Ειδήσεις

21 Μαρ 2008

Περί αναπομπής του νομοσχέδιου για το ασφαλιστικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την Πέμπτη, ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε και στη δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νομοσχέδιο. Η πρόταση προκάλεσε συζητήσεις για το αν αυτό είναι εφικτό ή όχι. Σύμφωνα με νομικές πηγές:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής.
Πρόταση νόμου ή νομοσχέδιο που έχει αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Bουλή εισάγεται στην Oλομέλειά της και, αν επιψηφιστεί και πάλι με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το εκδίδει και το δημοσιεύει υποχρεωτικά μέσα σε δέκα ημέρες από την επιψήφισή του.

Τα σχετικά σημεία στο Σύνταγμα:

MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
TMHMA B΄ - Πρόεδρος της Δημοκρατίας
KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Eξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου

'Αρθρο 42 - (Έκδοση και δημοσίευση των νόμων)

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει και δημοσιεύει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη Bουλή μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή τους. Mέσα στην προθεσμία που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής.
2. Πρόταση νόμου ή νομοσχέδιο που έχει αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Bουλή εισάγεται στην Oλομέλειά της και, αν επιψηφιστεί και πάλι με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών κατά τη διαδικασία του άρθρου 76 παράγραφος 2, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το εκδίδει και το δημοσιεύει υποχρεωτικά μέσα σε δέκα ημέρες από την επιψήφισή του.

'Αρθρο 76 - (Συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων)
2. Ψηφισμένο νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που αναπέμπεται κατά το άρθρο 42 συζητείται και ψηφίζεται από την Oλομέλεια της Βουλής δύο φορές και σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις που απέχουν μεταξύ τους δύο τουλάχιστον ημέρες, στην πρώτη συζήτηση καταρχήν και κατ΄άρθρο και στη δεύτερη κατ΄ άρθρο και στο σύνολο.

1 σχόλια:

Unknown είπε...


ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Μόλις αποφεύχθη ο εξευτελισμός του θεσμού της Βουλής του Προεδρεύοντος και του Προεδρείου της. Ο κίνδυνος ήταν ορατός και σοβαρός αν δεν είχε τηρηθεί ο κανονισμός.

Εκτός από τους Προέδρους όλων των κομμάτων (η των παρόντων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων) πρέπει να σημειωθεί ότι συνεφώνησαν και ο Προεδρεύων κ. Σιούφας όπως και οι κ. Παυλόπουλος και κ. Πετραλιά.

Αντίρρηση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού της Βουλής και της εφαρμογής των διατάξεων του Συντάγματος έφερε μόνο ένας τηλεπαρουσιαστής.

Το ότι ο Παναγιωτόπουλος είναι ^%$#%^& είναι κάτι ευρέως γνωστό. Το ότι όμως είναι και πρωταθλητής του εν λόγω αθλήματος μόλις σήμερα τεκμηριώθηκε και καταγράφηκε on camera.

Ας είναι καλά οι ελάχιστοι εναπομείναντες ευαισθητοποιημένοι για την τήρηση των διαδικασιών και την περιφρούρηση αξιών και θεσμών.

Εκφράζουμε την περιφρόνησή μας στον εν λόγω τηλεπαρουσιαστή. Προτείνουμε να φύγει από τη βουλή και να ασχοληθεί με το telemarketing, κάτι που θα του αρμόζει καλύτερα.

ΥΓ:
Εχουμε το video από την τηλεόραση της βουλής, θα μείνει να τον θυμόμαστε.