Ειδήσεις

15 Μαρ 2008

"Φρένο" Στυλιανίδη σε παρελάσεις στα σύνορα με τα Σκόπια

Από χθεσινή συνέντευξη Τύπου


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την 25η Μαρτίου το 50ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει μαθητική παρέλαση στο χωριό Εύζωνες του Κιλκίς, που είναι στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.Κατά την κατάθεση των στεφάνων πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Καθηγητής Κώστας Ζουράρης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι εκεί και ο Μητροπολίτης Άνθιμος. Θα θέλαμε να μας πείτε το σκοπό αυτής της διοργάνωσης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το θέμα αυτό, επειδή έχει πάρει ενημέρωση από το πρωί ο συνάδελφος Υφυπουργός, θα σας πει αυτός την απάντηση. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι υπηρεσίες μας δεν έχουν πάρει ανάλογο αίτημα, όπως ορίζει η νομοθεσία, από φορείς, οι οποίοι μπορεί να υποβάλλουν τέτοιο αίτημα προς τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και συνεπώς δεν έχουν πάρει κάποια τέτοια απόφαση, δεν έχουν εγκρίνει αίτημα, το οποίο ουδέποτε υπεβλήθη. Κατά τα άλλα, σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες μας έχουν την εντολή να εφαρμόσουν το νόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο νόμος τι λέει;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο νόμος λέει ότι για να γίνει μια τέτοια εκδήλωση πρέπει να υποβληθεί αίτημα από το Δήμαρχο της περιοχής, ο οποίος δεν έχει υποβάλλει. Επίσης πρέπει να σας πω ότι οι μαθητές των σχολείων, ιδιαίτερα, των Γυμνασίων και των Λυκείων, δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν πολιτικό πρόσωπο κ. Υπουργέ θα θέλατε να μας το σχολιάσετε; Θεωρείτε εθνικιστικό κάτι τέτοιο; Μια τέτοια συμπεριφορά;
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός στεκόμαστε με ευλάβεια απέναντι στην εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και τίποτα άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, να το συνεχίσουμε λίγο αυτό το θέμα, γιατί σήμερα το πρωί υπάρχει μια εξέλιξη. Ο ένας εκ των δύο Δ/ντών των σχολείων που ενεπλάκησαν σε αυτή την ιστορία πήγε στον κ. Ζουράρη και παρότι άλλοι δάσκαλοι αρνήθηκαν, φαίνονται να αρνήθηκαν να τον βάλουν να μιλήσει στα παιδιά, έβαλε τον κ. Ζουράρη και μίλησε στην τάξη του. Υπάρχει δηλαδή κάποια παρέμβαση μέχρι στιγμής ή όχι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μπούμε λίγο στην ουσία του θέματος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, η οποία έχει εξαιρετική διαπραγματευτική και πολιτική αξία. Όσο λοιπόν, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα, έχουμε όλοι την υποχρέωση και αναφέρομαι κυρίως στους πολιτικούς άνδρες τώρα, δηλαδή στην επίσημη πολιτεία, σε κάθε απόφασή μας, σε κάθε λόγο μας και σε κάθε κίνησή μας, να είμαστε πολύ "ζυγισμένοι", προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Αν θέλουμε να πετύχουμε το θεμιτό αποτέλεσμα, που όλοι το θέλουμε αυτό, θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε και έξυπνοι στη διαπραγμάτευση και να μην κάνουμε κινήσεις που μπορεί να αποδυναμώσουν τη διαπραγματευτική μας θέση ή ξανά καταστήσουν ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα, ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης ή εσωτερικής αντιπαράθεσης. Όλοι ξέρετε ότι είναι δεδομένη όλων η αγάπη για την πατρίδα μας. όλων η αντίληψη για τη Μακεδονία είναι σαφής και της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων, θα πρέπει στους χειρισμούς να είμαστε προσεκτικοί, για να μπορούμε να είμαστε εθνικά αποτελεσματικοί.
Δείτε προηγούμενη ανάρτησή μας: http://studioa-blog.blogspot.com/2008/03/blog-post_6241.html