Ειδήσεις

31 Μαρ 2008

Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας ή σύγχρονου δουλεμπόριου;

Έτσι αποκαλεί αυτά τα γραφεία, με επιστολή προς την υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η ΓΣΣΕ.
Αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε στα ναυπηγεία Aker Yards και την απεργία πείνας των τριών Ελλήνων εργαζομένων για την οποία έχουμε γράψει (http://studioa-blog.blogspot.com/2008/03/blog-post_332.html).

Αντιγράφουμε απόσπασμα από την επιστολή:


Οι συμπατριώτες μας ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 14.03.2008, καθώς όπως πολλοί άλλοι εργαζόμενοι έπεσαν θύματα ασυνείδητων σύγχρονων δουλεμπόρων - πρακτόρων της γερμανικής εταιρείας ELBE που αναζητούσε εργάτες με ειδίκευση στις βαφές πλοίων (αμμοβολές κ.λ.π.) για το ναυπηγείο Aker Yards.
Παραπλανήθηκαν με διαβεβαιώσεις ότι θα δουλεύουν ωρομίσθιοι στη Γαλλία μέσω της γερμανικής εταιρείας, ότι θα ασφαλιστούν και ότι θα έχουν νόμιμα ευρωπαϊκά συμβόλαια.
Αντ’ αυτού δεν πληρώθηκαν ποτέ, δεν έλαβαν οποιοδήποτε έγγραφο από την εταιρεία και όταν άρχισαν να διεκδικούν πιο έντονα από τους άλλους εργάτες τις δεδουλευμένες αμοιβές και εργασιακά έγγραφα, στις 11.02.2008 ο εκπρόσωπος της ELBE τους ανακοίνωσε ότι απολύονται διότι «τους βρίσκει κουρασμένους και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα» αρνούμενος όμως να καταβάλει τις δεδουλευμένες αμοιβές που ανέρχονται σε 8.000 ευρώ για τον καθένα.
Όπως πληροφορηθήκαμε από τα Γαλλικά συνδικάτα, η Νορβηγική εταιρεία Aker Yards η οποία έχει εξαγοράσει τον Ιούνιο του 2006 τα «Ναυπηγεία του Ατλαντικού» (Les Chantiers de l’Atlantique) έχει βεβαρημένο ιστορικό εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργαζόμενων καθώς λειτουργεί με επτά και πλέον επίπεδα υπεργολαβίας που καθιστούν αδύνατο κάθε έλεγχο ενώ ο επικεφαλής της ELBΕ - που δεν έχει γραφείο στη Σεν Ναζέρ- τουρκικής καταγωγής Γερμανός, Osman Akjul λειτουργεί ως «κυνηγός φτηνών κεφαλών». Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι σε έφοδο της στις 9.02.2006 η Επιθεώρηση Εργασίας κατέγραψε 45 σοβαρές παραβάσεις και ασκήθηκε δίωξη για 18 περιπτώσεις, οι οποίες θα κριθούν στο δικαστήριο μέσα στο 2008.