Ειδήσεις

6 Μαρ 2008

Νταμπλ με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο;

To Τσάμπιονς Λινγκ τελείωσε. Ο Ολυμπιακός και οι οπαδοί του επιστρέφουν στην ελληνική πραγματικότητα και μοναδικός στόχος για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού είναι πλέον το νταμπλ. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει και διχάζει τους οπαδούς του θρύλου. «Νταμπλ με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο;»
Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιαίτερες γνώσεις ποδοσφαίρου για να μπορέσει να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού βλέπουν την ομάδα τους μετά την τεσσάρα στο Κύπελλο να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης, η ήττα από την Καλαμαριά και η ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ, αλλά κυρίως οι εμφανίσεις της ομάδας στα συγκεκριμένα παιχνίδια δείχνουν ότι η ομάδα του Πειραιά έχει αγωνιστικά προβλήματα που καλύπτονταν από την καλή παρουσία της στην Ευρώπη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ο Τάκης Λεμονής ανέλαβε την ομάδα του Ολυμπιακού πέρυσι το Δεκέμβριο με μία διαφορά 12 βαθμών από το δεύτερο και αφήνοντας αιχμές για τον προκάτοχό του σχετικά με το σύστημα που αγωνιζόταν η ομάδα καθώς και για τη φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Το αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς ήταν να κερδίσει το πρωτάθλημα η ομάδα (αφού πρώτα το 4-3-3 έγινε 4-4-2 και δυνάμωσαν οι προπονήσεις) με την ψυχή στο στόμα και την ομάδα να παίζει σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που παίζει τους τελευταίους τρεις μήνες.
Τη νέα χρονιά ο σερ Τάκης υποσχέθηκε μία ομάδα που θα παίζει γρήγορο ποδόσφαιρο. Αυτό το γρήγορο ποδόσφαιρο το είδαμε όμως μόνο στα 10 από τα 30 παιχνίδια που έχει παίξει η ομάδα (χωρίς τα παιχνίδια του Κυπέλλου).
Ο σερ Τάκης είπε πως σκοπός του ήταν να έχει ένα μικρό και ευέλικτο ρόστερ 20 ποδοσφαιριστών. Οι πολλοί τραυματισμοί όμως έδειξαν ότι το μικρό ρόστερ δεν ήταν και πολύ καλή ιδέα.
Ο Ολυμπιακός έχει φέτος, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο υλικό όλων των εποχών. Κι όμως στα περισσότερα παιχνίδια οι παίχτες αυτοί δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε δεύτερη πάσα.
Ο σερ Τάκης είχε πει ότι θέλει να φτιάξει μία ομάδα που θα παίζει γρήγορο και θεαματικό ποδόσφαιρο. Στα περισσότερα παιχνίδια όμως η ομάδα μοιάζει με ταινία του Αγγελόπουλου. Για να φτάσει η μπάλα από τη μια περιοχή στην άλλη χρειάζεται μια αιωνιότητα και μία ημέρα.
Ο σερ Τάκης είχε πει ότι οι παίκτες δεν είχαν καλή φυσική κατάσταση. Κι όμως φέτος οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού μοιάζουν να είναι ένα κλικ πιο κάτω από τους ποδοσφαιριστές των υπόλοιπων ομάδων.
Ο σερ Τάκης είχε πει ότι η ομάδα του Ολυμπιακού δεν μπορεί να παίζει με έναν κυνηγό μέσα στην περιοχή (στο 4-3-3 του Σόλιντ) και ότι το σύστημα που ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα είναι το 4-4-2. Με εξαίρεση όμως ορισμένα παιχνίδια η ομάδα εξακολουθεί να παίζει με έναν κυνηγό περιοχής (Κοβάσεβιτς) και με σύστημα 4-5-1 που όταν η ομάδα επιτίθεται μετατρέπεται σε 4-3-3.
Τι άλλαξε λοιπόν ο Τάκης Λεμονής από την ημέρα που ήρθε στον Ολυμπιακό; Απολύτως τίποτα. Το μόνο που κατάφερε είναι να μην μπορεί η ομάδα να κερδίσει ομάδες επιπέδου Καλαμαριάς και Εργοτέλη. Και μη μου πει κανείς για τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια γιατί όλοι ξέρουμε πώς βλέπουν οι παίκτες αυτά τα παιχνίδια. Θα μου πείτε όμως και πέρυσι δεν έπαιζε ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη; Όχι με αυτούς τους παίκτες. Με κάποιους άλλους (Μάριτς, Μπαμπαγκίτα, Ανατολάκης, Καφές, Κωνσταντινου κ.α.) .
Συμπέρασμα: Το πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι ο Τάκης Λεμονής. Και αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να το καταλάβει.
Όσο για την αγωνιστική καθίζηση της ομάδας; Είναι φυσικό επακόλουθο όλων των προηγούμενων. Πώς μπορεί μια ομάδα να παίζει καλά τη στιγμή που δεν παίζει γρήγορα, που οι ποδοσφαιριστές της μοιάζουν να είναι πιο αργοί από τους παίκτες των αντιπάλων. Που οι παίκτες της δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση, που παίζει με 4-5-1 εναντίον του Εργοτέλη, και που έχει κάθε αγωνιστική τουλάχιστον 5 βασικούς ποδοσφαιριστές τραυματίες;
Tι χρειάζεται ο θρύλος για να ορθοποδήσει; Μα φυσικά έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας που θα μπορέσει να ανεβάσει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών τώρα που επιστρέφουν στην ελληνική πραγματικότητα και που θα δημιουργήσει μία ομάδα που δεν θα αγκομαχά στην Ελλάδα και θα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και την επόμενη σεζόν.


Κ. Μ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου Κώστα.Αν και σε πολλά απο αυτά που γράφεις συμφωνώ,είναι και αλλα όμως που διαφωνώ.Σίγουρα ο Λεμονής δεν είναι ο προπονητής που σου προκαλεί δέος.Όμως δεν μπορούμε να μην του αναγνωρίσουμε οτι είναι ο μόνος προπονητής(απο τους τόσους που έχουν περάσει)που μας έκανε να αισθανθούμε τόσο περίφανη για την ομάδα μας.Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο οτι ύστερα απο τόσες καρπαζιές στα εκτός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού στην ευρώπη,πήραμε νίκες απέναντι σε μεγάλες ομάδες όπως η VERDE kai η LATSIO.Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το οτι μέσα στο πιο επιβλητικό(κατά την γνώμη μου πάντα)γήπεδο της Ευρώπης,και μιλάω για το SADIAGO BERNABEU φύγαμε με ψυλά το κεφάλι και έχοντας παίξει με δέκα παίκτες για 80 λεπτά.Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι οι παίχτες που επιλέκτηκαν το καλοκαίρι είναι επιλογές του Λεμονή.Είμαι λοιπόν της γνώμης οτι ο Λεμονής πρέπει να παραμείνει στην ομάδα μέχρι το τέλος της χρονιάς και ύστερα βλέπουμε.Στο σημείο αυτο θα ήθελα να τονίσω,πως μπορεί ο Ολυμπιακός να μην πήρε την πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες, όμως μας έκανε πολύ περίφανους,γιαυτό θεωρώ πως είναι αδικία για την ομάδα μας μετά απο μια τέτοια επιτυχία να μιλάμε για απομάκρυνση του Λεμονή, και να μην λέμε ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ Που φέτος σε εναν πραγματικά δύσκολο όμιλο κατάφερε να τερματίσει ισοβαθμία μαζί με την(για τους περισότερους)καλύτερη ομάδα της Ευρώπης REAL.Ύστερα πέσαμε στην CHELSEA το παλέψαμε οσο γινόταν,πήραμε εμπειρίες που θα μας φανούν πολύτιμες στο μέλλον.Τώρα πάμε να κάνουμε το ντάμπλ και να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί άλλους δύο τίτλους.Είναι κρίμα να αρχίσουμε την μουρμούρα πρίν τελειώσει η χρονία.

Ανώνυμος είπε...

Kαλά τα λέει ο φίλος.Εσύ βρε π....η Κ.Μ γιατί πάς να σπείρεις την διχόνοια στη ομάδα??αν δεν σου αρέσει ο Λεμονής άλλαξε ομάδα

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν μειώνει τις επιτυχίες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και σαφώς μεγάλο μερίδιο σε αυτές έχει και ο Τάκης Λεμονής. Η κριτική που κάνω στο Λεμονή όμως δεν αφορά μόνο τη φετινή χρονιά.
Θα σας θυμίσω μερικά πράγματα. Στην πρώτη θητεία του Λεμονή στον πάγκο του Ολυμπιακού η ομάδα κέρδισε τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο 1-4 στο τέλος όμως έχασε το κύπελλο. Βεβαίως και ήταν μία νίκη που έχει μείνει στην ιστορία, αν το δει όμως κάποιος ψυχρά ήταν μία νίκη χωρίς αντίκρισμα. Μια νίκη γοήτρου. Και δεν αναφέρω βέβαια και το έγκλημα που έγινε με τον Πατσατζόγλου τον οποίο και έχασε η ομάδα για τα επόμενα 2,5 χρόνια η τα λάθη τύπου Μπερμούντες.
Την περυσινή χρονιά αν θυμάμαι καλά ο Ολυμπιακός με προπονητή τον Λεμονή αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του από ομάδα Β Εθνικής.
Επίσης θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι η πρώτη ομάδα που κάνει τέτοια πορεία στην Ευρώπη. Ανάλογες πορείες και καλύτερες έχει κάνει και ο ΠΑΟ. Στο τέλος όμως εμείς πανηγυρίζαμε στο Πασαλιμάνι.
Και ο ΠΑΟ έχει νικήσει ομάδες όπως η Άρσεναλ, η Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα. Όταν τελείωνε όμως το Τσάμπιονς Λίγκ όλοι μιλούσαν για το πρωτάθλημα που χάθηκε για άλλη μια χρονιά.
Και εν κατακλείδι για να είσαι και του χρόνου στο Τσάμπιονς Λίγκ και για να μην τρέχεις από τον Ιούλιο να παίζεις προκριματικά θα πρέπει να πάρεις το πρωτάθλημα κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει δύσκολο.
Πολλοί λένε να δώσουμε πίστωση χρόνου στο Λέμονη. Θα συμφωνούσα αν αυτή ήταν η πρώτη του χρόνιά στον Ολυμπιακό. Ο Λεμονής ήταν για δύο χρόνια στην πρώτη του θητεία στον πάγκο του ΟΣΦΠ και ήδη έχει συμπληρώσει 14 μήνες στη δεύτερη θητεία του. Είναι ένας προπονητής που τον ξέρουμε. Ξέρουμε τις δυνατότητες που έχει και επίσης ξέρουμε ότι στη μέχρι σήμερα προπονητική του καριέρα δεν έχει κάτι αξιόλογο να επιδείξει πέρα από το ότι είναι ο μακροβιότερος προπονητής του θρύλου μετά το Μπάγεβιτς.
Είμαι σίγουρος ότι ο Τάκης Λεμονής δεν μπορεί να δημιουργήσει το νέο Ολυμπιακό όπως έκανε κάποτε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ποιος ήταν ο Μπάγεβιτς τότε και ποιός είναι ο Λεμονής σήμερα.
Όσο για το φίλο που με αποκαλεί που…η θα ήθελα να του πω ότι έχω κάθε δικαίωμα να λέω την άποψή μου ακόμα και αν αυτή δεν αρέσει σε κάποιους. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει αυτό το blog. Αν διαφωνεί κάποιος με όσα γράφω μπορεί να το εκφράζει όπως θέλει και με όποιο τρόπο θέλει. Θα ήθελα να του πω όμως ότι είναι πιο εύκολο να μην διαβάζει αυτά που γράφω, παρά να αλλάξω εγώ ομάδα στα 35 μου.

Κ.Μ

Ανώνυμος είπε...

Δεν είπα πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τον Λεμονή στο μπάγκο της ομάδας. Απλά είναι λάθος η στιγμή για κάτι τέτοιο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι υπομονή έως το τέλος της σαιζόν και μετά να γίνει ότι καλύτερο δυνατό. Επειδή ο Λεμονής τα πήγε καλά στην Ευρώπη και επειδή τόσα χρονιά αυτό ήταν το ζητούμενο από όλους μας να περάσουμε το καταραμένο τον όμιλο και να κάνουμε το περιβόητο διπλό, και ο Λεμονής καλός η κακός τα κατάφερε και τα δυο, να τον αφήσουμε ήσυχο έως το τέλος . όσο για το φετινό πρωτάθλημα πιστεύω το ίδιο με εσένα, είναι το πιο σημαντικό από όλα τα προηγούμενα, για να μην τρέχουμε μετά. Όμως από την άλλη πιστεύω πως ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε η Α.Ε.Κ μπορούν να απειλήσουν τόσο. Γιατί πιστεψέμε εάν μπορούσαν , τώρα θα ήταν 8 βαθμούς μπροστά ο Π.Α.Ο και 6 η Α.Ε.Κ. Συνεπώς δεν πιστεύω πως χρειάζεσαι μεγάλο προπονητή (με τα σημερινά δεδομένα πάντα) για να κανείς το νταμπλ. Όποτε γιατί να προβείς σε απομάκρυνση προπονητή που μπορεί να επηρεάσει το όλο κλίμα? Γιαυτό σου λέω. Άσε και βλέπουμε.


ΥΓ Όσο για εσένα φίλε που συμφωνείς μαζί μου, μπορείς να το κανείς με πιο όμορφο τρόπο..

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου ( σε αποκαλώ έτσι γιατί δεν ξέρω το όνομά σου ) δεν μιλάω για μεγάλο προπονητή. Μιλάω για έναν προπονητή καλύτερο από αυτόν που έχεις. Για παράδειγμα ο Λίνεν ή ο Δώνης ( δεν λέω για το Ντεσάμπ που και νέος και ταλαντούχος και ελεύθερος είναι ) δεν είναι αυτό που λέμε μεγάλοι προπονητές. Είναι όμως προπονητές που έχουν δείξει ότι κάνουν καλή δουλειά και δεν είναι αυτό που λένε ξαναζεσταμένο φαγητό.
Οι σοβαρές ομάδες ξεκινούν τον προγραμματισμό τους από Δεκέμβριο. Χώρια ότι αν γίνει τώρα μία αλλαγή θα αλλάξει και το κλίμα μέσα στην ομάδα προς το καλύτερο. Αυτό τουλάχιστον μας έχει δείξει η ιστορία.
Για την ΑΕΚ συμφωνώ ότι δεν μπορεί να μας απειλήσει τώρα αλλά μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα την κερδίσεις στα μπαράζ αν φτάσουμε μέχρι εκεί;
Όσο για τον ΠΑΟ. Αυτή τη στιγμή ο ΟΣΦΠ είναι έναν βαθμό πίσω. Αν δεν γινόταν αυτή η αλητεία, ( γιατί αλητεία είναι να παίρνεις τους βαθμούς από μία μικρή ομάδα που τους κέρδισε δίκαια μέσα στο γήπεδο ) με την Καλαμαριά η διαφορά θα ήτανε στους 4 βαθμούς και με τον ΠΑΟ να έχει σαφώς πιο εύκολο πρόγραμμα από τον ΟΣΦΠ.
Παρόλα αυτά το πρόβλημα δεν είναι ότι κερδίζει ο ΠΑΟ ή η ΑΕΚ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να κερδίσει ο Ολυμπιακός επειδή οι αντίπαλοί του δεν κουρεύουν το χορτάρι του γηπέδου. ΕΛΕΟΣ

Κ.Μ