Ειδήσεις

1 Μαρ 2008

Η συνέντευξη του Press-gr

TO ''ΑΝΩΝΥΜΟ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ'' ΜΠΛΟΓΚ PRESS-GR ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LIFO

Mέρες που είναι αναδημοσιεύουμε τη μοναδική συνέντευξη που δόθηκε ποτέ από τους δημιουργούς του Press-gr σε άλλο μέσο. Την είχε πάρει ο Spyros VJ και δημοσιεύτηκε στη LIFO της 10ης Μαίου 2007:

Ποια ήταν τα κίνητρά σας για τη δημιουργία του press-gr;
Σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, είδαμε ότι η ιδέα ενός δημοσιογραφικού blog, όπου δεν βγάζει κανείς μόνο τα εσώψυχά του, «λειτουργεί» πολύ. Αναζητήσαμε έναν εύχρηστο και κατάλληλο τίτλο, τον αγοράσαμε με λίγα χρήματα και ξεκινήσαμε. Δεν υπήρχε κανένα ιδιαίτερο κίνητρο. Την πλάκα μας θέλαμε να κάνουμε. Μετά το πήραμε σοβαρά...
Ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν διαπιστώσατε ότι ο κ. Αλογοσκούφης «φωτογράφιζε» το press-gr στην ομιλία του στη Βουλή;
Για να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι... άργησε κιόλας, με τόσα που του έχουμε γράψει. Αυτό δεν κάνει όμως κάθε σύγχρονος Έλληνας πολιτικός -που έχει μάλιστα ασυλία από τα media λόγω της θέσης του- όταν στριμώχνεται από καταγγελίες και αποκαλύψεις; Είδατε όμως πώς αντιδράσαμε κι εμείς; Βάλαμε μονίμως τη φωτογραφία του, μαζί με τη δήλωσή του, στην πρώτη μας σελίδα. Τον κάναμε... πελάτη μας. Και του επιφυλάσσουμε νέες εκπλήξεις.
Περιμένατε ότι τα γραφόμενα στο press-gr θα είχαν τέτοιου είδους αντίκτυπο;
Γιατί να μην το περιμένουμε; Μόνο όσοι ζουν στο «Βατικανό» της ενημέρωσης δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στον έξω κόσμο. Η εναλλακτική ενημέρωση, έντυπη ή ηλεκτρονική, είναι το μέλλον. Δείτε το δικό σας περιοδικό. Και μάλιστα θα λέγαμε ότι χρειάζεται να «τολμήσουμε» ακόμα πιο πολύ. Πιο αποκαλυπτικά, πιο ανεπηρέαστα, πιο μαχητικά.
Ήσασταν εξοικειωμένοι με το blogging; Διατηρούσατε κάποιο άλλο ιστολόγιο παρεμφερούς ή διαφορετικής θεματολογίας πριν το press-gr;
Άλλοι από εμάς ναι, άλλοι όχι. Πολλά τεχνικά θέματα τα μάθαμε στην πορεία. Όσον αφορά πάντως το blogging, το βασικό είναι να μην πέφτει κανείς στην παγίδα της «γκετοποίησης», της εσωστρέφειας. Αυτήν την καινοτομία εφαρμόσαμε εμείς στην Ελλάδα. Κάναμε πιο μαζικό το πολιτικό blogging. Υπόθεση πολλών.
Πόσα άτομα αποτελούν τον πυρήνα του press-gr;
Καμιά ντουζίνα...
Από ποιον επαγγελματικό χώρο/-ους προέρχεται η συντακτική ομάδα του press-gr;
Είμαστε... από παντού. Το «ατού» μας είναι ότι συμμετέχουν άνθρωποι έξω από τη μιντιακή και πολιτική κοινωνία. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι «εαυτοί» μας είναι πλέον οι χιλιάδες που δεν διαβάζουν απλώς, αλλά συμμετέχουν στη διαμόρφωση του press-gr. Που μας στέλνουν ειδήσεις, σχόλια, παρασκήνια, ιδέες, κριτική ακόμη και... βρίσιμο. Γι' αυτό λέμε «Το Press-gr είστε εσείς». Το εννοούμε.
Πώς αποφασίζετε να ανεβάσετε ένα θέμα / πληροφορία στο ιστολόγιό σας;
Όπως περίπου γίνεται σε ένα ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, από τεχνικής πλευράς: Ο «αρχισυντάκτης βάρδιας» συλλέγει το υλικό και το προωθεί, με κάποια κριτήρια επικαιρότητας και χρονικής ιεράρχησης. Η διαφορά είναι στην ουσία: Δεν υπάρχουν οι εξαρτήσεις ενός «παραδοσιακού» μέσου. Ύλη υπάρχει, όπως ξέρετε, «να φάνε κι οι κότες», αλλά μένει «θαμμένη»...
Διασταυρώνετε τις πηγές σας; Πώς τσεκάρετε την εγκυρότητα των πληροφοριών;
Όπως πρέπει να κάνει κάθε κανονικός δημοσιογράφος. Με τα ίδια ρίσκα, τις ίδιες πιθανότητες λάθους. Ίσως πιο δύσκολα, για τεχνικούς λόγους. Κι επειδή το πιάσαμε το... υπονοούμενο, σας λέμε ότι σε μας, αντίθετα με εφημερίδες κ.λπ., το κοινό μπορεί να αντιδράσει άμεσα. Άρα ανεβαίνει ο δείκτης προσοχής που πρέπει να δείχνουμε. Βλέπετε το κράξιμο που τρώμε όταν κάνουμε -που κάνουμε καμιά φορά- «πατάτες». Κι αυτό μας κάνει καλύτερους.
Τι σημαίνει για σας «έγκυρο»;
Να είναι σωστό, ακριβές. Κι ας είναι σκληρό. Απλώς στην Ελλάδα φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται «εγκυρότητα» ο καθωσπρεπισμός, οι εξαρτήσεις, το βόλεμα, το «να τα έχουμε με όλους καλά», η κονόμα. Δηλαδή μια λογική... μεσαίου χώρου. Σε αυτά, εμείς λέμε όχι. Στα σχόλια των post έχουν παρατηρηθεί από λεκτικές ακρότητες μέχρι υψηλού επιπέδου πολιτικός λόγος.
Πώς αντιμετωπίζετε τα πρώτα;
Με πάρα πολύ μεγάλη ενόχληση. Τι να κάνουμε όμως; Πιστεύουμε ότι όσο περνά ο καιρός ωριμάζουν οι άνθρωποι και οι διαθέσεις, οπότε αυτά θα υποχωρούν. Ήδη απομονώνονται και καυτηριάζονται από τους περισσότερους. Γι' αυτό έχουμε και το e-mail (press.gr@hotmail.com), όπου μας έρχεται πλήθος σοβαρών σχολίων και τα δημοσιεύουμε όλα. Υπάρχει χώρος για λογοκρισία / moderation στο press-gr;
Ασφαλώς όχι. Ορισμένες φορές αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάτι τέτοιο προσωρινά, όταν εκδηλώνεται υπερβολικό «σαμποτάζ» με επαναλαμβανόμενα ή τεράστια comments. Ή όταν γίνονται χυδαίες προσωπικές επιθέσεις σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν δημόσιο ρόλο.
Με την αυτολογοκρισία πώς τα πάτε;
Όσοι από μας έχουν σχέση με media, βασανίζονται για να απαλλαγούν απ' αυτήν. Για τους υπόλοιπους τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.
Πιστεύετε ότι η ανωνυμία στο press-gr περιορίζει τους κινδύνους, ιδίως απέναντι στη νομοθεσία;
Το νομικό θέμα είναι το δέντρο. Το δάσος είναι άλλο: Η ανωνυμία, σε αυτήν την εποχή της χειραγώγησης, αποτελεί εγγύηση, ένα εργαλείο αντίστασης στην προσπάθεια ποδηγέτησης συναισθημάτων, πληροφοριών, ιδεών και αξιών. Ταυτόχρονα, όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, οδηγεί σε συμπεριφορές υψηλής υπευθυνότητας. Όσοι μάς παρακολουθούν τακτικά, μπορούν να το διαπιστώσουν. Γι' αυτό και την προστατεύουμε απόλυτα όσον αφορά τους αναγνώστες μας. Και... εμάς φυσικά.
Θεωρείτε το πολιτικό, ανώνυμο blogging και τη δυνατότητα σχολιασμού των αναγνωστών μια ανερχόμενη, δυναμική μορφή δημοσιογραφίας;
Βεβαίως. Είναι αυτό που έγραψε ο διευθυντής της Le Monde Jean Μarie Colombani στο «Βήμα Ιδεών», μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το internet θα αναγκάσει τα άλλα μέσα «να επανεξετάσουν εκ βάθρων το περιεχόμενό τους» γιατί «οι δημοσιογράφοι έχουν χάσει το μονοπώλιο του ρόλου τους στη μετάδοση πληροφοριών - τους ανταγωνίζεται το ίδιο το κοινό τους».
Ποια είναι τα σχέδια του press-gr για το μέλλον;
Σχέδια για το μέλλον; Χμ... δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμη. Θα μπορούσαμε να γίνουμε μεγαλοεκδότες ή σωστότερα... μεγαλο-blogger-άδες; Και να ρυθμίζουμε την πολιτική ζωή της χώρας; Μπα, όχι. Μπορεί όμως να δημιουργηθεί μια μεγάλη «αυτοδιαχειριζόμενη» ηλεκτρονική εφημερίδα. Με 100.000 «επισκέπτες» την ημέρα. Αυτό, ναι.

Από: www.lifo.gr