Ειδήσεις

1 Μαρ 2008

"Χάσμα" βλέπει ο Νίμιτς.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, η οποία διήρκεσε δύο ώρες. Μετά τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει, ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία, αλλά τα δύο μέρη θέλουν να συνεχιστεί η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης του προβλήματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Νίμιτς είπε ότι δεν έχει οριστεί μια νέα συνάντηση, οι δύο πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους και ότι στη σημερινή συνάντηση δεν έχει δώσει οποιαδήποτε νέα πρόταση ή καινούργιο έγγραφο. Ο ειδικός μεσολαβητής ανέφερε επίσης ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ

2 σχόλια:

Unknown είπε...


Καμιά φορά τα blogs μπορεί να προσφέρουν και... την πλέον έγκυρη ενημέρωση!
:-)

Σε τούτο εδώ το Ιστολόγιο την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου γράψαμε:

«Είμαστε, λοιπόν, σε θέση να σας ενημερώσουμε ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Αθηνών – Σκοπίων για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, Μ. Nίμιτζ, έχει καταλήξει σε μια νέα φόρμουλα για την συνέχιση των συνομιλιών, ενόψει του διαφαινόμενου αρχικού αδιεξόδου στην προσέγγιση των δύο χωρών στο ζήτημα…» και δώσαμε το περίγραμμα αυτής της Νέας Φόρμουλας για την επίλυση της διένεξης Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Σήμερα το βράδυ, μετά την διαπίστωση της αδυναμίας σύγκλυσης των θέσεων των δύο χωρών ως προς την τελική ονομασία της γείτονος, ο Μάθιου Νίμτζ απηύθυνε έκκληση «στις ΗΠΑ και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές» να συνδράμουν στην διαδικασία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, καθώς όπως επισήμανε, «σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει πρόβλημα στην περιοχή».

Στη συνέχεια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, ήταν μάλλον σαφής για το πού πάει η υπόθεση: «Είμαι μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, δεν έχω καμία δύναμη εδώ (γι' αυτό το θέμα), αλλά νομίζω ότι και στις δύο χώρες αναγνωρίζεται ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη από την επίτευξη κάποιου τύπου λύσης».

Τώρα πλέον έρχονται να επιβεβαιωθούν απολύτως οι πληροφορίες που μεταφέραμε την Τετάρτη, εδώ, για τη Νέα Φόρμουλα η οποία είναι ήδη έτοιμη, ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (δίχως να της απευθυνθεί τυπική πρόσκληση) και να διατηρήσει η Αθήνα την δυνατότητα να εμποδίσει την ένταξη της γείτονος στους θεσμούς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αν τελικά δεν ικανοποιηθεί, μέσω της διαδικασίας κύρωσης της Συνθήκης Προσχώρησης.

Η νέα αυτή προσέγγιση και μεθοδολογία του ζητήματος θα ξεκινήσει με την αναβάθμιση των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, που πλέον αναμένεται να ανακοινώσει την πρωτοβουλία του μετά από συνεννόηση με τις δύο εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Χαβιέζ Σολάνα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν βλέπω την παραμικρή υποχώρηση στην θέση των σλαβοσκοπιανών τα τελευταία 15 χρόνια, δηλαδή ΔΕΝ υπήρξε ούτε διάθεση για διαπραγμάτευση.
ΔΕΝ είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος οι ύπαρξη κρατών που είναι εστίες παρανομίας γύρω μας. Λύση είναι ο σεβασμός των διεθνών συνόρων και η υποστήριξη της συνθήκης του Βουκουρεστίου, δηλαδή τα βόρεια σύνορα της χώρας μας είναι και σύνορα της Σερβίας.