Ειδήσεις

18 Μαρ 2009

Eurovision: Η απάντηση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή;

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Time για τη Eurovision και την ισραηλινή συμμετοχή.
Μετάφραση Our Greek TV.

Η δημιουργικότητα είναι συνήθως από τα πρώτα θύματα στις συγκρούσεις. Στο Ισραήλ όμως, όπου η σύγκρουση έγινε τρόπος ζωής, η δημιουργική έκφραση προσπαθεί να υπάρξει μέσα στη βίαιη πραγματικότητα. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το «There must be another way», το τραγούδι που επέλεξαν οι ισραηλινοί να τους εκπροσωπήσει στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision.
….
Συνεχίζεται…

Μιλώντας για μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, το τραγούδι μπορεί να θεωρηθεί κακή επιλογή λίγο μετά το φονικό ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα. Δεν είναι όμως μόνο το θέμα αξιοθαύμαστο σε αυτή τη μπαλάντα. Είναι και οι συνθέτριες και τραγουδίστριες, Μίρα και Νόα. Η Μίρα είναι χριστιανή Αραβο-ισραηλινή και ο συνδυασμός με την εβραία Νόα σηματοδοτεί την πρώτη «ανάμειξη» εβραίας σε ισραηλινή συμμετοχή για διεθνές μουσικό γεγονός.


Παρότι τα 1,6 εκατομμύρια Αράβων στο Ισραήλ έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους, δύσκολα αφομοιώνονται πλήρως στην κοινωνία, με αποτέλεσμα αυτό το ντουέτο να προκαλέσει μεγάλη αίσθηση. Αντιμετωπίστηκε συγκεκριμένα σαν σύμβολο συνύπαρξης σε μια περίοδο που οι σχέσεις Αράβων και Εβραίων δεν είναι καλές.


Το ντουέτο είναι «μια μελωδική υπενθύμιση προς τις δυο πλευρές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να συνεχιστεί ο διάλογος, στοχεύοντας στην ειρήνη», λέει η Μίρα.


«Η μουσική είναι η πλατφόρμα για μηνύματα που πιστεύω και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε», λέει η Νόα, που έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τραγουδιστές αραβικής καταγωγής, προσπαθώντας να γεφυρώσει τη σχέση μεταξύ Αράβων και Εβραίων. Είναι η πρώτη φορά όμως που θα ακουστεί τραγούδι στα αγγλικά, τα εβραϊκά αλλά και τα αραβικά.


Πράγματι, με πάνω από 600 εκατομμύρια τηλεθεατών παγκοσμίως, η Eurovision σίγουρα είναι ένα καλό βήμα. Γι’ αυτό άλλωστε η Νόα επέμενε να τη συνοδεύσει η Μίρα, παρόλο που επέλεξαν εκείνη αρχικά.


Όσο για το αν πάνε για να κερδίσουν η Μίρα είναι αισιόδοξη αλλά και ρεαλίστρια: «Δεν σκέφτομαι τη νίκη. Ήδη θα έχουμε περάσει το μήνυμά μας μέσα από τη μουσική. Αν το μήνυμα μας πάει και στον τελικό ακόμα καλύτερα.»


ΤΙΜΕ


Σχόλιο: Για να δείτε αυτό που λέμε καιρό, ότι η Γιουροβίζιον είναι μεν πανηγύρι, αλλά για κάποιους δε μετρά μόνο η νίκη. Το πάνε παραπέρα. Υπάρχει ξεκάθαρα πολιτική χροιά, αλλά όχι μόνο πολιτική σκοπιμότητα. Και παρά τα αντίθετα μηνύματα που περνούσε το Ισραήλ πριν λιγο καιρό (μόνο ειρήνης δεν ήταν), η κίνηση να στείλει αραβο-εβραϊκό ντουέτο λέει πολλά. Ας τα σκεφτούμε εμείς οι...ευρωπαίοι που πάμε μόνο για τη νίκη και κάθε χρόνο με τραγούδια με βαθυστόχαστους στίχους...


Από: http://ourgreektv.blogspot.com/2009/03/eurovision_18.html

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δέκα οικολογικοί μύθοι

Μήνυμα αναγνώστη
...
Αρκεί συνήθως μια μεγάλη πυρκαγιά για να ανάψει η συζήτηση. Για τη σχέση μας με το περιβάλλον και την οικολογική μας συνείδηση. Στη συζήτηση αυτή χωράνε πολλά στοιχεία και ακόμη περισσότερες απόψεις. Χωράνε, όμως, και πολλοί μύθοι, ισχυρίζεται ο Νίκος Μάργαρης, καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που μεταφέρει τον αντίλογο για δέκα από αυτούς.
….
Συνεχίζεται…


«Η Ελλάδα δεν δικαιούται να κάνει οποιαδήποτε σκέψη για πυρηνικά εργοστάσια, επειδή είναι σεισμογενής περιοχή». Αυτή είναι μια πρόταση που αργά ή γρήγορα βρίσκει τη θέση της σε ένα από τα πολλά τηλεοπτικά πάνελ, όταν καλούνται να ζυγίσουν το δίκαιο και το άδικο του συγκεκριμένου ζητήματος. Μπροστά της, μάλιστα, υποχωρούν ακόμη και σημαντικότερα επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Οι γνωστές υπερβολές, αντιτείνει ο καθηγητής Νικόλαος Μάργαρης, διευθυντής του ελληνικού τμήματος του «National Geographic».



«Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι Ιάπωνες θα έπρεπε να έχουν κλείσει από καιρό τα δικά τους πυρηνικά εργοστάσια». Ακόμη και αν δεχτούμε ότι αυτός ο μύθος αφορά σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο έως αμφιλεγόμενο θέμα, υπάρχουν άλλοι τους οποίους διαχειριζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Αφορούν στη σχέση μας με το περιβάλλον και στον τρόπο που επιλέγει ο καθένας από εμάς να το προστατεύσει. Όπως όλοι οι μύθοι, ωστόσο, έχουν τον αντίλογό τους, που τις περισσότερες φορές είναι η ίδια η πραγματικότητα. Μεταφέραμε στον κ. Μάργαρη δέκα από τις απόψεις που συνήθως ακούμε στη δημόσια συζήτηση για το περιβάλλον για να τις αξιολογήσει.


Η αναδάσωση από όλους τους φορείς αρκεί για να σώσουμε τα δάση.
«Ο αντίλογος ξεκινάει με ένα παράδειγμα από τη δεκαετία του 1990: τη μεγάλη πυρκαγιά στο Άγιον Όρος. Μετά την κατάσβεσή της –με τη βοήθεια Γερμανών δασοπυροσβεστών– έπεσαν όλοι, καθηγητές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να κάνουν αναδάσωση. Ευτυχώς τότε οι μοναχοί δεν άφησαν κανέναν να προχωρήσει. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όχι μόνο επανήλθε το δάσος καλύτερα από πριν, αλλά και μια αρρώστια που είχαν οι καστανιές εξαφανίστηκε.



Το δάσος, δηλαδή, αναγεννήθηκε. Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει μια ενδογενής δυνατότητα αναγέννησης. Εκτός εάν το δάσος καταπατηθεί ή βοσκηθεί. Στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα μαζί: οι βοσκοί ανεβάζουν τα γίδια για να βοσκήσουν και οι υπόλοιποι πηγαίνουν για αναδάσωση, με αποτέλεσμα να ανοίγουν τεράστιες λακκούβες για ένα πευκάκι σε ένα σημείο που κατά τ' άλλα φυτρώνουν πέντε πευκάκια από μόνα τους. Αλλά κοιτάξτε και κάτι άλλο.



Καλεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός τους πολίτες για αναδάσωση με πεύκα στην Αμυγδαλέζα. Σκέφτομαι, λοιπόν, γιατί τη λένε “Αμυγδαλέζα” και όχι “Πευκέζα”; Προφανώς επειδή έχει πολλές αμυγδαλιές... Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν ταιριάζουν όλα τα δέντρα σε όλους τους χώρους. Οι πρόσκοποι φυτεύουν πεύκα, τα ΚΑΠΗ ευκάλυπτους, η ΑΧΕΠΑ άλλα είδη, χωρίς προσυνεννόηση. Αυτό που γίνεται στο τέλος είναι μια κουρελού με απρόβλεπτες συνέπειες. Κι αυτό γιατί το πεύκο βάζει φωτιά στα διπλανά του δέντρα. Αυτό έγινε στο Πήλιο, που δεν είχε ποτέ αυτό το είδος. Πήγαν, όμως, οι δασολόγοι το 1990, ξερίζωσαν μια ολόκληρη περιοχή, έβαλαν πεύκα και μέχρι σήμερα καίγονται. Αυτό που βλέπετε κάθε καλοκαίρι να καίγεται στο Πήλιο είναι εκείνα τα παλιά πεύκα της “αναδάσωσης”».


Τα κράτη που υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Κιότο έχουν καλύτερη περιβαλλοντική πολιτική.


«Ουσιαστικά, εκείνο που υπογράφει μια χώρα είναι ότι θα τηρήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να πει κανείς ότι δεν υπογράφει παρά να το αγνοήσει στη συνέχεια. Πέρα από αυτό, όμως, για να μειώσεις τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα –αυτό που προβλέπει το Πρωτόκολλο–, μπορείς να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα. Κυρίως να σταματήσεις την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ξέρετε ποιες είναι οι δύο αποδοτικότερες μέθοδοι για να ξεκινήσει κανείς; Τα πυρηνικά εργοστάσια και οι υδατοπτώσεις. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει στην Ελλάδα εάν τολμήσει κανείς να προχωρήσει με την πυρηνική ενέργεια...»


Όταν αποκτήσουμε Εθνικό Κτηματολόγιο, θα σταματήσουν οι πυρκαγιές.


«Υποτίθεται επειδή θα σταματήσουν οι καταπατήσεις. Στη Ρόδο και την Κέρκυρα, όμως, που έχουν ήδη Κτηματολόγιο, έχουν σταματήσει οι πυρκαγιές; Για να μην αναφέρω τα παραδείγματα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας που διαθέτουν Κτηματολόγιο. Οι πυρκαγιές, άλλωστε, είναι φυσιολογικό φαινόμενο στη Μεσόγειο και στις περιοχές της υδρογείου που έχουν μεσογειακό κλίμα: την Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας (ο Μαγγελάνος έβλεπε τις φωτιές όταν πέρασε από εκεί), την Αυστραλία και τη Χιλή.



Σε όλα αυτά τα μέρη τα οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα ώστε να επανέρχονται. Δεν οφείλονται λοιπόν οι πυρκαγιές σε καταπατήσεις ή εμπρησμούς, όπως λέγεται κατά κόρον. Μπορεί να ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια, όπως η γιαγιά που άναψε τον υπαίθριο φούρνο στην Πελοπόννησο το 2007, σε έναν κάφρο Νεοέλληνα που πετάει το τσιγάρο του ή σε ένα σκουπιδαριό που αναφλέγεται».



Τα δάση στην Ελλάδα συνεχώς μειώνονται.

«Δυστυχώς για τους πεσιμιστές και τις Κασσάνδρες, τα δάση στην Ελλάδα αυξάνονται, έστω και σε μικρά ποσοστά. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από δορυφόρους. Εκείνο που παρατηρείται, από την άλλη, είναι μια προϊούσα ερημοποίηση, κυρίως στα νησιά. Κι αυτό γιατί εγκαταλείφθηκαν οι αναβαθμίδες και οι καλλιέργειες. Μετά την εγκατάλειψή τους επανήλθαν οι βοσκές που ερημώνουν το τοπίο. Εξαιτίας τους χάνονται τόνοι νερού και πολύτιμοι φυσικοί πόροι».
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από το δημοτικό σχολείο.


«Η απάντηση είναι “όχι”. Διότι αυτοί που ασχολούνται δεν γνωρίζουν τίποτε από περιβαλλοντική εκπαίδευση. Δείτε ποιοι κάνουν αυτά τα μαθήματα: από τους φιλολόγους μέχρι τους καθηγητές Φυσικής ή Οικιακής Οικονομίας. Ξέρετε τι διδάσκουν στα παιδιά; Στους μεν μαθητές της Αθήνας ότι ζουν σε διαμερίσματα-κλουβιά, είναι αλλοτριωμένοι καταναλωτές, όλα τα προϊόντα των φαστφουντάδικων είναι επιβλαβή για την υγεία. Θυμούνται οι ίδιοι τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν όταν άφησαν το χωριό τους και ήρθαν στην πρωτεύουσα; Όσο για τους μαθητές της περιφέρειας, μαθαίνουν ότι είναι έγκλημα να κουβαλάς ένα σακί με λίπασμα – πράγμα που κάνει ο πατέρας τους.



Εκείνο που χρειάζεται δεν γίνεται πουθενά. Αντιθέτως, είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην επαρχία να χρησιμοποιούν τα παιδιά σαν “ζωντανή διαφήμιση” οικολογικών εκστρατειών. Το έχω δει στο Βόλο: τρίχρονα αγόρια με πανό που γράφουν “Όχι άλλο διοξείδιο”. Είναι δυνατόν αυτό να το έχει σκεφτεί ένα παιδί τριών ετών; Όπως και μια έκθεση μαθητή που έχω διαβάσει, όπου θεοποιούνταν τα παλιά ξύλινα παιχνίδια κόντρα στα σημερινά ψεύτικα. Προφανώς την είχε γράψει ο δάσκαλος».


Οικολογία και οικονομική δραστηριότητα είναι δύο έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους.

«Τότε πρέπει να καταργήσουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες, που έτσι κι αλλιώς τις κατηγορούν ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον (ενώ υπάρχουν δύο πανεπιστημιακές μελέτες που αποκλείουν κάτι τέτοιο). Κι όμως, είναι μία από τις λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Για να παραχθεί ένα κιλό ψάρια από τις ιχθυοκαλλιέργειες, χρειάζονται δύο τόνοι νερό. Για ένα κιλό βοδινό χρειάζονται 14 τόνοι. Αφήστε που, αν βάλουμε όλες αυτές τις καλλιέργειες μαζί, δεν φτάνουν σε μέγεθος τη μισή Σκιάθο.



Ένα άλλο παράδειγμα καλής συνεργασίας οικονομίας και οικολογίας αφορά στα φράγματα: η πρόταση είναι όποιο νέο φράγμα κατασκευάζεται να μετατρέπεται εύκολα σε υγροβιότοπο. Υπ' όψιν ότι το κόστος για κάτι τέτοιο είναι πολύ χαμηλό. Αλλά και στον Υμηττό γιατί να μην μπορούν να μπουν αναψυκτήρια που θα εξυπηρετούν τους περιπατητές; Ή σκεφτείτε πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πωλητήρια των αρχαιολογικών μας χώρων εάν δεν υπήρχε αυτή η καχυποψία και μεμψιμοιρία για οποιαδήποτε κερδοφόρα δραστηριότητα».


Η κατασκευή μεγάλων έργων μόνο αρνητικές συνέπειες έχει για το περιβάλλον.


«Το καλύτερο παράδειγμα είναι της λίμνης Κερκίνης. Πρόκειται για ένα φράγμα που κατασκευάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον ποταμό Στρυμόνα τη δεκαετία του 1930. Έγινε μάλιστα από την πολυεθνική αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ με σκοπό την άρδευση του κάμπου των Σερρών.



Σήμερα έχει εξελιχθεί στον καλύτερο ελληνικό υγροβιότοπο και ανήκει στην περίφημη σύμβαση Ραμσάρ. Τι νομίζετε ότι θα έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας εάν η πρόταση να κατασκευαστεί το φράγμα γινόταν στην εποχή μας; Κάποια στιγμή πρέπει και το Συμβούλιο να κατανοήσει ότι οι ενέργειές του θυμίζουν ακτιβιστική οργάνωση. Τη μεγαλύτερη ίσως της χώρας».


Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε το περιβάλλον είναι η δημιουργία ολοένα και περισσότερων εθνικών δρυμών.

«Όχι. Η ιστορία αποδεικνύει ότι δεν προστατεύεται τίποτα, είτε το χαρακτηρίσεις “εθνικό” είτε όχι. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει στην Ελλάδα είναι να λείψουν επιτέλους οι υπερβολές. Πάρτε το παράδειγμα του προγράμματος “Natura”, όπου συμμετείχα ως αναπληρωτής του Γιάννη Μπουτάρη.



Το “Natura” δεν απαγορεύει καμία δράση: απλώς εφιστά την προσοχή όλων για συγκεκριμένες δράσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Ε, λοιπόν, πήγαν οι πανεπιστημιακοί σε 220 περιοχές για ενδεχόμενη ένταξή τους στο πρόγραμμα και επέστρεψαν με 225 προτάσεις. Όταν τα βάλεις όλα κάτω και προκύψει ένα 25% της Ελλάδας που εντάσσεται στο “Natura”, δεν καταφέρνεις κάτι. Το λογικό είναι να κάνεις επιλεγμένες και στοχευμένες κινήσεις. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεις καλύτερα».



Οι καλύτεροι γνώστες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες μιας περιοχής.

«Κατ' αρχάς, καμία περιοχή στην Ελλάδα δεν προστατεύεται με ιδανικό τρόπο. Και συνήθως εκείνοι που αντιδρούν περισσότερο είναι οι κάτοικοι. Και συνήθως εκείνοι που κάνουν τη μεγαλύτερη φασαρία –στα όρια του τραμπουκισμού– είναι οι ψαράδες. Για να καταλάβετε, οι ψαροκασέλες έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δέκα χρόνια. Κι όμως, οι δικοί μας ψαράδες επιμένουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους φορείς μικροβίων και να επιτίθενται από την άλλη στις ιχθυοκαλλιέργειες, ότι τάχα δεν παράγουν υγιεινά ψάρια.



Φανταστείτε να περνάει ένα ταρακτέρ σε μέγεθος Τζάμπο πάνω από ένα δάσος και να το γδέρνει. Αυτό ακριβώς κάνουν στη θάλασσα οι ψαράδες. Ας δούμε, όμως, και το παράδειγμα των αγροτών στη Θεσσαλία, όπου ένα κιλό βαμβάκι στοιχίζει δύο τόνους νερό. Η διεθνής τιμή του οποίου είναι 30 λεπτά, ενώ οι Έλληνες το πουλάνε 1 ευρώ και κλείνουν και τους δρόμους».



Τα αιολικά πάρκα είναι η πιο εύκολη και φτηνή λύση για την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα.


«Ξέρετε πόσα δικαιολογητικά χρειάζεται ένας ιδιώτης για την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας; Αρκεί να σας πω ότι το βάρος τους φτάνει τα 65 κιλά!»


Από τον Δημήτρη Δουλγερίδη


Πηγή: tanea.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009





Δούδης Δημήτρης

Μαθηματικός


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο κοινός νους

Τι σύμπτωση... Ό,τι είπε ο Pretender χθες, λέει ο Νικήτας ο "Δεντροφάγος" από το πρωί στα ραδιόφωνα...
"Ο κοινός νους λέει ότι υπάρχει ενιαίο κέντρο πίσω από τους κουκουλοφόρους"... εμπλέκοντας και τα blogs... σε ένα παραλήρημα συμψηφισμών και κινδυνολογίας.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να αρχίσουν να μιλάνε πάλι για "ασύμμετρη απειλή" σκοτεινών δυνάμεων που έχουν βάλει στο μάτι την ικανότατη κυβέρνηση Καραμανλή...
……
Συνεχίζεται…


Χωρίς στοιχεία, χωρίς τίποτα, μόνο να χαϊδέψουμε τη λατρεία του Έλληνα στη συνομωσιολογία και να κρύψουμε την απίστευτη ανικανότητα της κυβέρνησης να πράξει τα αυτονόητα...


Όπως τότε με τις πυρκαγιές. Έτσι και τώρα... και με μια Ελλάδα να πηγαίνει χρόνια πίσω.

Δείτε το βίντεο:






Κρόγιας Γιώργος
http://krogias.blogspot.com/

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τα αναλυτικά προγράμματα ιστορίας της Κύπρου

Μήνυμα αναγνώστη
..

Επειδή κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι αλλαγές που επιχειρούνται σε Ελλάδα και Κύπρο, τόσο στα σχολικά βιβλία όσο και στη γενικότερη αλλοίωση της ιδεολογίας των Ελλαδιτών και μη, διαβάστε το παρακάτω...
…..
Συνεχίζεται…


Τα αναλυτικά προγράμματα Ιστορίας



06/03/2009 ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ Γ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ*



Η κεντρική επιτροπή αναλυτικών προγραμμάτων, που θα καθοδηγεί αυτούς/αυτές που θα ξαναγράψουν τα βιβλία Ιστορίας της Κύπρου για τα σχολεία μας, περιλαμβάνει διακεκριμένους στα θέματα Ιστορίας ακαδημαϊκούς δασκάλους. Φοβάμαι, όμως, ότι αυτή η πραγματογνωμοσύνη τους δεν εγγυάται και το σωστό αποτέλεσμα, γιατί με όσα μας έδειξαν μέχρι τώρα, το ΑΚΕΛ, οι ακελικοί και οι ακελογενείς στο θέμα της πρόσφατης Ιστορίας της Κύπρου, αλλά και της παλαιότερης, τελικά άλλα αυτοί θα κελεύουν κι άλλα θα βούλεται και θα εντέλλεται το ΑΚΕΛ στους συγγραφείς των σχολικών εγχειριδίων.


Τα δείγματα γραφής από μέρους τους είναι πολλά, όπως, π.χ., στο θέμα της Ε.Ο.Κ.Α., που το μέλος της ακελογενούς Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Νέαρχος Γεωργιάδης, συγγραφέας βιβλίων για το ρεμπέτικο τραγούδι, βλέπει, σε εποχή που δεν υπήρχε πια, ως «παράνομη οργάνωση των Ελληνοκυπρίων εθνικιστών που σκότωνε Τουρκοκύπριους το 1963 και έβαζε βόμβες σε μιναρέδες». Η Ε.Ο.Κ.Α. ήταν παράνομη οργάνωση μόνο για τους Άγγλους, γιατί πολεμούσε το αποικιοκρατικό καθεστώς τους με στόχο την Ένωση, ασχέτως αν άλλα συμφέροντα οδήγησαν σε μια κολοβή ανεξαρτησία του νησιού το 1960, και υποστηρίχτηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων ανεξαρτήτως ιδεολογίας, όπως, π.χ., τον ιδρυτή της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη… αποβλημένο από το ΑΚΕΛ, αλλά και τον ανένταχτο αριστερό [καμάρι (!) για το ΑΚΕΛ[, γνωστό λαογράφο, εκπαιδευτικό και λογοτέχνη Παύλο Ξιούτα, που έδρασε στην περιοχή Ευρύχου ως μέλος της Π.Ε.ΚΑ., πολιτικής πτέρυγας της Ε.Ο.Κ.Α., η οποία όμως ανέστειλε τη δράση της το 1959.


Από την άλλη, δύο μόνο μιναρέδες ανατινάχτηκαν, κι οι δύο στη Λευκωσία, αλλ’ όχι το 1963. Ένας, δύο φορές, εκείνος του τεμένους Μπαϊρακτάρη το 1962 και 1964 και ο δεύτερος του τεμένους Ομεριέ (Εμερκές) πάλι το 1962, και οι δύο όμως από την τρομοκρατική οργάνωση του Ντενκτάς Τ.Μ.Τ., την οποία ίδρυσε η Τουρκία ως αντίβαρο προς την Ε.Ο.Κ.Α., που όμως δεν είχε στους στόχους της τους Τ/κ. Την ευθύνη γι’ αυτές τις ανατινάξεις έχει η Τ.Μ.Τ., όπως ομολόγησε σε συνέντευξή του με τον Κώστα Γεννάρη στο Ρ.Ι.Κ.1 ο Ντενκτάς το 2001.


Η ίδια ανιστόρητη προσέγγιση για την Ε.Ο.Κ.Α. υπάρχει και στην Εγκύκλιο του Υ.Π. κ. Ανδρέα Δημητρίου για την 7η Δεκεμβρίου 2008, Ημέρα για τους Μαχητές της Αντίστασης στο Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, όπου διατυπώνεται διαστρεβλωμένα ότι «Ο Αγώνας και η μάχη (ποια μάχη;) των αγωνιστών του 1955-1959 δόθηκαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου».


Εκεί, όμως, που η διαστρέβλωση όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ελληνικής ιστορίας… ιερουργεί, είναι το περιεχόμενο συνεντεύξεων σε κυπριακές εφημερίδες του καθηγητή Συγκριτικής Παιδαγωγικής, αυθεντίας σ’ αυτόν τουλάχιστον τον τομέα διεθνώς, Ανδρέα Καζαμία, του οποίου, όμως, οι ιστορικές απόψεις είναι αμφιβόλου εγκυρότητας και πειστικότητας, γιατί είναι αυθαίρετες ιδεοληψίες, οι οποίες συνδέουν τα ασύνδετα και αποσυνδέουν τα αυτονόητα και συνδεδεμένα.


Οι κίνδυνοι από τις απόψεις του αυτές προέρχονται από το γεγονός ότι είναι ο επικεφαλής των 7 Πανεπιστημιακών (Σοφών) που κατάρτισαν το περιεχόμενο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης των ελληνοκυπριακών σχολείων, που εφαρμόζεται και, υποτίθεται, εξελίσσεται από το Γενάρη του 2005.



Ο καθ. Καζαμίας, λοιπόν, υποστηρίζει ότι: «άλλο η Ελληνική Ιστορία, άλλο η Κυπριακή. Μπήκαμε στην Ε.Ε. Δεν μπορεί η Κυπριακή Ιστορία να μείνει η ίδια… Έλληνες και Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως ανήκοντες στο ίδιο έθνος… Μετά την Ανεξαρτησία του 1960 οι Τ/κ είναι μια συνεργάσιμη μειονότητα. Ο όρος Τουρκανταρσία δεν αποδίδει ορθά τα γεγονότα του 1963-64… Ο όρος Βαρύς Τουρκικός Ζυγός για την Τουρκοκρατία είναι φορτισμένος. Οι Τούρκοι δεν ασπάζονται τη βία ως στοιχείο που επιβάλλεται από τον ισλαμισμό… Το κρυφό σκολειό είναι μυθοπλασία, όπως μυθοπλασία είναι το διαρκές αίτημα των Ε/κ για ένωση με την Ελλάδα… Αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων του 1974 είναι Ειρηνευτική Επιχείρηση για τους Τ/κ και Εισβολή για τους Ε/κ» (Πολίτης, 23.11.2008). «Τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας πρέπει να ξαναγραφτούν, για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της εισόδου μας στην Ε.Ε. και την επιδιωκόμενη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» («Φ», 5.9.2005).



Η άποψη των ιθυνόντων, ότι θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με τα διδακτικά εγχειρίδια διάφορες πηγές, δεν μας καθησυχάζει, γιατί αυτές οι διαφορετικές πηγές μπορεί κάλλιστα να προέρχονται από ανθρώπους με τα… ίδια μυαλά με τους ιθύνοντες, δηλαδή κομματικά, «και έσται η δευτέρα πλάνη χείρων της πρώτης», γιατί με τέτοια βιβλία και τέτοιες πηγές «το καλύτερο αναλυτικό πρόγραμμα Ιστορίας μπορεί να καταλήξει στη χειρότερη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας με τη μεγαλύτερη άνεση» (David Bolam, Inside a Curriculum, London 20076).



* Φιλόλογος-Ανάπτυξη Αναλυτικών Προγραμμάτων (Leeds)



Δούδης Δημήτρης
Μαθηματικός

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Μίκης Θεοδωράκης: Βγάλτε τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους. Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»;

Μίκης Θεοδωράκης, 18 Δεκεμβρίου 2008, στην "Τρίτη Άποψη" της εφημερίδας "Τα Νέα":


Βγάλτε τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους. Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»; Ο πραγματικός αγωνιστής και επαναστάτης ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται να δείξει το πρόσωπό του.....

Διαβάστε όλο το κείμενο: ...

Συνεχίζεται...


[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Οι «μπάτσοι»

Του Μίκη Θεοδωράκη


Όταν πρόκειται για εθνικούς, κοινωνικούς ή ιδεολογικούς αγώνες, το μίσος είναι αναπόφευκτο, γεννιέται αυθόρμητα. Θα πρέπει όμως τουλάχιστον να κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σήμερα παρατηρώ ότι το μίσος των μαθητών ακολουθεί ένα μονόδρομο με στόχο τους αστυνομικούς, γεγονός που κατά τη γνώμη μου τους αποπροσανατολίζει στην αναζήτηση των αληθινών συνθηκών που τους οδήγησαν στη σημερινή θέση τους μέσα στο σχολείο και μέσα στην κοινωνία. Ενώ θα πρέπει να βρουν τα αληθινά αίτια και να αποκαλύψουν τους αληθινούς ενόχους και τους πραγματικούς λόγους για όσα γίνονται γύρω τους και γενικότερα γύρω μας, στη χώρα μας και στην οικουμένη. Έτσι μοιάζει σαν κάποιοι να τους έβαλαν παρωπίδες, ώστε η οργή τους να διοχετευθεί σε μια ομάδα συνανθρώπων μας, τους αστυνομικούς, που όταν δεν λειτουργούν σωστά, είναι απλά πιόνια του Συστήματος, που ΑΥΤΟ είναι υπόλογο για όλα, δηλαδή για την Παιδεία αλλά και για καθετί που αφορά τη λειτουργία της κοινωνίας, του κράτους και των υπηρεσιών του.
Και αναφέρω εδώ το παράδειγμα της γενιάς του 1-1-4 που όσον αφορά την Παιδεία έθεσε ως στόχο το 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Είδαν δηλαδή οι νέοι της εποχής εκείνης τη βασική αιτία για τα χάλια της Παιδείας μας, δηλαδή το οικονομικό. Από ΄κει και πέρα παρ΄ ό,τι τότε η Ελληνική Αστυνομία είχε μια καθαρά φασιστική νοοτροπία και οι εκδηλώσεις βίας σε σύγκριση με το σήμερα ήταν εκατό φορές πιο πολλές και σοβαρές από πλευράς μαζικότητας και βιαιότητας (τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα από νέους τραυματισμένους από την αστυνομική βία της εποχής), οι πρωτοπόροι νέοι εκείνης της εποχής, βασικά φοιτητές, μπορούσαν να δουν ελεύθερα, σφαιρικά και σε βάθος. Έτσι με το 1-1-4 έθεταν ως πρώτο καθήκον τους την υπεράσπιση του Συντάγματος, δηλαδή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Χτυπούσαν στην καρδιά της την αντιδραστική εξουσία (θρόνο, αστυνομοκρατία, αμερικανοκρατία). Πάλευαν για την Κύπρο και αγωνίζονταν μαζικά για την Ειρήνη. Είχαν δηλαδή μπροστά τους ανοιχτούς ορίζοντες για ό,τι πραγματικά συνέβαινε στη χώρα τους αλλά και πέρα από τη χώρα τους. Ήταν άτομα ολοκληρωμένα και ελεύθερα, αν και τότε υπήρχαν όπως και σήμερα πονηρά «κέντρα» που προσπαθούσαν να περιορίσουν την οργή τους και να τη διοχετεύσουν μόνο σε ένα λούκι, για τις δικές τους επιδιώξεις. Με μια λέξη να τους αποπροσανατολίσουν, όπως γίνεται τώρα.

Και για να πάω και πιο πέρα, εμείς οι νέοι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, όπου οι χωροφύλακες και η Αστυνομία ήταν απέναντί μας με όπλα που ξερνούσαν ομαδικό θάνατο, είχαμε την ψυχική και πνευματική δύναμη να βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που σήμερα αποκαλούνται περιφρονητικά «μπάτσοι» ήταν παιδιά σαν κι εμάς παρασυρμένα από τη θύελλα των γεγονότων να κάνουν πράξεις που δεν ήθελαν. Δεν γενικεύαμε. Αντίθετα μπορούσαμε ακόμα και μέσα στις πιο κρίσιμες για μας συνθήκες να δούμε ότι δεν είναι το ίδιο όλοι και ότι ο πραγματικός ένοχος ήταν η Εξουσία, που είχε κατορθώσει να μας τυλίξει στα δίχτυα της, που έσταζαν αίμα και μίσος αδελφού προς αδελφό. Και πολλοί είχαν τότε ακόμα τη δύναμη να φωνάζουν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πριν σκοτωθούν «Αδέρφια, πεθαίνουμε και για τη δική σας ευτυχία». Αναγκάστηκα να γράψω αυτό το σημείωμα με αφορμή κάποια εκπομπή με αγόρια και κορίτσια 15-16 ετών, που μιλούσαν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, λες και κάποια αόρατη δύναμη να είχε κατευθύνει την οργή, το μίσος και τη σκέψη τους μόνο προς ένα στόχο. Και μάλιστα σε μια εποχή πολύπλοκη, όπου ο κόσμος έχει μικρύνει και το έξω μπερδεύεται με το μέσα και γίνονται όλα ένα κουβάρι. Πώς θα φτάσουμε έτσι στην ΑΙΤΙΑ του Κακού; Και πώς, αν δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, θα μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις που πρέπει;

Και για να γυρίσω στα τελευταία γεγονότα, ο βίαιος θάνατος ενός παιδιού αποτελεί μια μεγάλη τραγωδία. Πρώτα για τη μάνα του, τον πατέρα του, τα αδέλφια του αλλά και για όλους τους νέους και τις νέες, για όλους εμάς, για όλη την κοινωνία. Ο θύτης είναι ένας αστυνομικός. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί αστυνομικοί είναι θύτες. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι αληθινό αλλά είναι και άδικο. Και μιλάει κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει Αστυνομία.

Γι΄ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις, γιατί έτσι οδηγούμε τους νέους σε λάθος δρόμο. Τους κρύβουμε το δάσος της πραγματικότητας με το δέντρο μιας εικονικής πραγματικότητας.

Θα ήθελα να μπορούσα να απευθυνθώ στους σημερινούς νέους και να τους πω: Κλείστε τα αυτιά σας στις γλοιώδεις κολακείες όσων προσπαθούν ουσιαστικά να εκτονώσουν την οργή και την ενέργειά σας σε ψεύτικους στόχους απομακρύνοντάς σας από τους πραγματικούς. «Αυτούς» εξυπηρετεί να τρώμε τις σάρκες μας στρεφόμενοι ο ένας κατά του άλλου. Ο στόχος όμως δεν είναι βέβαια αυτός που έχει το μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και βγάζει από αυτό το ψωμί του, τα φάρμακά του, τη μόρφωση του παιδιού του, όπως οι δικοί σας γονείς. Στα Ιουλιανά, μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ιστορίας μας, η νεολαία κατέβαινε κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους και ποτέ δεν είχαμε την παραμικρή καταστροφή, αν και θρηνούσαμε δύο νεκρούς, τον Λαμπράκη και τον Πέτρουλα, που σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο. Περιφρουρούσαμε τον αγώνα μας και γι΄ αυτό ποτέ δεν έγινε τίποτα, δεν αφήσαμε εμείς να γίνει τίποτα που να τον αμαυρώνει.

Και συγχρόνως η γενιά αυτή δημιουργούσε. Ίσως ποτέ άλλοτε στη νεώτερη Ιστορία μας δεν είχαμε τόσα έργα σε όλους τους τομείς, ποίηση, λογοτεχνία, μουσική, σε όλες τις τέχνες, που έγιναν όπλο του αγώνα της νεολαίας, από ανθρώπους νέους που αγωνίζονταν και δημιουργούσαν.

Βγάλτε τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους. Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»; Ο πραγματικός αγωνιστής και επαναστάτης ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται να δείξει το πρόσωπό του. Μην αφήνετε να σπιλώνουν τη μνήμη του Αλέξανδρου συνδέοντας το πρόσωπό του και το όνομά του με εικόνες φρίκης. Είναι σαν να τον σκοτώνουν για άλλη μια φορά. Ανοίξτε δρόμους. Αντισταθείτε στα εύκολα που τόσο ύπουλα βάζουν μπροστά σας προσπαθώντας να σας ξεγελάσουν ότι είναι δήθεν δικές σας επιλογές. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και προχωρήστε μπροστά.
18 Δεκεμβρίου 2008

Από: Τα Νέα

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση

Μήνυμα αναγνώστη
...
Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν το πρόβλημα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία θυμίζει χασοδίκηδες δικηγόρους που δασκαλεύουν ψευδομάρτυρες λίγο πριν την εκδίκαση των υποθέσεων. Η ανυπαρξία σχεδιασμού, η έλλειψη εκπαίδευσης των ανδρών της αστυνομίας, η απουσία δημοκρατικής παιδείας από αστυνομικούς και από τη φυσική τους ηγεσία και η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι αντιμετωπίζεται με επιτυχία το όλο πρόβλημα, φανερώνουν πανικό και αναμονή μεγαλυτέρων ταραχών και επεισοδίων.
……
Συνεχίζεται…

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ επιμένει ότι ρίζα του κακού και των εξεγέρσεων είναι η αδικία στην κοινωνία , οι ανισότητες σε μισθούς και συντάξεις , η αβεβαιότητα για την ανεύρεση εργασίας , η εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές εταιρείες του εργατικού μας δυναμικού , η εικόνα των ΜΜΕ που κατ’ ιδιοκτησία ανήκουν στους γνωστούς διαπλεκόμενους και οι δημοσιογράφοι αξιώνεται να είναι τυφλά τους φερέφωνα , η έλλειψη δημοκρατίας στην κοινωνία και κυρίως ο σχηματισμός κυβερνήσεων που εκφράζουν μόνο τη μειοψηφία της κοινωνίας . Όλα αυτά , καθώς και η γενικευμένη αίσθηση διαφθοράς και σήψης , οδηγούν τους νέους στη βία και η άρχουσα τάξη μοιάζει αναίσθητη και ανίκανη να εγγίσει την ουσία του ζητήματος .


Όσο καλά και αν οργανωθεί η αστυνομία , όσο και αν αυξηθούν οι ποινές για τα συναφή αδικήματα , το πρόβλημα θα οξύνεται αν οι κρατούντες μένουν κουφοί και αναίσθητοι .


Η ίδια η νεολαία καλείται να περιφρουρήσει πόλεις και πανεπιστήμια και να εξουδετερώσει τα παρακρατικά στοιχεία που εισδύουν στους κόλπους της . Αντί κάποιοι φασίζοντες να ομιλούν για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου καλό είναι να ιδρυθεί πανεπιστημιακή αστυνομία από κάθε ίδρυμα , με αποστολή την περιφρούρηση της περιουσίας των ιδρυμάτων . Η αστυνομία αυτή θα υπάγεται στους διοικούντες τα πανεπιστήμια και δεν θα έχει καμία σχέση με το υπουργείο δημόσιας τάξης . Αυτό κάνει όλη η Ευρώπη . Στην Ελλάδα επωφελούνται κάποιοι και ανοίγουν συζήτηση για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου . Το άσυλο , παρακαταθήκη αγώνων άλλων εποχών , πρέπει να το προασπίσει η γενιά μας ως κόρη οφθαλμού .
Ακόμη η αστυνομία πρέπει να παύσει να είναι υπηρετικό προσωπικό βουλευτών , υπουργών και κομμάτων , πρέπει να αποβληθεί από τις τάξεις της η κομματική νοοτροπία και να ιεραρχηθεί με αξιοκρατία κατ’ αναλογία με όσα συμβαίνουν στα λοιπά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .



Μας έγινε γνωστό ότι ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος διενεργεί στη zougla.gr δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου εν όψει εκλογών και δεν περιλαμβάνει στο ερωτηματολόγιο την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ,ενώ περιλαμβάνει τους δήθεν οικολόγους , κόμμα του οποίου κανένα στέλεχος δεν είναι γνωστό και προωθείται από γνωστό συγκρότημα τύπου με σκοπό την είσπραξη επιδοτήσεων μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων για την πράσινη ανάπτυξη . Οι ενέργειες του κ. Τριανταφυλλόπουλου φανερώνουν ότι συντάσσεται με τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και ενώ υποδύεται ότι κυνηγάει τα μεγαλοσυμφέροντα , στην πράξη τα υπηρετεί τυφλά .


Σφάλαμε που στο παρελθόν τον υποστηρίξαμε και πιστεύσαμε ότι ξεχώριζε μέσα στο γκρίζο εκδοτικό και δημοσιογραφικό τοπίο . Για να διατηρεί τις εκπομπές του στα κανάλια ο κ. Τριανταφυλλόπουλος , συμβιβάστηκε και λυπούμεθα . Για να επαληθευτούν τα λεγόμενα μας , ρωτάμε τον κ. Τριανταφυλλόπουλο , ποιοι λήστεψαν το 1999 το χρηματιστήριο και γιατί ουδέποτε στις εκπομπές του έκανε έρευνα για τη διαπλοκή και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ . Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ζητάει την τιμωρία των ληστών του χρηματιστηρίου και εισέπραξε ως τίμημα τη φίμωση της από τα διαπλεκόμενα κανάλια .


www.enosikentroon.gr

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Archagel music: Η επιστροφή της χρονιάς


Προσθήκη βίντεο

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πού είναι το κράτος; Ένας άνθρωπος πεθαίνει...

Μήνυμα αναγνώστη
.....
Πληροφορηθήκαμε και αναρτούμε πιο κάτω την χθεσινή επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σπ. Ζησιμόπουλου προς όλο το προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τη συνεχιζόμενη για 34η μέρα απεργία πείνας του μικρομεσαίου επιχειρηματία Θεόδωρου Τενέζου.
…..
Συνεχίζεται…
Παραθέτουμε το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία εστάλη προς το προσωπικό της Επιτροπής, χθές 17-3-2009 με αριθμό πρωτοκόλου 2290

Προς το Προσωπικό
Της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Επειδή μπορώ να καταλάβω, διότι συμμερίζομαι, την ανθρώπινη πλευρά του θέματος που έχει προκύψει με τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας του κ. Τενέζου εμπρός στο κτήριο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα ήθελα να γνωρίζετε τα εξής:
Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο δύο αναφορών μου στον μόνο αρμόδιο για την περίπτωση, δηλαδή τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όχι βέβαια για τη λήψη κατασταλτικών μέτρων όπως κακοπροαίρετα ειπώθηκε, αλλά διότι είναι αυτός που έρχεται σε επαφή με τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες και δίνει εντολή για την παρακολούθηση της υγείας του απεργού, ώστε αν χρειαστεί, να του παρασχεθεί εγκαίρως βοήθεια για την αποφυγή ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας του.
Δεδομένου ότι όπως γνωρίζετε ο κ. Τενέζος είναι διάδικος σε υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον της Αρχής και η απεργία του συνδέεται άμεσα με την αναμενόμενη λήψη σχετικής απόφασης του Οργάνου, δεν βλέπω δυστυχώς υπό τις παρούσες συνθήκες άλλο τρόπο αντίδρασης της Επιτροπής, συμβατό με τον θεσμικό της ρόλο.
Ο Πρόεδρος Σπ. Ζησιμόπουλος






Η επιστολή αποτελεί προφανώς απάντηση στις γενικευμένες διαμαρτυρίες του προσωπικού της Επιτροπής για την μεταχείριση που επιφυλάσσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ηγεσία της σε έναν άνθρωπο που είναι αποφασισμένος να δώσει τη ζωή του εξαιτίας των ενεργειών και παραλείψεων της.

Σημειώνουμε τη ένοχη συμπεριφορά και σιωπή του κατεστημένου της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

Για 34 ολόκληρες μέρες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, περνάει σαν κυνηγημένος από το σημείο της απεργίας πείνας και κρύβεται στο γραφείο του.

Ούτε μια φορά δεν σκέφτηκε να επισκεφθεί τον απεργό πείνας για να ακούσει τα αιτήματά του.

Ούτε μια φορά δεν βρήκε το κουράγιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να τον χαιρετήσει και να μιλήσει μαζί του.
Ούτε μια φορά δεν καταδέχθηκε να στείλει ούτε έναν υπάλληλο να παραλάβει επισήμως το φυλλάδιο με τα αιτήματά του.
Πόσο πιο ένοχος μπορεί να δείχνει κανείς;

Τα κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και το όψιμο ενδιαφέρον για την παρέμβαση εισαγγελέα υποκρύπτουν την ελπίδα του Σπ. Ζησιμόπουλου για τη βίαιη απομάκρυνση του απεργού ώστε να φιμωθεί η διαμαρτυρία και να καλυφθούν τα αίσχη.



Ιδιαίτερα μετά την εκπομπή του BBC που μεταδόθηκε παγκόσμια, ο Σπ. Ζησιμόπουλος και η κλίκα του φλερτάρουν με την ιδέα της αστυνομικής παρέμβασης, θυμίζοντας επικίνδυνα τις ημέρες του Γενάρη όταν εκδικαζόταν η υπόθεση του Τενέζου στην Επιτροπή τους: τότε, όταν περιέγραφε ο Τενέζος τις λαθροχειρίες της γνωστής Επιτροπής και τα έργα του καρτέλ του χάλυβα, εκλήθη η αστυνομία μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων για πρώτη φορά στα χρονικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να καταθέτει υπό ψυχολογική βία.

Ακόμη πιο αυτό-εξευτελιστική είναι η δήλωση περί δήθεν αδυναμίας του Σπ. Ζησιμόπουλου να πράξει κάτι καθώς ο Τενέζος είναι διάδικο μέρος σε υπόθεση στην Επιτροπή.

Ο Τενέζος κάνει απεργία πείνας επειδή είναι διάδικος. κε Ζησιμόπουλε.

Αν δεν ήταν διάδικος, αν δεν είχε βγει μπροστά να καταγγείλει το καρτέλ του χάλυβα, δεν θα έκανε απεργία πείνας εμπρός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, Αν δεν ήταν διάδικος, κε Ζησιμόπουλε, τι θα κάνατε δηλαδή; Μήπως τότε θα τον καλούσατε να υποβάλει εκ νέου καταγγελία σε εσάς, ή ακόμα καλύτερα κανένα αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα; Δεν θυμόσαστε κε Ζησιμόπουλε πως όταν ο Τενέζος, στα πρόθυρα της χρεωκοπίας από το μποϊκοτάζ των χαλυβουργιών έκανε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων, το απορρίψατε εσείς προσωπικά - εντελώς παράνομα - με ιδιωτική επιστολή, επειδή, όπως λέγατε τότε, ιδιώτες δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες αιτήσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Είπατε όμως την αλήθεια τότε. Αυτή η Επιτροπή σας κε Ζησιμόπουλε δεν είναι για απλούς πολίτες ή ιδιώτες. Αυτοί δικαιούνται μόνο να αφανισθούν.

Τα καρτέλ και οι ποικιλώνυμοι προνομιακοί πελάτες σας χαίρουν της ασυλίας και της προστασίας σας προκειμένου να απομυζούν τον Ελληνικό λαό, "τους ιδιώτες', που λετε και εσείς.

Η λύση δεν περνάει μέσω εισαγγελέα από το Υπουργείο Υγείας. κε Ζησιμόπουλε.

Η Απεργία Πείνας τού Θεόδωρου Τενέζου είναι Πολιτική Απεργία Πείνας και δεν τερματίζεται μέ κατασταλτικά "ανθρωπιστικά "μέτρα.

Και μην έχετε αυταπάτες. Τον Θεόδωρο Τενέζο θα ακολουθήσουν και άλλοι, οι οποίοι απλά περιμένουν την σειρά τους.Ο δρόμος αυτός ,αν συνεχίσετε να τον ακολουθείτε, δεν έχει εύκολο τέλος.

Ο Θεόδωρος Τενέζος οδηγείται στον θάνατο από τις δικές σας άμεσες παρανομίες.Μοναδική λύση είναι η αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων του Απεργού Πείνας τώρα.

Δηλαδή

1.Αναπομπή της εκτρωματικής "εισήγησης" που τον αφορά στην Γενική Διεύθυνση και πλήρης διερεύνηση όλης της καταγγελίας Τενέζου για το καρτέλ χάλυβα από άλλα στελέχη ,μη αναμεμειγμένα στην υπόθεση.(H ισχύουσα νομοθεσία το προβλέπει. Εφαρμόστε την !)

2.Εκδίκαση της νέας εισήγησης από νέα ολομέλεια στην οποία δεν θα μετέχετε όλοι εσείς που έχετε μηνυθεί στην ποινική δικαιοσύνη.(Η θητεία όλων σας ούτως η άλλως έχει λήξει.Φύγετε έγκαιρα!)

3.Εξασφάλιση δικαστικής προστασίας για τον Θ.Τενέζο, όπως και για όλους όσους καταγγέλλουν καρτέλ στην Ελλάδα.(Η νομοθεσία υπάρχει. Ας εφαρμοστεί κατόπιν εγκυκλίου των αρμοδίων).

Η ικανοποίηση των Αιτημάτων του Θεόδωρου Τενέζου θά πρέπει να σηματοδοτεί την εξάρθρωση όλου του μηχανισμού προστασίας των καρτέλ, στον οποίον Επιτροπή Ανταγωνισμού και κυβέρνηση μετέχετε στη χώρα μας

Γι αυτό η Απεργία Πείνας του Θεοδωρου Τενέζου είναι Πολιτική.
Και μην ξεχνάτε,
την άμεση ευθύνη την έχετε εσείς και η παρέα σας, ο οποίοι δεχτήκατε να παίξετε αυτόν τον βρώμικο ρόλο σε βάρος του Ελληνικού λαού.



STOPCARTEL Λ.Συγγρού 132,17671 Aθήνα

http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

www.stopcartel.org

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Το 24ωρο ενός... "τιτιβίστα"

1.25 μετά τα μεσάνυχτα: Η ώρα περνάει, αλλά αυτή η παρουσιάστρια δε λέει να τελειώσει! Τι θα γίνει, τελικά, θα μάθουμε αν τα βρήκε με την πεθερά της η γυναίκα με τα 2 -εκτός του γάμου της- πιτσιρίκια ή εκείνη η μέγαιρα επιμένει σε παλαιομοδίτικες λεπτομέρειες περί οικογένειας, πίστης και τα τοιαύτα; Α, δεν αντέχω άλλο, θα μου πουν οι συνάδελφοι στο γραφείο τι απέγινε. Ας ρίξω έναν υπνάκο!
…….
Συνεχίζεται…


5.45 μετά τα μεσάνυχτα: Πω, πω! Πεντέμισι κιόλας! Πώς πέρασαν οι ώρες! Σε λίγο θα πρέπει να ετοιμάζομαι για το γραφείο! Πρόσωπο, δόντια, ξύρισμα… Τι βάρβαρη ώρα! Ούτε η Μενεγάκη να ήμουνα! Κι αυτή τουλάχιστον παίρνει τις 100 χιλιαδίτσες της, εγώ τι παίρνω; Ένα χιλιαρικάκι κολλαριστό και πρέπει να λέω κι ευχαριστώ! Έτσι είναι, άλλοι σπουδάζουν, άλλοι δουλεύουν κι άλλοι με δείκτη ευφυΐας μικρότερο από ένα 10χρονο, σαν το γνωστό τηλεπαιχνίδι, τα οικονομάνε μια χαρά!


7.30πμ: (Στη στάση, δίπλα στο περίπτερο): Πάλι μεταγραφές η ομαδάρα! Παίκτες, παίκτες, παίκτες, αλλά η ομάδα πάλι από κάτω! Πού πετάνε τα εκατομμύρια ήθελα να ‘ξερα! Ας μου τα έδιναν εμένα, να δεις τι ομαδάρα θα τους έφτιαχνα! Όλες οι εφημερίδες τα ίδια και τα ίδια! Γαλάζιες, πράσινες, κόκκινες, ροζ… κάθε μια το μακρύ και το κοντός της! Μα, δεν βλέπουν στην τηλεόραση τι γίνεται καθημερινά στην Ελλάδα και τον κόσμο; Πού ζούνε;

Όπα, 7 και 45! Πού είναι πάλι το λεωφορείο, λάστιχο έπαθε ή άργησε να ξυπνήσει ο οδηγός; Δεν είναι κατάσταση αυτή κάθε πρωί! Να θες να πας στη δουλειά σου στην ώρα σου και να μην μπορείς! Και να έχεις και τον προϊστάμενο να σου γκρινιάζει:» Γιατί δεν ήσουν στις 7.30 στο γραφείο σου;» παλιοκατάσταση! Μόλις φτάσω στο γραφείο, μετά το καφεδάκι, θα τηλεφωνήσω στον Παπαδάκη ή τον Αυτιά! Θα κάνω δημόσια καταγγελία! Πώς θα πάει μπροστά αυτό το κράτος, όταν δεν σ’ αφήνουν να δουλέψεις;


9.45πμ: Έτσι που λες, συνάδελφε! Μέχρι τη στιγμή που θα άρχιζε να λέει τα δικά της πεθερά άντεξα! Τελικά, τι έγινε; Την είδες εσύ την εκπομπή; (Χτυπάει το τηλέφωνο: «Μάλιστα, κύριε προϊστάμενε, με το θέμα αυτό ασχολούμαι αυτή την ώρα! Μόλις ολοκληρώσω τον έλεγχο των εγγράφων, θα σας φέρω το φάκελο!») Τι λέγαμε, ας, ναι! Τελικά είδες τι έγινε; Όχι; Έβλεπες το Θέμο και την ΄Εφη Θώδη; Μη μου πεις! Έχασα τέτοια εκπομπή; Πώς δεν την πήρα είδηση; Άλλη φορά να μου τηλεφωνείς!


12.15μμ (μασουλώντας το σάντουιτς): Δεν περνάει η ώρα, συνάδελφε! Θα μας φάει η δουλειά και το φιλότιμο! Θα πάθουμε, πώς το λένε οι Αμερικάνοι; Α, ναι, BURN OUT! Θα βγω κάποια μέρα στον «πρωινό καφέ» να πω τον πόνο μου! Μα, τι στην ευχή; 2€ πληρώνουμε το σάντουιτς και ψάχνουμε για τυρί και τυρί δε βρίσκουμε! Δε μου λες, ποιον έχει απόψε καλεσμένο η Τατιάνα, έμαθες; Θα έχει ενδιαφέρον, λένε! Θα σε πάρω, όταν τελειώσει η εκπομπή να τα πούμε!


2.20μμ (στη στάση του λεωφορείου): Άντε, πάλι να περιμένεις το λεωφορείο! Πότε θα φτιάξουν τη νέα γραμμή του ΜΕΤΡΟ να πηγαίνουμε σαν άνθρωποι στα σπίτια μας; Αλλά, ποιος να τα σκεφτεί αυτά; Οι υπουργοί με τις λιμουζίνες που τους πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι; Τους βλέπω στις ειδήσεις του STAR καθημερινά! Χαμόγελα, καλοπέραση και κάτσε εσύ εργαζόμενε, να ιδρώνεις καθημερινά από τις 7 μέχρι τις 3 και να λιώνεις στο γραφείο για ένα κολλαριστό χιλιαρικάκι! Πού είναι το λεωφορείο; Αργεί και θα χάσω τη Μπίλιω!

3.20μμ : Νόστιμο το γιουβέτσι, γυναίκα, συνταγή της Βέφας είναι ή του Μαμαλάκη; Ξέρεις, ένας συνάδελφος μού έλεγε ότι πρωτότυπες συνταγές παρουσιάζει κι η εκπομπή ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ! Δυνάμωσε λιγάκι τη φωνή, η πρωταγωνίστρια του σήριαλ μιλάει άψυχα! Μα, που τη βρήκανε! Κολλητή του σκηνοθέτη ή του παραγωγού είναι; Άσε, γιατί τρώω και όταν συγχύζομαι δεν μπορώ να χωνέψω!


6.00μμ : Α, λίγα πράγματα σήμερα η Μπίλιω! Για να δούμε οι ειδήσεις τι μας επιφυλάσσουν σήμερα! Τι να πουν, όμως! Τα ίδια και τα ίδια! Μήπως δεν τα ξέρουμε; Δουλειά, καταλήψεις, απεργίες, ματ, ποδόσφαιρο, μεταγραφές, γάβροι, βάζελοι και χανουμάκια… Μόνο στην ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ μαθαίνεις κάτι σοβαρό και σωστό! Γυναίκα! Δεν κάνεις ένα καφεδάκι να μη με πάρει ο ύπνος κι έχω ενδιαφέρουσες εκπομπές σήμερα! Και πού είσαι, όταν πας το μικρό στο φροντιστήριο, φέρε ένα πακέτο τσιγάρα και 1-2 μπίρες, γιατί τελειώνουν!

9.10μμ : Πω, πω κύματα σήμερα! Τι άνεμος, τι κουνήματα, Θε μου! Πω, πω φουσκοθαλασσιές! Αυτό είναι δελτίο καιρού, όχι σαν και κάποια …μουχλιασμένα που μας ζαλίζουν με μποφόρ, βαθμούς και βαρομετρικά! Δείξτα Πετρούλα, πες τα χρυσόστομη!


1.25 μετά τα μεσάνυχτα : Ωραία ταινία, αλλά κουραστική! Τι να κάνω, όμως, που σε λίγο αρχίζει «reality show» ; Να κοιμηθώ με τις κότες και να χάσω την επικαιρότητα και τα κοινωνικά σχόλια; Τι θα έχω να συζητώ με τους συναδέλφους στο γραφείο το πρωί; Για τα εισερχόμενα ή τα εξερχόμενα; Πώς θα περάσει το 7ωρο μπροστά στο χαρτομάνι; Ω, Θε μου, αγχώνομαι και μόνο που το σκέφτομαι… Γυναίκα, κλείσε σε λίγο το κλιματιστικό, γιατί έχω αλλεργία και δεν θα μπορώ να κοιμηθώ…Κι έχω πολλή δουλειά αύριο…


(ΤΙΤΙΒΙΤΣΑΣ)

http://ourgreektv.blogspot.com/2009/03/24.html

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τον κουκουλοφόρο δεν τον κάνει η κουκούλα αλλά οι πράξεις του

Πρόθεση της Κυβέρνησης να περάσει νόμο με τον όποιο η ποινή ενός εγκληματία θα αυξομειώνεται από τα ρούχα που φοράει, είναι προφανής γελοιότητα.
Στόχο έχει να ικανοποιήσει τους περιορισμένης διανοητικής αντίληψης και ευθύνης, ψηφοφόρους της ευρύτερης δεξιάς, λαϊκής και ακροδεξιάς παράταξης.
Κανέναν άλλον βέβαια δεν αγγίζει αυτή η ανοησία.
……..
Συνεχίζεται…


Πίσω από αυτό το μέτρο κρύβεται η προσπάθεια προσπορισμού του 4% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ. Επίπλέον έρχεται σε συνέχεια της προσέγγισης των δύο κομμάτων και σήμερα βλέπουμε την επιρροή του ΛΑΟΣ στην Κυβέρνηση.

Αν το ΛΑΟΣ είχε υπουργείο σε αυτή την κυβέρνηση θα είχε αυτό το Υπουργείο και θα περνούσε αυτόν τον νόμο.

Ο συνδιαχειριστής της πολυκατοικίας ήδη συμμετέχει ιδεολογικά στην κυβέρνηση.

Χέρι χέρι με τον Καραζταφέρη!

Θεωρώντας ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εάν είχε σήμερα να κάνει την επανάσταση του εναντίων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα χρησιμοποιούσε κουκούλα.

Αν σήμερα γίνονταν αντάρτικο για την απελευθέρωση της Κύπρου (ΕΟΚΑ Γ΄) θα χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες κουκούλα.

Αν ζούσε ο Παύλος Μελάς και είχε να αντιμετωπίσει του Βουλγάρους θα φορούσε κουκούλα.

Αν σήμερα είχαμε Χούντα οι πολίτες που θα αντιδρούσαν θα χρησιμοποιούσαν κουκούλα.

Σήμερα που ζούμε στον κόσμο του big brother. Στο κόσμο των Δορυφόρων που καταγραφούν τα πρόσωπα των πολιτών στην ορκωμοσία του Ομπαμα. Στο κόσμο των videoκαμερών και των προειδοποιητικών -της Βιντεοσκόπησης- πινακίδων.

Στο κόσμο που η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής γίνεται νόμιμα, αρκεί να υπάρχουν απλές προειδοποιητικές πινακίδες του στυλ «ο χώρος βιντεοσκοπείται» και «η συνομιλία καταγράφεται».

Έχω να πω ότι:

Το δικαίωμα χρήσης: κουκούλας ή άλλου ρούχου καλυψης ή συγκάλυψης, ψευδωνύμου, ακόμη και παρανόμων μέσων μετάδοσης, ή μέσων συγκάλυψης της ταυτότητας του πομπού που χρησιμοποιείται για την μετάδοση απλά ιδεών, απόψεων, και πληροφοριών, (πλην αυτών που μπορούν να χαρακτηριστούν συκοφαντία και προσωπικά δεδομένα κλπ), ή για την συμμετοχή σε διαδήλωση ή εκδήλωση που μεταδίδει μηνύματα και κοινοποιεί πληροφορίες ειρηνικά, πρέπει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου-και υποχρέωση του πολίτη που χρήζει προστασίας στο κόσμο του Μεγάλου Αδελφού.

Μπροστά στην ανάγκη για να μεταδοθεί μια μη συκοφαντική ή άλλη ποινικά κολάσιμη , πληροφορία, ιδέα, άποψη, ένσταση, δεν πρέπει να στέκεται κανείς και τίποτα ως εμπόδιο.

Η επωνυμία ή η ταυτοποίηση του πομπού και του δέκτη είναι πολλές φόρες εμπόδιο.

Οι πράξεις είναι άλλο θέμα για τις οποίες υπάρχει η ισχύουσα νομοθεσία.

Το ρούχο δεν κάνει τον τρομοκράτη αλλά οι πράξεις του. Τον κουκουλοφόρο δεν τον κάνει η κουκούλα αλλά οι πράξεις του.

Το ράσο δεν κάνει τελικά τον παπά.

Συν τις άλλοις για να εφαρμοστεί αυτό ο νόμος πρέπει να πιάσετε κάποιον και μέχρι τώρα δεν πιάσατε ποτέ κανέναν.


Από: papaioannou.wordpress.com

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Νέο blog με ειδήσεις από τα Γιάννενα και την Ήπειρο

Νέο blog με ειδήσεις από τα Γιάννενα και την Ήπειρο: http://epirusgate.blogspot.com

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Επεισόδια στο Κολωνάκι - Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στην καταστροφή - Βίντεο


Από: krogias

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Να γίνει μουσείο Εθνικής Αντίστασης το Πολυτεχνείο προτείνει ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος

Σχετικά με την άποψη να μεταφερθούν μακριά από το κέντρο της Αθήνας πανεπιστημιακές σχολές υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε:

«Θα σας πω ότι και ως βουλευτής, πολύ πριν γίνω υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, υποστήριζα ότι, για λόγους ιστορίας, για λόγους συμβολισμού και για λόγους χρέους στη νέα γενιά θα έπρεπε, για παράδειγμα το Πολυτεχνείο, να το έχουμε μετατρέψει σε ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για να θυμόμαστε όλοι το τανκ που εκείνο το βράδυ επιχείρησε βιαίως να καταλύσει την πανεπιστημιακή ελευθερία του στοχασμού και του λόγου.
…..
Συνεχίζεται…


Και αυτήν τη διδάσκουμε και στη νέα γενιά. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να είχαμε προσφέρει πολύ περισσότερα και στη νέα γενιά και στην ιστορία αλλά, αν θέλετε, και στην πολιτική αγωγή».

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αν ο δήμαρχος και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δεν σβήσουν τα πρόστιμα που υποσχέθηκαν στη Χαρίκλεια Ανανιάδου, θα ξανακάνουμε έρανο

Συγκεντρώσαμε 12.800 ευρώ για τη Χαρίκλεια Ανανιάδου και
Αν ο δήμαρχος και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δεν της σβήσουν τα πρόστιμα ύψους 4.199,34 ευρώ που της υποσχέθηκαν θα μαζέψουμε και άλλα.
Αυτό λέει με λίγα λόγια η ανακοίνωση της Αναρχικής /Αντιεξουσιαστικής Πρωτοβουλίας από Αθήνα, Κορινθία και Αχαΐα.
….
Συνεχίζεται…


ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΕ ΚΑΙ ΨΩΜΙΑΔΗ ΕΣΕΙΣ ΒΑΖΕΤΕ αυτή την φορά φωτιά στό περίπτερο της 74χρονης Χαρίκλειας Ανανιάδου




ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ 74ΧΡΟΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ,ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΕ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΗ ΨΩΜΙΑΔΗ,ΕΣΕΙΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΣΤΗΝ 74ΧΡΟΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΣΕ ΕΣΑΣ



Μπορεί το κάψιμο ενός περιπτέρου ή το σπάσιμο μιάς επιχείρησης από την δράση της τυφλής και αντικοινωνικής βίας να είναι χουλιγκανισμός και βλακεία,αλλά ο καθημερινός Εμπρησμός στην ζωή των εργαζομένων από την εξουσία,είναι σαδισμός,αυταρχισμός και ωμή τρομοκρατία.



Στο τέλος του περασμένου χρόνου συγκεντρώσαμε 12.800 ευρώ για να ξαναστηθεί ξανά στα πόδια της και να σταματήσει το βασανιστήριο της ανεργίας για την 74χρονη Χαρίκλεια Ανανιάδου που το περιπτερό της έγινε στάχτη στις 2/11/08,κατά την διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ νεαρών και μονάδων καταστολής έξω από την παλαιά Φιλοσοφική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Μέσα σε ένα εργοστάσιο πολέμου και βαρβαρότητας που έχει διαμορφωθεί παγκόσμια από το κεφάλαιο και τις συμμορίες τού άγριου καπιταλισμού, εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι πού μένουν μέρα με την μέρα άνεργοι, πεινασμένοι, ανασφαλείς και άστεγοι, εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που αναγκάζονται μέχρι και την "δύση" της ζωής τους να εργάζονται σιδηροδέσμιοι με τα χρέη και τις οφειλές στούς τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας του κρατισμού πού ευημερεί από τον ιδρώτα,τον μόχθο και τα ποτάμια αίματος των εκμεταλλευομένων.



Ανάμεσα στους τελευταίους θα συναντήσετε και την συντρόφισσα 74χρονη Χαρίκλεια Ανανιάδου πού αγωνίζεται παρά το βάρος των χρόνων μιας ολόκληρης ζωής,να στηρίξει και να θρέψει τους δικούς της ανθρώπους,μια μεγάλη φαμελιά εκεί στην Θεσσαλονίκη!



Μέσα σ΄αυτό το κολαστήριο πού παράγει ευθύνες, ανάγκες και υποχρεώσεις πού στο τέλος μας ξεπερνούν,μας πνίγουν και μας ισοπεδώνουν, κανείς μας δεν γλυτώνει τις "οικονομικές διαφορές" με τα διευθυντήρια,τα υπουργεία και τις αντιπροσωπείες αυτής της εργασιακής τρομοκρατίας!



΄Ετσι και η Χαρίκλεια Ανανιάδου μέσα σ΄αυτή την απάνθρωπη διαδικασία πού μόνο θύματα σπέρνει στον βωμό της επιβίωσης, "δημιούργησε" χρέη συνολικά 4.199,34 ευρώ στον δήμο Θεσσαλονίκης από δημοτικά τέλη και πρόστιμα πού δεν μπόρεσε νά καλύψει!



Στά μέσα τού περασμένου Νοέμβρη, η Επιτροπή Οικονομικών Διαφορών τού δήμου, λόγω της καταστροφής τού περιπτέρου της, αποφάσισε να δείξει "κοινωνικό πρόσωπο" και της ανακοίνωσε πως "της χαρίζονται όλες οι οφειλές"!


Ο καιρός πέρασε, ταο "κοινωνικό πρόσωπο" έγινε όπως η πρώτη ύλη του κερί και έλιωσε και μια πού η επιχείρηση οικονομικής αφαίμαξης των εργαζομένων είναι σε εξέλιξη για την "επανίδρυση του Κράτους", η Δημοτική εξουσία που τους δημότες τους βλέπει μόνο σάν νούμερα και εισπρακτικά ποσά, επανήλθε με την απαίτηση της καταβολής τού χρέους και πως "αν θέλει να βγάλει φορολογική ενημερότητα πρέπει να πληρώσει"!


Επειδή το ψέμα, η αδικία και η βία απέναντι στήν Χαρίκλεια Ανανιάδου θα βρεί την αντιστασή μας και άλλη μια φορά την υπερασπισή της,την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη απο μέρους μας,



Επειδή αυτοί μάς ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ και ΤΙΠΟΤΑ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ, δίνουμε προθεσμία μέχρι και την Παρασκευή 20/3/09,στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργόπουλο και τον νομάρχη Ψωμιάδη ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ αυτή την φορά στ΄αλήθεια και το τελευταίο ευρώ της εξοντωτικής ποινής-οφειλής της συντρόφισσας εργαζομένης 74χρονης Χαρίκλειας Ανανιάδου!
Στην περίπτωση πού δεν θα κάνουν αυτό πού πρέπει να κάνουν,θα ξεκινήσουμε άλλη μια φορά οικονομική αλληλεγγύη για τα 4.199,34 ευρώ και θα τους παραδώσουμε άλλη μια φορά,όπως τους αξίζει, στην ευαισθησία και στην κριτική της κοινωνίας που δεν ξεχνά και δεν συγχωρεί οτι την ψεκάζει με χημικά απαξίας και κοροϊδίας!




ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ 74ΧΡΟΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ




ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩ




"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ
Αναρχική/Αντιεξουσιαστική πρωτοβουλία
από Αθήνα,Κορινθία και Αχαϊα



17/3/09


12.800 ευρώ τό τελικό ποσό πού συγκεντρώθηκε γιά τό περίπτερο τής 70χρονης Χαρίκλειας Ανανιάδου,μπροστά στό Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πού είχε καταστραφεί κατά τήν διάρκεια συμπλοκών μεταξύ νεαρών οπαδών τού αυτοσκοπού τής βίας καί τών μονάδων καταστολής στίς 2/11/08

κατεβάστε τό αρχείο μέ όλες τίς καταθέσεις καί τίς ημερομηνίες από τόν λογαριασμό οικονομικής αλληλεγγύης

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ,ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΪΑ

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις σε βάρος του ελληνισμού από το αλβανικό κράτος

Την Τρίτη 10 Μαρτίου, ο εισαγγελέας Αυλώνα στην δίκη του δημάρχου Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου για την αποξήλωση των οδικών πινακίδων, πρότεινε την καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου 4.000 ευρώ για κατάχρηση εξουσίας και καταστροφή δημόσιας περιουσίας.
….
Συνεχίζεται…


Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:


Το περασμένο έτος, αυθαίρετα και ως μη όφειλε, το αντίστοιχο αλβανικό ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να τοποθετήσει πινακίδες οι οποίες υποδεικνύουν τα τοπωνύμια, τις συνοικίες, τα μνημεία καθώς και τις κύριες οδούς της Χιμάρας. Κατά την αλβανική νομοθεσία η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμος Χιμάρας, όμως, δεν ερωτήθη ποτέ για την τοποθέτηση των πινακίδων. Ο δήμαρχος Χιμάρας, συμμορφούμενος με τη νομιμότητα αφαίρεσε τις συγκεκριμένες πινακίδες για τρεις επιπλέον λόγους:


- Οι πινακίδες περιόριζαν τα όρια του δήμου και άφηναν τουριστικά «φιλέτα» εκτός δικαιοδοσίας του δήμου Χιμάρας με σκοπό να τα διαχειριστούν οι «εκλεκτοί» των αλβανών κυβερνώντων, όπως έγινε με την παραλία στη Νίβιτσα-Κακομαία.


- Καταστρατηγούσαν και παραποιούσαν τη σημασία των πολιτιστικών μνημείων, π.χ. το «Μοναστήρι του Σταυρού» αναφερόταν ως «Εκκλησία του Αγίου Σταυρού» και πολλά άλλα τέτοια ευτράπελα.


- Οι πινακίδες ήσαν δίγλωσσες (αλβανικά και αγγλικά) και όχι τρίγλωσσες. Δεν περιελάμβαναν δηλαδή την ελληνική ως μητρική μας γλώσσα κατά παράβαση αφ’ ενός του άρθρου 11 της Συμβάσεως Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες και αφ’ ετέρου την προ ενός μόλις μηνός ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αναγραφή των πινακίδων υποχρεωτικά και στα ελληνικά.



Η πρόταση του εισαγγελέα Αυλώνα προφανώς επηρεάστηκε από την εθνικιστική προπαγάνδα που ασκούν τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και αλβανοί βουλευτές όλων των παρατάξεων.



Η συγκεκριμένη δίωξη έρχεται να προστεθεί


στην πρόσφατη οριστική καταδίκη πέντε Χιμαριωτών από το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας για τα γεγονότα των εκλογών του 2003 και


στη δίωξη δέκα Χιμαριωτών για συμμετοχή τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του άγριου ξυλοδαρμού δύο συμπατριωτών μας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χιμάρας.



Πρέπει επίσης, να προβληματίσει η πρακτική των αλβανικών αρχών να δημοσιοποιούν τις διώξεις κατά ομογενών κάθε φορά που επισκέπτονται την Αλβανία Έλληνες επίσημοι. Συγκεκριμένα,


- Ενώ η υπόθεση των πέντε Χιμαριωτών εκκρεμούσε ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου για δύο περίπου χρόνια, μετά από πλήθος αναβολών η απόφαση τελικά βγήκε μία ημέρα πριν την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μπακογιάννη στα Τίρανα, με την ιδιότητα της προεδρευούσης του ΟΑΣΕ.



- Η καταδίκη των 10 Χιμαριωτών για «συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση» για τον άγριο ξυλοδαρμό δύο συμπατριωτών μας πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κυρίου Θεόδωρου Κασσίμη στην Αλβανία.


- Ενώ το δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης του δημάρχου είχε αναβληθεί πολλές φορές αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την πρόταση του εισαγγελέα μία ημέρα πριν επισκεφθεί την Αλβανία ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.



Αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως τυχαίες. Το αλβανικό κατεστημένο κάνει επίδειξη δυνάμεως επιχειρώντας να τρομοκρατήσει και να κάμψει τις εστίες αντιστάσεως στη Χιμάρα και στη Βόρειο Ήπειρο γενικότερα.




Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλει για μία ακόμη φορά τις αλβανικές μεθοδεύσεις και ζητά από το αλβανικό κράτος


· να σεβαστεί το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό ως Ελλήνων και


· να σταματήσει την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής μας δραστηριότητας.


Προαγγέλουμε την προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση των πέντε. Θα αναλάβουμε εκστρατεία ενημέρωσης στους διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να εγείρουμε εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς τις ευρωατλαντικές δομές έως ότου αυτή συμμορφωθεί με τους κανόνες ενός κράτους δικαίου. Πιστεύουμε σε αυτήν μας την προσπάθεια θα βρούμε αρωγό την ελληνική πολιτεία στο σύνολό της.


Ας αντιληφθούμε ότι, εάν οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας συνεχίσουν τις μέχρι τώρα μεθοδεύσεις τους και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς παραμείνει η ίδια, ο ελληνισμός της Χιμάρας και της Βορείου Ηπείρου θα αποτελέσει παρελθόν.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τρομερή "ανακούφιση" των αγροτών από το Στυλιανίδη... - Στο εξής θα μπορούν να ρυμουλκούν και με φορτηγό τις... μπαγκαζιέρες και τις βάρκες τους!

Διαβάζω:

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες που έχουν στην κυριότητά τους φορτηγό ΙΧ αγροτικό αυτοκίνητο, να ρυμουλκούν τις «μπαγκαζιέρες» και τις βάρκες ιδιοκτησίας τους. Με την εφαρμογή της απόφασης αναμένεται ότι θα διευκολυνθεί σημαντικά μια μεγάλη κατηγορία αγροτών σε όλη τη χώρα, στους οποίους μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν αυτή η δυνατότητα, καθώς για ρυμούλκηση «μπαγκαζιέρας» ή βάρκας έπρεπε να διαθέτουν και επιβατικό αυτοκίνητο.
Καλά, αυτά ζητούνε οι αγρότες στη Ροδόπη;
.....
Από: farmpress.blogspot.com

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Αυτοκίνητο του Δήμου παρκαρισμένο σε χώρο σταύθμεσης ατόμων με ειδικές ανάγκες

Μήνυμα αναγνώστη
….

Κεντρική Πλατεία Γλυφάδας, Τετάρτη 18.03.2009 ώρα 10:56, το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δήμου Γλυφάδας με αριθμό κυκλοφορίας ΚΗΗ 1723, παρκαρισμένο σε χώρο προορισμένο για τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους.
Παρακαλείται ο κ. Δήμαρχος να ενεργοποιηθεί, για να μην επαναληφθεί αυτή η ασέβεια προς τους συνανθρώπους μας.

Νίκος Πλακάς

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Απίστευτο "μπλόκο" αστυνομικών - Δείτε το!

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Νεκρό ζευγάρι σε διαμέρισμα στο Ίλιον

Πριν από λίγο βρέθηκε νεκρό ένα ζευγάρι σε διαμέρισμα στο Ίλιον. Ο άνδρας 41 ετών και η γυναίκα 36, αλλοδαπή.
........
Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος «Δράση» την Τρίτη 17 Μαρτίου 2009-03-2009

Ιδρύουμε νέα πολιτική κίνηση.
Το όνομά της «ΔΡΑΣΗ».
Γιατί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα.
Δράση κι όχι λόγια. Δράση τώρα, κι όχι αύριο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος «Δράση» την Τρίτη 17 Μαρτίου 2009-03-2009:

....
Συνεχίζεται...

Η κρίση είναι εδώ.



Όλοι εμείς που υπογράφουμε τη Διακήρυξη αυτή διαπιστώνουμε, μαζί με τους περισσότερους πολίτες, ότι η πατρίδα μας βυθίζεται σε μια πρωτοφανή, στα τελευταία 35 χρόνια, κρίση. Η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας είναι ορατή. Η εργασιακή ανασφάλεια και η ανεργία, η ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και η διαφθορά, η αναβίωση της τρομοκρατίας και η κλιμάκωση της βίας και της εγκληματικότητας, συνιστούν όλο και πιο έντονα οδυνηρά βιώματα για τους Έλληνες πολίτες. Το παράλυτο κράτος και η ανυποληψία των δημοσίων θεσμών ενισχύουν το κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας. Ο εφιάλτης μιας κοινωνίας χωρίς συνοχή και αλληλεγγύη, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς κοινωνική προστασία, χωρίς σεβασμό για τον πολίτη και τα δικαιώματα του είναι εδώ, μπροστά μας.



Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση, γιατί τα ίδια συνιστούν το κύριο μέρος του προβλήματος. Ενώ η κρίση απαιτεί συναινέσεις και συνεργασίες τα δύο αυτά κόμματα τις απορρίπτουν. Καταφεύγουν σε όσα μας έφεραν στο σημερινό χάλι: το λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την παροχολογία, την εκλογολογία. Αγωνιούν, όχι για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά για τις επόμενες δημοσκοπήσεις.



Κόμμα καταλύτης



Στην κατάσταση που περιγράψαμε απαντούμε: «φτάνει πια. Δεν πάει άλλο». Στο δίλημμα μοιρολατρία ή δράση, επιλέγουμε τη ΔΡΑΣΗ.



Ιδρύουμε κόμμα καταλύτη που θα επιδιώξει να επιβάλλει την αλήθεια και την κοινή λογική στην πολιτική μας ζωή. Διεκδικούμε την πολιτική δύναμη που θα υποχρεώσει την εξουσία να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Θέλουμε να είμαστε ένα «σωστό κόμμα», που δεν διεκδικεί την εξουσία, για την εξουσία, δεν διεκδικεί την ψήφο διαμαρτυρίας για τη διαμαρτυρία, δεν στηρίζεται σε κομματικούς στρατούς, δεν συναλλάσσεται με κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές συντεχνίες. Στηρίζεται στη κοινή λογική και απευθύνεται στους σκεπτόμενους πολίτες.



Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς που συνυπογράφουμε ξεκινάμε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Στη ζωή μας είχαμε διαφορετικές προτεραιότητες. Ορισμένοι συμμετείχαμε στο πολιτικό σύστημα. Γνωρίζουμε από μέσα τις αγκυλώσεις του και γι αυτό γνωρίζουμε καλά τις αντιστάσεις του. Άλλοι από εμάς προέρχονται από την ενεργό κοινωνία πολιτών και άλλοι δεν είχαμε καμιά προηγούμενη ανάμιξη στα κοινά. Τα προβλήματα που όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζουν, επιβάλλουν να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αγωνισθούμε μαζί για να βγούμε από το τέλμα της ακινησίας. Η προσπάθεια μας είναι ομαδική και τη χαρακτηρίζει ο ρεαλισμός της κοινής λογικής.



Αλήθεια και κοινή λογική



• Η κοινή λογική λέει ότι δίχως ένα πολιτικά ανεξάρτητο, καλά οργανωμένο και αδιάφθορο κράτος, η χώρα είναι αδύνατο να πάει μπροστά. Η κοινή λογική λέει ότι χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, που σήμερα δεν έχουμε.


• Η κοινή λογική λέει ότι αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά μέσα σ’ ένα πλαίσιο από σαφείς και δεσμευτικούς για όλους κανόνες, οι καταναλωτές ζημιώνονται και η οικονομική ανάπτυξη φθίνει.


• Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα έχεις και να δανείζεσαι υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών σου.


• Η κοινή λογική λέει ότι για να είναι η οικονομική ανάπτυξη βιώσιμη πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ποιότητα ζωής χωρίς προστασία του περιβάλλοντος είναι αδιανόητη.


• Η κοινή λογική λέει ότι όταν προσφεύγει ο πολίτης στην Δικαιοσύνη η υπόθεσή του δεν μπορεί να εκδικάζεται έπειτα από πέντε ή δέκα χρόνια. Διαφορετικά, η έννοια του κράτους δικαίου αποδυναμώνεται.


• Η κοινή λογική λέει ότι τα νοσοκομεία πρέπει να διοικούνται με σύγχρονα συστήματα διοίκησης και όχι με κομματικούς κομισάριους ή συνδικαλιστές.


• Η κοινή λογική λέει ότι δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να αξιολογούνται, ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν ως κέντρα μάθησης και όχι ως κομματικά ορμητήρια αντικοινωνικών στοιχείων.


• Η κοινή λογική λέει ότι αξιοποιώντας τις μοναδικές κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας οι Έλληνες αγρότες μπορούν να τροφοδοτούν με ποιοτικά προϊόντα τις ευρωπαϊκές αγορές και να μη περιμένουν να ζήσουν από τις επιδοτήσεις, που το 2013 θα καταργηθούν.



Στην Ελλάδα ένα πράγμα χρειάζεται: πολιτική βούληση και δράση. Τώρα κι όχι αύριο.



Πρώτο βήμα



Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009. Είναι η πρώτη μας παρέμβαση για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Είναι το πρώτο βήμα για να σταματήσει ο κατήφορος και να ξαναβρούμε οι Έλληνες την ελπίδα, την αισιοδοξία, και την εμπιστοσύνη.



Ναι, μπορούμε!


Πώςς μπορεί να γίνει αυτό;


Πρώτον, με την ανατροπή του φαύλου κύκλου της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία. Κάθε μονοκομματική εξουσία, καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος και την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων των κομματικών και συντεχνιακών δυνάμεων που την έφεραν στην εξουσία. Και φυσικά επιλέγει το δεύτερο, γιατί αδυνατεί να συγκρουσθεί με δομικά στοιχεία της συγκρότησής της, δηλαδή με τον ίδιο της τον εαυτό. Ένα κόμμα της κοινής λογικής, σοβαρό και υπεύθυνο, θα προσφέρει τις αναγκαίες ψήφους για το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και στα δύο μεγάλα κόμματα, όχι για να μοιραστεί μαζί τους την εξουσία, αλλά για να πιέσει να υιοθετηθούν πολιτικές στρατηγικά επωφελείς για τη χώρα.
Δεύτερον, με τη συνειδητοποίηση ότι διαθέτουμε ένα μοναδικά περιβαλλοντικό πολιτιστικό, ιστορικό και κυρίως ανθρώπινο (εδώ και στο εξωτερικό) πλούτο, που αν τον αξιοποιήσουμε σωστά - κάνοντας τα αυτονόητα, αυτά που λέει η κοινή λογική - μπορούμε να είμαστε παραπάνω από αισιόδοξοι. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την τωρινή κρίση με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία, ασφάλεια κι αξιοπρέπεια.



Συνυπεύθυνοι

Νιώθουμε συνυπεύθυνοι για την πορεία της πατρίδας μας. Καλούμε όλους τους πολίτες, που μαζί μας αναφωνούν με αγανάκτηση «φτάνει πια», να απεγκλωβιστούν από τα παρακμιακά κομματικά κατεστημένα και να συ-στρατευθούν μαζί μας. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους, εκσυγχρονιστές και πραγματιστές, να συνεργασθούμε, ώστε να αναστρέψουμε την ακάθεκτη πορεία μας προς την παρακμή.


Η συγκυρία είναι αυτή που επιβάλλει τη παρέμβαση ενός κόμματος καταλύτη.


Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσής του. Γνωρίζουμε το μέγεθος των δυσκολιών. Διακινδυνεύουμε για να πετύχουμε. Δεν γνωρίζουμε αν θα εισακουσθεί η έκκλησή μας. Θέλουμε όμως να μπορούμε να κοιτάμε αύριο στα μάτια τα παιδιά μας και τους φίλους μας λέγοντάς τους: «Εμείς τουλάχιστον τολμήσαμε».



Από: http://koulouvaxata-axtarmas.blogspot.com/2009/03/blog-post_9890.html

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Κρατούμενη άφησε την τελευταία της πνοή μέσα σε πλοίο κατά τη μεταγωγής της σε φυλακές της Κρήτης

Κατά τον κατάπλου του πλοίου «Κρήτη 2» σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο, οι αστυνομικοί που συνόδευαν ομάδα κρατουμένων, διαπίστωσαν πως μια γυναίκα 41 ετών, κρατούμενη, ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση.
Κάλεσαν ασθενοφόρο το οποίο τη μετέφερε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Θα συλλαμβάνονται και τα... κουκουλωμένα αυτοκίνητα;

Από: www.epikairo.gr

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Το κοντέινερ που σε λίγα λεπτά μετατρέπεται σε καφετέρια

Ο αρχιτέκτονας Adam Kalkin μεταμόρφωσε ένα κοντέινερ σε έναν πλήρως επιπλωμένο χώρο που ανοίγει ανοίγει σαν λουλούδι, μηχανικά, με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού. Νομίζω είναι μία φοβερή ιδέα που άμα την πάρουν χαμπάρι οι καλοκαιρινοί επιχειρηματίες των νησιών, δεν θα αφήσουν παραλία...
Πατήστε "Συνεχίζεται..." για να φείτε πώς το κοντέινερ της φωτογραφίας μετετρέπεται σε μια κομψή καφετέρια.
.......
Συνεχίζεται...

Από: anopetra-eleos.blogspot.com


Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Τότε που μπορούσες να πεις το "χαλαρά" και στην Αθήνα…



Η Αθήνα το 18ο και 19ο αιώνα.
.
Από: www.athinapoli.gr

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ποια είναι τα επαγγέλματα που θα εξακολουθήσουν να έχουν ζήτηση μέσα στην οικονομική κρίση

Περισσότερα: Τα Νέα

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Βγήκαν ζωντανοί από το αυτοκίνητό τους που κάηκε ολοσχερώς

Το ατύχημα συνέβη ανάμεσα στον δήμο Βεργίνας και στο δήμο Μελικής.
Ένας πιτσιρικάς στις 3:00 τα ξημερώματα έτρεχε τόσο πολύ που το αυτοκίνητο του, έφυγε από την πορεία του και έκοψε μια κολόνα τις ΔΕΗ στην μέση με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να καεί ολοσχερώς και μέχρι και αυτήν την στιγμή να μην έχουν έντεκα χωριά ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο νεαρός και ο συνοδηγός του βγήκαν ζωντανοί από το αυτοκίνητο.
........
Από: laikoyra.blogspot.com

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Μίκυ Μάους 350 ευρώ - Παλιά, σπάνια τεύχη έχουν μεγάλη αξία για τους συλλέκτες

Σε πολύ μικρή ηλικία ο κ. Γιώργος Γεωργέλος συνήθιζε να επισκέπτεται συχνά το περίπτερο του πατέρα του.
Σήμερα, ο 46χρονος υπάλληλος της ΔΕΗ έχει καταφέρει να μαζέψει στο σπίτι του περισσότερα από 10.000 τεύχη, μια συλλογή που κοστολογείται περίπου στις 40.000 ευρώ, ενώ είναι δημιουργός της ιστοσελίδας http://www.greekcomics.gr/, η οποία αποτελεί το πρώτο ηλεκτρονικό αρχείο της ιστορίας των κόμικς στη χώρα μας με καταγεγραμμένους 1.747 τίτλους, αλλά και περισσότερα από 18.000 εξώφυλλα κόμικς από το ΄30 μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και στοιχεία για όλους τους τίτλους και τους δημιουργούς.
.
Συνεχίζεται…

Πολλοί δεν διστάζουν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν τα τεύχη που τους λείπουν. Οι προμηθευτές είναι συνήθως παλαιοπωλεία, ιδιώτες, οι οποίοι εμπορεύονται τις συλλογές τους, καθώς και άτομα που ψάχνουν για «θησαυρούς» στα σκουπίδια. Με τον καιρό, δημιουργήθηκε ένα ιδιότυπο «Χρηματιστήριο», καθώς ένα τεύχος, ανάλογα με την παλαιότητα, τη σπανιότητα εμφάνισής του και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μπορεί να κοστίσει από μερικά λεπτά έως και εκατοντάδες ευρώ.


Από: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4507432

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Οι δηλώσεις που έχουν κατατεθεί από την Εκκλησία στο Κτηματολόγιο για να κατοχυρώσει πλατείες των Αθηνών – Κάποιες από αυτές τις διεκδικεί και ο Δήμος

Η πλατεία Αγίου Θωμά στου Γουδή και η πλατεία Κολωνού είναι μερικές μόνον από τις κεντρικές πλατείες του Λεκανοπεδίου, που διεκδικούνται κατά κυριότητα από την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ την ίδια ώρα τις διεκδικεί και ο Δήμος Αθηναίων!
……
Συνεχίζεται…


Το επιβεβαιώνει με έγγραφό του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Καλογιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παν. Λαφαζάνη. Επιβεβαιώνει, δηλαδή, ότι από την Εκκλησία έχουν κατατεθεί δηλώσεις στο Κτηματολόγιο για να κατοχυρωθούν στην ιδιοκτησία της κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πλήρη άγνοια. Κι αν υπάρχει απορία για το τι έχει να κερδίσει κάποιος από την κυριότητα ενός κοινόχρηστου χώρου, είναι τα αφορολόγητα έσοδα από διάφορες τυχόν χρήσεις. Συγκεκριμένα, στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών κατατέθηκαν σχετικές δηλώσεις από τον Δήμο Αθηναίων και από την Εκκλησία της Ελλάδος για την πλατεία Αγίου Ανδρέα δίπλα στο Ιπποκράτειο, για την πλατεία Κολωνού, καθώς και για την πλατεία στη συμβολή των οδών Πόντου και Λαοδικείας στο Γουδί. Ακόμη από τον ιερό ναό Αγ. Θωμά για την πλατεία Αγίου Θωμά και από τον Δήμο Αθηναίων για την πλατεία Μαβίλη και για το άλσος Ευαγγελισμού. Από το Γραφείο Κτηματογράφησης Κορωπίου γνωστοποιείται ότι έχουν κατατεθεί δηλώσεις από την Εκκλησία της Ελλάδος για τμήματα της πλατείας πλησίον της οικίας Μερκούρη και της πλατείας επί των οδών Αθανασίου Διάκου και Βασιλίσσης Ολγας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, όπως σημειώνει το απαντητικό έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, αν διεκδικούνται οι πλατείες αυτές και από τον Δήμο Κορωπίου. Το υπουργείο δηλώνει ότι θα ακολουθήσει επεξεργασία των συλλεγέντων στοιχείων, για να αποφανθεί τελικά για την κυριότητα κοινοχρήστων χώρων και πλατειών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατακυρωθεί η κυριότητά τους στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Πάντως, στελέχη της Ιεράς Συνόδου υποστηρίζουν πως η Εκκλησία διαθέτει για όλες τις εκτάσεις που δήλωσε στο κτηματολόγιο νόμιμους και αναγνωρισμένους τίτλους ιδιοκτησίας, ασχέτως εάν πολλοί από αυτούς έχουν παραχωρηθεί από την ίδια σε κοινή χρήση.


Από: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_18/03/2009_308006

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Έφεση εισαγγελέα Πειραιά κατά της αθωωτικής απόφασης για τους εμπλεκόμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στην απόδραση Παλαιοκώστα - Ριζάι

Ο εισαγγελέας Πειραιά άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης, για τους εμπλεκόμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στην υπόθεση της απόδρασης των Παλαιοκώστα - Ριζάι με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό.
Οι συνήγοροι των σωφρονιστικών υπαλλήλων ισχυρίζονται ότι πίσω από αυτή την εξέλιξη κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Είδηση σοκ - Το «κραχ» απειλεί ευθέως το επόμενο αθηναϊκό Fashion Week! - Η Νεσχάν Μουλαζίμ είναι έτοιμη να κατέβει σε πορεία

Μοντέλα... αγνοούνται, πρακτορεία ανοίγουν πόλεμο με σχεδιαστές και ο λαμπερός κόσμος της μόδας «θολώνει». Το «κραχ» απειλεί ευθέως το επόμενο αθηναϊκό Fashion Week!
…….
Περισσότερα: Εspresso

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Το «Ιδιώνυμο» της μεταξικής δικτατορίας

«Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα με ακούση ο εργατικός κόσμος, όταν του είπω: ''Πρόσεξε, μην παρασυρθείς, από τους κομμουνιστάς εις τον αγώνα αυτόν, ο οποίος φαίνεται, ότι ετοιμάζεται και εις την μάχην αυτήν, η οποία πρόκειται να δοθή''. Το κράτος εκπροσωπούμενον από την κυβέρνησιν, την νόμιμον, και έχον, ως ελπίζω, υποστήριξιν όλου του πολιτικού κόσμου, θα αντιταχθή κατά τοιαύτης επαναστατικής ενεργείας προς ανατροπήν του ελευθέρου πολιτεύματος, θα την κτυπήση με όλα τα μέσα, τα οποία διαθέτει επί τη βάσει των κειμένων νόμων».
………
Ελευθέριος Βενιζέλος1
………
Συνεχίζεται…
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1936 το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου εξέδωσε τον Αναγκαστικό Νόμο 117 «Περί μέτρων προς καταπολέμησιν του κομμουνισμού και των εκ τούτου συνεπειών». Ο νόμος αυτός τυπικά ερχόταν να αντικαταστήσει το περιβόητο «Ιδιώνυμο», δηλαδή τον νόμο 4229/25-7-1929 «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών», που είχε ψηφίσει το 1929 η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην πραγματικότητα, ο νόμος αυτός εισήγαγε και νέα «εγκλήματα» και επικύρωνε την κατάργηση των λαϊκών ελευθεριών που είχε επιφέρει το δικτατορικό καθεστώς. Ταυτόχρονα έδινε στη δικτατορία τη «νόμιμη» δυνατότητα να διώκει κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις και φορείς, ιδέες, συγγραφείς, αλλά και βιβλία κατά το πρότυπο των φασιστικών καθεστώτων.





Την ίδια ημέρα που ο αντικομμουνιστικός μεταξικός νόμος έβλεπε το φως της δημοσιότητας, στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όχι τυχαία, δημοσιευόταν μια πολύ χαρακτηριστική συνέντευξη του Ι. Μεταξά, που είχε δοθεί στην εφημερίδα «ΗΧΩ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ». Στη συνέντευξη αυτή2 ο δικτάτορας έλεγε πως πριν την επιβολή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου η δράση των κομμουνιστών είχε αποβεί πολύ απειλητική. «Το κόμμα τούτο -σημείωνε- εξηπλούτο ολίγον κατ' ολίγον. Η ιθύνουσα ομάς, απαρτιζομένη από ολίγους αδιαλλάκτους και δογματικούς επίστευεν εις τας ουτοπίας της. Πέριξ αυτής συνεκεντρούντο πρώτον οι ενδεείς, οι δυστυχείς και εκείνοι οι οποίοι ήλπιζον από μίαν κοινωνικήν εξέγερσιν. Κατόπιν οι πολλοί, εκείνοι τους οποίους απεγοήτευσεν ο κοινοβουλευτισμός, οίτινες δεν επίστευον πλέον εις αυτόν, αντιληφθέντες ότι δεν ηδύνατο να φέρη εις κανέν αποτέλεσμα, και οίτινες εν τη απελπισία των κατέφευγον εις τον κομμουνισμόν... Ο κομμουνισμός, από πολλά έτη, εισέδυσεν εις την εκπαίδευσιν και ήρχισε διαφθείρων τη νεότητα. Η εργατική τάξις διετέλει υπό την εξουσίαν του... Ο στρατός, ο στόλος, η αεροπορία, υφίσταντο τας συνεπείας της δηλητηριάσεως του μπολσεβικισμού... Οι κομμουνισταί συμμάχησαν με τα λείψανα των καταρρευσάντων πολιτικών κομμάτων, αίτινα είχον χάσει τη συνοχήν των κατόπιν του θανάτου των μεγάλων αρχηγών, λόγω της υπάρξεως των οποίων και υφίσταντο». Ηταν φανερό πως το καθεστώς- μέσω των οργάνων του- επιχειρούσε να δικαιολογήσει την ύπαρξή του, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για ό,τι έμελλε να επακολουθήσει.









Ο ΑΝ 117/18- 9- 1936 και το «Ιδιώνυμο»





Οι βασικές διατάξεις του ΑΝ 117/1936 προέβλεπαν ποινή φυλάκισης μέχρι 5 ετών και ποινή εκτόπισης έξι μηνών μέχρι δύο ετών (που επιβάλλονταν από τον ποινικό δικαστή και εκτίονταν μετά την εκτέλεση της κύριας ποινής) για οποιονδήποτε «όστις εγγράφως, προφορικώς ή καθ' οιονδήποτε άλλον τρόπον αμέσως ή εμμέσως επιδιώκει την διάδοσιν, ανάπτυξιν και εφαρμογήν θεωριών, ιδεών ή κοινωνικών, οικονομικών και θρησκευτικών συστημάτων τεινόντων εις την ανατροπήν του κρατούντος εν τη χώρα κοινωνικού καθεστώτος ή εις την απόσπασιν ή αυτονόμισιν μέρους της επικρατείας, ως και ο προσηλυτίζων εις τας θεωρίας, ιδέας και συστήματα ταύτα καθ' οιονδήποτε τρόπον" (άρθρο 1)3. Για το ίδιο «αδίκημα» το «Ιδιώνυμο» προέβλεπε φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και εκτοπισμό ενός μηνός μέχρι δύο ετών για οποιονδήποτε επιδίωκε «την εφαρμογή ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν τη διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας, ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν»4. Πολύ σωστά, επομένως, ο Ν. Αλιβιζάτος παρατηρεί5: «Η Εξέλιξη σχετικά με το κύριο έγκλημα που προβλεπόταν από το αντίστοιχο άρθρο του "ιδιωνύμου" ήταν σαφής: δεν ήταν απαραίτητο να είχε επιδιώξει ο κατηγορούμενος την εφαρμογή ιδεών ''εχουσών ως έκδηλον σκοπόν τη "διά βιαίων μέσων" ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος όπως προέβλεπε ο νομοθέτης του 1929. Για το νομοθέτη του δικτατορικού καθεστώτος αρκούσε για την καταδίκη των προσώπων κατά των οποίων στρεφόταν, η απόπειρα να διαδοθούν οι ιδέες αυτές με οποιαδήποτε μέσο».


Ο μεταξικός αντικομμουνιστικός νόμος προέβλεπε τις ίδιες, με το άρθρο 1, ποινές και για οποιονδήποτε εξωθούσε τους εργάτες σε κήρυξη απεργίας ή συμμετείχε σε απεργία. Ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση χαρακτηριζόταν η συμμετοχή σε τέτοιες ενέργειες δημοσίων, δημοτικών ή εκκλησιαστικών υπαλλήλων, κληρικών, υπαλλήλων οργανισμών δημοσίου δικαίου ή εργατικών σωματείων, στρατιωτικών κ.ά. Επίσης, απαγόρευε τη σύσταση σωματείων ή ενώσεων που θεωρούνταν ανατρεπτικά για το καθεστώς και διέλυε όσα από τα υπάρχοντα είχαν χαρακτηριστεί ως τέτοια από τα όργανα του καθεστώτος. Επιπλέον, απαγόρευε τις συγκεντρώσεις σε υπαίθριο ή κλειστό χώρο, στις οποίες επρόκειτο να αναπτυχθούν ανατρεπτικές για το κοινωνικό καθεστώς θεωρίες, ιδέες και συστήματα. Αν, μάλιστα τα προαναφερθέντα αδικήματα είχαν τελεσθεί διά του Τύπου προβλεπόταν προσωρινή παύση της ασκήσεως επαγγέλματος μέχρι έξι μηνών στο δημοσιογράφο, εκδότη ή τυπογράφο και μέχρι τριών ετών σε περίπτωση υποτροπής και διετάσετο «η κατάσχεσις των τυπογραφικών οργάνων»


6. Παρόμοιες διατάξεις είχε και το «Ιδιώνυμο», αν και για ορισμένες περιπτώσεις προέβλεπε μικρότερες ποινές


7.
Πρέπει να προσθέσουμε πως όσοι καταδικάζονταν βάσει του ΑΝ 117/1936 στερούνταν αυτόματα τα πολιτικά τους δικαιώματα, για πέντε τουλάχιστον χρόνια και διαγράφονταν από τις συνδικαλιστικές ή άλλες οργανώσεις για ισόχρονη περίοδο, ενώ έχαναν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στα διοικητικά όργανά τους. Αυτά τα μέτρα δεν παίρνονταν, φυσικά, γιατί υπήρχαν ουσιώδη πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στις συνθήκες της δικτατορίας. Απλώς προβλέπονταν για να υπογραμμίζουν ότι οι παραβάτες του νόμου θα βίωναν έναν ανελέητο διωγμό από το καθεστώς με τη στέρηση όλων των δικαιωμάτων τους, ακόμη και αυτών που μόνο τυπικά υπήρχαν.



Όμως τούτος ο νόμος προέβλεπε και κάτι πιο φρικιαστικότερο. Αναβίωνε την Ιερά Εξέταση.



Τα βιβλία στην πυρά
Το άρθρο 10 του νόμου γράφει επί λέξει8: «Οι εν γένει εκδόται και βιβλιοπώλαι, κάτοχοι βιβλίων ή άλλων εντύπων των οποίων το περιεχόμενο εκδήλως αντίκειται προς τας διατάξεις του παρόντος Νόμου ως αναφερόμενον εις θεωρίας, ιδέας και συστήματα περί ων το άρθρο 1 του παρόντος υποχρεούνται εντός προθεσμίας 20 ημερών από της δημοσιεύσεως του παρόντος Νόμου να προσαγάγωσι και παραδώσωσι τα έντυπα ταύτα εις τας κατά τόπους αρμοδίας Αστυνομικάς Αρχάς συντασσομένου πρωτοκόλλου παραδόσεως. Οι μη συμμορφούμενοι... τιμωρούνται διά φυλακίσεως τριών μηνών μέχρις ενός έτους και ισοχρόνου εκτοπίσεως. Υφισταμένης αμφιβολίας παρά τω κατόχω περί του κατά τ' ανωτέρω επιτρεπτού ή μη της κατοχής και εμπορίας εντύπου τινός, αποφαίνεται οριστικώς και αμετακλήτως τριμελής Επιτροπή, αποτελούμενη υπό του νομάρχου, του Εισαγγελέως, των Πρωτοδικών και του Αστυνομικού Διευθυντού ένθα τα κατεχόμενα έντυπα». Ετσι νομιμοποιήθηκε ένα άγριο κυνηγητό όλων των γραπτών τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού, που η δικτατορία όχι μόνο απαγόρευε, αλλά ήθελε και να εξαφανίσει, αφού οργάνωνε τελετές, όπου καίγονταν δημόσια όλα τα βιβλία και τα έντυπα που είχαν κατασχεθεί. Βέβαια, όλα αυτά είχαν ξεκινήσει προτού θεσπιστεί η μεταξική αντικομμουνιστική νομοθεσία. Για παράδειγμα, λίγες μέρες μετά την επιβολή της δικτατορίας και συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου στις εφημερίδες υπήρχε η εξής ανακοίνωση9: «Η Εθνική Φοιτητική Νεολαία Πειραιώς προβαίνουσα εις την εξαφάνισιν διά της πυρράς ολοκλήρου σειράς κομμουνιστικών εντύπων την προσεχή Κυριακήν ώραν 8 μ.μ. εν τη πλατεία Πασαλιμανίου Πειραιώς, προσκαλεί άπαντας τους εθνικόφρονας νέους, όπως προσέλθουν εν τη πλατεία Τερψιθέας 7 μ.μ. ίνα εν σώματι μεταβούν και συμμετάσχουν εις την τελετήν».



Τέτοιες ανακοινώσεις ήταν συχνό φαινόμενο κι όπως εύκολα μπορεί ν' αντιληφθεί κανείς ο χαρακτηρισμός ενός εντύπου ως κομμουνιστικού ή ως ανατρεπτικού είχε πολύ ευρύ περιεχόμενο. Σχεδόν απροσδιόριστο. Ο Σπ. Λιναρδάτος γράφει χαρακτηριστικά γι' αυτό το θέμα10: «Μέλη φασιστικών οργανώσεων και διάφοροι τραμπούκοι ή πληρωμένοι αλήτες, με άγριους αλαλαγμούς χαράς, άναψαν σε δημόσιους χώρους μεγάλες φωτιές κι έκαψαν εκατοντάδες τόμους βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Ανάμεσα στα βιβλία που κάηκαν δεν ήταν μόνον του Μαρξ, του Ενγκελς, του Λένιν, του Πλεχάνωφ και των άλλων κλασικών του Μαρξισμού, αλλά και του Χάινε, του Μπέρναρ Σω, του Φρόυντ, του Τσβάιχ, του Ανατόλ Φρανς, του Γκόρκι, του Ντοστογιέφσκι, του Τολστόι, του Γκαίτε, του Φίχτε, του Δαρβίνου, του Παπαδιαμάντη, του Καρκαβίτσα κλπ.».
Ενδεικτικό του τι συνέβαινε είναι το γεγονός ότι χαρακτηρίζονταν κομμουνιστικά και καίγονταν τα σχολικά βιβλία που εχρησιμοποιούντο στην προδικτατορική περίοδο ενώ, όπως αναφέρει ο Φ. Γρηγοριάδης11, λογοκρίθηκαν από το καθεστώς ο Θουκυδίδης, ο Σοφοκλής και ο Αριστοφάνης!!! Ποιοι όμως τολμούσαν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες; «Εις την λογοκρισίαν των βιβλίων, περιοδικών και λοιπών εντύπων -μας πληροφορεί ο Ι. Κορωνάκης12- υπηρέτουν ως πνευματικοί Προκρούσται οι Κλέων Παράσχος, Ειρήνη Δημητρακοπούλου - Αθηναία, Γεώργιος Πράτσικας, Γρηγόριος Στεφάνου, Γεράσιμος Αννινος και άλλοι. Κατ' εισήγησιν αυτών, χιλιάδες βιβλίων των μεγαλυτέρων εκδοτικών μας οίκων ηρπάγησαν και εκάησαν εις τους δρόμους».




Το αντικομμουνιστικό οπλοστάσιο της μεταξικής δικτατορίας ενισχύθηκε με πολλές άλλες νομοθετικές πράξεις και αποφάσεις. Εξέχουσα θέση ανάμεσά τους έχει ο ΑΝ 1075 «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των πολιτών»13. Με τον νόμο αυτό κωδικοποιήθηκαν όλες οι προηγούμενες σχετικές διατάξεις που είχαν υιοθετηθεί από τη δεκαετία του 1920 και ταυτόχρονα θεσπίστηκαν νέες μεθοδεύσεις που ενίσχυαν την κατασταλτική πρακτική του δικτατορικού καθεστώτος. Οι κυριότερες απ' αυτές τις μεθοδεύσεις, όπως η θέσπιση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, η θέσπιση του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων και οι δηλώσεις μετανοίας, επέζησαν της πτώσης του δικτατορικού καθεστώτος και αξιοποιήθηκαν με τις πιο ακραίες μορφές και το πιο ακραίο περιεχόμενο στη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή περίοδο. Είναι ίσως και αυτό μία απόδειξη ότι τα καθεστώτα δεν ταυτίζονται με τις κυβερνήσεις ή με τους ανθρώπους που, προς στιγμήν μπορεί να νομιστεί ότι τα δημιουργούν, αλλά με βαθύτερες και προπαντός μακρόχρονες κοινωνικές καταστάσεις.




1. Ομιλία στις 29/3/1929 στη Βουλή για την υπεράσπιση του «Ιδιώνυμου». Βλέπε: «Τα κείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου», Εκδοση της Λέσχης Φιλελευθέρων- Μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου, επιμέλεια Στ. Στεφάνου, τόμος Γ`, Αθήνα 1981, σελ. 560


2. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18/9/1936


3. ΦΕΚ 402, τεύχος πρώτον/ 18- 9- 1936


4. ΦΕΚ 245, τεύχος πρώτον/ 25/7/1929, «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ» έκδοση «ΣΕ», σελ. 212- 216 και αλλού


5. Ν. Αλιβιζάτος: «Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση 1922- 1974», εκδόσεις «Θεμέλιο», σελ. 418


6. Σπ. Λιναρδάτου: «4η Αυγούστου», «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις 1967», σελ. 61


7. ΦΕΚ 245, τεύχος πρώτον/ 25/7/1929


8. ΦΕΚ 402, τεύχος πρώτον/ 18- 9- 1936


9. Φ. Γρηγοριάδη: «Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1909- 1940», εκδόσεις «Καπόπουλος», τόμος 4ος, σελ. 191


10. Σπ. Λιναρδάτου: «4η Αυγούστου», «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις 1967», σελ. 62- 63


11. Φ. Γρηγοριάδη, στο ίδιο σελ. 191


12. Ι. Γ. Κορωνάκη: «Η Πολιτεία της 4ης Αυγούστου», Αθήναι 1950, σελ. 43


13. ΦΕΚ 45, τεύχος πρώτον/ 11- 2- 1936

Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


Από: http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=954310&publDate=23/9/2001

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...