Ειδήσεις

19 Ιουν 2009

Ας θυμηθούμε πώς δολοφονήθηκε ο ειδικός φρουρός Χαράλαμπος Αμανατίδης στην οικία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου

Νεκρός από σφαίρες αγνώστων είχε πέσει στις 3:15 τα ξημερώματα της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου του 2004 ο ειδικός φρουρός του στρατιωτικού ακολούθου της πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας, ο 32χρονος Χαράλαμπος Αμανατίδης.
Δολοφονήθηκε στο φυλάκιο έξω από την κατοικία του στρατιωτικού ακολούθου, συνταγματάρχη Μαρκ Μπλάδεργουικ, του ανθρώπου που αντικατέστησε τον δολοφονημένο από τη «17Ν» Στίβεν Σόντερς, στην οδό Καρπάθου 47Α, στην Κηφισιά.
…..
Συνεχίζεται…
«Ο άτυχος αστυνομικός εδέχθη καταιγισμό πυρών. Έχει βληθεί τουλάχιστον οκτώ φορές από μικρή απόσταση. Από τη θέση που βρέθηκε ο νεκρός και από τη στάση του συμπεραίνουμε ότι κάτι αντελήφθη και προσπάθησε να αντιδράσει. Συγκεκριμένα, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το υπηρεσιακό περίστροφο, ενώ οι δράστες τού άρπαξαν το οπλοπολυβόλο που έχουν οι ειδικοί φρουροί-σκοποί» είχε δηλώσει ο τότε γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, Βασίλης Τσιατούρας.
Την ώρα της δολοφονίας ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί και όπως περιέγραψαν κάποιοι αυτήκοοι μάρτυρες ένα αυτοκίνητο απομακρύνθηκε από το σημείο όπου βρισκόταν η μη θωρακισμένη σκοπιά έξω από το σπίτι του στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανίας.
Ο 32χρονος βρέθηκε πεσμένος, χτυπημένος από 8-9 σφαίρες. Οι άγνωστοι τον πυροβόλησαν σε σημεία πάνω από το λαιμό καθώς ή γνώριζαν ή είδαν ότι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Οι δράστες άρπαξαν το αυτόματο όπλο του Αμανατίδη, ένα αυτόματο ΜΡ5, ενώ ο ίδιος βρέθηκε με το περίστροφο στο χέρι, κάτι που δηλώνει ότι δεν υπήρχε απόλυτος αιφνιδιασμός, αλλά οι άγνωστοι έδειξαν κάποιο σημάδι των προθέσεών τους.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Αμανατίδη.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ο Νίκος Κουνταρδάς είχε υπαινιχθεί με επιστολή του σε δικτυακό τόπο ότι απειλείται η ζωή του από το παρακράτος - Διαβάστε τι έγραφε στην επιστολή

Ο Νίκος Κουνταρδάς είχε στείλει ηχητικό μήνυμα στο athens.indymedia.org τον περασμένο Μάιο στο οποίο είχε υπαινιχθεί ότι απειλείται η ζωή του από το παρακράτος.

  • Η φυσική μου εξόντωση από το παρακράτος έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό τώρα…
  • Σε μένα ως δια μαγείας εμφανίστηκε ένα φορτηγό με συνοδεία δύο περίεργα τζιπ με στόχο ή να με εμβολίσει ή να βγω από το δρόμο με το ζόρι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έπρεπε να φανεί η δολοφονία μου ως ατύχημα.
  • Καταγγέλλω ότι ένας σύντροφος, μηχανικός αυτοκινήτων, έχει διαπιστώσει δολιοφθορά στα φρένα του αυτοκινήτου μου.
  • Πέρσι, πάλι δύο άγνωστες αόρατες, απινακίδωτες μηχανές με είχαν πλαγιοκοπήσει, με κλοτσήσανε στη μοτοσικλέτα με στόχο την εξόντωσή μου.
Διαβάστε τι είχε πει στο ηχητικό μήνυμα που είχε στείλει τον περασμένο Μάιο στο athens.indymedia.org από το νοσοκομείο του Κορυδαλλού.
…..
Συνεχίζεται…


Χαιρετώ τους συντρόφους που ακούνε. Μεταφέρθηκα σήμερα στο νοσοκομείο, εδώ στο Άγιο Παύλο, στον Κορυδαλλό, με μια σύντομη διαδρομή: Ξάνθη, Κομοτηνή, απαγωγή λίγο βίαιη, Άμφισσα, Αθήνα και έφτασα σήμερα εδώ. Με άλλα λόγια 3 μέρες απεργία πείνας και δίψας. Τη μιάμιση μέρα μες την κλούβα. Δεν πειράζει. Είναι γνωστά αυτά. Από κει και πέρα έκατσα τώρα στο πόδι να γράψω ένα κειμενάκι. Δεν είναι συναισθηματικό αλλά μπορεί να μοιάζει λίγο περίεργο.
[…]
«Αυτά εδώ μοιάζουν τα τελευταία μου λόγια. Όχι γιατί πρόκειται με τη βοήθεια ενός ακόμη εξεγερμένου χωρίς ελπίδα συγκρατουμένου μου να ράψω το στόμα μου. Απλά θεωρώ χωρίς υπερβολές ότι στην υπόθεσή μου αν βάζαμε ένα τίτλο, αυτός που δικαιωματικά θα ταίριαζε θα ήτανε «Από τον Αλέξη, στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, απʼ την Κούνεβα στην Κατερίνα Γκουλιώνη κι από τη Γκουλιώνη στον Κουνταρδά».
Λοιπόν, η φυσική μου εξόντωση από το παρακράτος έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό τώρα, εδώ και κάτι μήνες. Λίγο η προνοητικότητα, λίγο η διαίσθησή μου, λίγο πολύ που – όπως λένε στη φυλακόβια αργκό- διαβάζω κι αγοράζω εικόνες και κάποια άλλα μέτρα αυτοπροστασίας που είχα όλο αυτό το διάστημα απέτρεψαν αυτό το σχέδιο, αυτή τη δολοφονία μου από τα κρατικά σκυλιά. Άντεξα και στο χειρότερο που ήταν ένα σχέδιο λάσπωσης από διάφορους πρακτορίσκους με στόχο να με συκοφαντήσουν, να με απομονώσουν από το χώρο, από όλους εσάς, τους συντρόφους μου, τα αδέρφια μου, τους φίλους μου.
[Σε αυτό δεν ξέρω αν πρέπει να ανοίξω μια μεγάλη παρένθεση γιατί είναι μεγάλη κουβέντα και δε θεώρησα σωστό να το γράψω στο κείμενο. Είπα δεν πειράζει για κανα δύο ηλίθιους αλλά δεν είναι μόνο προσωπικές διαφορές είναι και πολιτικές. Αυτό ας πούμε θα σήκωνε μια κουβέντα αλλά ας το αφήσουμε εδώ. Απ την άλλη δεν μπορώ να πω ότι συγχωράω και τέτοια, αλλά προέχουν άλλα αυτή τη στιγμή.]
Άντεξα επίσης σε μια άλλη άθλια προσπάθεια των πρακτορίσκων να με δολοφονήσουν α λά Σαδικ. Ο Σαδίκ ήταν για όσους δεν ξέρετε ένας Τούρκος βουλευτής ο οποίος απλά ο άνθρωπος γούσταρε κι έλεγε απλά ο άνθρωπος παλιότερα ότι “ναι είμαι τούρκος” και γι αυτό το λόγο είχε δολοφονηθεί. Ως δια μαγείας εμφανίστηκε μπροστά του σε ένα δρόμο της Ξάνθης ένα τρακτέρ τότε. Σε μένα ως δια μαγείας εμφανίστηκε ένα φορτηγό με συνοδεία δύο περίεργα τζιπ με στόχο ή να με εμβολίσει ή να βγω από το δρόμο με το ζόρι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έπρεπε να φανεί η δολοφονία μου ως ατύχημα.
Επίσης καταγγέλλω ότι ένας σύντροφος, μηχανικός αυτοκινήτων, έχει διαπιστώσει δολιοφθορά στα φρένα του αυτοκινήτου μου. Καλή λευτεριά Τίμο. Γεια σου Τίμο.
Λοιπόν, και πόσα άλλα ακόμη. Πχ, πέρσι, πάλι δύο άγνωστες αόρατες, απινακίδωτες μηχανές με είχαν πλαγιοκοπήσει, με κλοτσήσανε στη μοτοσικλέτα με στόχο την εξόντωσή μου. Προφανώς άμα το κάνεις αυτό με 60-70 χλμ. σκοπεύεις σε δολοφονία καθαρά.
Λοιπόν, δεν είναι οι μέρες, οι ώρες, ο χρόνος κράτησης ή ο τρόπος που στήθηκε μια ακόμη σκευωρία όπως τώρα, δεν είναι ότι «παρανόμησα» απουσιάζοντας από το «παρών» της πρωτομαγιάς στο Α.Τ. Ξάνθης. Άλλωστε και μάρτυρας υπάρχει που βρεθήκαμε παρέα στο τμήμα. (Και εδώ να πω ότι ο σύντροφος – θα πω το όνομα του δημόσια, δεν έχει πρόβλημα., είχαμε βγάλει και αφίσα και δεν προλάβαμε να την κολλήσουμε μαζί- ο Παναγιώτης ο Μουσταφέλος που πήγαμε παρέα στο τμήμα κατηγορείται αύριο, Πέμπτη, για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ΜΑΤατζη για τα γεγονότα του Δεκέμβρη έξω από τη νομαρχία Ξάνθης…αν είναι δυνατόν δηλαδή.) Επίσης ούτε ένταλμα υπήρχε γιατί αν ήταν θα με είχαν συλλάβει νωρίτερα στο δρόμο ή θα είχαν έρθει στο σπίτι μου.
Δεν είναι ότι οι μπάτσοι θέλαν να λείπω από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη της Ξάνθης, δεν είναι ότι στο Α.Τ. της Ξάνθης προσαγάγουν όποιον να ναι τον τελευταίο καιρό με αποκορύφωμα να βάλουν μια 17χρονη άσχετη με το χώρο να πει ότι ο Κουνταρδάς καίει τις τράπεζες. Επίσης, δεν είναι ότι αν περίμενα την προσφυγή μου θα καθόμουν το πολύ 15 μέρες μέσα και θα αποφυλακιζόμουν. Όλα αυτά όμως σε ένα πολύ μικρό βαθμό μπορεί να είναι κι έτσι.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η μαφία της Νέας Δικτατορίας, του βαθύ κράτους του Καραμανλή έχει δρομολογήσει την εξόντωσή μου. Με αφορμή την εκ νέου άδικη προφυλάκισή μου ξεκίνησα λευκή απεργία, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό με σκοπό να αναδείξω - και με στοιχεία - την προσχεδιασμένη παρακρατική δολοφονία μου.
Χρόνια και χρόνια σκληρών συγκρούσεων και εχθροπραξιών δύο διαφορετικών κόσμων το κράτος ανέλυσε, χαρτογράφησε, φακέλωσε τον εχθρό του. Διαπίστωσε όμως, κυρίως μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του φίλου Αλέξη ότι αυτός ο τρόπος του γυρνάει μπούμερανγκ. Το κράτος δε θέλει επανάληψη του Δεκέμβρη, είναι σίγουρο αυτό. Έτσι προτίμησε να επέμβει με το γάντι εφευρίσκοντας πιο ομαλούς και με πολλούς ελιγμούς, υποχθόνιους τρόπους.
Για παράδειγμα βάφτισε την δολοφονία της αγωνίστριας Κων. Κούνεβα σε ρόζ σκάνδαλο και ερωτική αντιζηλία. Με το ίδιο μανδύα αποκωδικοποίησης έντυσε την επίθεση με χειροβομβίδα στο στέκι μεταναστών λέγοντας ότι έχει να κάνει με «διαφορές της νύχτας».
Κι αλήθεια πόσοι από μας εξεγερθήκαμε για την δολοφονία της αγωνίστριας κρατούμενης Κατερίνας Γκουλιώνη. Πετάξαμε το όνομά της στη γωνία της ιστορίας και το χειρότερο, πολλοί από μας τους αλληλέγγυους χάψαμε το παραμύθι που σέρβιρε το κράτος. «Έλα μωρέ ένα πρεζάκι ήταν η Γκουλιώνη».
Αυτά είχα να πω. Καταλαβαίνετε.
Θεωρώ ο τίτλος που θα χωρούσε σε αυτή το κείμενο, στην παρέμβασή μου δικαιώνεται μετά απʼ όλα αυτά. «Από τον Αλέξη, στην Κούνεβα, απʼ την Κούνεβα στη Γκουλιώνη κι από τη Γκουλιώνη στον Κουνταρδά». Αυτή είναι η ουσία του κράτους.
Πόσοι θα ασχολιόντουσαν αν βρισκόμουν νεκρός τυχαία από αυτοκινητιστικό ατύχημα; Ή από συντροφικά μαχαιρώματα λόγω βλακείας ή αμφιβολιών ή…μην αναφερθώ σʼ αυτό…γάμησέ το. Κάποιο συμβόλαιο θανάτου λόγω προσωπικών ή ερωτικών διαφορών ή σε τσαμπουκά πχ μεταξύ θερμόαιμων κρατουμένων όπως πχ χτες βράδυ στις φυλακές Άμφισσας και πόσα άλλα.
Τα λέω αυτά για τους ανυποψίαστους καθώς η δημοκρατία οδηγείται στην εκφασιστικοποίησή της και η κοινωνία στην πλήρη αποκτήνωσή της. Οι καιροί δυσκολεύουν, το παρακράτος παραμονεύει και πάντα θα εκτελεί το καθήκον του. Όχι πλέον α λα Αλέξη, αλλά με άλλες μαφιόζικες μεθόδους που δε θα είναι τόσο καραμπινάτες αλλά ύπουλες και πολύ καλά προσχεδιασμένες.
Και πλέον ήρθε η σειρά μου, έτσι; Γιατί το παρακράτος ποτέ δεν ξέχασε, ούτε συγχώρεσε την ανάμειξή μου σε τρία τέσσερα καυτά ζητήματα για την κυριαρχία τους, στα οποία –συγχωρέστε με που μιλάω για τον εαυτό μου, πρέπει να το κάνω κι ας κατηγορηθώ από κάποιους ως αναρχοατομικιστής - είχα πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια μίνι διαδρομή.
Πρώτον, στην υπόθεσή Πολυζωγόπουλου, 18 μήνες στα κάτεργα, έβγαλα 18 μήνες φυλακή, για μισό αποτύπωμα και ένα «μοιάζει» του «κυρίου Μπενταντίν», ένα «μοιάζει». Σε αυτή την υπόθεση τις έγινε; Αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ότι το κάθε καθαρματάκι που μας εξουσιάζει μπορεί να βρεθεί ση θέση του στην επόμενη γωνία. Γιατί σύντροφοι αν φοβούνται το πολιτικό κόστος, το προσωπικό το τρέμουνε.
Δεύτερον, στην υπόθεση των γηπέδων, αν το κράτος το συμφέρει να υπάρχουν οπαδοί κοπάδια κι ακόμα καλύτερα αν επωάζεται το αυγό του φιδιού, με αφορμή την περίπτωσή μου να θυμίσω: 5 μήνες φυλακή οπου βρέθηκα για ανάρτηση πανό που έλεγε «ενάντια στο νέο αθλητικό νόμο» και πανό που είχα τη δυνατότητα όπως ο καθένας από μας ρε παιδί μου να το κάνω μπροστά, φανερά και δημόσια σε 50.000 κόσμο και να μη μπορεί να μιλήσει κάποιος. Και τελικά όμως όλοι οι οπαδοί, όλων των ομάδων στάθηκαν αλληλέγγυοι σε έναν αναρχικό και αγωνίστηκαν ενάντια στο σύστημα απ την πλευρά τους, ενάντια στο νέο αυτό φασιστικό αθλητικό τρομονόμο. Λίγους μήνες μετά μερικές χιλιάδες χούλιγκαν πορεύτηκαν μαζί μας στη γη του πυρός, στα Δεκεμβριανά.
Τρίτον, με το ζήτημα των φυλακών, θορυβεί το σύστημα το ότι πολιτικοί και ποινικοί -σε εισαγωγικά- κρατούμενοι αναπτύσσουν σχέσεις. Σίγουρα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα οι διασυνδέσεις και σκληρότατων ποινικών σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία και τη δράση των αναρχικών. Για το κράτος πάντα θα φέρω ένα μερίδιο ευθύνης σε αυτό τον τομέα. Για τις φιλίες μου με μεγάλα ονόματα στις φυλακές. Και το κράτος τεχνηέντως πάντα θα εφευρίσκει τρόπους να το σπάει αυτό μέσα στις φυλακές, βλέπε το γνωστό «διαίρει και βασίλευε».
Τι άλλο να θυμηθώ; Την υπόθεση αλληλεγγύης -μιας και τηλεφωνώ στη Θεσσαλονίκη τώρα- προς το πρόσωπό μου που κορυφώθηκε η χημεία μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης ενώ για το κράτος θα βόλευε μια κόντρα τύπου «χαμουτζήδες-βούλγαροι» για να χει νʼ ασχολείται ο λαός. Ούτε ξεχνάν, ούτε συγχωρούν ότι η πρώτη εμπρηστική επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το πρόσωπό μου. Ή για το ...βήμα...? (δεν είναι καλός ο ήχος εδώ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τι να πρωτοθυμηθώ;
Για τα τελευταία στην πόλη της Ξάνθης; Το κράτος σε Ξάνθη και Κομοτηνή προωθεί το εθνικισμό - πατριωτισμό για ευνόητους λόγους. Βάζοντας κι εγώ ένα λιθαράκι απʼ το Δεκέμβρη και μετά στην Ξάνθη κάτι άλλαξε και τους τρομάζει. Δείχνοντας το πιο σκληρό και κατασταλτικό πρόσωπο η εξουσία νομίζει ότι θα σταματήσει αυτό το ποτάμι εξεγερμένων που θα τους πνίξει. Κι απʼ την άλλη μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες επαρχιακές πόλεις.
Αυτά είχα να πω. Καταλαβαίνετε.
Βρίσκομαι στην 3η μέρα απεργίας πείνας και δίψας με στόχο να αναδείξω το σχέδιο φυσικής εξόντωσής μου από το κράτος κι όχι γιατί φοβάμαι να κάτσω δέκα μέρες στη φυλακή. Δε λύγισα ούτε με πειθαρχικά, ούτε με 7 μεταγωγές, ούτε με απεργίες πείνας, ούτε με βασανιστήρια, ούτε σεαπομονώσεις, με συμμετοχή σε εξεγέρσεις κι ούτε έσκυψα ποτέ το κεφάλι σε 6 φυλακές που γύρισα. Απλά θέλω να προλάβω τη δολοφονία μου από τα κρατικά σκυλιά και να αναδείξω κάποιες πτυχές του σάπιου αυτού συστήματος. Λοιπόν, το σάπιο αυτό σύστημα η κοινωνία το ανέχεται ή κάνει πως δε το ξέρει. Λοιπόν, θα το πάω μέχρι τέλους. Ευχαριστώ τους κρατούμενους άλλων φυλακών που πραγματοποιούν σήμερα αποχή συσσιτίου σε ένδειξη συμπαράστασης. Ούτε βήμα πίσω.
Κι έχω να πω "Ζήσε μια ώρα σαν λύκος παρά μια ζωή σαν πρόβατο"
Και κάτι τελευταίο απʼ τον Severino di Giovanni το οποίο με εκφράζει απόλυτα αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
"Να υποχωρήσω; Όχι δα! Ακόμη κι όταν στο τέλος του δρόμου θα βρεθώ φάτσα με το τοίχος του θανάτου."

Φιλικά
Νίκος Κουνταρδάς
από το Νοσοκομείο Κορυδαλλού.

Ακούστε το ηχητικό μήνυμα: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1034159

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ομολογία - σοκ για τη δολοφονία Αμανατίδη

Φέρεται να είπε, ότι σκόπευαν απλά να πάρουν τον οπλισμό του αστυνομικού και όχι να τον σκοτώσουν. Εξαιτίας του θανάτου, ματαιώθηκε η βούληση για συγκρότηση ομάδας.

Ομολογία - σοκ και ανάληψη πολιτικής ευθύνης, ατομικά, για τη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, το 2005, φέρεται να έχει κάνει, από το μεσημέρι ο 32χρονος Νικόλαος Κουνταρδάς, που είχε αποφυλακιστεί χθες, μετά από απεργία πείνας. Ταυτοχρόνως, είχε υπαινιχθεί με επιστολή του σε δικτυακό τόπο ότι απειλείται η ζωή του από το παρακράτος.
......
Συνεχίζεται...

Ο νεαρός, που είχε κατηγορηθεί και δικαστεί στο παρελθόν για επίθεση κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου, καθώς και για επεισόδια σε χώρους γηπέδων, φέρεται να είπε, ότι σκόπευαν απλά να πάρουν τον οπλισμό του αστυνομικού και όχι να τον σκοτώσουν. Εξαιτίας του θανάτου, ματαιώθηκε η βούληση για συγκρότηση ομάδας.
Τα όσα είπε -ανεπίσημα σε πρώτη φάση-, σε αξιωματικούς της Αστυνομίας, παρουσία του αρμόδιου εισαγγελέα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, επαναλαμβάνονται αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσία του συνηγόρου του. Όσα ενδεχομένως κατατεθούν και επισήμως θα υπαγορεύσουν εάν θα δρομολογηθούν άλλες αστυνομικές κινήσεις. Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται ότι θα συλληφθεί για όσα φέρεται να έχει ομολογήσει.
Από: "Ελευθεροτυπία".
Εκτέλεση με πολλά ερωτηματικά
Επιθέσεις σε ένοπλους φρουρούς

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Παραδόθηκε αφού ομολόγησε τη δολοφονία του Χαράλαμπου Αμανατίδη

Παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην Αντιτρομοκρατική άτομο που μετείχε στην επίθεση και τον ξυλοδαρμό του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου και ομολόγησε τη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, που δολοφονήθηκε το 2004 έξω από την οικία του στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανίας, στην Κηφισιά.
Η ομολογία του ελέγχεται από την Αντιτρομοκρατική.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Η απάντηση του Κώστα Καραμανλή στο Γιάννη Μανώλη: "Δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι"

Γ. ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, την τελευταία βδομάδα, ίσως και παραπάνω, παρακολουθούμε ένα ασυνήθιστο χρονικό μίας προαναγγελθείσας παραίτησης. Το λέω αυτό, γιατί επί της ουσίας, έχετε ένα βουλευτή, τον κ. Μανώλη, ο οποίος απειλεί ότι θα παραιτηθεί στις 9 του Σεπτέμβρη. Και ρωτώ κάτι πολύ απλό: Εσείς φοβάστε κάτι και δεν αναλαμβάνετε δράση; Και αυτό το οποίο φοβάστε μπορεί να είναι η ισχνή πλειοψηφία των 151 βουλευτών; ...

Συνεχίζεται...

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν, το έχω πει πολλές φορές, δεν φοβάμαι τίποτα. Γιατί να φοβηθώ; Τι λόγο έχω να φοβηθώ; Από εκεί και πέρα, βεβαίως, λαμβάνει κανένας υπόψη του όλα τα δεδομένα. Και το μέγεθος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Από την άλλη πλευρά όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Νομίζω ότι ειπώθηκε ήδη, αλλά είναι ευκαιρία να το επαναλάβω, γιατί το πιστεύω. Σ’ ένα κόμμα -και πάντως στο δικό μας- δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι. Αν κάποιος θέλει να παραιτηθεί, ή θέλει να μην είναι υποψήφιος, είναι δικαίωμά του. Όπως χαρακτηριστικά λέω, ακόμα και αν κάποιος θέλει να άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση, γιατί διαφωνεί συνολικά ή σε βασικά ζητήματα, και αυτό έχει δικαίωμα να το κάνει. Και, βεβαίως, ο καθένας παίρνει πλήρως την ευθύνη των όποιων λεγομένων, αποφάσεων ή πράξεών του. Και την ευθύνη των συνεπειών, βέβαια.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στις Βρυξέλες

Βρυξέλλες, 19 Ιουνίου 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
……
Συνεχίζεται…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πριν από οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μας προς τον φίλο ισπανικό λαό και βέβαια την κυβέρνηση της Ισπανίας, για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στο Μπιλμπάο. Οι λαοί της Ευρώπης, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, καταδικάζουν πράξεις βίας, που στόχο έχουν τη σταθερότητα και τη δημοκρατία. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας απασχόλησαν πολλά και σημαντικά θέματα. Συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι σκοπεύουμε να προτείνουμε ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την περίοδο 2009-2014, τον Jose Manuel Barroso. Στο πλαίσιο αυτό, ο νυν και ο μέλλων Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή η Τσεχική Προεδρία και η ερχόμενη Σουηδική Προεδρία, θα διερευνήσουν κατά πόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνει τον διορισμό αυτόν τον Ιούλιο.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα που μας απασχόλησε ήταν το θέμα των εγγυήσεων προς την ιρλανδική πλευρά, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το γνωστό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, ως προς την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβώνας. Συμφωνήθηκε ότι οι εγγυήσεις αυτές θα δοθούν, μέσω μιας Απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με τις ανησυχίες του ιρλανδικού λαού και μιας Δήλωσης, σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κοινωνική πολιτική. Ελπίζουμε ότι οι αποφάσεις αυτές θα ικανοποιήσουν τον ιρλανδικό λαό, έτσι ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο επόμενο δημοψήφισμα.

Όπως γνωρίζετε, επιμείναμε, μαζί με άλλους εταίρους μας του ευρωπαϊκού νότου, να υπάρξει ιδιαίτερο, ξεχωριστό κεφάλαιο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το μεγάλο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο. Τόσο με επιστολή δική μου προς τον προεδρεύοντα Τσέχο Πρωθυπουργό, όσο και με τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Υπουργό Εξωτερικών και από εμένα στο Συμβούλιο, ζητήσαμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα μπορούσα να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι ίσως η κορύφωση μιας επίμονης, μακράς προσπάθειας. Βεβαίως, ξέρουμε όλοι ότι δεν έχουν όλοι οι εταίροι την ίδια προσέγγιση πάνω σ’ αυτό το θέμα. Για την Ελλάδα όμως και ήταν και είναι μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες. Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, η χώρα φέρει το μεγαλύτερο βάρος απ’ όλους τους εταίρους μας.

Βεβαίως, το πρόβλημα δεν αφορά μόνον εμάς και τις υπόλοιπες χώρες, που πλήττονται άμεσα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, εφόσον τα σύνορα είναι κοινά και το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων μεταναστών καταλήγει στις χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης. Τόνισα, λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και την, κατά το δυνατόν, δίκαιη κατανομή βαρών. Για τους λόγους αυτούς, επεσήμανα την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, χωρίς καθυστέρηση. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα ζητήματα που θέσαμε, τόσο με την επιστολή, όσο και με τις παρεμβάσεις, αντιμετωπίζονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Ελληνικές θέσεις έγιναν απολύτως κατανοητές και ελήφθησαν υπόψη στα συμπεράσματα. Συνεπώς, αποφασίστηκαν τα εξής:
· Θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα, βασιζόμενη στην επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και στη δίκαιη κατανομή των βαρών. · Θα ενισχυθεί η συνεργασία για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με την ενδυνάμωση του ρόλου της FRONTEX. Είναι σημαντικό ότι ο Οργανισμός αυτός θα εμπλέκεται ουσιαστικά στις κοινές πτήσεις επιστροφών των λαθρομεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. · Θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις βασικότερες χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών.


· Τίθεται ως προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ με τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών. Αυτό αφορά, βεβαίως, την Τουρκία και τη Λιβύη. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η Τουρκία ενισχύεται με κονδύλια από την ΕΕ, στο πλαίσιο της ενταξιακής της προετοιμασίας και, ειδικά, για τη φύλαξη των συνόρων της, αποδίδει και τη σοβαρότητα με την οποία η Ευρώπη αντιμετωπίζει το θέμα αυτό. Θα πρέπει συνεπώς η Τουρκία να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο. · Επισημαίνεται ότι, μέχρι να συναφθούν οι συμφωνίες αυτές μεταξύ Ένωσης και χωρών προέλευσης ή διέλευσης, οι χώρες που έχουν υπογράψει ήδη σχετικές διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να τις εφαρμόζουν πλήρως. Πρόκειται για μια σαφέστατη υπόδειξη προς την Τουρκία, η οποία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής, που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες μας.

Βεβαίως, το ζήτημα αυτό χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Θα υπάρξει συνέχεια και στην επόμενη Προεδρία. Και μάλιστα η Επιτροπή ανέλαβε την υποχρέωση, στο επόμενο Συμβούλιο, να προσέλθει με ακόμα πιο συγκεκριμένες προτάσεις, όπως έχουμε ζητήσει.

Ως προς τη χρηματοπιστωτική κρίση, έγινε μια αποτίμηση των μέχρι σήμερα πολιτικών για την αντιμετώπισή της. Είναι κάπως ενθαρρυντικό ότι αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης στις αγορές. Οφείλουμε, ωστόσο, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι αβέβαιες. Στόχοι είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η υποστήριξη της απασχόλησης, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και βέβαια η επίτευξη καλύτερων συνθηκών προστασίας του περιβάλλοντος.

Αποφασίσαμε -και αυτό είναι σημαντικό - τη δημιουργία νέων ευρωπαϊκών οργανισμών, που θα συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές και θα εποπτεύουν όλα τα εμπλεκόμενα ιδρύματα. Αυτό είναι ένα καίριο βήμα, που θα συμβάλει ουσιαστικά στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, κυρίως από την πλευρά του συντονισμού της εποπτείας.

Η συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λαμβάνουμε, για την ανάκαμψη της οικονομίας, την υποστήριξη της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή είναι η πιο σημαντική προτεραιότητά μας. Στόχος είναι η προστασία της απασχόλησης και η εφαρμογή συντονισμένου σχεδίου, για να μετριασθούν τα δυσμενή αποτελέσματα της κρίσης στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Θέλουμε, επίσης, να δημιουργήσουμε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Στρατηγικής της Λισαβώνας. Είναι ζωτικής σημασίας να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και να ενεργοποιηθεί ο δανεισμός στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μεγάλη προτεραιότητα αποδίδουμε στην προετοιμασία των αγορών εργασίας των χωρών μας για ανάπτυξη, στην περίοδο εξόδου από την κρίση.

Με δυο λόγια, ναι, ξέρουμε όλοι ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμη δύσκολος. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και συντονισμός, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια για να προχωρήσουμε μπροστά.

Συζητήσαμε ακόμα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης στο τέλος του χρόνου, Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης. Εάν θέλουμε να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη, παγκόσμια συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αειφόρο ανάπτυξη, είναι απόλυτα αναγκαίο η ΕΕ να παίξει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, που θα πρέπει να είναι παγκόσμια, όσο γίνεται πιο ευρεία και να περιλαμβάνει όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και τις αναδυόμενες οικονομίες. Κρίσιμο σημείο αυτών των συζητήσεων είναι η δημιουργία ενός, κατά το δυνατόν, δίκαιου χρηματοδοτικού μηχανισμού, που θα αντιστοιχεί στην οικονομική δυνατότητα κάθε κράτους-μέλους, στο βαθμό συμμετοχής στη ρύπανση. Με απλά λόγια -και να κλείσω με αυτό- στόχος είναι η εξασφάλιση μιας περισσότερο οικολογικά ευαίσθητης Ευρώπης, αλλά και κόσμου, στο μέλλον.

ΧΡ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, 15 μέρες μετά τις ευρωεκλογές, οι οποίες σημείωσαν ύψη ρεκόρ στην αποχή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνετε να μην έχετε παραλάβει τα μηνύματα της κάλπης. Πρώτον, διαβάζω ότι συμφωνήσατε να μην μειωθεί ο αριθμός των επιτρόπων. Γιατί κύριε Πρόεδρε; Εφαρμόζετε την Λισαβόνα, πριν καν ισχύσει; Και, δεύτερον, ενώ σημαντικό μέρος των Ευρωβουλευτών και το 75% των επισκεπτών της ιστοσελίδας της Τσεχικής Προεδρίας, δηλώνουν ότι δεν θέλουν τον Μπαρόζο για Πρόεδρο της Επιτροπής, εσείς ομοφώνως τον επιλέγετε. Τι διαβεβαιώσεις και τι υποσχέσεις λάβατε ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και εσείς προσωπικά, ώστε να επιμένετε σε αυτήν την επιλογή;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκινήσω από το πρώτο. Ναι, πιστεύουμε ότι τελικά θα εφαρμοστεί η συνθήκη της Λισαβόνας. Όλη η στρατηγική άλλωστε -έκανα ειδική αναφορά στο ζήτημα των εγγυήσεων προς την Ιρλανδία- είναι, το αργότερο στο 2ο εξάμηνο, η συνθήκη της Λισαβόνας να είναι σε ισχύ.

Σε ό,τι αφορά το άλλο θέμα που θέσατε, κατ’ αρχήν είναι και σημαντικό, αλλά και πρωτόγνωρο γεγονός να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία 27 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, κάθε ιδεολογικοπολιτικής έκφανσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν, για παράδειγμα το λέω, πολλές κυβερνήσεις σοσιαλιστικής, σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης, που ανεπιφύλακτα στήριξαν την υποψηφιότητα αυτή.

Τώρα, αν θέλετε να σας κάνω και μία προσωπική αποτίμηση, την γνωρίζετε άλλωστε -δεν έχω κανένα πρόβλημα να την επαναλάβω σε γενικές γραμμές- εγώ πιστεύω ότι με τον νυν Πρόεδρο της Επιτροπής συνεργαστήκαμε καλά, στα περισσότερα θέματα. Πάντα υπάρχουν διαφωνίες με την Επιτροπή, απ’ όλες τις χώρες, αλλά στα περισσότερα μεγάλα ζητήματα που μας αφορούσαν, η συνεργασία αυτή ήταν αποδοτική. Θυμίζω, για παράδειγμα, την αντίδραση την Ευρωπαϊκή στο φαινόμενο των πυρκαγιών. Την στάση, όταν είχαμε το ζήτημα της νέας προγραμματικής περιόδου και των πόρων που θα εξασφάλιζε -και εξασφάλισε τελικά- η Ελλάδα. Θυμίζω τη στάση, κυρίως σε επίπεδο συμπερίληψης στα συμπεράσματα κάθε φορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τοποθετήσεων που είναι σημαντικές, βελτιωμένες και καίριες για τα εθνικά μας ζητήματα. Και, εν πάση περιπτώσει, ο κύριος Μπαρόζο προέρχεται από μία χώρα, όπου ξέρει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, τα προβλήματα των «χωρών της συνοχής», όπως λέγαμε μέχρι πρόσφατα.

Αυτά λοιπόν πιστεύω ότι είναι επαρκέστατοι λόγοι για να στηρίξουμε αυτή την υποψηφιότητα, όπως άλλωστε -επαναλαμβάνω- έκαναν και οι 26 άλλες κυβερνήσεις.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, άκουσα τα όσα είπατε για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Διάβασα και τα κείμενα. Βέβαια έχω το προσχέδιο μπροστά μου, δεν έχω το τελικό σχέδιο και δεν έχω πληροφορηθεί τις αλλαγές. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για τις βελτιώσεις τις οποίες έχει, αλλά και για ένα ακόμα ζήτημα το οποίο μου έχει προκαλέσει εντύπωση. Ως χώρα η οποία υφίσταται συγκεκριμένες και δυσανάλογες πιέσεις, όπως λέει χαρακτηριστικά, γίνεται αναφορά μόνο στη Μάλτα. Η χώρα μας δεν είναι μεταξύ των χωρών που υφίσταται δυσανάλογες πιέσεις; Και πού θα βρεθούν τα χρήματα, για να λειτουργήσει η FRONTEX και όλοι αυτοί οι μηχανισμοί.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα και πριν και θα το επαναλάβω και τώρα, ότι έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Όχι μόνο αυτό το διήμερο, αλλά για πολύ χρόνο και πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή εστέφθη με επιτυχία. Δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες, γιατί πάντα προσδοκούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για ακόμα περισσότερα.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, κυρίως από βόρειους εταίρους μας. Εν πάση περιπτώσει, για να μείνω στα σημερινά, πετύχαμε σε λίγη ώρα μία σημαντική αν θέλετε συμμαχία με τους Ιταλούς, με τους Μαλτέζους, με τους Κυπρίους, με τους Ισπανούς. Έγινε μία έντονη παρέμβαση, με δική μας πρωτοβουλία. Εμείς συμφωνήσαμε, ανάμεσα στις χώρες αυτές, να πάρουμε την πρωτοβουλία να θέσουμε το θέμα έντονα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μην παρουσιάσω πάλι όλο τον κατάλογο των θεμάτων. Θα δείτε τις βελτιώσεις. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες. Η Μάλτα ξεχωρίζει μόνο, γιατί εκεί θα εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα. Γίνεται σαφής αναφορά στις χώρες διέλευσης και προέλευσης, δηλαδή Τουρκία και Λιβύη. Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην πρωτοβουλία που οφείλει να πάρει η Επιτροπή στο άμεσο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά δείχνουν ότι το ζήτημα αυτό γίνεται ζήτημα προτεραιότητας για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός, άλλωστε, ήταν εξαρχής ο στόχος μας: Να γίνει αντιληπτό, να πεισθούν ότι είναι κοινό θέμα. Κανένας δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνος του. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, σήμερα έγινε ένα βήμα, θα έλεγα, επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας. Βεβαίως έχει δρόμο ακόμα. Γνωρίζετε καλά, ότι εμείς, για παράδειγμα, επιμένουμε εδώ και καιρό να φτάσουμε σε μία Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Δεν είναι έτοιμο ακόμα να γίνει αυτό. Αλλά βλέπετε, ή βλέπουμε εμείς, ότι πολλές χώρες αρχίζουν να το βλέπουν θετικά, ή κάποιες με κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε.

Ως προς τους πόρους, γι’ αυτό ακριβώς αναλαμβάνει η Commission. Όταν στα συμπεράσματα βλέπετε τη λέξη Commission να ξέρετε ότι αυτό σημαίνει όχι απλώς τοποθετήσεις επί της αρχής ή επί γενικών αξιών, αλλά ότι το πράγμα πηγαίνει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, που αφορά ανθρώπινους πόρους και πόρους υλικούς.

Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο μείζον ζήτημα της εσωτερικής επικαιρότητας, λόγω της τραυματικής αναβίωσης της τρομοκρατίας στην χώρα μας, εξαιτίας της δολοφονίας του αστυνομικού στα Πατήσια. Είσαστε 5,5 χρόνια επικεφαλής της Κυβέρνησης και θέλω ειλικρινά να μου πείτε: είστε ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας; Και, παράλληλα, εξακολουθείτε να είστε ευχαριστημένος από τις επιδόσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης; Δηλαδή από τον κύριο Προκόπη Παυλόπουλο και τον κύριο Χρήστο Μαρκογιαννάκη;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η τρομοκρατία είναι ένα δύσκολο, σύνθετο και θα έλεγα και διεθνές πρόβλημα. Χρειάζεται σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα και βέβαια πολιτική συμπόρευση για την αντιμετώπισή του. Το πρώτο που δεν βοηθάει σε όλα αυτά είναι η μηδενιστική, η ισοπεδωτική κριτική, που από ορισμένες πλευρές δυστυχώς ασκείται.

Ακούω, για παράδειγμα, ότι έχει δήθεν αποδιοργανωθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Αυτά είναι ανακριβή πράγματα. Εγώ δεν θα πω ότι πάντα δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αλλά, από εκεί και πέρα, και η Αστυνομία και οι διωκτικές αρχές εξελίσσονται και σε επίπεδο οργανωτικό και σε επίπεδο μεθοδολογιών και σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού. Και επειδή γίνεται αυτή η ισοπεδωτική και άδικη κριτική, να σας πω μόνο ότι βεβαίως πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του το πέρασμα του χρόνου. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι προάγονται, ή φεύγουν λόγω ορίου ηλικίας. Πάντως, πρέπει να σας πω ότι προϊστάμενοι των επιχειρησιακών τμημάτων είναι στην θέση τους από 6 έως και 17 χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα έρχομαι σε δύο κομβικά ζητήματα. Είπαμε πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αλλά, με τις υπερβολές, με την ισοπεδωτική κριτική, με τον μηδενισμό, το μόνο που εξυπηρετείται είναι ο στόχος των τρομοκρατών. Εδώ χρειάζεται και ψύχραιμη αντιμετώπιση και συνεργασία και πολιτικές συγκλίσεις. Δεν το βλέπω αυτό από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και λυπούμαι γι’ αυτό.

Και θα σας θυμίσω ότι αυτό που ονομάστηκε, χάρη συντομίας, ‘’αντιτρομοκρατικός νόμος’’ και ψηφίστηκε, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και δεν ψηφίστηκε από τους βουλευτές της τότε κυβερνητικής παράταξης. Για να δείτε τη διαφορά συμπεριφοράς.

Υπάρχει και ένα ακόμα πράγμα, το οποίο θα ήθελα να σας πω. Επιτέλους δεν μπορούμε συνεχώς να στρεφόμαστε, ελαφρά τη καρδία, ή για μικροκομματικές σκοπιμότητες, κατά της Αστυνομίας. Επαναλαμβάνω, δεν λέω ότι όλα πάντα γίνονται τέλεια, σε ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο έργο. Αλλά, από την άλλη πλευρά, θέλουμε ή δεν θέλουμε την Αστυνομία με υψηλό ηθικό; Εάν λοιπόν υπάρχουν εποικοδομητικές κριτικές υποδείξεις, είναι καλοδεχούμενες. Αλλά, αν στον βωμό μιας μικροκομματικής πολιτικής, το μόνο που κάνουμε είναι να στέλνουμε το λάθος μήνυμα στους ανθρώπους αυτούς, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για χάρη της κοινωνίας και της ασφάλειας όλων μας, τότε νομίζω ότι, κάποιοι εξ ημών, πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μπήκαμε στα εσωτερικά και θα μου επιτρέψετε να παραμείνω εκεί. Ερμηνεύοντας το μήνυμα των Ευρωεκλογών, είχατε πει στο Υπουργικό Συμβούλιο ό,τι πρέπει να αλλάξει ό,τι πικραίνει και ότι απογοητεύει τους πολίτες. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να αλλάζει κάτι. Έχουμε δει ίσως μια προσπάθεια να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, αλλά δεν έχουμε δει αλλαγές. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν αν θεωρείτε ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές στην Κυβέρνησή σας, και αν εξακολουθείτε να απορρίπτετε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όταν υπάρχουν πλέον εμφανή δείγματα αδυναμίας στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο, γιατί συνήθως αυτό είναι, όπως το λέτε και εσείς, το πιο ‘’πιασάρικο’’. Είπα, επαναλαμβάνω και μένω σε αυτή την άποψη: Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω σε εκλογές. Καθαρές κουβέντες! Ό,τι έχω πει ισχύει.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, η παρέμβασή μου -και όχι μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο- είναι ότι, ναι, έχουμε ανάγκη ταχύτερης, αποτελεσματικότερης παραγωγής έργου, ταχύτερης προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Να σκύψουμε πιο πολύ στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Πράγματι αν θέλετε αυτό ενέχει και το στοιχείο της αυτοκριτικής ή πάντως σίγουρα της πίεσης, της παρότρυνσης, του ταρακουνήματος να δουλέψουμε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά. Και μάλιστα σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε, όπως όλοι ξέρουμε, τις ιδιαίτερες δυσμενείς συνθήκες μιας μεγάλης κρίσης, που απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια για να μπορέσουμε να βγούμε, με τις δυνατόν λιγότερες συνέπειες.

Αυτό περιμένουν από εμάς οι πολίτες. Οι πολίτες δεν περιμένουν κινήσεις εντυπωσιασμού. Εκείνο που περιμένουν και με το δίκιο τους, είναι περισσότερη δουλειά, πιο πολύ χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Θα σας έλεγα μάλιστα ότι κινήσεις εντυπωσιασμού, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες, είναι κατώτερες των περιστάσεων και πάντως ξένες με την δική μου πολιτική φιλοσοφία. Να το πω πολύ απλά: Δεν επιδιώκω να εντυπωσιάσω κανέναν. Εκείνο που επιδιώκω και αν θέλετε φιλοδοξώ, είναι να κρινόμαστε συνεχώς από το χειροπιαστό κυβερνητικό έργο.

Να σας πω και κάτι ακόμα. Πιστεύω, είμαι σίγουρος θα έλεγα, ότι οι πολίτες, η ελληνική κοινωνία, πιο ώριμη από ποτέ, δυσπιστεί πολύ σε κινήσεις που απλώς επιδιώκουν να δημιουργήσουν εικόνες εντυπωσιασμού, αλλά τελικά βρίσκονται μακριά από την πολιτική ουσία. Οι πολίτες, ναι, μας θέλουν πιο γρήγορους. Μας θέλουν πιο αποφασιστικούς. Μας θέλουν πιο αποτελεσματικούς. Εδώ κρινόμαστε καθημερινά και βέβαια θα κριθούμε και στο τέλος της ημέρας.

Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια και έχουμε μείνει στην εσωτερική επικαιρότητα, να σας πάω και εγώ σε ένα θέμα της εσωτερικής επικαιρότητας, το οποίο επανήλθε την περασμένη βδομάδα πολύ έντονα, με αφορμή την δήλωση του κ. Ρουσόπουλου ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Εσείς είχατε πει, λοιπόν, στην προεκλογική περίοδο ότι οι πάντες αξιολογούνται και κρίνονται από την συνολική τους προσφορά, από το πώς κάνουν το έργο τους κλπ. Ο κύριος Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του πριν από μερικές μέρες στο Mega, είπε ότι όλοι, θα πρέπει να μπουν στα ψηφοδέλτια και να κρίνει ο λαός.

Θέλω να ρωτήσω πώς σχολιάζετε αυτή την διαφοροποίηση και πώς σχολιάζετε φωνές, όπως του κυρίου Μεϊμαράκη στο κόμμα σας, που σας καλούν, παρόλα ταύτα και παρόλα όσα μας είπατε στην προηγούμενή σας ερώτηση, να προχωρήσετε σε αλλαγές.


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν, όταν με ρωτάτε, να με ρωτάτε επί της ουσίας. Όχι να σχολιάσω απόψεις.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, έχω μία πολύ καθαρή άποψη. Την έχω πει και την επαναλαμβάνω. Νομίζω ότι είναι και πάρα πολύ σαφής: Όλοι κρινόμαστε, όλοι αξιολογούμαστε: Νυν βουλευτές, υποψήφιοι βουλευτές, υποψήφιοι για συμπερίληψη σε εκλογικούς συνδυασμούς. Όλοι κρίνονται. Και την ώρα τη σωστή έρχεται η αξιολόγηση. Είναι πάρα πολύ καθαρό. Εκείνη την ώρα είναι που ένα κόμμα παίρνει τις αποφάσεις του στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και στο συγκεκριμένο κόμμα, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, τον τελικό λόγο έχω εγώ.
Γ. ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, την τελευταία βδομάδα, ίσως και παραπάνω, παρακολουθούμε ένα ασυνήθιστο χρονικό μίας προαναγγελθείσας παραίτησης. Το λέω αυτό, γιατί επί της ουσίας, έχετε ένα βουλευτή, τον κ. Μανώλη, ο οποίος απειλεί ότι θα παραιτηθεί στις 9 του Σεπτέμβρη. Και ρωτώ κάτι πολύ απλό: Εσείς φοβάστε κάτι και δεν αναλαμβάνετε δράση; Και αυτό το οποίο φοβάστε μπορεί να είναι η ισχνή πλειοψηφία των 151 βουλευτών;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν, το έχω πει πολλές φορές, δεν φοβάμαι τίποτα. Γιατί να φοβηθώ; Τι λόγο έχω να φοβηθώ; Από εκεί και πέρα, βεβαίως, λαμβάνει κανένας υπόψη του όλα τα δεδομένα. Και το μέγεθος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Από την άλλη πλευρά όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Νομίζω ότι ειπώθηκε ήδη, αλλά είναι ευκαιρία να το επαναλάβω, γιατί το πιστεύω. Σ’ ένα κόμμα -και πάντως στο δικό μας- δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι. Αν κάποιος θέλει να παραιτηθεί, ή θέλει να μην είναι υποψήφιος, είναι δικαίωμά του. Όπως χαρακτηριστικά λέω, ακόμα και αν κάποιος θέλει να άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση, γιατί διαφωνεί συνολικά ή σε βασικά ζητήματα, και αυτό έχει δικαίωμα να το κάνει. Και, βεβαίως, ο καθένας παίρνει πλήρως την ευθύνη των όποιων λεγομένων, αποφάσεων ή πράξεών του. Και την ευθύνη των συνεπειών, βέβαια.

Α. ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Βουλευτές και στελέχη του κόμματός σας αναφέρονται σε πιθανή συνεργασία με βουλευτές του ΛΑΟΣ. Υπάρχει τέτοια σκέψη από εσάς; Υπάρχει τέτοια πιθανότητα; Το αντιμετωπίζετε ως ενδεχόμενο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καμία! Το έχω ξεκαθαρίσει ήδη. Υπάρχει η σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε ανάγκη, ούτε πρόθεση κομματικών συνεργασιών. Αυτό ισχύει, κατά μείζονα λόγο, με ένα κομματικό σχηματισμό, με τον οποίο έχουμε αγεφύρωτες διαφορές και για τον οποίο η θέση μου είναι γνωστή, σταθερή εδώ και χρόνια και επαναλαμβανόμενη, εδώ και χρόνια. Θα σας ανέφερα, μάλιστα, ως πρόσθετο στοιχείο, την ακρότητα, σε επίπεδο συμπεριφοράς, των τελευταίων ημερών, όπου έγινε και η αήθης, πρόσκληση προς τους βουλευτές ενός κόμματος να προσχωρήσουν ή να μετακινηθούν σε ένα άλλο κόμμα. Αδιανόητα πράγματα δηλαδή.

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, στην προεκλογική σας ομιλία στην Θεσσαλονίκη είχατε δηλώσει ‘’περήφανος Μακεδόνας’’ και πως θα προασπιστείτε το εθνικό μας ζήτημα. Λίγες μέρες μετά, η Κυβέρνηση δίνει άδεια στον κύριο Μιλόσοσκι να μεταβεί με το κρατικό αεροσκάφος των Σκοπίων στην Κέρκυρα για την σημαντικότατη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, ένα αεροσκάφος που θα φέρει τον τίτλο Δημοκρατία της Μακεδονίας, με το έμβλημα και όλα αυτά. Η κίνηση αυτή δεν συνιστά ένα συμβιβασμό, ο οποίος είναι αντίθετος και προς την Συνθήκη του Βουκουρεστίου, αλλά κυρίως προς τις δικές σας αρχές και θέσεις;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μια και με ρωτάτε, ξαναδηλώνω υπερήφανος Μακεδόνας. Και δηλώνω έτσι διότι έχουμε κάνει μια πολιτική, η οποία εκπέμπει εθνική αυτοπεποίθηση. Σε ένα δύσκολο θέμα. Σε ένα θέμα που δεν ήμασταν σε καλό επίπεδο. Και το ξέρουμε όλοι μας αυτό. Ας μιλήσουμε κάποτε με την γλώσσα της αλήθειας. Η εικόνα, πριν από λίγα χρόνια, ήταν ότι πρόκειται για μια χαμένη υπόθεση και θα είμαστε και ευτυχείς, αν βρεθεί ‘’φύλλο συκής’’. Σήμερα δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Και το ξέρουμε όλοι μας αυτό. Και αυτό έγινε με σταθερότητα, χωρίς ακρότητες, χωρίς υπερβολές, με πολιτικό θάρρος. Και οι θέσεις αυτές έγιναν κοινή πολιτική και της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλείνουμε λοιπόν το κεφάλαιο αυτό.

Ερχόμαστε στο συγκεκριμένο. Έχουμε λοιπόν μια μεγάλη επιτυχία. Και η μεγάλη επιτυχία είναι ότι, σε λίγες μέρες από σήμερα, συγκεντρώνονται οι Υπουργοί Εξωτερικών όλου του ΟΑΣΕ -και αυτό έγινε μετά από μεγάλη, εργώδη προσπάθεια- για να συζητήσουν το κοινό μέλλον σε επίπεδο ασφάλειας.

Αυτό είναι επιτυχία για τη χώρα. Θα το τραυματίσουμε αυτό δείχνοντας σε όλους εκείνους που έχουν δεχτεί τις θέσεις μας και τις σέβονται, την μικρότητα ότι δεν δεχόμαστε, ούτε κατ’ εξαίρεση, ένα αεροπλάνο; Σας καλώ λοιπόν να αναλογιστούμε ποια είναι τα ζητήματα. Πώς θα αντιδρούσαν όλοι αυτοί που θα έρθουν μεθαύριο στην Κέρκυρα; Η Ελλάδα, η οποία μπόρεσε και πέρασε τις θέσεις της, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, παντού, αντιδρά τώρα με ένα τρόπο που το μόνο που κάνει είναι να προδίδει νευρικότητα, ανασφάλεια, μικροψυχία; Ως περήφανος Μακεδόνας και ως περήφανος Έλληνας δεν το δέχομαι αυτό.

Λ. ΚΑΛΛΑΡΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η θέση της χώρας μας για την Τουρκία είναι γνωστή. Θα πρέπει να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για να συνεχιστεί η πορεία της προς την Ευρώπη. Χθες, στο Αιγαίο, είχαμε παραβίαση από 8 τουρκικά μαχητικά στο FIR της Σάμου, λίγο αργότερα άλλα 2 πάνω από το Αγαθονήσι, άλλα 6 πάνω από το Αγαθονήσι και άλλα 2 πάνω από τους Φούρνους. Αυτά γίνονται τρεις μέρες πριν υποδεχτείτε τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Ελλάδα για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης. Πέραν της προκλητικότητας που ενέχει η τουρκική δραστηριότητα, έχουν και την έννοια της προσβολής, φαντάζομαι με την έννοια ότι σε λίγες μέρες είναι επίσημος καλεσμένος στη χώρα μας. Τι θα του πείτε για αυτή την δραστηριότητα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως τα φαινόμενα αυτά και τα παρακολουθούμε και τα καταγράφουμε. Και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Αυτό σημαίνει, ότι το σχετικό διάβημα έχει γίνει ήδη, η ενημέρωση στους συμμάχους και τους εταίρους γίνεται πάντα με σταθερό τρόπο, η Διεθνής Κοινότητα είναι απόλυτα ενήμερη για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας. Σας θυμίζω ότι αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία έθεσα προσωπικά στη συνάντηση που είχα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, πριν από 2 περίπου μήνες. Και βεβαίως θα είναι θέμα, το οποίο θα θέσω στην αυριανή μου συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Από την άλλη πλευρά, όμως πρέπει να πω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Όπως και με κάθε άλλο Πρωθυπουργό με τον οποίο έχουμε ή μπορεί να έχουμε ζητήματα, ακόμη και σοβαρά ζητήματα.

ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπου έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μια φημολογία, μια σεναριολογία, αν θέλετε, γύρω από το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να μάθω ποια είναι η δική σας θέση. Και βεβαίως αν θα στηρίξετε, εκ νέου, τον Κάρολο Παπούλια για μια δεύτερη θητεία.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για μένα είναι και απλό και σαφές το ζήτημα. Έχουμε καλό Πρόεδρο, που ασκεί άψογα τα καθήκοντά του. Πρόεδρο αγαπητό στους πολίτες. Πρόεδρο που συμβολίζει την ενότητα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για δεύτερες σκέψεις. Εμείς, ανεπιφύλακτα και καθαρά, λέμε ότι θα στηρίξουμε για δεύτερη θητεία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια.

Αλλά, μια και ρωτάτε αυτό το πράγμα, εγώ θέλω να σας πω το εξής: Επιτέλους, στον τόπο μας δεν μπορεί ο κορυφαίος θεσμός της Δημοκρατίας να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών, μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Αναφέρομαι στον επανειλημμένο ισχυρισμό, από πλευράς του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι θα αξιοποιήσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σπρώξει τη χώρα σε εκλογές. Καθένας μπορεί να ζητάει εκλογές. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Αλλά το να εμπλέκεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -τον θεσμό και το συγκεκριμένο πρόσωπο- είναι πολιτικά ανεπίτρεπτο. Και θα έλεγα, δυστυχώς, δείχνει, για μια ακόμη φορά, ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Σύλληψη για τη φωτιά στον Πόρτο - Ράφτη

Ένας 39χρονος υπήκοος Φιλιππίνων είναι ο υπάιτιος της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί στον Πόρτο - Ράφτη. Ο 39χρονος φαίνεται μαγείρευε σε φούρνο με κάρβουνα. Όταν τελείωσε τη δουλειά του, πήρε τα κάρβουνα και τα πέταξε έξω στην ύπαιθρο σε σημείο που βρίσκονταν αγριόχορτα. Από την πυρκαγιά κάηκαν 5 στρέμματα.


Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Πυρκαγιά στην Χαλκιδική...

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στη θέση Λιβάδεια, του Δήμου Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Σπεύδουν 12 οχήματα με 30 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη.


Λεωνίδας Καπερναράκος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω ....Μουσείου

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λόγω των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις 20-06-2009 και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω έκτακτες κυκλοφορικές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του Μουσείου:
Α) Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων
(Ι) Από 18.00 ώρα της 19-06-2009 έως της 21-06-2009:
Καθ' όλο το μήκος των οδών Χατζηχρήστου, Καρυάτιδων, Μισαραλιώτου, Μητσαίων, Πορίνου, Καλαίσχρου, Μακρή, Τζιραίων, Πλ. Τσόκρη (περιμετρικά), Πλ. Λαζαρέτου (περιμετρικά), καθώς και σε τμήματα των οδών, Ροβέρτου Γκάλι, Καλλισπέρη, Πετμεζά, Βε΄ί΄κου, Θρασύλλου, Βύρωνος, Φρυνίχου, Λεμπέση και Αθ. Διάκου.
(ΙΙ) Από 12.00 ώρα της 20-06-2009 έως 06.00 ώρα της 21-06-2009 στην οδό Στρ/γού Μακρυγιάννη, στο τμήμα της από την οδό Χατζηχρήστου έως την οδό Φαλήρου.
(ΙΙΙ) Από 15.00 ώρα της 20-06-2009 έως 06.00 ώρα της 21-06-2009 καθ΄ όλο το μήκος της οδού Θεωρίας, σε τμήματα των οδών Γαριβάλδι και Ροβέρτου Γκάλι, καθώς και στον κόμβο και το πλακόστρωτο της Ακροπόλεως.
Β) Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από 15.00 ώρα της 20-06-2009 έως πέρατος των εκδηλώσεων σε όλο το μήκος και τις καθέτους των οδών Μητσαίων, Καρυάτιδων, Ροβέρτου Γκάλι, καθώς και σε τμήματα των οδών Καλλισπέρη, Δημητρακοπούλου και Φαλήρου.
Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη στάθμευση και την κίνησή τους στην ευρύτερη περιοχή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπως περιγράφηκε από τις αναφερόμενους οδούς και να ακολουθούν τα σήματα και τις οδηγίες των ρυθμιστών τροχονόμων που θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία των εκτροπών της κυκλοφορίας.

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Δεκατρία πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε

1. Οι πιο νέοι γονείς στον κόσμο ήταν 8 και 9 ετών στην Κίνα το 1910.
…….
Συνεχίζεται…

2. Κάθε βασιλιάς που κοσμεί τα τραπουλόχαρτα, είναι μεγάλος ιστορικός βασιλιάς:


ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ- Βασιλιάς Δαβίδ,

ΚΟΥΠΕΣ- Καρλομάγνος,

ΣΠΑΘΙΑ -Μέγας Αλέξανδρος

ΚΑΡΟ- Ιούλιος Καίσαρας


3. 111.111.111 x 111.111.111 = 12.345.678.987.654.321


4. Το άγαλμα ενός ανθρώπου πάνω σε άλογο όπου το άλογο έχει και τα δυο μπροστινά του πόδια στον αέρα ,σημαίνει πως αυτός πέθανε στη μάχη.

- Εάν το άλογο έχει το ένα μπροστινό πόδι στον αέρα ,τότε ο άνθρωπος πέθανε από τραύματα που υπέστη στην μάχη.

- Εάν το άλογο έχει και τα 4 πόδια στη γη , τότε το άτομο είχε
φυσικό θάνατο.


5. 'I am.' : Είναι η πιο σύντομη ολοκληρωμένη πρόταση στην Αγγλική γλώσσα.



6. Ερώτηση: Αν συλλαβίσεις στα αγγλικά τους αριθμούς, πότε θα βρεις για πρώτη φορά το γράμμα 'a' ?

Aπάντηση: One thousand.


7. Ερώτηση: Tι κοινό έχουν , το αλεξίσφαιρο γιλέκο, ο υαλοκαθαριστήρας αυτοκινήτου , η έξοδος κινδύνου και οι εκτυπωτές laser ?

Aπάντηση: Έλα έχουν επινοηθεί από γυναίκες.


8. Ερώτηση: Ποιο είναι το μόνο φαγητό που δεν χαλάει?


Aπάντηση: Το μέλι



9. Στα χρόνια του Shakespeare, τα στρώματα των κρεβατιών
κατασκευάζονταν από σχοινιά. Όταν τραβούσαν τα σχοινιά ,έσφιγγε το στρώμα και έκανε το κρεβάτι σταθερό ,για ύπνο. Έτσι βγήκε η φράση 'goodnight, sleep tight'.



10. Στην Βαβυλώνα 4.000 χρόνια πίσω συνηθιζόταν για τον μήνα μετά τον γάμο ,ο πατέρας της νύφης να προσφέρει στον γαμπρό ένα <υδρόμελι> για να πίνει. Το υδρόμελι ήταν μπύρα με μέλι και επειδή το ημερολόγιο τότε βασιζόταν στην σελήνη (moon), ο μήνας αυτός ονομάστηκε honeymoon.



11. Στην αρχαία Αγγλία κάποιος δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί εκτός και αν είχε την συγκατάθεση του Βασιλιά (εξαιρούνταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας).
Όποιοι ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, έπαιρναν την συγκατάθεση του
Βασιλιά και έτσι τους δινόταν μια μεταλλική πλάκα που κρεμούσαν στην πόρτα τους όταν έκαναν σεξ.

Η πλάκα έγραφε ότι διέπρατταν F.U.C.K. δηλαδή 'Fornication Under Consent of the King' (συνουσία υπό την συγκατάθεση του Βασιλιά)..


12.. Στη Σκοτία , ένα νέο παιχνίδι επινοήθηκε. Ο τίτλος του ήταν <<>> έτσι η λέξη GOLF εισήχθη στην Αγγλική γλώσσα.



KAI.........

13. TO 1981


1) O πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε

2) H Liverpool έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης

3) O Πάπας απεβίωσε


TO 2005


1) O πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε

2) H Liverpool έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης

3) O Πάπας απεβίωσε


Εάν ο Πρίγκιπας Κάρολος θελήσει να ξανά παντρευτεί
και η Liverpool βρεθεί πάλι στον τελικό του Champions League,
παρακαλούμε να ενημερώσετε τον Πάπα....


Γιάννης Εμμ. Νομικός

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν δια να προλάβωμεν τα εξ ενδιερχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα - Η πρώτη απαγόρευση καπνίσματος στην Ελλάδα

Γιάννης Εμμ. Νομικός

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Γρονθοκόπησαν μετανάστες, στη συνέχεια τους έδεσαν από δίκυκλο και τους έσυραν σαν ζώα στο κέντρο του χωριού για παραδειγματισμό

Εικόνες ωμής βίας με θύματα ανθρώπους που θέλησαν να ζήσουν στην Ηλεία το όνειρο, που είδαν τη Νέα Μανωλάδα ως «Γη της Επαγγελίας» και όμως έμελε να βρουν απάνθρωπη τιμωρία.
Οι αγρότες της περιοχής πήραν το νόμο στα χέρια τους και αποφάσισαν να τιμωρήσουν με το δικό τους, απάνθρωπο τρόπο, οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.
Τους γρονθοκόπησαν, στη συνέχεια τους έδεσαν από δίκυκλο και τους έσυραν σαν ζώα στο κέντρο του χωριού για παραδειγματισμό, επειδή το τελευταίο δεκαήμερο φέρεται να είχαν αφαιρέσει αιγοπρόβατα από το αγρόκτημα τους. Οι κλοπές ωστόσο ουδέποτε είχαν δηλωθεί στις αστυνομικές αρχές... Η άμεση επέμβαση των ανδρών του Α.Τ. Βάρδας, που ενημερώθηκε για το τραγικό περιστατικό, ήταν αυτή που λύτρωσε τους μετανάστες...
…..
Συνεχίζεται…


Το χρονικό


Σύμφωνα με όσα φέρεται ότι υποστήριξαν οι δύο Έλληνες 'τιμωροί', ηλικίας 31 και 24 ετών, στους Αστυνομικούς, το τελευταίο δεκαήμερο είχαν σημειωθεί επανειλημμένες ζωοκλοπές εις βάρος τους.


Το γεγονός τους είχε θορυβήσει και χωρίς να έχουν καταγγείλει στην Αστυνομία τα περιστατικά, αποφάσισαν το βράδυ της Τετάρτης να «παραφυλάξουν» στο στάβλο τους προκειμένου να «συλλάβουν» επ' αυτοφώρω τους δράστες των κλοπών.


Πράγματι μισή ώρα μετά τις εννιά φέρεται να αντιλήφθησαν την παρουσία τριών οικονομικών μεταναστών από το Μπαγκλαντές που τους είχαν αφαιρέσει τρία αρνιά.
Μόλις επιχείρησαν να τους προσεγγίσουν, οι τελευταίοι παράτησαν τα κλοπιμαία και τράπηκαν σε φυγή... Οι δύο αγρότες αντί να ενημερώσουν όπως όφειλαν την Αστυνομία για το περιστατικό προτίμησαν να περιμένουν μέχρι να ξημερώσει και να πάρουν το νόμο στα χέρια τους...


Λίγο μετά τη μία χθες το μεσημέρι οι αγρότες πήγαν στην περιοχή στην οποία υπέθεταν ότι θα διαμένουν οι δράστες, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να τους εντοπίσουν. Αυτό ωστόσο δεν τους εμπόδισε να συνεχίσουν την ... έρευνά τους. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες έδεσαν με σκοινί έναν οικονομικό μετανάστη που βρήκαν στο σημείο και δεν προέκυπτε να είχε σχέση με την ζωοκλοπή και τον ανάγκασαν να τους οδηγήσει στους φερόμενους ως δράστες.


Μόλις κατάφεραν να εντοπίσουν τους νεαρούς άφησαν ελεύθερο το άτομο που τους οδήγησε σε αυτούς και ξεκίνησαν τα βασανιστήρια... Ειδικότερα, αφού τους έδεσαν μεταξύ τους, φέρεται να αφαίρεσαν από την τσέπη του ενός το κινητό του τηλέφωνο και άρχισαν να τους κτυπούν με γροθιές και με κλωτσιές αλλά και με μία ξύλινη γκλίτσα. Ωστόσο το μαρτύριο για τους μετανάστες δεν σταμάτησε εκεί.


Στη συνέχεια, έδεσαν το σκοινί με το οποίο τους είχαν «αιχμαλωτίσει» από το πίσω μέρος δίκυκλης μοτοσικλέτας στην οποία επιβιβάσθηκαν στη συνέχεια. Για περισσότερα από τετρακόσια μέτρα τους έσερναν σαν τα ζώα μέσα στο χωριό της Νέας Μανωλάδας με τους περιοίκους να αντικρίζουν το βάρβαρο αυτό θέαμα. Η εικόνα των μεταναστών να «σέρνονται» πίσω από το δίκυκλο σόκαρε την κοινωνία του μικρού διαμερίσματος με τους κατοίκους να ενημερώνουν την Αστυνομία...


Η σύλληψη


Μόλις οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας ενημερώθηκαν για το απίστευτο, κινητοποιήθηκαν αμέσως και έφθασαν στο σημείο. Ήταν αυτοί που σταμάτησαν τους δύο αγρότες και έλυσαν από τα αυτοσχέδια δεσμά τους μετανάστες βάζοντας τέλος στις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν.


Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τα τέσσερα άτομα, τους δύο Έλληνες με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράνομης βίας, εξύβρισης και κλοπής και τους δύο μετανάστες με την κατηγορία της ζωοκλοπής. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν νωρίς σήμερα το πρωί στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας.



Από: http://www.patrisnews.gr/

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...

Θα σκοτώσουν πρόσωπο - κλειδί... - Εντοπίστηκε sms από καρτοκινητό που φέρεται να σχετίζεται με τη δολοφονία

Αν και στις προκηρύξεις της η "Σέχτα" αναφερόταν μόνο σε αστυνομικούς και δημοσιογράφους, στην ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι με τη δολοφονία του 41χρονου αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα η οργάνωση «πέτυχε το στόχο της και έδειξε συνέπεια ως προς την υλοποίηση των απειλών της.

Οπότε πλέον έχει την άνεση να αναζητήσει σε άλλο χώρο μια θεαματική ενέργεια, η οποία θα την… καθιερώσει στις συνειδήσεις των νεαρών οι οποίοι έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως σύγχρονοι επαναστάτες πόλης».

Στην Αντιτρομοκρατική εκτιμούν, επίσης, ότι η "Σέχτα" έχει πλέον όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν άκρως επικίνδυνη: επιχειρησιακή δυνατότητα, θράσος και φιλοδοξία… να κυριαρχήσει δυναμικά στο χώρο της τρομοκρατίας.
.......
Περισσότερα: Ελεύθερος Τύπος

Αν υπάρχει "Συνεχίζεται..." πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα...