Ειδήσεις

27 Μαρ 2008

Συνέντευξη με τον εκπρόσωπο του Δαλάι Λάμα στην Ευρώπη

Συνέντευξη με τον εκπρόσωπο του Δαλάι Λάμα στην Ευρώπη, Κελσάνγκ Γκιάλτσεν.

Πώς διαγράφεται σήμερα η κατάσταση στο Θιβέτ;
«Οι πληροφορίες που έχουμε περιορίζονται στην τηλεφωνική επικοινωνία που έχουμε με τους ανθρώπους μας στο Θιβέτ. Η επικοινωνία γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας είναι καταλυτική, έχουν αποκλείσει όλα τα μεγάλα μοναστήρια. Πραγματοποιούνται κατ΄ οίκον έρευνες. Ουσιαστικά το Θιβέτ είναι σε κατάσταση πολέμου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε υπάρχουν περίπου 140 νεκροί και κάποιες εκατοντάδες τραυματίες».
Πώς αξιολογεί ο ίδιος την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας; Και πώς θα πρέπει να κινηθούν τώρα οι χώρες της Δύσης για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης;
«Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οποιαδήποτε συμπεράσματα. Αυτό που προέχει τώρα για εμάς είναι η αποστολή διεθνών παρατηρητών στο Θιβέτ. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι παρούσα εκεί. Είναι η μόνη προστασία για τους Θιβετιανούς στο Θιβέτ. Η εμπειρία μας από το παρελθόν λέει ότι η παρουσία της διεθνούς κοινότητας επηρεάζει τις κινήσεις και δράσεις των δυνάμεων ασφαλείας και της κυβέρνησης της Κίνας».
Η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και στο ενδεχόμενο μποϋκοτάζ της Ολυμπιάδας. Το σχόλιο του εκπροσώπου του Δαλάι Λάμα στην Ευρώπη:
«Ο Δαλάι Λάμα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι υπέρ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Θιβέτ βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Υπό αυτό το πρίσμα και εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο Θιβέτ, δεν ξέρω πώς μπορούμε να έχουμε από τη μία ειρηνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο την ώρα που η άλλη πλευρά της χώρας είναι σε κατάσταση πολέμου. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αναλογιστούν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η διεθνής κοινότητα».
Ο Δαλάι Λάμα έχει απειλήσει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός της εξόριστης κυβέρνησης εάν με αυτόν τον τρόπο τερματιστούν οι διαδηλώσεις στο Θιβέτ. Τι θα σήμαινε αυτό για τους Θιβετιανούς;
«Ενδεχόμενη παραίτηση του Δαλάι Λάμα θα έφερνε τους Θιβετιανούς ένα βήμα πίσω, θα έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Προς το παρόν όμως δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση η πλειοψηφία των Θιβετιανών να ταχθεί υπέρ της χρήσης βίας. Όσο ο Δαλάι Λάμα είναι εν ζωή η συντριπτική πλειονότητα των Θιβετιανών θα ακολουθεί τις συμβουλές του».

Από "Deutsche Welle"