Ειδήσεις

3 Μαρ 2008

Συνέντευξη Μάθιου Νίμιτς στη "Φωνή της Αμερικής"

"Δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αν προηγουμένως δεν υπάρξει κάποια μορφή συμβιβασμού. Θεωρώ ότι οι συμβιβασμοί είναι πολύτιμοι", ανέφερε ο ειδικός εκπρόσωπος του γγ του ΝΑΤΟ, Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξή του στη "Φωνή της Αμερικής", στο σλαβομακεδονικό πρόγραμμα.
Σε ερώτηση, αν πρέπει η ΠΓΔΜ, υπό την πίεση του χρόνου, να λάβει απόφαση που άπτεται και της εθνικής της ταυτότητας, με όφελος την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο κ. Νίμιτς απαντά: "Δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα εθνικής ταυτότητας. Το ζήτημα δεν είναι η ταυτότητα του λαού στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Προσωπικά, σέβομαι τον λαό αυτό, όπως και την εθνική του καταγωγή, τη γλώσσα του, την κουλτούρα του και τη θέση του στα Βαλκάνια. Όμως, εδώ δεν τίθεται θέμα εθνικής ταυτότητας, αλλά αν μπορούμε να επιτύχουμε μία πολιτική λύση για το ζήτημα το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι αρκετό καιρό. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε. Όσον αφορά το θέμα του ΝΑΤΟ, εγώ είμαι εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο οποίος βοηθά για το ζήτημα της ονομασίας. Το ζήτημα αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο τραπέζι των δικών μου διαπραγματεύσεων. Όμως, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ότι επίκειται συνάντηση στο Βουκουρέστι στην οποία θα γίνει λόγος για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και ότι είναι προς το συμφέρον της περιοχής να συμβεί κάτι τέτοιο (σ.σ. η διεύρυνση). Αν μπορέσουμε να κάνουμε κάτι και εμείς για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε συμβάλλει. Όμως, το εάν μπορεί να εξευρεθεί μία ικανοποιητική λύση εντός του χρονικού πλαισίου για το οποίο μιλάμε, είναι ένα ανοικτό ερώτημα".
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Νίμιτς, επαναλαμβάνει αυτά που είπε χθες στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, για χάσμα απόψεων και προσθέτει: "Είμαι ρεαλιστής. Ναι, όντως υπάρχει πρόβλημα.. Όμως δεν χάνω την ελπίδα μου".

Πηγή: ΑΠΕ