Ειδήσεις

9 Μαρ 2008

Κίνημα Πατρινών εναντίον των διοδίων της Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου

Να κάνουν αγωγές στο Δημόσιο ετοιμάζονται πολλοί Πατρινοί γιατί, όπως υποστηρίζουν, με βάση τα άρθρα της Κοινοτικής Οδηγίας με αριθμό 1999/62/EC το Ελληνικό Δημόσιο παρανομεί εισπράττοντας διόδια για την Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου.
Ο ορισμός της έννοιας του δρόμου για τη διέλευση του οποίου παρέχεται στα κράτη η δυνατότητα να επιβάλουν την πληρωμή διοδίων, όπως περιγράφεται στη συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία (http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.douri=OJ:L:1999:187:0042:0050:EN:PDF) είναι σαφής: «Διόδια και τέλη χρήσης επιβάλλονται μόνο στους χρήστες αυτοκινητοδρόμων ή άλλων οδών με περισσότερες από μία λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, όταν οι οδοί αυτές έχουν χαρακτηριστικά ανάλογα προς τα χαρακτηριστικά των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και στους χρήστες γεφυρών, σηράγγων και ορεινών διαβάσεων».
Ως αυτοκινητόδρομος ορίζεται «κάθε οδός που διαθέτει για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας διακεκριμένα οδοστρώματα τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους είτε με διαχωριστική νησίδα, που δεν προορίζεται για την κυκλοφορία, είτε, κατ’ εξαίρεση, με άλλα μέσα».
Επίσης, «δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς» (αυτό που ονομάζουμε «κλειστός αυτοκινητόδρομος»).
Υπενθυμίζουμε ότι από τα 141 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Κόρινθο από την Πάτρα, τα περισσότερα διανύονται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας (και... μισή βοηθητική), χωρίς την ύπαρξη νησίδας και χωρίς φωτισμό το βράδυ!
Τον περασμένο Ιανουάριο ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, μετά τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στα διόδια του Ρίου, είχε πει: «Καλούμε τον κόσμο να μην πληρώνει τα διόδια για να χρησιμοποιεί αυτό το δρόμο! Οι ξένοι δεν πληρώνουν, βάσει νομοθεσίας της Ε.Ε., καθώς ο δρόμος αυτός δεν πληροί καμία προδιαγραφή για εθνικό οδικό δίκτυο». «Ακόμα και αν ο οποιοσδήποτε οδηγός περάσει χωρίς να πληρώσει, τον αφήνουν χωρίς να του κάνουν τίποτα. Και αυτό για να μην ανοίξει το θέμα, επειδή το γνωρίζουνε».
Όμως, όταν πριν λίγες μέρες ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ο Κόσμος της Πάτρας» αρνήθηκε να πληρώσει τα 2,5 ευρώ των διοδίων ενημερώνοντας την υπάλληλο για τη δήλωση του Νομάρχη και για την κοινοτική οδηγία το μόνο που κατάφερε είναι να του κόψουν πρόστιμο 50 ευρώ το οποίο θα λάβει το σπίτι του από το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε περίπου πέντε μήνες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ σχολιάστε και ενημερώστε αν ισχύει αυτό που αναφέρει το link και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους υπαλλήλους στα διόδια που απειλούν να μας κρατήσουν τα στοιχεία.

Ευχαριστώ
Αντώνης Βουκάλης

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΟΔΙΩΝ 450 ΕΥΡΩ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΥΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ Η ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ (ΟΜΑΔΙΚΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΑΥΤΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .ΘΑΝΑΣΗΣ.