Ειδήσεις

17 Ιουν 2009

Τρομοκρατική επίθεση στα Πατήσια - Σκότωσαν αστυνομικό ο οποίος ήταν στη φύλαξη της πρώην συζύγου του Αγγελέτου Κανά - Ποιος είναι ο Αγγελέτος Κανάς

Δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικού συνέβη στις 6:15 το πρωί στον πεζόδρομο της οδού Δρακοπούλου στα Πατήσια.
Ο 40χρονος αστυνομικός που φρουρούσε τη σύζυγο του Αγγελέτου Κανά, Σοφία Κυριακίδου, που είχε καταθέσει στην υπόθεση του ΕΛΑ, βρισκόταν μέσα σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο, όταν τρεις άγνωστοι πλησίασαν από τα αριστερά και δεξιά του οχήματος και άνοιξαν μαζικά πυρ εναντίον του με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.
Στο σημείο βρέθηκαν περισσότεροι από 15 κάλυκες, ενώ η περιοχή έχει αποκλέιστεί.

Ο Αγγελέτος Κανάς, πρώην κοινοτάρχης Κιμώλου, φέρεται ότι ήταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε τα εκρηκτικά για τον ΕΛΑ και ήταν ο βασικός βομβιστής της οργάνωσης και φέρεται το όνομά του να αναφέρεται στα Αρχεία της Στάζι.
Ο Αγγελέτος Κανάς έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 25 χρόνια κάθειρξη ως μέλος της οργάνωσης ΕΛΑ.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και άλλες εγκληματικές πράξεις.
Του επεβλήθη πρόστιμο 22.000 ευρώ αλλά έκανε αίτηση αποφυλάκισης -η οποία έγινε δεκτή- και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Οι Αστυνομία αποδίδει στον Αγγελέτο Κανά το ψευδώνυμο «Τζωρτζ» και τον θεωρεί ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΕΛΑ που ειδικεύτηκε στην κατασκευή κάθε είδους αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και μετεκπαιδεύθηκε από την οργάνωση του Κάρλος.
Ο ίδιος είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και είχε αποδώσει την εμπλοκή του στον ΕΛΑ στην πρώην γυναίκα του, Σοφία Κυριακίδου και στην διαμάχη που έχει μαζί της εδώ και χρόνια.


Συνεχίζεται...

Μάλιστα ο Κανάς απ' το 2000 έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Σοφίας Κυριακίδου γιατί άφηνε απειλητικά μηνύματα στον αυτόματο τηλεφωνητή του με περιεχόμενο όπως «βρες καμιά φίλη του Χρήστου Τσουτσουβή για να βάλεις καμιά βόμβα» ή «ο Αγγελέτος, για να ξέρετε, είναι μέλος της "17 Νοέμβρη"».Ο Κανάς υπήρξε εκλεγμένος κοινοτάρχης Κιμώλου με μεγάλη κοινωνική αποδοχή, εξ αιτίας του ότι δεν δίστασε να συγκρουστεί με μεγάλα συμφέροντα για το καλό του τόπου του.
Οταν έγινε γνωστή η προφυλάκισή του 450 Κιμωλιάτες - περισσότεροι απ' όσους τον ψήφισαν - στις 22/2/2003 με τις υπογραφές τους, συμπαραστάθηκαν στον κοινοτάρχη τους που όπως έλεγαν "είναι προφυλακισμένος εξ αιτίας δύο μαρτύρων, της Σοφίας Κυριακίδου και του Ιωάννη Βεντούρη, οι οποίοι εξυπηρετούν προσωπικά, διαπλεκόμενα και ιδιοτελή συμφέροντα".