Ειδήσεις

26 Μαΐ 2009

Ποιο είναι το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών;

Ισχύει η απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι οι 22 έδρες κατανέμονται σύμφωνα με το εκλογικό ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα. Όλη η χώρα είναι μια εκλογική περιφέρεια.
Το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη ευρωβουλευτή στην α' κατανομή είναι το 4,54545454% (δηλαδή, 100 δια τον αριθμό των ευρωβουλευτών, δηλαδή 100 δια 22).

Για να βρούμε τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει το κάθε κόμμα στην α' κατανομή διαιρούμε το ποσοστό που έλαβε με το εκλογικό μέτρο.

Για παράδειγμα, αν ένα κόμμα πάρει ποσοστό 38% θα το διαιρέσουμε με το 4,545454% και θα βρούμε ότι από την α' κατανομή εκλέγει 8 ευρωβουλευτές και θα έχει και ένα ελάχιστο υπόλοιπο.
Αν ένα κόμμα πάρει 10% θα εκλέξει αυτομάτως 2 ευρωβουλευτές και θα έχει και ένα υπόλοιπο που θα του δίνει μικρές πιθανότητες για εκλογή τρίτου ευρωβουλευτή στη β' κατανομή.
Η διάθεση των εδρών που απομένουν ξεκινάει από το κόμμα που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο.

1 σχόλια:

paris είπε...

Θα μου εξηγησει κανεις γιατι στη δευτερη κατανομη ενω θα έπρεπε να βγάλει ευρωβουλευτη το Μακεδονικο Μετωπο με 1,27% έβγαλε η ΝΔ που είχε υπόλοιπο 0,47%.....
Οι οικολογοι με 3,5% έβγαλαν ευρωβουλευτη στη δευτερη κατανομη.γιατι όχι και το μέτωπο??? Αυτο δεν είναι η απλη αναλογική????