Ειδήσεις

18 Μαρ 2008

Τα επόμενα βήματα στο σκοπιανό

Του Αγίου

Έτοιμη, μαθαίνουμε ότι είναι η νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δίχως να της απευθυνθεί επίσημη πρόσκληση για ένταξη.
Τις τελευταίες λεπτομέρειες του κειμένου επεξεργάζεται ομάδα του Αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) σε συνεργασία με μία μικρή νατοϊκή ομάδα γραφειοκρατών, την οποία συντονίζει η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ.
Τον γενικό, όμως, συντονισμό και την ευθύνη πραγματοποίησης του σχεδίου έχει αναλάβει εκ μέρους της Κοντολίζα Ράις ο υφυπουργός της, αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντάνιελ Φριντ.
Παρά την απόλυτη μυστικότητα με την οποία καλύπτονται οι τελικοί χειρισμοί και οι συνεννοήσεις με τις κυβερνήσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καλός γνώστης του θέματος μας διαβεβαίωσε ότι και οι διαβουλεύσεις έχουν περάσει ήδη σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο και ότι θα πρέπει να αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας-ΠΓΔΜ με αναβαθμισμένη, μάλιστα, αμερικανική παρουσία στις συνομιλίες.
Γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή λίγο πριν την νέα συνάντηση Νίμιτζ-Βασιλάκη-Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη.
Στο πρόγραμμα υπάρχει μια ακόμη διευρυμένη συνάντηση των δύο διπλωματικών αντιπροσωπειών με την παρουσία και των υπουργών εξωτερικών, υπό τον ίδιο ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο και τον κ. Νίμιτζ, όπου επιδιώκεται να υπογραφεί και το τελικό κείμενο της
νέας Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, το οποίο στη συνέχεια θα λάβει τη μορφή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στην απόφαση αυτή δεν θα υπάρχει «λύση για την ονομασία» της γείτονος, αλλά θα περιγράφεται περιοριστικά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη συνέχεια με δεδομένο, μάλιστα, χρονοδιάγραμμα.
Πάνω σε αυτή τη βάση θα επιχειρήσει η αμερικανική κυβέρνηση να πείσει το κογκρέσο για την ανάγκη άμεσης ένταξης της ΠΓΔΜ μαζί με την Αλβανία στη Συμμαχία (για την Κροατία δεν υπάρχει θέμα), καθώς για τις δύο πρώτες θα γίνει επίκληση πολιτικών κριτηρίων συνυφασμένα με την γενικότερη σταθερότητα στα δυτικά βαλκάνια.
Το συνολικό σχέδιο - το οποίο εδώ και καιρό περιγράψαμε - προβλέπει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σε δύο στάδια: πρώτα στον στρατιωτικό βραχίονα της Συμμαχίας και αργότερα πλήρη συμμετοχή στις αποφάσεις, μετά την επίλυση του θέματος της ονομασίας και των ζητημάτων που σχετίζονται με αυτό και απασχολούν της τρέχουσες διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ.
Με δύο λόγια και οι δύο κυβερνήσεις (Αθηνών-Σκοπίων) θα αποφύγουν την απευθείας σύγκρουση μέχρι το Βουκουρέστι, μαζί με το πικρό ποτήρι της υποχώρησης.
Μετά, όλα θα είναι πιο εύκολα αν προκηρυχθούν εκλογές -για άλλη όμως αιτία - και στις δύο χώρες και την διαπραγμάτευση τη συνεχίσουν οι επόμενες κυβερνήσεις, που θα αναδειχθούν στις δύο χώρες αντίστοιχα και οι οποίες αναγκαστικά θα επωμισθούν το συμβιβαστικό αποτέλεσμα.

http://grbloopers.blogspot.com/2008/03/blog-post_8325.html

1 σχόλια:

Unknown είπε...

...και όπως σχεδόν πάντα, έτσι και αυτό συνοδεύεται με ένα μουσικό σχόλιο.

Ακούστε το εδώ.