Ειδήσεις

20 Μαρ 2008

Ήρθε η ώρα για τα πετρέλαιά μας

Από την εφημερίδα "Ελεύθερη Θράκη"

Η φρενήρης άνοδος των τιμών του πετρελαίου, όπως όλα δείχνουν, θα αναγκάσει την Ελλάδα να διερευνήσει για την εκμετάλλευση και των δικών της κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Η Ελλάδα φαίνεται ότι διαθέτει ενδιαφέρον πετρελαϊκό δυναμικό, το οποίο όμως βρίσκεται κατά κανόνα σε μεγάλα βάθη και απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, τόσο για την έρευνα, όσο και για την άντληση και εκμετάλλευση του.
Η παραμονή για μεγάλο διάστημα των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα (100 δολάρια το βαρέλι), καθιστά τις πανάκριβες εξορύξεις από τον πυθμένα του Αιγαίου και του Ιονίου πιο συμφέρουσες απ' ό,τι στο παρελθόν. Δηλαδή, γεωτρήσεις που κάποτε είχαν ασύμφορο κόστος, τώρα καθίστανται συμφέρουσες.
Για παράδειγμα, για την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσης των πετρελαίων του Αιγαίου, πρέπει η τιμή του αργού να υπερβαίνει τα 67 δολάρια το βαρέλι. Από αυτή την τιμή και πάνω το αργό του Αιγαίου θεωρείται εκμεταλλεύσιμο.
Σήμερα η Ελλάδα καταναλώνει περί τα 18 εκατ. τόνους πετρελαίου τον χρόνο, οι οποίοι ισοδυναμούν με 360.000 βαρέλια την ημέρα. Με εξαίρεση τα 4.000 βαρέλια την ημέρα που παράγει η γεώτρηση του Πρίνου (είχε φθάσει να παράγει περί τα 30.000 βαρέλια κατά μέσο όρο την περίοδο 1982-1990), όλα τα άλλα εισάγονται.
Δηλαδή, η χώρα εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από εισαγωγές αργού, που προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία και τον Περσικό Κόλπο. Όμως εκτός από τον Πρίνο, η περιοχή μας διαθέτει και άλλα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου, όπως η Λαδόξερα (Ζουράφα) και χερσαία σημεία, όπως η Ταύρη στον Εβρο.
Συγκεκριμένα:
Πρίνος: Η περιοχή γύρω από τη Θάσο (ανατολικά, δυτικά και νότια) έχει διαπιστωμένα σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία υπολογίζονται συνολικά στα 400 εκατ. βαρέλια, από τα οποία λίγα μόνον έχουν τύχει εκμετάλλευσης.
Για παράδειγμα, δυτικά του Πρίνου με βάση γεωφυσικές έρευνες εκτιμάται, χωρίς βεβαίως να έχει διαπιστωθεί, ότι υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα περί τα 110 εκατ. βαρέλια.
Περιοχή Λαδόξερα: Ανατολικά της Θάσου, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στα νησιά Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο και Ίμβρο, συμφωνά με τους ειδικούς, κρύβονται τα μεγαλύτερα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του '70 και αρχές της δεκαετίας του '80, και ειδικά νοτίως της θέσης Λαδόξερα. Εκεί οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποθέματα περί τα 900 εκατ. βαρέλια.
Ταύρη Εβρου: Είναι ένα σημείο για το οποίο έχει γίνει πολύ λόγος στο παρελθόν σε ότι αφορά την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου. Οι παλαιοί διηγούνται ότι περί την δεκαετία του '50 είχαν γίνει έρευνες οι οποίες είχαν θετικά αποτελέσματα, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια, τόσο λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία όσο και της μη ύπαρξης αρμονικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Αξιοσημείωτο είναι πως παραπλεύρως της σιδηροδρομικής γραμμής υπάρχουν οι πλάκες με τις οποίες η εταιρεία σφράγισε τα σημεία των ερευνών.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κοιτάσματα πετρελαίου είχαν εντοπισθεί την ίδια περίοδο και σε άλλα σημεία του Έβρου, όπως η Οινόη και το Νεοχώρι Ορεστιάδας, τα οποία επίσης σφραγίστηκαν.
Καθώς λοιπόν το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να ανοίξει τον φάκελο της έρευνας αποθεμάτων πετρελαίου στην χώρα μας, κρίνεται σκόπιμο να εξετάσει και το ενδεχόμενο αξιοποίησης αυτών των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην περιοχή μας, τα οποία ενδεχομένως μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία μας αλλά και το ενεργειακό μας ισοζύγιο.