Ειδήσεις

11 Μαρ 2008

Δε θέλουν Μονάδα Λιθάνθρακα στο Μαντούδι

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Παρασκευή 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

Αγαπητοί Κύριοι,

Ο Δήμος Κηρέως βρίσκεται στη βορειοκεντρική Εύβοια αποτελείται από 15 οικισμούς, έχει έδρα το Μαντούδι και κατοικείται από 7.000 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι διπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Καταλαμβάνει έκταση 300.000 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 200.000 στρέμματα καλύπτονται από πυκνά πευκοδάση.
Ο Δήμος Κηρέως με έδρα το Μαντούδι, έγινε συνώνυμο εργατικών και κοινωνικών αγώνων με τα εργοστάσια επεξεργασίας λευκόλιθου που λειτουργούσαν στην περιοχή και απασχολούσαν χιλιάδες εργαζομένους. Μετά τη βίαιη αποβιομηχάνηση της περιόδου 1990-1992, χιλιάδες εργάτες έμειναν άνεργοι και διαλύθηκε ο κοινωνικός ιστός. Ανεργία, μετανάστευση, δημογραφική αιμορrαγία.
Από τότε, όσοι απομείναμε με χίλιες μύριες δυσκολίες προσπαθήσαμε να σταθούμε στα πόδια μας και τα καταφέραμε. Με αιματηρές οικονομίες και δάνεια ο κόσμος στράφηκε στην γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό. Οι κάτοικοι επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια στις δουλειές τους και ξαναστήσανε τις ζωές τους. Με πολύ κόπο, πόνο και θυσίες αυτή η περιοχή ξαναπήρε τα πάνω της και βρήκε το ρυθμό της.
Και τώρα που όλα φαίνονται καλύτερα από πριν, θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, πάνε να μας καταστρέψουν οριστικά, θέλουν να εγκαταστήσουν εργοστάσιο λιθάνθρακα στο Μαντούδι. Μια περιοχή ιδιαίτερη προικισμένη από τη φύση, όπου το πεύκο συναντά τη θάλασσα και η μοσχοβολιά της αρμύρας συναντά το άρωμα του ρετσινιού, θέλουν να την πνίξουν στην τέφρα και τη σκόνη του κάρβουνου. Αυτό το περιβάλλον, αυτή η φύση, οι ζωές και το μέλλον των παιδιών μας απειλούνται από τα καρκινογόνα λιθανθρακικά σχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) χωρίς να ενημερώσει ή να ζητήσει τις απόψεις του Δήμου Κηρέως, γνωμοδότησε θετικά για εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 460 ΜW της Εταιρείας ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ, στο Μαντούδι του Δήμου Κηρέως. Στην περιοχή έχει ξεσπάσει επανάσταση. Το Μαντούδι και ολόκληρη η περιοχή της βόρειας Εύβοιας δεν θα καταστραφούν για δεύτερη φορά και μάλιστα οριστικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως και σύσσωμοι οι κάτοικοι σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στις 2 Δεκεμβρίου 2007 αρνήθηκαν την εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου στο Μαντούδι.
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008 στις 12:00 το μεσημέρι στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ που προγραμματίζεται ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ εναντίον της λιθανθρακικής μονάδας.
Στόχος χιλιάδες πολίτες από το Δήμο Κηρέως, τους γειτονικούς Δήμους και από όλη την Εύβοια να κατακλύσουν την πλατεία Μαντουδίου και να διαδηλώσουν την αντίδρασή τους στο λιθάνθρακα. Εκείνη την ημέρα το Μαντούδι, ο Δήμος Κηρέως και όλη η Εύβοια θα στείλουν βροντερό μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν να μας πνίξουν στη σκόνη και την τέφρα του λιθάνθρακα.

Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Πουθενά στην Ευρώπη δεν θέλουν λιθάνθρακα, το δεύτερο κατά σειρά πιο ρυπογόνο στερεό καύσιμο.

Τα πρόστιμα για την ρύπανση από Ευρώπη θα πέσουν βροχή για τα επόμενα 30-40 χρόνια αλλά αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για το κόμμα της ΝΔ.

Είναι αναπόδεικτο και ατεκμηρίωτο πλην όμως αποτελεί πεποίθηση μου ότι αυτό γίνεται επειδή θα υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα κόμματος και εταιρίας. Δεν μπορεί, κάτι θα τους έταξαν...