Ειδήσεις

17 Μαρ 2008

Ιδιωτική αστυνομία μέσα στην... ΕΛ.ΑΣ!

Αυτό καταγγέλλει αυτήν τη στιγμή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Δημήτρης Κυριαζίδης για το Γιάννη Μακρή, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του Γιώργου Παπαδάκη. Ότι δηλαδή, έχει εταιρεία "σεκιούριτι". Υποστηρίζει μάλιστα, ότι προσωπικό αυτής της εταιρείας είχε ανάμιξη στη χθεσινή συμπλοκή και το ξυλοδαρμό του Σταύρου Μπαλάσκα.

Με τηλεφωνική του παρέμβαση ο πρόεδρος της Ένωσης των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αττικής, Γιάννης Μακρής είπε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στη γυναίκα του, ότι η χθεσινή συμπλοκή ήταν μια σκηνοθετημένη παράσταση και υποσχέθηκε αποκαλύψεις μέχρι το απόγευμα.
Το θέμα όμως δεν είναι καινούριο. Η εφημερίδα "Το Βήμα" είχε γράψει σχετικά, από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έγραφε τότε ο δημοσιογράφος Β. Γ. Λαμπρόπουλος:

«Δεύτερη αστυνομία» μέσα στο αστυνομικό σώμα, που παρακολουθεί επ' αμοιβή πολίτες, κατηγορείται ότι έχει συγκροτήσει ο προσφάτως «κομμένος» από την ΠΟΑΣΥ «γαλάζιος» πρωτο-συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την προβολή που του εξασφάλιζε. Η εταιρεία σεκιούριτι που διατηρεί επ' ονόματι της συζύγου του ο κ. Ι. Μακρής προχωρεί, όπως καταγγέλλουν συνάδελφοί του, σε παρακολουθήσεις προσώπων και σε φυλάξεις κτιρίων και γραφείων, δραστηριότητες οι οποίες, εκτός του ότι θέτουν θέμα ηθικής τάξεως, είναι και παράνομες. Μάλιστα, όπως λένε οι αστυνομικοί, για την καθιέρωση της εταιρείας στην αγορά έπαιξε κρίσιμο ρόλο η θέση του κ. Μακρή στην προεδρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής!

Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) κ. Δ. Κυριαζίδης, «ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Ιωάννης Μακρής συνέστησε και λειτουργεί επ' ονόματι της συζύγου του εταιρεία σεκιούριτι με την επωνυμία Executive Security / Φύλαξη Προσώπων - Χώρων, Αναζητήσεις - Παρακολουθήσεις». Ο κ. Κυριαζίδης, ανακοινώνοντας τα μέτρα που λαμβάνει η ΠΟΑΣΥ κατά του προέδρου της Ένωσης των Αστυνομικών της Αττικής, χαρακτήρισε την υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή για τη συνδικαλιστική τάξη, καθώς μάλιστα η παρακολούθηση πολιτών από ιδιώτες είναι αντισυνταγματική...
Ο κ. Κυριαζίδης εμφάνισε μάλιστα επισκεπτήριο της συγκεκριμένης εταιρείας με τον προαναφερόμενο τίτλο, αλλά και συμβόλαια της επιχείρησης ιδιωτικής ασφαλείας με πελάτες, που υπέγραφε ο ίδιος ο κ. Μακρής και όχι η εμφανιζόμενη ως ιδιοκτήτρια σύζυγός του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυριαζίδης, η έδρα της εταιρείας σεκιούριτι της συζύγου του κ. Μακρή βρίσκεται στην οδό Σερίφου στα Πατήσια. Η εταιρεία εμφανίζεται να δημιουργήθηκε προ εξαετίας.
Ο κ. Μακρής μόλις άκουσε τη σχετική καταγγελία «μίλησε για απολύτως νόμιμη δραστηριότητα της συζύγου και για άδεια λειτουργίας εταιρείας σεκιούριτι που έχει λάβει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης».
Ωστόσο ήδη από τις 24 Ιουλίου 2007 η ΠΟΑΣΥ απέστειλε έγγραφο στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όπου αναφερόταν σε «πρόδηλη ηθική απαξία στη δημιουργία της εταιρείας σεκιούριτι από τη σύζυγο του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, ο οποίος μάλιστα συναποφασίζει σε κρίσιμες επιλογές της ΕΛ.ΑΣ.». Αμέσως ο κ. Δημοσχάκης διέταξε έρευνα για την εταιρεία σεκιούριτι και τις δραστηριότητές της, η οποία βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη.
Πρώτο ζητούμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχει ασυμβίβαστο στη δημιουργία εταιρείας σεκιούριτι από σύζυγο αστυνομικού και μάλιστα με τέτοια θέση στον μηχανισμό της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των «ιδιωτικών επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφαλείας» του νόμου του 1997, δεν υπάρχει καμία δέσμευση ακόμη και για συγγενείς πρώτου βαθμού αστυνομικών να ανοίγουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα ασυμβίβαστο για εταιρείες που αναλαμβάνουν φρουρήσεις κτιρίων ή προσώπων.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των εταιρειών σεκιούριτι, «τουλάχιστον σε 4-5 περιπτώσεις στην Αθήνα, αλλά και στην Πάτρα, στο Κιλκίς και αλλού έχουν ανοίξει εταιρείες σεκιούριτι συγγενείς πρώτου βαθμού απλών αστυνομικών και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.».
* Αντισυνταγματικές παρακολουθήσεις
Αλλά το ζήτημα της εταιρείας σεκιούριτι του κ. Μακρή εμφανίζεται πιο σύνθετο. Όπως ανέφεραν άλλοι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., στα έγγραφα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η εταιρεία Executive Security εμφανίζεται να προχωρεί και σε αναζητήσεις και παρακολουθήσεις πολιτών. Άρα δεν λειτουργούσε ως απλή εταιρεία σεκιούριτι, όπως δηλώθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά ως γραφείο ιδιωτικών ερευνών. Και εδώ ενσκήπτει συνταγματικό κώλυμα. Το γραφείο ιδιωτικών ερευνών εμπίπτει σε άλλη νομοθεσία. Σύμφωνα με τον νόμο 3206 του 2003, που διέπει τη λειτουργία τέτοιων γραφείων, συγγενής πρώτου βαθμού εν ενεργεία αστυνομικού απαγορεύεται ρητώς να ανοίξει γραφείο ντετέκτιβ.
Ένα ακόμη μεγάλο ζητούμενο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι να διερευνηθούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στην εταιρεία της συζύγου του κ. Μακρή εργάζονταν παρατύπως αστυνομικοί
.


Περισσότερα: http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15159&m=A50&aa=1

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Εκνομα φαινόμενα και φαινόμενα διαφθοράς μπορούν να παρατηρηθούν και να αναπτυχθούν μόνο μέσα σε διεφθαρμένα ή αντιδημοκρατικά καθεστώτα τα οποία τα στηρίζουν ή τα υποθάλπουν.

Αναζητείστε τις ευθύνες υψηλότερα και... αναδρομικά.