περίπου σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «φυσιολογικό» αποτέλεσμα, με βάση τις εμπειρίες της δεκαετίας του ΄80 (ΠΑΣΟΚ 42,9%, Ν.Δ. 37,1%, ΚΚΕ 6,0%, ΠΟΛ. ΑΝ 6,0%, ΣΥΝ 4,5%, ΔΗΑΝΑ 1,2% και Λοιπά 2,3%). Το υπόλοιπο όμως 20% του εκλογικού σώματος, με ισχυρή παρουσία στις νεώτερες ηλικίες, (περίπου 1 στους 3), διαμόρφωσε την απόφαση ψήφου στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (οι μισοί μάλιστα το τελευταίο Σαββατοκύριακο) καταλήγοντας σε απρόσμενες, για τα δεδομένα της εποχής, επιλογές: ΠΑΣΟΚ 15,8%, Ν.Δ. 14,3%, ΠΟΛ. ΑΝ 20,3%, ΚΚΕ 7,4%, ΣΥΝ 13,3%, ΔΗΑΝΑ 8,9%, Λοιπά 20,0%.

Την πρωτόγνωρη αυτή διασπορά ψήφων ήταν πρακτικά αδύνατον να προβλέψουν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμιά αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία. Οι επικεφαλής των κομμάτων

Οι ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου του 1994 αποτέλεσαν την πρώτη εμπειρία εκλογών νέου τύπου, χωρίς μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, με καθοριστικό τον ρόλο της ιδιωτικής τηλεόρασης, με ψηφοδέλτια απολύτως ευρωπαϊκού χαρακτήρα και ήπιους τόνους αντιπαράθεσης.

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Τσάτσος που είχε εκλεγεί βουλευτής με την Ε.Κ.-Ν.Δ. το 1974 και ο οποίος επανεκλέχθηκε το 1999 και συνέβαλε στη διαμόρφωση της συνταγματικής συνθήκης, η επικύρωση της οποίας ακόμα εκκρεμεί.

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. ήταν ο οικονομολόγος Ευθύμιος Χριστοδούλου, πρώην ευρωβουλευτής την περίοδο 1984-89, ο οποίος στη συνέχεια είχε διατελέσει διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και υπουργός Εθνικής Οικονομίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η κρίση φέρνει περισσότερους στις κάλπες

Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής σημειώνεται στην Ελλάδα (66%) και στην Ιρλανδία

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ θεαματικά το ποσοστό των Ευρωπαίων που προτίθενται να απόσχουν από την κάλπη των ευρωεκλογών, με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής να σημειώνεται στην Ελλάδα (66%) και στην Ιρλανδία. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία επίσης καταδεικνύει πως η οικονομική κρίση αποτελεί με συντριπτικά ποσοστά το κυρίαρχο ζήτημα για τους πολίτες της Ένωσης- με τους Έλληνες να έχουν και πάλι την πρωτιά στην ανησυχία και στην απαισιοδοξία. Σύμφωνα με την εταιρεία ΤΝS Οpinion που διεξήγαγε την έρευνα, κατά μέσον όρο το 49% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσει, με το 43% να είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προσέλθει στην κάλπη. Αντιστοίχως, 10% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει. Στην προηγούμενη μέτρηση, πριν από έναν μήνα, μόνο το 34% δήλωνε ότι πράγματι θα πήγαινε στην κάλπη.


Στην Ελλάδα, το 66% δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα ψηφίσει, ενώ το 8% δηλώνει εξίσου κατηγορηματικά ότι θα απόσχει. Υψηλά ποσοστά συμμετοχής εμφανίζουν επίσης η Ιρλανδία και το Βέλγιο (όπου διεξάγονται ταυτοχρόνως και τοπικές εκλογές). Στην άλλη άκρη, μεγάλα ποσοστά αποχής αναμένονται στη Βρετανία, τη Λετονία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Ακόμη η έρευνα δείχνει ότι το 90% των Ευρωπαίων πιστεύει πως η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει πολύ σοβαρές ή αρκετά σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην Ελλάδα και τη Σλοβακία με 98% και το χαμηλότερο στην Πορτογαλία με 80%.


Αντιστοίχως, το 90% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων πιστεύει ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη σοβαρές συνέπειες για την οικονομία των χωρών τους. Και πάλι, η Ελλάδα έχει την πρωτιά, μαζί με την Εσθονία, με ποσοστό 97%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό σημειώνεται στη Δανία με 77%.

Περισσότερο από το μισό των ερωτηθέντων (58%) δηλώνει πως ήδη νιώθει τις επιπτώσεις της κρίσης στην προσωπική ζωή. Το μεγαλύτερο ποσοστό 88% παρουσιάζεται στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία, ενώ το χαμηλότερο στις σκανδιναβικές χώρες.


Ωστόσο, οι Έλληνες είναι και αυτοί που δείχνουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ένωση για να διαχειριστεί την κρίση, με ποσοστό 28%, ενώ πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι εάν τα μέτρα παίρνονταν σε συντονισμό με τις άλλες χώρες-μέλη, με ποσοστό 78% (μόνο η Εσθονία έχει μεγαλύτερο με 83%). Οι πολίτες της Ελλάδας αποδεικνύονται οι πλέον φανατικοί ευρωπαϊστές, υποστηρίζοντας περισσότερο από όλους τον μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δράσεων, την επίβλεψη και παρακολούθηση από την Ένωση των δραστηριοτήτων των περισσότερων διεθνών οικονομικών ομίλων, την επίβλεψη της διάσωσης του κεντρικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού από το κράτος και έναν πιο σημαντικό ρόλο της Ένωσης στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Από: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4519008


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ψηφίστε για τις στολές που θέλετε να φορούν οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή"

Ψηφίστε τη στολή που προτιμάτε και κερδίστε 100 εισιτήρια για δυο άτομα, σε οποιονδήποτε προορισμό της νέας Ολυμπιακής.

........
Περισσότερα: www.oafashion.gr

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

27 Μαΐ 2009

Ανακοίνωση της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας για το σκισμένο Κοράνι - Συνεδριάζουν σήμερα και θα αποφασίσουν για τυχόν ειρηνικές κινητοποιήσεις

Η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας από την πρώτη στιγμή ήταν παρούσα στην καταγγελία του περιστατικού όπου αστυνομικός έσκισε και πάτησε το Κοράνι ενός μετανάστη κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου. Το Κοράνι το παρέδωσε ο καταγγέλων στα χέρια μας και με αυτό πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα όπου συζητήσαμε λεπτομερώς με τον συνταγματάρχη που απέστειλε η ΓΑΔΑ για αυτό το λόγο. Μας διαβεβαίωσε ότι τάχιστα θα μας δώσει το όνομα του αστυνομικού και πως η Ελληνική Αστυνομία καταδικάζει τέτοιες ενέργειες που προσβάλλουν το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών. Εμείς δηλώσαμε ότι θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη και πως καλή τη πίστει θα περιμένουμε από την αστυνομία να μας δώσει το όνομα προκειμένου να προχωρήσουμε στην κατάθεση της μήνυσης, έτσι ώστε να παρέλθει και η διαδικασία του αυτοφώρου, όλα αυτά καλόπιστα.
……
Συνεχίζεται…

Καταδικάσαμε έντονα τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τα μέλη μας δεν συμμετείχαν, αντίθετα κινηθήκαμε προς εκτόνωση του θέματος καθώς θεωρήσαμε δεδομένες τις υποσχέσεις της αστυνομίας ότι θα κινηθεί ανάλογα προκειμένου να οδηγηθούμε σε εκτόνωση. Τα ΜΜΕ κάλυψαν με ακρίβεια τις θέσεις μας και μετέδωσαν το μήνυμα στους εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνους της χώρας αλλά και στο εξωτερικό που δηλώναμε ότι πρέπει να ηρεμήσουμε και να αφήσουμε το θέμα στα χέρια του νόμου.

Καταθέσαμε στην ΓΑΔΑ τις μαρτυρίες και τα στοιχεία μας καθώς και το σκισμένο Κοράνι, και αναμέναμε το όνομα του αστυνομικού προκειμένου να καταθέσουμε και επίσημα τη μήνυση στο δικαστήριο. Την Τρίτη 25 Μαΐου 2009 καταθέσαμε μήνυση κατ’αγνώστου και δηλώσαμε ικανοποιημένοι γιατί έτσι οδεύαμε προς λύση του ζητήματος έστω και χωρίς όνομα.

Δυστυχώς στη μετέπειτα συνάντηση του προέδρου της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας Ναΐμ Ελγαντούρ και του συνήγορού μας κ. Φραγκίσκου Ραγκούση με τον ταξίαρχο της ΓΑΔΑ που έχει αναλάβει την υπόθεση, μας έγινε σαφές ότι η Αστυνομία δεν επιθυμεί λύση αλλά συνέχιση της παρούσας κατάστασης. Μας εξηγήθηκε πως δεν πρόκειται να μας δοθεί όνομα, σύντομα τουλάχιστον, ότι θα περάσει ίσως και ένας μήνας προκειμένου να απολογηθεί ο εν λόγω αστυνομικός καθώς έχει το δικαίωμα αναβολής.

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό ανατρέπει την προσπάθειά μας κατευνασμού και είναι δυνατό να πυροδοτήσει αντιδράσεις από το σύνολο του Μουσουλμανικού πληθυσμού της Αθήνας που μέχρι στιγμής δεν έχει διαδηλώσει καθώς ακολούθησε την προτροπή μας για λύση μέσω της νομικής οδού.






Για το λόγο αυτό οι Άραβες της Αθήνας θα συνεδριάσουν Τετάρτη ώρα 8μμ με τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας προκειμένου να σχεδιάσουν με ψυχραιμία τις επόμενες κινήσεις τους. Τυχόν ειρηνικές κινητοποιήσεις θα γίνουν γνωστές σε επόμενο δελτίο τύπου.

Επαναλαμβάνουμε πως καταδικάζουμε τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τις φθορές, τις επιθέσεις, τις κλοπές, όπως καταδικάζουμε την καταπάτηση και προσβολή των θρησκευτικών συμβόλων και αισθημάτων των πολιτών. Καταδικάζουμε την εκμετάλλευση μερίδας μεταναστών από πολιτικές κινήσεις εγείροντας την θρησκευτική τους πίστη πολλαπλασιάζοντας το αίσθημα αδικίας μέσα τους με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Η Πίστη του Μουσουλμάνου είναι ό,τι ακριβότερο διαθέτει και εμείς έχοντας οδηγό την Πίστη μας ζούμε αρμονικά στην κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Πιστεύουμε ότι η ενέργεια του αστυνομικού ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, θα θέλαμε να λήξει εκεί με τη νομική λύση και όχι να βρισκόμαστε εκτεθειμένοι και μετέωροι από την ανησυχητική καθυστέρηση της αστυνομίας να τελειώσει το ζήτημα αυτό δίνοντας επιτέλους τα στοιχεία του καταγγελόμενου αστυνομικού.


Ευχαριστούμε πολύ,

Το Δ.Σ. της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Η ιστορία των ευρωεκλογών - Ευρωεκλογές 1989

Οι ευρωεκλογές του 1989 συνέπεσαν με την ολοκλήρωση της δεύτερης 4ετίας του ΠΑΣΟΚ και επισκιάστηκαν πλήρως από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των κρίσιμων και αμφίρροπων βουλευτικών εκλογών της 18ης Ιουνίου, προσωρινή- όπως αποδείχτηκε- κατάληξη μιας παρατεταμένης πολιτικής κρίσης.
........
Συνεχίζεται...
Η σημασία των ευρωεκλογών υποβαθμίστηκε, έτσι, απόλυτα και από τα τρία κυρίαρχα κόμματα της εποχής. Το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο ενιαίος Συνασπισμός που είχε συγκροτηθεί στα τέλη του 1988 και διεκδικούσε ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις- αφιέρωσαν το σύνολο της προεκλογικής τους εκστρατείας στην εσωτερική πολιτική και στα πολωτικά διακυβεύματά της με επίκεντρο την «κάθαρση». Όπως και το 1981, τα ευρωψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων στελεχώθηκαν με πρόσωπα που διέθεταν ευρωπαϊκή εμπειρία (ο Γ. Πεσματζόλου ως ανεξάρτητος και η Μ. Γιαννάκου θα τελούν επικεφαλής για τη Ν.Δ., ο Γ. Ρωμαίος και ο Χρ. Παπουτσής για το ΠΑΣΟΚ), χωρίς όμως να προβληθούν ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο. Οι επιλογές αυτές δεν οδήγησαν πάντως σε μια χαλαρή διασπορά ψήφων στη δεύτερη κάλπη των ευρωεκλογών, όπως είχε συμβεί το 1981. Αντίθετα, το εξαιρετικά πολωμένο κλίμα των βουλευτικών εκλογών και κυρίως η ρήξη που ήδη είχε επέλθει στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κομμουνιστική Αριστερά λειτούργησαν αποτρεπτικά για επιλογές «διπλής ψήφου».
7,24% πτώση του δικομματισμού
Τα δύο μεγάλα κόμματα εμφάνισαν βέβαια μειωμένη δύναμη στην κάλπη των ευρωεκλογών, προς όφελος όλων των υπόλοιπων κομμάτων. Συνολικά όμως η πτώση του δικομματισμού (κατά 7,24%) ήταν περίπου η μισή σε σύγκριση με αυτό που είχε καταγραφτεί στην πρώτη εμπειρία «διπλών εκλογών» το 1981. Και το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην αντοχή που επέδειξε το αμυνόμενο (στην τότε συγκυρία) ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατόρθωσε να συσπειρώσει και στις δύο κάλπες τον βασικό πυρήνα των οπαδών του. Σε γενικές γραμμές, η μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ κατά 3% κατευθύνθηκε κυρίως προς τα μικρά πασοκογενή κόμματα του Γερ. Αρσένη και του Αντ. Τρίτση και προς τους (πρωτοεμφανιζόμενους) Οικολόγους- Εναλλακτικούς και μόνο περιθωριακά τροφοδότησε την άνοδο του ΣΥΝ. Γεγονός που είχε ως συνέπεια ο ΣΥΝ (παρά την ελαφρά άνοδο σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές) να εμφανίσει μείωση της επιρροής, σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1984 [15,06% αθροιστικά για ΚΚΕ και ΚΚΕ (εσ.)] και ακόμη περισσότερο με τις ευρωεκλογές του 1981. Σαφής ένδειξη για τη συρρίκνωση της ευρύτερης απήχησης που διέθετε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 η κομμουνιστική Αριστερά.
Η φιλοευρωπαϊκή στροφή της κοινής γνώμης
Η ΕΝΤΑΞΗ της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποτέλεσε τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας, η οποία έτεινε να παγιώσει στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 αντιθετικά ιδεολογικά στερεότυπα, άμεσα συναρτημένα με τις πολιτικές και κομματικές προτιμήσεις. Το γεγονός αυτό καταγράφτηκε ήδη από τις πρώτες έρευνες του Ευρωβαρόμετρου όπου συμμετείχε και η Ελλάδα (από τα τέλη του 1980), οι οποίες αποτύπωσαν μια αμφίθυμη και διχασμένη κοινή γνώμη. Ειδικότερα όταν οι ερωτήσεις αφορούσαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, οι θετικές γνώμες διαμορφώνονται περί το 40%, ενώ υπήρχε ένας ισχυρός αρνητικός πυρήνας (περίπου το 20% θα επιθυμούσε ακόμα και τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας) και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού παρέμενε επιφυλακτικό ή ουδέτερο. Η κατανομή αυτή των απόψεων της κοινής γνώμης διατηρήθηκε για μια ολόκληρη πενταετία με μικρές μόνο αλλαγές, οι οποίες αφορούσαν κυρίως τη σταδιακή αποδυνάμωση του αρνητικού πυρήνα που έτεινε να περιοριστεί μεταξύ 10% και 15%.
Η φιλοευρωπαϊκή στροφή της ελληνικής κοινής γνώμης άρχισε από τα τέλη του 1986, όταν είχε παγιωθεί η αίσθηση ότι η συμμετοχή στην ΕΟΚ ωφέλησε την Ελλάδα (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα κ.τ.λ.). Κατά τη διετία που ακολούθησε (1987-1988) η μεταστροφή προσέλαβε ραγδαίους ρυθμούς και, έτσι, από τις αρχές του 1989 οι δείκτες αποδοχής, ακόμα και στην απαιτητικότερη εκδοχή τους, ξεπέρασαν το 60%, ενώ ο αρνητικός πυρήνας συρρικνώθηκε σε επίπεδα που δεν υπερέβαιναν το 10%. Σύμφωνα μάλιστα με τον απλούστερο και κλασικότερο δείκτη που χρησιμοποιεί το Ευρωβαρόμετρο- αν η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποτελεί «κάτι καλό» ή κάτι κακό»- το 70% όσων απαντούν τοποθετούνταν το 1989 στον θετικό πόλο και μόνο το 6% στον αρνητικό.
Μαζική υποστήριξη
Η μεταστροφή της κοινής γνώμης προς μια μαζική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 μετέτρεψε μια σχετικώς «ευρωσκεπτιστική» χώρα, όπως ήταν έως τότε η Ελλάδα, σε έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής, με όλους τους δείκτες που αναφέρονται στην αποδοχή και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταγράφονται σε σταθερά υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο ξαφνικός «ευρωπαϊκός έρωτας» που κορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, υποχώρησε ελαφρώς στη συνέχεια, με αντίστοιχη διεύρυνση του χώρου των ουδέτερων κρίσεων, χωρίς πάντως η εξέλιξη αυτή να μεταβάλει την ευρύτερη αποδοχή της Ε.Ε. Τα οφέλη από τη συμμετοχή της Ελλάδας αναγνωρίζονται αβίαστα, αλλά η συναισθηματική ταύτιση παραμένει ελλειμματική.
Πτώση του (ενιαίου) ΣΥΝ και στα αστικά κέντρα και στα «κάστρα» της Αριστεράς
Η ΠΤΩΣΗ της επιρροής του ΣΥΝ, σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1984, εντοπίζεται σχεδόν στο σύνολό της στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (πρωτεύουσα και Θεσσαλονίκη) καθώς και σε ορισμένα παραδοσιακά προπύργια της κομμουνιστικής Αριστεράς (Λέσβος, Λευκάδα, Μαγνησία κ.λπ.). Άμεση αντανάκλαση μιας γενικότερης αποδυνάμωσης του ιστορικού προσδιορισμού που χαρακτήριζε την εκλογική βάση της κομμουνιστικής Αριστεράς, με αναφορά στις διαιρετικές τομές του Εμφυλίου.
Η σύγκριση του εκλογικού χάρτη του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του 1989 με τον αντίστοιχο χάρτη της ΕΔΑ στις εκλογές του 1963 είναι αποκαλυπτική.
Στα περισσότερα παραδοσιακά προπύργια, η πτώση είναι κατακόρυφη όπως και στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η εξίσωση των εκλογικών ποσοστών στις δύο αυτές αναμετρήσεις αποτέλεσε, επομένως, μια τελική συνισταμένη αντίρροπων μετασχηματισμών.
Έτσι κι αλλιώς, όμως, ο ιστορικός προσδιορισμός της κομματικής ταύτισης με την κομμουνιστική Αριστερά θα δεχτεί ένα νέο ισχυρό πλήγμα με την κατάρρευση του Τείχους και τη νέα διάσπαση του ΚΚΕ το 1991.
4 ευρωβουλευτές με τον Συνασπισμό
Στις ευρωεκλογές του 1989 ο (ενιαίος)
ΣΥΝ εξέλεξε τρεις ευρωβουλευτές εκ μέρους του ΚΚΕ- τον Βασίλη Ευφραιμίδη, τον Αλέκο Αλαβάνο (που παρέμεινε στον ΣΥΝ μετά το 1991) και τον Δημήτρη Δεσύλα (που προσχώρησε στο ΝΑΡ)- και έναν εκ μέρους της ΕΑΡ, τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
Ο Μιχ. Παπαγιαννάκης παρέμεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί 15 χρόνια με ιδιαίτερα αγωνιστική παρουσία και σημαντικό έργο.
Το πλούσιο αρχείο του από τη θητεία του στην Ευρωβουλή, ταξινομημένο και ψηφιοποιημένο, βρίσκεται σήμερα στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).


Από: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4518803&ct=1



Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για το δεύτερο και το τρίτο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης

Αθήνα, 27 Μαΐου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί από το Κέντρο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και 3ο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης (Η1Ν1) σε φιλικό πρόσωπο του 2ου κρούσματος που ανιχνεύθηκε χθες στην Αθήνα. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο, άνδρα ηλικίας 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε προχθές από το Εδιμβούργο.
Ήταν μαζί με το 2ο κρούσμα που ανιχνεύθηκε χθες στην Αθήνα , ενώ οι εξετάσεις του τρίτου ατόμου της ιδίας συντροφιάς ήταν αρνητικές.
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συγκαλέσει σύσκεψη της επιστημονικής και διυπηρεσιακής επιτροπής αντιμετώπισης της νέας γρίπης στις 9.30 το πρωί στο ΕΚΕΠΥ όπου αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις.
Επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας και ότι η κατάσταση τελεί κάτω από πλήρη έλεγχο.
Χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας το δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης.
Ο ασθενής νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο.
...........
Αθήνα, 26 Μαΐου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ Η1Ν1 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε, ότι ανιχνεύθηκε και δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και είμαι βέβαιος, ότι όλα θα πάνε καλά.
Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο, εικοσιενός ετών, που ήρθε από το Εδιμβούργο. Εντοπίστηκε έγκαιρα και έχουν αναλάβει πλέον οι Ειδικές μας Υπηρεσίες την υπόθεση.
Πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις πανικός. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία, οι επιστήμονές μας είναι καταρτισμένοι και οι μηχανισμοί μας σε ετοιμότητα.
Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

26 Μαΐ 2009

Πόσοι είναι οι Έλληνες ευρωβουλευτές;

Ευρωεκλογές 1981: 24
Ευρωεκλογές 1984: 24
Ευρωεκλογές 1989: 24
Ευρωεκλογές 1994: 25
Ευρωεκλογές 1999: 25
Ευρωεκλογές 2004: 24

Ευρωεκλογές 2009: 22

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών...

Σε αυτό το πρώτο συμπέρασμα καταλήγει η αστυνομία σχετικά με τη δολοφονία του 28χρονου στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Τοσίτσα. Δέχθηκε 5 σφαίρες και μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική. Στη διαδρομή όμως εξέπνευσε. Όσο για τη μηχανή των δραστών που είναι χωρίς πινακίδες βρέθηκε πριν από λίγο στην Ερμού.


Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πυροβολισμοί στην Τοσίτσα...

Πριν από λίγα λεπτά στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Τσαμαδού, άγνωστος που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα χωρίς πινακίδες, πυροβόλησε στο κεφάλι συνεπιβάτη άλλης μηχανής και εξαφανίστηκε.


Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ποιο είναι το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών;

Ισχύει η απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι οι 22 έδρες κατανέμονται σύμφωνα με το εκλογικό ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα. Όλη η χώρα είναι μια εκλογική περιφέρεια.
Το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη ευρωβουλευτή στην α' κατανομή είναι το 4,54545454% (δηλαδή, 100 δια τον αριθμό των ευρωβουλευτών, δηλαδή 100 δια 22).

Για να βρούμε τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει το κάθε κόμμα στην α' κατανομή διαιρούμε το ποσοστό που έλαβε με το εκλογικό μέτρο.

Για παράδειγμα, αν ένα κόμμα πάρει ποσοστό 38% θα το διαιρέσουμε με το 4,545454% και θα βρούμε ότι από την α' κατανομή εκλέγει 8 ευρωβουλευτές και θα έχει και ένα ελάχιστο υπόλοιπο.
Αν ένα κόμμα πάρει 10% θα εκλέξει αυτομάτως 2 ευρωβουλευτές και θα έχει και ένα υπόλοιπο που θα του δίνει μικρές πιθανότητες για εκλογή τρίτου ευρωβουλευτή στη β' κατανομή.
Η διάθεση των εδρών που απομένουν ξεκινάει από το κόμμα που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Η ψήφος των ευρωβουλευτών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αφού σε λιγότερο από ένα μήνα έχουμε εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ας δούμε τι ψήφισαν οι δικοί μας ευρωβουλευτές.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Οι Έλληνες πρωταθλητές της Ευρωβουλής

Οι περισσότερες παρουσίες

Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποί μας τα πήγαν αρκετά καλά όσον αφορά την παρουσία τους στην Ευρωβουλή. Είχαν μέση παρουσία στο 85% των συνεδριάσεων, εκείνος όμως που... δεν ήθελε να φύγει από τις αίθουσες ήταν ο Μαν. Μαυρομμάτης (ΝΔ), ο οποίος σύμφωνα με το "απουσιολόγιο" έλειψε μόνο σε μία συνεδρίαση και ήταν παρών στο 99% αυτών.

Οι περισσότερες ερωτήσεις
Δεν δυσκολευτήκαμε, είναι αλήθεια, να βρούμε τον ευρωβουλευτή που κατέθεσε τις περισσότερες ερωτήσεις. Ρέκορντμαν σε αυτή την κατηγορία αναδεικνύεται ο Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΝ) που υπέβαλε συνολικά 979 ερωτήσεις ή 3 για κάθε ημέρα παρουσίας του στις συνεδριάσεις. Πρόκειται για μια τουλάχιστον θεαματική επίδοση αν λάβει κανείς υπόψιν πως ο δεύτερος στην κατάταξη είναι ο Γ. Παπαστάμκος (ΝΔ) με 353 ερωτήσεις και τρίτος ο Στ. Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ) με... μόλις 267 ερωτήσεις.

Οι περισσότερες παρεμβάσεις
Εδώ η πρώτη θέση ανήκει δικαιωματικά στην (και αντιπρόεδρο του Σώματος) Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (ΝΔ) με 351 παρεμβάσεις, αρκετά μακριά από τον Θ. Παφίλη (ΚΚΕ, 219 παρεμβάσεις) και την Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (ΝΔ, 186 παρεμβάσεις).
....
Από: Ελευθεροτυπία

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πέθανε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν οικονομολόγος-καθηγητής Πανεπιστημίου, πολιτικός της Αριστεράς και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα, στις 19 Αυγούστου 1941. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες σε Αθήνα, Μονπελιέ και Παρίσι. Εργάστηκε ως καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 2, στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ορσαί και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μονπελλιέ. Έκανε έρευνες και μελέτες πάνω στη μεσογειακή οικονομία, την ΕΟΚ, την Κινεζική αγροβιομηχανία, την αλιεία στην Ελλάδα και άλλες, για λογαριασμό της ΕΟΚ, της ΓΚΑΤΤ και του ΟΗΕ, από το 1967 ως το 1987. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο και έχει συνεργαστεί και αρθρογραφήσει στο Βήμα, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή και τον Πολίτη. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά.
Ως το 1963 ήταν μέλος της ΕΔΑ. Κατά τη στρατιωτική χούντα (1967-1973) εντάχθηκε στη Δημοκρατική 'Aμυνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εθνικής Γραμμματείας της. Όταν το κόμμα του εντάχθηκε στο Συνασπισμό, ο Παπαγιαννάκης έγινε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και εν συνεχεία της Πολιτικής Γραμματείας του, υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογία και Ποιότητα της Ζωής. Το 1993 ήταν υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, όμως ηττήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία και στήριξε το Νίκο Κωνσταντόπουλο που τελικά εξελέγη.
Ο Παπαγιαννάκης είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του 1989, του 1994 και του 1999. Το 2004 δε διεκδίκησε επανεκλογή στο ευρωκοινοβούλιο, επιθυμώντας να δραστηριοποιηθεί στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ (Δεκέμβριος 2004) ήταν ξανά υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, αλλά ηττήθηκε από τον Αλέκο Αλαβάνο. Στις εθνικές εκλογές του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής στη Β' Αθηνών, τρίτος σε σταυρούς μέσα στο κόμμα του.
Μαζί με διάφορα άλλα στελέχη του κόμματος ανήκε στην τάση Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Η ιστορία των ευρωεκλογών - Ευρωεκλογές 1984

Οι δεύτερες ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουνίου 1984, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες εννέα χώρες της (τότε) ΕΟΚ, δεν έμοιαζαν σε τίποτα με την ανέμελη διπλή ψήφο του 1981.

Δυόμισι χρόνια μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η αναμέτρηση του 1984 υπήρξε μια πολωτική αντιπαράθεση με χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, που συνθηματολογικά κωδικοποιήθηκε ως σύγκρουση «Αλλαγής» και «Απαλλαγής».
......
Συνεχίζεται...
Το πολιτικό κλίμα των εκλογών είχε διαμορφωθεί από τη δυναμική ανασύνταξη της Ν.Δ., υπό την ηγεσία πλέον του Ευ. Αβέρωφ. Ανασύνταξη που αποτυπώθηκε στον μετασχηματισμό της Ν.Δ. σε μαζικό κόμμα (κατά τα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ) και στην οξύτατη αντιπολίτευση με αναφορές που παρέπεμπαν στον πολιτικό λόγο της παραδοσιακής Δεξιάς. Χαρακτηριστικά δείγματα η αποχώρηση από τη Βουλή κατά τη συζήτηση για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης (Αύγουστος 1982) και η έμμεση υποστήριξη της υποψηφιότητας του χουντικού δημάρχου Πειραιά Αρ. Σκυλίτση στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1982. Στην πολιτική αυτή η Ν.Δ. θεωρούσε επίσης ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από την καχυποψία με την οποία ο (τότε) Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής αντιμετώπιζε τον πρωθυπουργό, την οποία ενίσχυαν και ορισμένες φραστικές υπερβολές κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Γεγονός όμως που, εξ αντιδιαστολής, επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ να επιβάλει ως κύρια διαχωριστική γραμμή του πολιτικού ανταγωνισμού την αντιπαράθεση «Δεξιά- Αντιδεξιά», την οποία συμπύκνωσε στο σύνθημα «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».
Πλήρωσαν την αισιοδοξία
Η ηγεσία της Ν.Δ., με την αισιοδοξία που της δημιουργούσε η επανασυσπείρωση της παραδοσιακής εκλογικής της βάσης καθώς και ορισμένες επιτυχίες σε συνδικαλιστικά όργανα μεσαίων αστικών στρωμάτων, δεν συνειδητοποίησε ότι μια αντιπαράθεση με άξονα την αντίθεση «Δεξιά- Αντιδεξιά» θα λειτουργούσε εις βάρος της. Παραγνώρισε επίσης τα δημοσκοπικά ευρήματα που διέθετε από τις τακτικές εξαμηνιαίες έρευνες τις οποίες διενεργούσε για λογαριασμό της το ΚΠΕΕ με επιστημονικό υπεύθυνο τον Γ. Λούλη (βλ. Επίκεντρα, τεύχ. 38, Μάιος- Ιούνιος 1984).
Κατέληξε έτσι στην απόφαση να προσδώσει στις ευρωεκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, τον οποίο ο αρχηγός της Ν.Δ. συμπύκνωσε στη φράση «αναμέτρηση εφ΄ όλης της ύλης». Μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις «της προόδου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας» από τη μια μεριά και τις δυνάμεις «του σκότους και του ολοκληρωτισμού» από την άλλη, όπως ανέφερε ο Ευ. Αβέρωφ στην προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα στις 14 Ιουνίου.

Εξειδικεύοντας μάλιστα την επιλογή αυτή ο Κ. Μητσοτάκης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.), είχε δηλώσει, ήδη από τον Φεβρουάριο, ότι «εφόσον τον Ιούνιο διαπιστωθεί (...) δυσαρμονία μεταξύ Βουλής και λαϊκής θέλησης» ο Κ. Καραμανλής θα πρέπει να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, άμεση αναφορά στις «υπερεξουσίες» που διέθετε, σύμφωνα με το τότε ισχύον Σύνταγμα του 1975, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την ίδια θέση υποστήριξε με συνέντευξή του στις αρχές Ιουνίου και ο Ευ. Αβέρωφ.

Οι επιλογές αυτές της Ν.Δ. δεν άφηναν ασυγκίνητο τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος, όπως προκύπτει και από το δημοσιευμένο Αρχείο του, ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη ρητορική του ΠΑΣΟΚ και απειλούσε, στις παραμονές των ευρωεκλογών, ότι «μετά βίας συγκρατήθηκε μέχρι τώρα» (τόμ. 12, σελ. 369).

Το ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του δεν είχε κανένα λόγο (αλλά ούτε και μπορούσε) να αρνηθεί την πρόκληση για μια αναμέτρηση «εφ΄ όλης της ύλης».

Παρόλο που βρισκόταν στο μέσο του κύκλου της τετραετίας (θεωρητικά τη δυσμενέστερη στιγμή για μια κυβέρνηση) είχε κατορθώσει να επιβάλει (με την ακούσια συνδρομή και της Ν.Δ.) την ευνοϊκότερη γι΄ αυτό διάταξη του εκλογικού ανταγωνισμού: τη σαφή πλειοψηφική δυναμική των αντιδεξιών δυνάμεων και την ηγεμονική του θέση στο πλαίσιό τους. Για να ισχυροποιήσει μάλιστα τη θέση του αυτή οργάνωσε στις αρχές Μαΐου το πρώτο (πανηγυρικό) του συνέδριο, με το οποίο και ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία.

Με εν ενεργεία βουλευτές

Οι ευρωεκλογές απέκτησαν έτσι έναν αμιγώς εθνικό χαρακτήρα οιονεί προκριματικών εκλογών. Ο εκλογικός νόμος τροποποιήθηκε ώστε στις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου να μπορούν να συμπεριληφθούν εν ενεργεία βουλευτές. Στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. επικεφαλής τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Ευ. Αβέρωφ και στη δεύτερη θέση ο Ιωαν. Μπούτος (αντίπαλός του κατά τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος τον Δεκέμβριο του 1981), ενώ στις δύο πρώτες θέσεις για το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν ο Γ. Μαύρος και ο Μαν. Γλέζος. Αντίστοιχα και το ΚΚΕ είχε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου τον Γρ. Φαράκο. Τα καφενεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας χωρίστηκαν σε μπλε και πράσινα, ενώ οι (πλαστικές) κομματικές σημαίες γενικεύτηκαν και, ιδίως στην επαρχία, κοσμούσαν τα περισσότερα μπαλκόνια.

Ανεβασμένο το ΠΑΣΟΚ σε 40 από τις 56 περιφέρειες

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της κάλπης δικαίωσε τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 41,6% (έναντι 38,0% για τη Ν.Δ.). Σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1981 το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη δύναμή του σε 40 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, ενώ και στις υπόλοιπες, όπου η δύναμή του ελαφρώς μειώθηκε, η πτώση δεν ξεπέρασε το 1% (με μόνη εξαίρεση τη Ροδόπη). Βέβαια, σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ ήταν γενικευμένη (με μοναδικές εξαιρέσεις τη Φλώρινα, τη Σάμο και το Ρέθυμνο) και, το κυριότερο, έντονα διαβαθμισμένη ανάλογα με τον βαθμό αστικότητας. Στις αγροτικές περιοχές υπήρξε σχετικά περιορισμένη (43,8%% από 48,4% στις βουλευτικές του 1981) και τροφοδότησε κυρίως το ΚΚΕ και το ΚΚΕ εσ., ενώ η επιρροή της Ν.Δ. παρέμεινε εντυπωσιακά στάσιμη (39,6%). Αντίθετα, στις αστικές περιοχές- και με ιδιαίτερη ένταση στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και τη Θεσσαλονίκη- το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες και, το κυριότερο, η πτώση του αυτή, περίπου κατά το ήμισυ, κατευθύνθηκε προς τη Ν.Δ. (αυτά ήταν άλλωστε και τα μόνα ουσιαστικά της κέρδη). Γεγονός που αποτελούσε πάντως προάγγελο των ανακατατάξεων που σημειώθηκαν στην εκλογική βάση των κομμάτων κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄80.

Η πόλωση που επικράτησε στην αναμέτρηση του 1984, με τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώνουν αθροιστικά το 79,6% των ψήφων (το υψηλότερο μέχρι σήμερα ποσοστό του δικομματισμού σε ευρωεκλογές), περιόρισε τα υπόλοιπα κόμματα σε σχετικώς μέτριες επιδόσεις. Το ΚΚΕ με 11,6% και το ΚΚΕ εσ. με 3,4% παρουσίασαν άνοδο σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 1981, αλλά πτώση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά τους στις, ταυτόχρονες τότε, ευρωεκλογές. Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΟΔΗΣΟ με 0,8% ουσιαστικά εξαφανίστηκε, αφού το κατ΄ εξοχήν μεσοαστικό του ακροατήριο είχε επανακάμψει στη Ν.Δ. και μόνον η φιλοχουντική ΕΠΕΝ, με κύριο σύνθημα την αποφυλάκιση των πραξικοπηματιών, κατόρθωσε να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με 2,29%).

Ο θάνατος του Μπερλίνγκουερ και η πρωτιά του ιταλικού Κ.Κ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ που σημάδεψε τις ευρωεκλογές του 1984 στην Ιταλία ήταν ο αιφνίδιος θάνατος του χαρισματικού ηγέτη του ιταλικού Κ.Κ. (και πρωτεργάτη του ευρωκομμουνισμού) Ενρίκο Μπερλίνγκουερ, ο οποίος έπαθε εγκεφαλική συμφόρηση ενώ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάδοβα. Η συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσε ο θάνατος του Μπερλίνγκουερ μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές λειτούργησε ενισχυτικά για την ανοδική τάση που εμφάνιζε το ΙΚΚ και έτσι, για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια, έστω και με μόλις 90 χιλιάδες ψήφους διαφορά το ΙΚΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 33,3% των ψήφων (έναντι 33,0% για τη Χριστιανική Δημοκρατία). Αυτό υπήρξε όμως και το αποκορύφωμα της επιρροής του. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (το 1987) η δύναμή του μειώθηκε στο 26,6% και μετά την πτώση του Τείχους έπαψε να υπάρχει ως κομμουνιστικό κόμμα.

Η ψήφος των μεταναστών

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ καινοτομία που ίσχυσε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 1984, είναι ότι καθιερώθηκαν ειδικές διευκολύνσεις ώστε να μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες πολίτες που την ημέρα των εκλογών θα βρίσκονταν σε κάποια άλλη χώρα της ΕΟΚ (Ν. 1427/1984). Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν ειδικά εκλογικά τμήματα σε 73 ευρωπαϊκές πόλεις (53 στη Γερμανία, 8 στην Ιταλία, 4 στο Βέλγιο, 3 στη Γαλλία, 2 στην Ολλανδία και από 1 σε Αγγλία, Δανία και Λουξεμβούργο) και δημιουργήθηκαν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στους οποίους έπρεπε να εγγραφούν εγκαίρως όσοι επιθυμούσαν να ψηφίσουν σε αυτά τα ειδικά εκλογικά τμήματα. Συνολικά γράφτηκαν 58.736 εκλογείς (οι 45.961 στη Γερμανία) και ψήφισαν 50.328. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 36 χιλιάδες το 1989 (γιατί αρκετοί απόδημοι προτίμησαν να έρθουν στην Ελλάδα ώστε να ψηφίσουν και στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές), για να αυξηθεί και πάλι σε περίπου 48 χιλιάδες το 1994. Έκτοτε όμως η συμμετοχή των εκτός Επικρατείας παρουσιάζει σημαντική κάμψη (34.408 ψηφίσαντες το 1999 και μόλις 25.546 το 2004).

Η ρήξη για την Προεδρία

Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 1984 είχε τέλος και μια άλλη παράπλευρη συνέπεια, η οποία θα εκδηλωθεί σε όλη της την έκταση τον Μάρτιο του 1985, με την «απρόσμενη» (όπως τότε θεωρήθηκε) απόφαση του Αν. Παπανδρέου να μην υποστηρίξει την επανεκλογή του Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι απαρχές όμως της «ρήξης» είναι πλέον σαφές ότι εντοπίζονται στην περίοδο των ευρωεκλογών του 1984.

Το διάγγελμα που απηύθυνε ο Κ. Καραμανλής με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου (22.5.1984) είχε θεωρηθεί ως έμμεση παρέμβαση υπέρ της Ν.Δ. και κυρίως η αμφίσημη δήλωσή του την ημέρα των εκλογών («αύριο (...) φοβούμαι ότι ο καθένας θα με συμβουλεύει τι πρέπει να κάνω»), έδειχνε ότι ο Κ. Καραμανλής μάλλον είχε πειστεί από τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του Ευ. Αβέρωφ.

Αντίστοιχα όμως και ο Αν. Παπανδρέου, εγκλωβισμένος από τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που έστελναν οι διορισμένοι νομάρχες για νίκη αντίστοιχη με το 48% του 1981, αντιμετώπισε με περίσκεψη την έκβαση των ευρωεκλογών. Γι΄ αυτό και περίμενε μέχρι το πρωί πριν προχωρήσει στη νικητήρια δήλωση, αφού πρώτα βεβαιώθηκε ότι μεταφραζόμενο σε έδρες το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τού εξασφάλιζε δυνητικά κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.


Περισσότερα: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4518585&ct=1

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

25 Μαΐ 2009

Ποια κόμματα «έκοψε» ο Άρειος Πάγος από τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου

Ο Άρειος Πάγος "έκοψε" μερικά από τα μικρά κόμματα, αλλά και έντεκα υποψηφίους που δεν είχαν προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά

Μεταξύ των κομμένων κομμάτων είναι το ΔΗΚΚΙ, ενω από τους μεμονωμένους υποψήφιους κόπηκε ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης Ρος Ντέιλ, που κατέβαινε με τους Οικολόγους Πράσινους.
Αναλυτικότερα:
……..
Συνεχίζεται…
Συγκεκριμένα, το καθ΄ ύλην αρμόδιο Α΄ Τμήμα του ΑΠ, δεν επέτρεψε από τα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων, που είχαν καταθέσει σχετικές αιτήσεις, να συμμετέχουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές επτά κόμματα, ενώ σε ένα συνασπισμό κομμάτων δεν επέτρεψε να συμμετέχουν επτά κόμματα. Ακόμη, δεν έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή σε συνδυασμούς και ορισμένων υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Ειδικότερα, ο ΑΠ απέρριψε τις αιτήσεις των εξής κομμάτων: 1) Δημοκρατικοί (Μ. Μελετόπουλος), 2) Το Κόμμα του Υπεύθυνου Πολίτη (Κ. Σαρίνας), 3) Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.) (Μ. Τζαλαζίδης), 4) Οικολόγοι Εναλλακτικοί (Μιχ. Δερτούζος) και 5) Κομματικός Ξεσηκωμός Συνταξιούχων Ελλάδας.

Ακόμη, δεν ανακηρύχθηκαν, καθώς δεν υπέβαλαν συνδυασμούς, τα εξής κόμματα: 1) Πολιτικό Ελληνοευρωπαϊκό Φιλοζωικό Κίνημα (Γ. Μαυρουδής) και 2) Οικολόγοι Ζωόφιλοι Ελλάδας (Αγγ. Κουτηλέκου).

Από τον συνασπισμό των κομμάτων Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Τσίπρας), δεν ανακηρύσσονται τα εξής κόμματα: 1) ΔΗΚΚΙ - Κεντρική Επιτροπή, 2) Κίνηση Ενεργών Πολιτών, 3) Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς, 4) Κόκκινο, 5) Ξεκίνημα, 6) Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας και 7) Ομάδα ΡΟΖΑ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του ΑΠ, τα επτά κόμματα δεν μπορούν να συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν κατέθεσαν τις ιδρυτικές πράξεις τους. Διευκρινίζεται ότι το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει τους υποψηφίους των κομμάτων αυτών να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές.

Παράλληλα, δεν ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές, για τυπικούς λόγους, ο Εμμανουήλ Συντιχάκης από το ΚΚΕ ο Εμμανουήλ Χατζηεμμανουήλ από το Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.), οι SCACCHI LUKA, OOMS MAURA - CRISTINA, LESTER JEREMY PAUL, Ποιμάλα Γιαν και NIEMI MIKKO από το κόμμα Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές), ο Ζαννώ Απικιάν από το κόμμα Φιλελεύθερη Συμμαχία, ο Ντειλί Ρος Μαρτιν από το κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι, ο Νικόλαος Ντερτιλής από το κόμμα Ελληνική Ενότητα και ο Χρήστος Τζιβινίκος από το κόμμα Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι.


Από: http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/24/1667952.htm

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Εκτός της διοίκησης του Παναθηναϊκού, ο Ανδρέας Βγενόπουλος

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι αποχωρεί από ένα χώρο «παραγόντων» που δεν είναι συμβατός ούτε με το χαρακτήρα, ούτε με τις αρχές του και στον οποίο, - όπως λέει - συμμετείχε προσωρινά με μοναδικό κίνητρο τη μεγάλη του αγάπη στον Παναθηναϊκό.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της MIG, διατηρεί τις μετοχές του και θα ασκεί τα δικαιώματά του δια πληρεξουσίου, ενώ εκχωρεί τα δικαιώματα ψήφου στο Νίκο Πατέρα, για όσο χρόνο επιθυμεί εκείνος να είναι Πρόεδρος του Παναθηναϊκού.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ποια είναι τα 27 κόμματα της Ελλάδας που θα λάβουν μέρος στιςευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου

1) Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής)
2) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) (Γ. Παπανδρέου)
3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα)
4) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Τσίπρας)
5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης)
6) Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (ΠΑ.Μ.ΜΕ.) (Σ. Παπαθεμελής)
7) Δράση (Σ. Μάνος, Α. Αβραντίνης, Α. Αϊβαλιώτης, Α. Καρίπογλου. Ι. Κτιστάκης, Ι. Μπουτάρης
8) Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης)
9) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος
10) Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.) (Ν. Καργόπουλος, Ν. Λεοντόπουλος, Σ. Στενός)
11) Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλιγιάννης)
12) Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής)
13) Οικολόγοι Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Πολιτική Κάθαρση (Κ. Παπανικόλας)
14) Οικολόγοι Πράσινοι (εκτελεστική επιτροπή Φ. Δραγούμης, Ε. Ζώτου, Ο. Κολοκούρης, Α. Λεμπέση, Ε. Μυριβήλη, Ν. Χρυσόγελος)
15) ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (διοικούσα επιτροπή: Γ. Ζαφειρόπουλος, Ε. Κωνσταντινοπούλου, Δ. Γουρνάς)
16) Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Αν. Παπαδόπουλος, Π. Κουφοβασίλης
17) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας, Σάββας Μιχαήλ)
18) Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Γεωργ. Τσαγκανέλιας)
19) Φιλελεύθερη Συμμαχία (Φωτ. Περλικός)
20) Κοινωνία (Εμμ. Βολουδάκης)
21) Λευκό (Κ. Ντάλιος)
22) Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο (Σ. Αναστασιάδης)
23) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) διοικούσα επιτροπή 13 ατόμων
24) Πατριωτικό Ανθρωπιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΝΑ.Κ.) (Γ. Δόντας),
25) Κόμμα Νέων (Κ. Τοψόγλου)
26) Ελληνική Ενότητα (ΕΛ.ΕΝ.) (Β. Πρωτόπαπας)

27) Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (Γ. Κόκκας)

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Η πρώτη απόφαση ελληνικού Δικαστηρίου για blog - Δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 44/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης κρίθηκε ότι τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου. Αναλογικά βρίσκει εφαρμογή η νομοθεσία του τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.

.......
Συνεχίζεται...

Παρατηρήσεις-Τα κεντρικά σημεία της απόφασης:
-Ιστολόγιο: Xαρακτηρίζεται ως διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων-αναγνωστών, που καθορίζουν το περιεχομενο του ιστολογίου.-Διάκριση ιστολογίου από ιστοσελίδα που διατηρεί μέσο ενημέρωσησης στο διαδίκτυο, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου.-Τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου, ο οποίος αφορά τις ιστοσελίδες των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης.-Αναλογική εφαρμογή της νομοθεσίας περί τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.-Αναγνωρίζεται η ανωνυμία των bloggers, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο-Η εταιρία που φιλοξενεί το ιστολόγιο στον παγκόσμιο ιστό, δεν θεωρείται αναλογικά, ιδιοκτήτης, εκδότης ή συντάκτης του εντύπου, μέσω του οποίου εκδηλώθηκε η ζημιογόνος συμπεριφορά.-Μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας, γι’ αυτό και απαιτείται συμπλήρωση στοιχείων για την ταυτότητα του δράστη από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας…


Ακολουθεί απόσπασμα της απόφασης, όπως δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Αρμενόπουλος»:Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης 44/2008«…Κατά τη διάταξη της παρ. 1 του μοναδικού άρθρου του ν.1178/1981 “περί αστικής ευθύνης του τύπου”, ο ιδιοκτήτης κάθε εντύπου υποχρεούται σε πλήρη αποζημίωση για την παράνομη περιουσιακή ζημία και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που προξενήθηκαν υπαίτια με δημοσίευμα που θίγει την τιμή ή την υπόληψη παντός προσώπου έστω και αν η κατά το άρθρο 914 του ΑΚ υπαιτιότητα, η κατά το άρθρο 919 πρόθεση και η κατά το άρθρο 920 γνώση η υπαίτια άγνοια συντρέχει στο πρόσωπο του συντάκτη του δημοσιεύματος ή, εάν αυτός είναι άγνωστος, στον εκδότη ή το διευθυντή σύνταξης του εντύπου. Εξάλλου, με το άρθρο 4 παρ. 10 του ν.2328/1995 “νομικό καθεστώς της ιδιωτικής τηλεόρασης και της τοπικής ραδιοφωνίας…”, ορίστηκε ότι στο μοναδικό άρθρο του ν.1178/1981, όπως ισχύει, υπάγονται και οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και στα κατά το άρθρο αυτό “δημοσιεύματα” περιλαμβάνονται και οι τηλεοπτικές και οι ραδιοφωνικές εκπομπές. Προκειμένου για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ως “εκδότης” νοείται ο νόμιμος ή οι περισσότεροι νόμιμοι εκπρόσωποι της αδειούχου εταιρίας, ως “διευθυντής” νοείται ο υπεύθυνος προγράμματος και προκειμένου για ειδησεογραφικές εκπομπές ο διευθυντής του τμήματος ειδήσεων, ως “συντάκτης” δε του δημοσιεύματος νοείται ο παραγωγός ή ο δημοσιογράφος συντονιστής ή παρουσιαστής της εκπομπής, αναλόγως του είδους και της δομής της (ΑΠ 195/2007, Ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων Νόμος).


Περαιτέρω, με το άρθρο 681Δ ΚΠολΔ καθιερώνεται ειδική διαδικασία εκδίκασης των διαφορών που αφορούν σε προσβολές από δημοσιεύματα ή ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου αυτού, κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 666 παρ. 1, 667, 671 παρ. 1-3, 672 και 673-676 ΚΠολΔ δικάζονται από το καθ΄ύλην αρμόδιο δικαστήριο όλες οι διαφορές που αφορούν σε αποζημιώσεις οποιασδήποτε μορφής περιουσιακής ζημίας ή ηθικής βλάβης που προκλήθηκε δια του τύπου ή με ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές και οι συναφείς προς αυτές αξιώσεις προστασίας της προσωπικότητας των προσβληθέντων. Από την ευρύτητα της διατύπωσης του άρθρου 681 Δ παρ. 1 ΚΠολΔ συνάγεται ότι στην εν λόγω ειδική διαδικασία υπάγονται όλες οι αγωγές που αποσκοπούν στην αποκατάσταση κάθε περιουσιακής ζημίας ή στην ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, καθώς και οι κάθε μορφής αξιώσεις προστασίας των προσώπων των οποίων η περιουσία ή η προσωπικότητα προσεβλήθη από δημοσίευμα ή τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή του έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου, ασχέτως της ιδιότητας του εναγομένου, ο οποίος, του νόμου μη διακρίνοντος, μπορεί να είναι οποιοδήποτε πρόσωπο, του οποίου η συμπεριφορά προσέβαλε την προσωπικότητα του ενάγοντος (ΑΠ 1900/2006, ΕφΠειρ 914/2005, Ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων Νόμος, ΕφΘρ 78/2008, ΕλλΔνη 2006.296).


Σημειωτέον ότι ούτε ο ν. 1178/1981 ούτε το άρθρο 681Δ ΚΠολΔ αναφέρουν τον όρο “δημοσιογράφος” ή παράγωγα αυτού κι επομένως για την υπαγωγή ορισμένης συμπεριφοράς στις ανωτέρω διατάξεις απαιτείται μόνον η εκδήλωση της ζημιογόνου συμπεριφοράς μέσω εντύπου, ραδιοφωνικής ή τηλεοπτικής εκπομπής ως πραγματικού γεγονότος και όχι η συνδρομή επιπλέον στοιχείων, όπως η επίσημη πιστοποίηση της επαγγελματικής ιδιότητας του δημοσιογράφου με τίτλο σπουδών ή συμμετοχή σε οικεία συνδικαλιστική οργάνωση.


Σε σχέση με το ζήτημα εάν τα ιστολόγια του διαδικτύου, τα οποία είναι περισσότερο γνωστά με τον όρο της αγγλικής γλώσσας blogs, συνιστούν έντυπα ή εκπομπές υπαγόμενες στις ανωτέρω διατάξεις και έτσι οι αγωγές για αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας, ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και γενικώς παροχής έννομης προστασίας στα προσβληθέντα από το περιεχόμενο τους πρόσωπα υπάγονται εξ απόψεως ουσιαστικού δικαίου στο πεδίο του ν. 1178/1981 και εκδικάζονται κατά την ειδική διαδικασία που καθιερώνεται με το άρθρο 681 ΚΠολ, σημειωτέα είναι τα ακόλουθα: Το ιστολόγιο είναι μια τεχνική εφαρμογή στον παγκόσμιο ιστό (worldwide web) και ειδικότερα μια ιστοσελίδα εν είδει προσωπικού ημερολογίου, ο κάτοχος - διαχειριστής του οποίου (blogger) καταγράφει και ανακοινώνει τις απόψεις του για διάφορα ζητήματα που αυτός επιλέγει. Είναι δημοσίως προσιτό θεωρητικά σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στα ερεθίσματα που λαμβάνουν από την ανάγνωση των απόψεων του κατόχου - διαχειριστή του ιστολογίου, δύνανται να απαντήσουν στις απόψεις του γράφοντος και ανακοινώνοντας στο ίδιο ιστολόγιο τα δικά τους σχόλια τα οποία, τα οποία είναι επίσης αναγνώσιμα. Ο κάτοχος - διαχειριστής έχει την τελική δυνατότητα με τη χρήση στοιχείων πρόσβασης να επιλέγει τους αναγνώστες του ιστολογίου του και ακόμη να αποφασίζει αυτός, εάν και ποιοι από τους αναγνώστες επιτρέπεται να ανακοινώσουν τα δικά τους σχόλια σε αυτό. Επομένως το ιστολόγιο είναι διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων και στο σημείο αυτό διαφέρει από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο, διότι η διαμόρφωση του περιεχομένου του δεν αποφασίζεται μόνον από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου ενημέρωσης αλλά από όλους τους χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι είναι αναγνώστες του ιστολογίου. Τα ιστολόγια ως προϊόντα της εξέλιξης της τεχνολογίας της πληροφορικής εμφανίστηκαν αρχικά ως ιστοσελίδες για πρόσωπα με κοινά ενδιαφέροντα και μετεξελίχθηκαν σε ευρείς χώρους ανταλλαγής ιδεών ενίοτε με μεγάλη επιρροή αναλόγως της θεματολογίας και του μεγέθους του αναγνωστικού κοινού τους. Οι ανακοινώσεις των ιστολογίων αναφέρονται σε ζητήματα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής, αθλητικής και εν γένει επικαιρότητας και οι γραπτές συζητήσεις που διεξάγονται σε αυτά έχουν δημόσιο χαρακτήρα, δηλαδή τα ιστολόγια παρέχουν ενημέρωση και επικοινωνία ηλεκτρονικής μορφής. Το γεγονός ότι ο κάτοχος - διαχειριστής του ιστολογίου δεν υποχρεούται να χρησιμοποιεί τα αληθινά στοιχεία του αλλά δύναται να εμφανίζεται στους αναγνώστες του χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, ούτως ώστε κανείς από τους επισκεπτόμενους το ιστολόγιό του να μη γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα δεν αναιρεί το χαρακτηρισμό του ιστολογίου ως ηλεκτρονικού εντύπου, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο.


Τόσο ο ν.1178/1981, όπως ισχύει, όσο και το άρθρο 681Δ ΚΠολΔ δεν ρυθμίζουν την εξ απόψεως ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου, αντίστοιχα, μεταχείριση των νέων μορφών ενημέρωσης που δημιουργήθηκαν λόγω των τεχνολογικών δυνατοτήτων του παγκοσμίου ιστού και του διαδικτύου. Η γραμματική διατύπωση των προαναφερθεισών διατάξεων των δύο νομοθετημάτων δεν προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο υπαγωγής των ιστολογίων σε αυτές. Ειδικότερα, η νομολογία χρησιμοποίησε επανειλημμένως τον όρο “ηλεκτρονικός τύπος” (ΕφΠειρ 914/2005 ο.π., ΕφΘρ 78/2003, ο.π. ΕφΔυτΜακ 44/2001, Αρμ 2002.1202), πλην όμως από τη συνεκτίμηση των πραγματικών περιστατικών των συγκεκριμένων υποθέσεων και το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, κατά τον οποίον τα σχετικά με τα ιστολόγια ζητήματα δεν είχαν ακόμη αχθεί προς επίλυση ενώπιον των δικαστηρίων συνάγεται ότι ο όρος “ηλεκτρονικός τύπος” έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί από τη νομολογία αδιακρίτως κατ’ αντιδιαστολή προς το γραπτό τύπο, για να χαρακτηρίσει τα πιο σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και ιδίως την τηλεόραση και, συνεπώς, δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τα ιστολόγια παρά μόνον η διαδικτυακή μορφή των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης, δηλαδή οι ιστοσελίδες των εφημερίδων, των περιοδικών, των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών σταθμών. Eλλείψει νομοθετικής ρύθμισης και νομολογιακής επίλυσης του υπό έρευνα ζητήματος, η αντιμετώπιση του αναφυέντος κενού νόμου επιτυγχάνεται με αναλογική εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας τόσο σε επίπεδο ουσιαστικού όσο και σε επίπεδο δικονομικού δικαίου (ΕφΑθ 8962/2006 ΕλλΔνη 2006.1515, Π.Κορνηλάκη, Διαδίκτυο και αστικό δίκαιο, Αρμ. 2007.993). Η αναλογική εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου δεν είναι δυνατό να εμποδιστεί από το γεγονός ότι στο ιστολόγιο δεν υπάρχει η συνήθης ιεραρχική δομή οργάνωσης που απαντάται στα παραδοσιακά έντυπα, δηλαδή δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής, συντάκτης ούτε απαντώνται τα αντίστοιχα πρόσωπα που προβλέπει ο ν. 1178/1981 για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, διότι για να προσδοθεί σε ένα υλικό μέσο δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη όλων των ανωτέρω προσώπων. Στην περίπτωση του ιστολογίου υπάρχει ο κάτοχος - διαχειριστής, ο οποίος μπορεί να ταυτίζεται ή όχι με το συντάκτη ορισμένου δημοσιεύματος, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, στα ιστολόγια ανακοινώσεις συντάσσουν και οι αναγνώστες τους.


Τέλος, στο άρθρο 14 π.δ. 131/2003, με το οποίο ενσωματώθηκε το ημεδαπό δίκαιο η οδηγία 2000/31 για το ηλεκτρονικό εμπόριο και την κοινωνία της πληροφορίας, ορίζεται ότι οι φορείς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία της πληροφορίας δεν έχουν υποχρέωση γενικού ελέγχου των πληροφοριών που αποθηκεύουν ή μεταδίδουν. Από το συνδυασμό των άρθρων 11 και 14 αυτού του π.δ. συνάγεται ότι η εταιρία που φιλοξενεί σε δικό της χώρο στον παγκόσμιο ιστό το ιστολόγιο δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί, κατ΄ ανάλογη ερμηνεία του μοναδικού άρθρου του ν.1178/1981 ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής σύνταξης ή συντάκτης του εντύπου, διότι δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών, δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης, δεν επιλέγει ούτε τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες. Αντιθέτως, ο ρόλος της είναι να παρέχει στους ενδιαφερόμενους χώρο για τη δημιουργία και ενίοτε τεχνικές υποδείξεις για το σχεδιασμό του ιστολογίου τους.


Στην προκειμένη περίπτωση, με την υπό κρίση αγωγή, ο ενάγων ιστορεί ότι ο εναγόμενος έιναι κάτοχος της ιστοσελίδας με την επωνυμία http://www….blogspot.com/ στο διαδίκτυο, όπως αυτή η επωνυμία διορθώθηκε παραδεκτώς αναφορικά με την ακριβή σειρά των χαρακτήρων της με δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων του, η οποία καταχωρίστηκε στα ταυτάριθμα με την παρούσα δίκη πρακτικά δημόσιας συνεδριάσεως του δικαστηρίου αυτού, μέσω δε της ιστοσελίδας διατηρεί ηλεκτρονική διαδικτυακή εφημερίδα, στην οποία την 3.5.2007 δημοσίευσε τα αναληθή γεγονότα και τις δυσφημιστικές λέξεις και φράσεις που αναφέρονται στο πρόσωπό του κατά τα εκτενώς αναφερόμενα στο αγωγικό δικόγραφο. Εκθέτει ότι με τη δημοσίευσή τους ο εναγόμενος προσέβαλε την προσωπικότητά του και ειδικότερα την τιμή και την υπόληψή του, προκαλώντας του ηθική βλάβη για τους επίσης αναφερόμενους στην αγωγή λόγους και ισχυρίζεται ότι είναι πολύ πιθανή η επανάληψη της προσβολής στο μέλλον με την καταχώρηση του περιεχομένου του δημοσιεύματος σε άλλους διαδικτυακούς τόπους, λόγω των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο. Για τους ανωτέρω λόγους ζητάει να γίνει δεκτή η αγωγή του, να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να του καταβάλει ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της προκληθείσας ηθικής βλάβης το χρηματικό ποσόν των 58.694,96 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής, να διαταχθεί ηβ άρση ττης προσβολής με τη διαγραφή του επίμαχου δημοσιεύματος και η παράλειψή της στο μέλλον, να απαγγελθεί προσωπική κράτηση δύο μηνών για την περίπτωση μη συμμόρφωσης του με το διατακτικό της απόφασης και να καταδικαστεί στα δικαστικά έξοδά του.


Με αυτό το περιεχόμενο και αιτήματα η αγωγή παραδεκτώς εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου αυτού, ως καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμοδίου (άρθρα 14 παρ. 2 και 22 ΚΠολΔ), κατά την ειδική διαδικασία που θεσπίζεται με το άρθρο 681Δ ΚΠολΔ, αναλόγως εφαρμοζομένου, είναι ορισμένη ενώ απορριπτέος είναι ο ισχυρισμός του εναγομένου για έλλειψη παθητικής νομιμοποίησης, διότι στο αγωγικό δικόγραφο με σαφήνεια ο εναγόμενος φέρεται ως κάτοχος - διαχειριστής της επίδικης ιστοσελίδας και συντάκτης του επιλήψιμου δημοσιεύματος και επομένως η αγωγή ορθώς στρέφεται κατ’ αυτού, η δε μη απόδειξη των ανωτέρω πραγματικών γεγονότων άπτεται της ουσιαστικής βασιμότητας της αγωγής και όχι της παθητικής νομιμοποίησής του. Tυγχάνει νομικά βάσιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 57, 59, 299, 346, 9145, 920, 932 ΑΚ, 361-363 ΠΚ, του μοναδικού άρθρου του ν.1178/1981, όπως ισχύει, 947 παρ. 1 και 176 ΚΠολΔ και δεδομένου ότι κατεβλήθη για το αντικείμενό της το προσήκον τέλος δικαστικού ενσήμου με τα ανάλογα επ’ αυτού ποσοστά υπέρ του Τ.Ν. και του ΤΑΧ.ΔΙΚ (…), πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω και ως προς την ουσιαστική βασιμότητά της.



Ο εναγόμενος αφενός αρνείται αιτιολογημένα την αγωγή και αφετέρου ζητάει τη διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης στη φορητή συσκευή ηλεκτρονικού υπολογιστή του με στοιχεία …. και με σειριακό αριθμό …., προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κατά το κρίσιμο χρόνο διέθετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και εάν το επίμαχο δημοσίευμα συντάχθηκε στο δικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και απεστάλη από αυτόν στο ιστολόγιο, στο οποίο δημοσιεύθηκε. Το αίτημα αυτό είναι νομικά βάσιμο, στηριζόμενο στο άρθρο 368 παρ. 1 ΚΠολΔ και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω ως προς την ουσιαστική βασιμότητά του.


Από την εκτίμηση των ενόρκων καταθέσεων των μαρτύρων αποδείξεως και ανταποδείξεως, που λήφθηκαν νομίμως στο ακροατήριο και περιέχονται στα ταυτάριθμα με την παρούσα απόφαση πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης του δικαστηρίου αυτού και από την ανάγνωση όλων ανεξαιρέτως των μετ’ επικλήσεως προσκομισθέντων από τους διαδίκους εγγράφων πλην των εγγράφων δηλώσεων της Β.Μ., της Μ.Ν., του Γ.Σ. και της Κ.Μ., με ημερομηνίες …, αντίστοιχα, διότι, ενώ από τις ημερομηνίες σύνταξής τους αποδεικνύεται ότι συντάχθηκαν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στην παρούσα δίκη, προσκομίστηκαν κατά παράβαση του άρθρου 671 παρ. 1 ΚΠολΔ, δηλαδή δεν περιβλήθηκαν τον τύπο της ένορκης βεβαίωσης και συνεπώς δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπ’ όψιν ούτε για τη συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων (ΑΠ 2030/2006, ΑΠ 1056/2005, Ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων Νόμος, ΑΠ 631/2004, ΕλλΔνη 2006.106) αποδείχθηκαν τα ακόλουθα γεγονότα: Ο ενάγων είναι δημοσιογράφος και ειδικότερα διευθυντής σύνταξης του περιοδικού με την επωνυμία “Μ.”, που εκδίδεται στην Καβάλα, συνεργάτης της εφημερίδας “Χ” που εκδίδεται στην Κομοτηνή, πρώην υπάλληλος του γραφείου τύπου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και επικεφαλής του γραφείου Τύπου του βουλευτή νομού Ροδόπης και Υπουργού Ε.Σ. Λόγω των ανωτέρω ασχολιών του είναι επαγγελματίας εγκατεστημένος τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Καβάλα και είναι γνωστός στο δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρουσιάζει δυσχέρεια βάδισης λόγω δυσπλασίας του αριστερού ισχίου με οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις και για το λόγο αυτόν την … είχε κριθεί ανάπηρος κατά ποσοστό 50% για δύο έτη από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων Καβάλας. Επίσης αποδείχθηκε όιτ στον παγκόσμιο ιστό υπάρχει ιστολόγιο με την επωνυμία http://… blogspot.com/ στο οποίο δημοσιεύονται κείμενα σχετιζόμενα ιδίως με την πολιτική σκηνή του νομού Ροδόπης αλλά και του ευρύτερου πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι δημοσιεύσεις αυτές γίνονται υπό τον τίτλο “Piazza Del Popolo” με υπότιτλο τις φράσεις “Αντιπολίτευση και από το διαδίκτυο - μια πρόταση ηλεκτρονικής κουλτούρας”. Την … 2007 δημοσιεύθηκε σε αυτό το ιστολόγιο κείμενο με αρνητικού χαρακτήρα αναφορές στο πρόσωπο του ενάγοντος. Ειδικότερα, ο τίτλος του κειμένου είναι “Ο κουτσός και ο χαζός τον πρώτο χρόνο χαίρονται”, ενώ στην τέταρτη σειρά του κειμένου διευκρινίζεται ότι το κείμενο αφορά στον ενάγοντα με αναφορά του ονοματεπωνύμου του. Ο ενάγων χαρακτηρίζεται υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Δημάρχου Κομοτηνής Δ.Κ. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στο παρελθόν είχε διωχθεί κακήν κακώς από την πόλη καταγωγής του, την Καβάλα και βρίσκει ευκαιριακά επαγγελματική στέγη στην Κομοτηνή. Επίσης, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η φράση “με εκφράσεις σε διάσπαρτες μέσα στο περιοδικό στήλες του τύπου λαμόγια, ξεφτίλα, λάσπη, λύματα καταλαβαίνει κανείς την δημοσιογραφική του δεοντολογία”. Τέλος, το κείμενο κλείνει με την πρόταση “Έτσι κι αλλιώς ο κουτσός και ο χαζός τον πρώτο χρόνο χαίρονται.” Αναφορικά με την αξιολόγηση των ανωτέρω επίμαχων χωρίων του δημοσιευθέντος κειμένου αποδείχθηκε ότι ο τίτλος του, δηλαδή η φράση “ο κουτσός και ο χαζός τον πρώτο χρόνο χαίρονται”, η οποία αποτελεί και την κατακλείδα του κειμένου, συνιστά προσβλητική φράση για τον ενάγοντα, διότι με τη χρήση της λέξης κουτσός επιδιώκεται η υποτίμησή του με αναφορά στην προαναφερθείσα σωματική πάθησή του. Ο συντάκτης του κειμένου υπενθυμίζει στους αναγνώστες του τη χωλότητα του ενάγοντος, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του στην αντιπαράθεση με αυτόν. Πρόκειται για παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας του ενάγοντος, διότι προβάλλεται ως όνειδος η σωματική αναπηρία του και επιχειρείται να μειωθεί η αξία της προσωπικότητάς του, επειδή είναι ασθενής. Η χρήση της λέξης χαζός αμέσως μετά από τη λέξη κουτσός στοχεύει στην δημιουργία της εντύπωσης ότι πρόκειται για πρόσωπο όχι μόνο με σωματικά αλλά και με πνευματικά προβλήματα, δηλαδή επιτείνει την ήδη επιχειρηθείσα να δημιουργηθεί εντύπωση ότι ο ενάγων είναι πρόσωπο μειωμένων ικανοτήτων και ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στη σωματική και πνευματική του ανεπάρκεια. Επομένως, η χρήση της λέξης χαζός συνιστά επίσης παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του ενάγοντος. Το γεγονός ότι η προαναφερθείσα πρόταση αναγράφεται και στο τέλος του κειμένου και μάλιστα οι δύο επίμαχες λέξεις με κεφαλαία γράμματα ενισχύει το συμπέρασμα ότι ο συντάκτης του κειμένου επιδιώκει να υπενθυμίσει στους αναγνώστες του με έμφαση ότι ο ενάγων είναι πρόσωπο μειωμένης ψυχοσωματικής υγείας. Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό του ενάγοντος ως υπεύθυνου του γραφείου τύπου του Δημάρχου Κομοτηνής Δ.Κ., αποδείχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές του έτους 2006 υπήρξε συνεργασία του ενάγοντος με τον τότε υποψήφιο δήμαρχο Κομοτηνής Δ.Κ. Τη συνεργασία αυτή αναφέρει η εφημερίδα “Χ” την …. 2006 στη στήλη Μικροκομοτηναίικα, στην οποία τον κατονομάζει επιστάτη της επικοινωνιακής ομάδας του Δ.Κ. Άλλωστε ο ίδιος ο ενάγων σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα την …. 2007, δέχθηκε ότι βοήθησε στην εκλογή του Δ.Κ. στο Δήμο Κομοτηνής. Η συνεργασία αυτή δεν συνιστά παράνομη δραστηριότητα και από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν αποδείχθηκε οτιδήποτε επιλήψιμο σε σχέση με αυτήν. Επομένως, ο χαρακτηρισμός του ενάγοντος ως υπευθύνου του γραφείου Τύπου του Δημάρχου Κομοτηνής, ακόμη και αν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι ο ενάγων δεν ανέλαβε αυτή τη θέση μετά από την εκλογή του Δ.Κ. στη θέση του δημάρχου δεν είναι προσβλητικός γι’ αυτόν. Το τρίτο επίμαχο χωρίο του κειμένου είναι η αναφορά ότι ο ενάγων είχε διωχθεί κακήν κακώς από την πόλη καταγωγής του, την Καβάλα και βρίσκει ευκαιριακή επαγγελματική στέγη στην Κομοτηνή. Αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν συνέβη αυτό το γεγονός, αλλά ότι ο ενάγων λόγω των επαγγελματικών του ασχολιών είναι εγκατεστημένος εν μέρει στην Καβάλα και εν μέρει στην Κομοτηνή. Συνεχίζεται να εργάζεται στην Καβάλα ως διευθυντής σύνταξης του περιοδικού με την επωνυμία “Μ” που εκδίδει εκεί η σύζυγός του Κ.Α…. Η εμφάνισή του στο δημοσίευμα του ιστολογίου ως διωχθέντος από την τοπική κοινωνία της Καβάλας, με συνέπεια να εξαναγκασθεί να αναζητήσει ευκαιριακή απασχόληση στην Κομοτηνή, δημιουργεί γι’ αυτόν την εντύπωση ότι πρόκειται για αποτυχημένο επαγγελματία με συμπεριφορά αντίθετη προς τα κρατούντα κοινωνικά πρότυπα, ώστε να μην είναι ανεκτός ούτε από την τοπική κοινωνία, από την οποία προέρχεται. Η δημοσιεύση αυτού του ψευδούς γεγονότος στο ανωτέρω ιστολόγιο συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση του ενάγοντος. Το τελευταίο επίμαχο χωρίο σχετίζεται με την αμφισβήτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας του ενάγοντος λόγω της εκ μέρους του χρήσης των λέξεων “λαμόγια”, “ξεφτίλα”, “λάσπη” και “λυματα” σε διάφορες στήλες του περιοδικού “Μ”, τεύχος 155 (Ιανουάριος - Μάρτιος 2007). Δεδομένου ότι η αμφισβήτηση είναι συχνά βασικό στοιχείο του δημόσιου λόγου, δικαιολογείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η οξεία κριτική και ειδικότερα η αμφισβήτηση της επαγγελματικής δεοντολογίας ορισμένων προσώπων. Στην προκειμένη περίπτωση ο συντάκτης του κειμένου, ερειδόμενος στη χρήση των τεσσάρων υβριστικών λέξεων “λαμόγια”, “ξεφτίλα”, “λάσπη” και “λύματα” εκ μέρους του ενάγοντος για μη κατονομαζόμενα πρόσωπα ηττηθέντος εκλογικού συνδυασμού στις τοπικές εκλογές του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2006, αμφισβητεί δημοσίως τη δημοσιογραφική δεοντολογία του ενάγοντος. Πρόκειται για δυσμενή κρίση για την επαγγελματική εργασία του ενάγοντος, διατυπωμένη με απόλυτο και παραστατικό τρόπο, η οποία όμως δεν φτάνει έως το σημείο της παράνομης προσβολής της προσωπικότητάς του, διότι από τον τρόπο εκφοράς της δεν αποδείχθηκε σκοπός δυσφήμησής του [σ.σ. εννοεί προφανώς "σκοπός εξύβρισής του"] (άρθρο 367 παρ. 1 α ΠΚ). Καταληκτικά, εντοπίζεται προσβλητικό για τον ενάγοντα περιεχόμενο στα δύο από τα τέσσερα επίμαχα χωρία , δηλαδή αφενός στο χαρακτηρίζον αυτόν ως κουτσό και χαζό και αφετέρου στο αναφερόμενο στον διωγμό του από την Καβάλα και στην αναζήτηση ευκαιριακής επαγγελματικής στέγης στην Κομοτηνή. Δεδομένου του προσβλητικού περιεχομένου τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ιστολόγιο, ως εκ της ιδιότητάς του, η οποία περιγράφηκε στην ανωτέρω νομική σκέψη, είναι προσιτό σε αόριστο αριθμό χρηστών του διαδικτύο, προκλήθηκε στον ενάγοντα ηθική βλάβη, η οποία χρήζει αποκατάστασης από τον κάτοχο - διαχειριστή του ιστολογίου και το συντάκτη του συγκεκριμένου κειμένου. Ως κάτοχος - διαχειριστής του ιστολογίου φέρεται ο εναγόμενος, διότι το επώνυμό του είναι αναγραμμένο στη θέση του επιλέγοντος τη μουσική του ιστολογίου. Η έλλειψη υπογραφής συντάκτη στο κείμενξο δημιουργεί την πεποίθηση ότι ο κάτοχος - διαχειριστής του ιστολογίου έχει συντάξει το κείμενο. Εντούτοις ο εναγόμενος αρνείται ότι διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο και συνεπώς ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το ιστολόγιο και το συγκεκριμένο κείμενο, αποδίδει την ανάμιξή του στην παρούσα δίκη στο γεγονός ότι είναι υιός του πρώην Δημάρχου Κομοτηνής Α.Β. και ισχυρίζεται ότι άγνωστο σε αυτόν πρόσωπο δημιούργησε το εν λόγω ιστολόγιο χρησιμοποιώντας το δικό του επώνυμο. Οι εκτυπώσεις από διάφορες ιστοσελίδες, τις οποίες προσκομίζει ο ενάγων, από τις οποίες αποδεικνύεται αφενός ότι εντός του έτους 2007 δημιουργήθηκε άλλλο ιστολόγιο με την επωνυμία

http://piazzadelpopolo.blogspot.com/ στο οποίο επίσης δημοσιεύει κείμενα ο εναγόμενος, και αφετέρου ότι το ονοματεπώνυμο του εναγομένου εντοπίζεται γενικώς στον παγκόσμιο ιστό με τη χρήση μηχανισμών αναζήτησης, δεν καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του εναγομένου ότι δεν σχετίζεται με το επίμαχο ιστολόγιο, διότι δεν αποδεικνύουν εάν αυτός ή άλλο πρόσωπο έθεσε σε κυκλοφορία τα στοιχεία του στον παγκόσμιο ιστό. Δηλαδή δεν αμφισβητείται η εμφάνιση των στοιχείων του εναγομένου στα δύο ανωτέρω ιστολόγια αλλά η πραγματική σχέση του με αυτά, δεδομένου ότι ο κάτοχος - διαχειριστής ενός ιστολογίου δεν υποχρεούται να εμφανίζεται στο αναγνωστικό κοινό του με το αληθινό του όνομα, αλλά δύναται να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Για τον ίδιο λόγο δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί αποδεικτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Θ.Α” της …. 2007, σελ. 10, με τίτλο “Στον Παναγιώτη Ελή”, εφόσον κάτω από αυτό δεν υπάρχει μόνον το όνομα του εναγομένου αλλά και η ένδειξη ότι το κείμενο προήλθε από το ανωτέρω ιστολόγιο με το επώνυμο του εναγομένου.



Δηλαδή η προέλευση του ανωτέρω κειμένου από το επίδικο ιστολόγιο δεν αποτελεί αξιόπιστο συνδετικό στοιχείο του ιστολογίου με τον εναγόμενο. Το περιεχόμενο της κατάθεσης του μάρτυρα αποδείξεως, ότι οι δημοσιογράφοι …. του ανέφεραν ότι ο εναγόμενος συνέταξε το εν λόγω κείμενο δεν είναι δυνατό να οδηγήσει στην απόδειξη της ουσιαστικής βασιμότητας της αγωγής, διότι γι’ αυτούς τους δημοσιογράφους ισχύει επίσης το πέπλο της πιθανής χρήσης του επωνύμου του εναγομένου από άγνωστο πρόσωπο, το οποίο είναι ο πραγματικός κάτοχος - διαχειριστής του ιστολογίου και δεν αποδείχθηκε ότι χρησιμοποίησαν τεχνικά μέσα για την άρση του, ώστε να είναι αξιόπιστα όσα ανέφεραν στο μάρτυρα. Από την άλλη πλευρά, το υπ’ αρ. πρωτ. … έγγραφο της εθνικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, με το οποίο η επιτροπή βεβαιώνει ότι ο εναγόμενος ουδέποτε κατέστη οφορέας ονόματος χώρου (domain name) με την κατάληξη .gr δεν συνιστά πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο υπέρ του εναγομένου, διότι κανένα από τα δύο προαναφερθέντα ιστολόγια δεν είναι ιστοσελίδα με τελική κατάληξη ονόματος .gr. Επίσης δεν έχουν αποδεικτική αξία το φωτοαντίγραφο του λογαριασμού τηλεπικοινωνιακών τελών του εναγομένου που εξέδωσε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος με ημερομηνία …. 2007 από τον οποίο αποδεικνύεται ότι δεν προαγματοποίησε κλήσεις μέσω διαδικτύο και η υπ’ αρ. …. βεβαίωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Τοπικό Υποκατάστημα Κομοτηνής, ότι ο εναγόμενος ήταν άνεργος κατά το έτος 2007, διότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητο να έχει πραγματοποιηθεί από την οικεία και ειδικά από την τηλεφωνική σύνδεση για την οποία εκδόθηκε ο προσκομισθείς λογαριασμός τηλεπικοινωνιακών τελών ή απο το χώρο εργασίας του εναγομένου. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να πραγματοποιήθηκε μέσω άλλης εταιρίας παροχής υπηρεσιών σύνδεσης διαδικτύου και όχι μέσω του ΟΤΕ και για το λόγο αυτό να μην εμφανίζονται οι σχετικές κλήσεις στον προσκομισθέντα λογαριασμό. Μετά ταύτα δεν είναι δυνατή η κατάληξη σε ασφαλές αποδεικτικό πόρισμα σχετικά με την ουσιαστική βασιμότητα της αγωγής, διότι αφενός η συστηματική αρθρογραφία του κατόχου - διαχειριστή του επίμαχου ιστολογίου και η συχνή και όχι σποραδική εμφάνισή του στον παγκόσμιο ιστό με το ονοματεπώνυμο του εναγομένου συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι πρόκειται για τον ίδιο τον εναγόμενο και όχι για άλλο πρόσωπο, όμως αφετέρου η αδυναμία να συνδεθεί με αποδεικτική ασφάλεια το ίδιο το πρόσωπο και όχι απλώς το όνομα του εναγομένου με το επίμαχο ιστολόγιο εμποδίζει το σχηματισμό πλήρους δικανικής πεποίθησης και συνεπώς την αποδοχή της αγωγής ως ουσιαστικά βάσιμης. Πρόκειται για κενό που παρουσιάστηκε κατά τη μελέτη της υπόθεσης και χρειάζεται συμπλήρωση (άρθρο 254 παρ. 1 ΚΠολΔ). Η συμπλήρωση αυτού του κενού πρέπει να γίνει με την προσκομιδή εγγράφου από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδός Μοναστηρίου αρ. 326, Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα περιέχονται τα στοιχεία του φυσικού προσώπου το οποίο είναι ο κάτοχος - διαχειριστής του ιστολογίου με την επωνυμία http://….blogspot.com/. Η επιλογή της ανωτέρω αστυνομικής υπηρεσίας είναι επιβεβλημένη, διότι δεν υπάρχει εγγύτερη αστυνομική υπηρεσία, διαθέτουσα τμήμα εξιχνίασης αξιόποινων πράξεων που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου. Αντίθετα, η διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης που αιτήθηκε ο εναγόμενος να πραγματοποιηθεί επί του ηλεκτρονικού του υπολογιστή με στοιχεία …. και με σειριακό αριθμό …., δεν θα οδηγήσει στην εξακρίβωση της αλήθειας, διότι δεν αποδείχθηκε ότι η ως άνω συσκευή ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι η ίδια με αυτήν που κατείχε καθ’ όλο το χρόνο διαμόρφωσης του επίμαχου ιστολογίου έως και την … 2007, οπότε και δημοσιεύθηκε το δυσφημιστικό για τον ενάγοντα κείμενο, με συνέπεια να είναι αβέβαιο επί ποίου ακριβώς πραγματικού υλικού θα διεξαχθεί η αιτούμενη τεχνική πραγματογνωμοσύνη. Περαιτέρω, ακόμη και αν η ανωτέρω συσκευή βρισκόταν στην κατοχή του εναγομένου καθ’ όλον τον ανωτέρω χρόνο, πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν δυνατή η διενέργεια τεχνικών επεμβάσεων σε αυτήν με σκοπό την εξαφάνιση των πιθανών επιβαρυντικών για τον εναγόμενο στοιχείων. Τέτοιες τεχνικές επεμβάσεις, τις οποίες η τεχνολογική πρόοδος κατέστησε εφικτές ακόμη και στους φορητούς υπολογιστές συνιστούν ενδεικτικά η αλλαγή της κάρτας μνήμης και του σκληρού δίσκου και με την πραγματοποίησή τους θα έχουν εξαφανιστεί τα τυχόν υπάρχοντα στοιχεία για τη δημιουργία ιστολογίου και την επίσκεψη ιστοσελίδων εκ μέρους του εναγόμενου. Επομένως, λόγω των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης επί του φορητού ηλ/κου υπολογιστή του εναγομένου είναι εν προκειμένω απρόσφορη για την εξακρίβωση της αλήθειας και το σχετικό αίτημα ουσιαστικά αβάσιμο..».








Από: http://www.epikairo.gr/?p=20999


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...