Ειδήσεις

16 Μαρ 2008

Δεν του έκαναν ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής γιατί είναι ομοφυλόφιλος

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ' αριθμ. 3/2008 απόφασή της επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ σε ασφαλιστική εταιρεία, επειδή παράνομα επεξεργάστηκε ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στο απολυτήριο στρατού πολίτη και αφορούσαν αποκλειστικά το σεξουαλικό του προσανατολισμό, προκειμένου να αξιολογήσει την αίτηση του πολίτη για σύναψη σύμβασης ασφάλειας ζωής.
Ειδικότερα, πολίτης που είχε ασφαλιστήριο συμβόλαιο πυρός και κλοπής αποφάσισε να συνάψει και ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής. Για το λόγο αυτό υπέβαλε αίτηση και έδωσε προκαταβολή, ενώ παράλληλα του ζητήθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία να προσκομίσει αντίγραφο του απολυτηρίου στρατού, κάτι που έπραξε.
Παρά την παρέλευση δύο μηνών δεν είχε καταρτιστεί το ασφαλιστήριο ζωής και ο πολίτης επισκέφθηκε τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας, όπου υπάλληλός της, του είπε προφορικά ότι «δεν τον ασφαλίζουν γιατί είναι ομοφυλόφιλος». Ο πολίτης ζήτησε εγγράφως η ασφαλιστική εταιρεία να του απαντήσει εγγράφως και πάλι επί της αίτησής του για σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής.
Η εταιρεία απάντησε ότι δεν μπορεί να προβεί στη σύναψη ασφάλειας ζωής και η απόφασή της στηρίζεται σε ιατρικά και στατιστικά δεδομένα, καθώς και στην πάγια τακτική που ακολουθεί σε ανάλογες περιπτώσεις.
Τελικά, η Αρχή επέβαλε το πρόστιμο στην ασφαλιστική εταιρεία για παράνομη επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από το απολυτήριο στρατού του πολίτη και για προσβολή της προσωπικότητάς του.


Πηγές: Εφημερίδα "Καθημερινή" και "Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα"

και

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Ναι παιδιά,
σωστή η καταγγελία αλλά όταν δεν αναφέρει την εταιρία δεν έχει τίποτα να προσφέρει ως είδηση στο κοινωνικό σύνολο αλλά εξυπηρετεί μόνο τον εντυπωσιασμό του αναγνώστη και την διαφήμιση μιας ήδη αρκετά απαξιωμένης αρχής.

Η είδηση στο μέσο αυτό θα πρέπει να προστατεύει το κοινωνικό σύνολο όντας αποκαλυπτική ως προς του παραβάτη.

Θυμίζει λιγάκι τις σχεδόν "ειδήσεις ΕΡΤ", "κάποιος κάπου κάτι κάποιον κάπως κάποτε"!

"κάτι τρέχει στα γύφτικα" δηλαδή...

StudioA-blog είπε...

Ποια είναι η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να μάθει όποιος ενδιαφέρεταικάνοντας "κλικ" στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία αναγράφεται στο τέλος της ανάρτησης.
Στην ιστοσελίδα της υπάρχει η συγκεκριμένη απόφαση και όλες οι λεπτομέρειες.
Εμείς δεν αναφέρουμε την εταιρεία γιατί δεν ξέρουμε αν παρομοίως λειτουργούν και οι υπόλοιπες και γιατί δεν έχουμε επικοινωνήσει με κάποιον από τους υπεύθυνους.

Unknown είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Οσο κι αν έχω αντίθετη γνώμη σε πρόσφατες νομοθετικές "πρωτοβουλίες", τόσο (και περισσότερο) πιστεύω και υπερασπίζομαι (στο μέτρο της δυνατότητάς μας) τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι προφανές ότι εμένα (πχ) η εν λόγω εταιρία θα με ασφάλιζε εν ριπή οφθαλμού. Το ερώτημα όμως είναι για ποιόν λόγο θα ήθελα να "ασφαλιστώ" ειδικά δε σε μια επιχείρηση τύπου "ελληνικού", μια επιχείρηση δηλαδή που ενώ αποβλέπει σε ευνοϊκές γι αυτήν ρυθμίσεις από το κράτος, παράλληλα δεν αναλαμβάνει κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.

suncitizen είπε...

Γενικά ο Ομοφυλόφιλος θεωρείται ομάδα υψηλού κινδύνου. Θεωρείται πολύ πιθανό να έχει πολλούς περιστασιακούς ερωτικούς συντρόφους και γι αυτό είναι πιθανό να κολήσει θανατηφόρες νόσους όπως aids ηπατίτιδες κλπ.
Προσωπικά, πριν κάποια χρόνια ήμουν αιμοδότης. Όταν όμως με έβαλαν να υπογράψω βεβαίωση ότι δεν είχα ποτέ καμία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1970 ως σήμερα, δεν ξαναέδωσα αίμα πια...
Φυσικά, ο ομοφυλόφιλος μπορεί να έχει πιό σταθερεί ερωτική ζωή από πολλούς str8 που πηγαίνουν με πάμπολλές τουρίστριες και όχι μόνο, αλλά η προκατάληψη ας είν' καλά...