Ειδήσεις

2 Μαρ 2008

Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ "ΟΜΑΔΑ FREEBLOGGE"

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ DIGITALRIGHTS.GR
Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs
Αθήνα, 2 Μαρτίου 2008
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα. Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου. Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου. Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής. Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.Συνεπώς,

  • Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
  • Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
  • Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).

Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.

Περισσότερες πληροφορίες: http://erimitis.blogspot.com/2008/03/blogs.html

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τον κίνδυνο που διατρέχει η Δημοκρατία αν περιοριστούν τα ανθρώπινα Δικαιώματα στείλαμε χθές το βράδυ την επιστολή στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δυστυχώς το αντίγραφο για την επιστολή μας στον κύριο Τσίπρα το σβήσαμε κατά λάθος. Ζητάμε συγνώμη γι αυτό.

Παραθέτουμε την επιστολή μας προς τον κύριο Παπανδρέου.

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως κάποτε μας στηρίξατε στην προσπάθεια για το ελεύθερο (ιδιωτικό σήμερα) ραδιόφωνο, όπως κάποτε τα στελέχη σας μας τηλεφωνούσαν για συμπαράσταση και στήριξη, όπως κάποτε τιμήσατε το αρθρ.15 του Συντάγματος και την Σύμβαση της Ρώμης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έτσι επιβάλλεται από τις περιστάσεις να το κάνετε και τώρα.

Μην αφήσετε να περάσει η προσπάθεια φίμωσης της γνώμης, της άποψης, της ελεύθερης και απρόσκοπτης διάδοσης ιδεών και ειδήσεων. Δεν είναι η επωνυμία του αρθρογράφου που αναβαθμίζει την είδηση, δεν χρειαζόμαστε λογοκριτή να μας καθοδηγεί τι πρέπει να γράφουμε η διαβάζουμε και τι όχι.

Η ανωνυμία του blogger είναι αναφαίρετο δικαίωμα και όχι προνόμιο «δημοσιογραφικό» για το απόρρητο του κομιστή.
Έχουμε το δικαίωμα να λέμε την γνώμη μας και να κρινόμαστε γι αυτή.
Το διαδίκτυο δεν «αυτοκτονεί» όπως ισχυρίζεται το MEGA.
Το διαδίκτυο δεν «τυφλώνει» όπως ισχυρίζεται ο ΑΝΤ1.
Το διαδίκτυο δεν «δημιουργεί εξάρτηση» όπως ισχυρίζεται η ΝΕΤ. (οι καταχρήσεις όμως ναι).

Η Δημοκρατία και η Ελευθερία του λόγου δεν βλάπτουν την Δημοκρατία ούτε τον πολίτη. Βλάπτουν μόνο το μονοπώλιο των ΜΜΕ που αισθάνονται να απειλούνται, βλάπτουν την διαπλεκόμενη εξουσία που δεν μπορεί να μας εξαγοράσει, βλάπτουν τους θεωρητικούς που απεργάζονται (με το αζημίωτο) την καθοδήγηση των δημοκρατικών πολιτών.

Εμείς θα κρίνουμε τι μπορούμε πιστεύουμε και τι όχι.
Είναι ανάγκη, βοηθείστε εμάς και κυρίως την Δημοκρατία μας.

Υπάρχει αρκετή διεθνής τεχνική εμπειρία (google΄s policy) και πολιτική εμπειρία (US Constitution, the 1st.)

Βοηθείστε, κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου.

ένας πρώην καναλιώτης (15) και τώρα blogger/net-caster της ομάδας
οι bloopers

Unknown είπε...

Αυτή είναι η επιστολή μας που εστάλη σήμερα (Feb 28) το πρωί στην ΕΣΗΕΑ

Σχετικά:
Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ (26 Φεβρουαρίου 2008 )

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ" ΤΗΣ

Από την τελευταία της παράγραφο:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που συνεδρίασε σήμερα εξέτασε διεξοδικά το θέμα και οφείλει να επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι όσοι δημοσιογράφοι διαχειρίζονται, συμμετέχουν ή συνεργάζονται, σε παντός είδους ιστοτόπους, (blogs , ιστοσελίδες κ.λπ.) θα πρέπει να έχουν ταυτότητα και οπωσδήποτε να σέβονται τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην κατεύθυνση της αυτοδέσμευσης και αυτορρύθμισης.»

Ο ψηφιακός η τεχνολογικός αναλφαβητισμός κύριοι δεν είναι μόνο αστείος για εμάς τους νεότερους που γνωρίζουμε καλά τα νέα μέσα καθώς και το νομικό πλαίσιο που τα διέπει σε όλο τον κόσμο πλην των Πακιστάν Ιράν Κίνας Μπαγκλαντές κ.α., αλλά και επικίνδυνος για την Δημοκρατία μας. Είχατε υποχρέωση να αποκτήσετε σε βάθος γνώση του θέματος πριν γελοιοποιήσετε με ένα τέτοιο κείμενο την χώρα μας και άθελά σας υποσκάψετε την Δημοκρατία μας.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και την οργή μας για την αστήρικτη νομικά (αλλά και ανέφικτη τεχνικά) διάκριση που γίνεται μεταξύ των πολιτών, σε βάρος κυρίως αυτών που εκπροσωπείτε, των δημοσιογράφων.

Το ιστολόγιο κύριοι, σε αντίθεση με τον ιστότοπο, δεν είναι επίσημη πηγή πληροφόρησης, είναι ένα on-line λεύκωμα ή ημερολόγιο. Αυτή είναι η εκ της ταυτότητάς του ιδιότητα, τόση είναι και η αξιοπιστία του. Η αξιολόγηση του περιεχομένου ενός blog ως προς την αξιοπιστία αυτή επαφίεται αποκλειστικά στο IQ του επισκέπτη και αυτό που εσείς ως όργανο οφείλετε, είναι το να τονίσετε την φύση και την εκ προοιμίου αναξιοπιστία αυτής της πηγής. Το υπόλοιπο είναι εύκολα διαχειρίσιμο από έναν γονέα όταν αφορά ανήλικα άτομα.

Δεν μπορεί να υποχρεωθεί κανένας Πολίτης κύριοι, σε αναγραφή του ονόματός του σε blog ακόμα κι αν είναι δημοσιογράφος, γιατί την ώρα που «μπλογκάρει» δεν δημοσιογραφεί και έτσι θα πρέπει να θεωρεί ο επισκέπτης. Αντιθέτως θα πρέπει να επιβληθεί αυτό στις δεδομένα αξιόπιστες πηγές που είναι διαδικτυακός τύπος όπως είναι οι ιστοσελίδες και τα portals και εκεί να ισχύσουν όλοι οι κανόνες και οι νόμοι για την δημοσιογραφία.

Μην πληγώνετε περισσότερο την ήδη πληγωμένη ελευθερία του λόγου στην πατρίδα μας, μην κάνετε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων πολιτών κατά την ιδιωτική τους δραστηριότητα, το blogging μόνο τέτοια είναι.

bloopers,

Unknown είπε...


Ανάρτηση των επιστολών μας.



Στα πλαίσια της αντίδρασής μας απέναντι σε ψηφιακά αναλφάβητους συκοφάντες όπως ο κ. Χιώτης και σε κυβερνητικές μεθόδους καταπάτησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των άρθρων του Συντάγματος, ενημερώσαμε τα κόμματα ως προς την επιχείρηση φίμωσης των blogs και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ειδήσεων ενώ παράλληλα απευθύναμε επιστολή διαμαρτυρίας για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ για την Δημοκρατία ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Ακόμα στα πλαίσια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την επιχειρούμενη από τον διορισμένο "υπουργό" Ρουσόπουλο προληπτική λογοκρισία, ήρθαμε σε επαφή με συντάκτες των NY Times, Washington Post, CNN, Le Figaro, Le Monde, BBC World, Edmonton Journal, Canoe corp., Reuters, Liberation, National Post και the Star.

Επειδή ούτε και εμείς είμαστε εγκληματίες εκβιαστές η ό,τι άλλο μπορεί τον καιρό αυτό να ισχυρίζονται τα με μένος συκοφαντούντα κανάλια, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και θα κάνουμε ότι ο νόμος προβλέπει για την δίωξη όσων ΙΣΩΣ παρεισέφρησαν σε αυτό το μέσο (θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο) για να κάνουν παράνομες δραστηριότητες.

Συνεχίζουμε να ΑΣΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ μας, να μπλογκάρουμε ανώνυμα και να διαλεγόμαστε όπως, με όποιον, και όταν εμείς θέλουμε.

Διαβάστε τις επιστολές μας προς τα κόμματα και την ΕΣΗΕΑ.

Αργότερα θα δημοσιεύσουμε και τα... του Διεθνούς Τύπου.

Unknown είπε...


Την πρώτη κιόλας ώρα της ανακοίνωσης από την Κυβέρνηση απόφασης για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών στην Ελλάδα,
ήρθε η ισχυρότερη όλων των πολιτικών αντιδράσεων με την εξαγγελία χρήσης ενδίκων μέτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικών για την καταπάτηση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Προέρχεται από την Φιλελεύθερη Συμμαχία, διαβάστε περισσότερα εδώ.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας μεταξύ άλλων αναφέρει:

"[...]Η Φιλελεύθερη Συμμαχία επισημαίνει ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι κατοχυρωμένη επαρκώς στη χώρα μας και θεωρεί απαράδεκτους του συνταγματικούς περιορισμούς που επιβάλλουν το άρθρο 14 του Συντάγματος, τα άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα και οι ρυθμίσεις του νόμου Βενιζέλου του 1995 που επιχειρείται σήμερα να εφαρμοστούν και στο διαδίκτυο. Τέτοια μέτρα καταστολής συναντώνται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως στο Ιράν και τη Κίνα και όχι σε φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί απαράδεκτο ότι οι όποιες, πραγματικές ή υποθετικές, καταχρήσεις του δικαιώματος του πολίτη στην ανώνυμη εκφορά του λόγου του στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για να καταργήσουν αυτό το δικαίωμα. Αν αυτό συμβεί με νομοθετική ρύθμιση, η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για την ακύρωση της."


Την αμέσως επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε πρώτο με τον Πρόεδρό του από την Βουλή των Ελλήνων ενώ με διαφορά λεπτών υπήρξε έντονη και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ,

Εμείς, ως bloopers, έχοντες την δυνατότητα από κάθε πλευρά να κινητοποιήσουμε την ομογένεια, να πληροφορήσουμε τον ξένο τύπο και να χρησιμοποιήσουμε ένδικα μέσα, δηλώνουμε ότι - αν χρειαστεί - προτιθέμεθα να προσφύγουμε μέχρι και το δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περίπτωση που υπάρξει νόμος για προληπτική χρήση κατασταλτικών μέτρων.

Ζήτω η Δημοκρατία!