Ειδήσεις

11 Απρ 2008

Λαρισαίος προπονητής επιρρίπτει ευθύνες στον Παναγιώτη Κατσέλο - Το 2002 είχε δώσει σκεύασμα σε αθλήτή ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη ντοπαρισμένος

Από την εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας

Του Σωτήρη Κέλλα
Υπόθεση ντόπινγκ στη Λάρισα για το άθλημα της άρσης βαρών δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τη θεσσαλική πρωτεύουσα. Πριν έξι χρόνια υπήρξε άλλη μία, που αφορούσε σε σύλλογο της Λάρισας, αθλητής του οποίου πιάστηκε ντοπαρισμένος σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων.
Σήμερα ο Λαρισαίος προπονητής του επιρρίπτει ευθύνες στον Παν. Κατσέλο, ότι τότε είχε δώσει σκεύασμα το οποίο χορηγήθηκε στον αθλητή, ο οποίος στη συνέχεια όμως συνελήφθη ντοπαρισμένος. Πρόκειται για τον κ. Νίκο Σωτηρίου, προπονητή στον «Άτλαντα» της Λάρισας, ο οποίος μιλά σήμερα στην «Ε» (αν και τότε είχε αρνηθεί να δηλώσει οτιδήποτε).
Ο αθλητής, ήταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην άρση βαρών, είχε αγάπη για το άθλημα και τώρα ακόμη πηγαίνει και γυμνάζεται (τον συναντήσαμε και χθες και είχαμε μια φιλική κουβέντα μαζί του, για να θυμηθούμε λίγο τα παλιά της υπόθεσης, μια και λίγο πριν πιαστεί ντοπαρισμένος είχε δώσει συνέντευξη στην «Ε»). Ο αθλητής αυτός ήταν παράδειγμα για αρκετούς νέους, σε μια εποχή που το άθλημα της άρσης βαρών είχε ανοδική πορεία.
Χθες, ο προπονητής τού αθλητή που είχε βρεθεί ντοπαρισμένος, αποφάσισε, μετά από έξι χρόνια, να λύσει τη σιωπή του, μιλώντας για την υπόθεση και αποκαλύπτει σημαντικά πράγματα, με πρώτο ότι υπάρχει πάλι ανάμιξη του κ. Κατσέλου και το πιο σημαντικό ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία, έτοιμα να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη, εφόσον κληθεί ή εφόσον (όπως μας είπε) μηνυθεί από τον κ. Κατσέλο.
Ο προπονητής τής άρσης βαρών, Νίκος Σωτηρίου, μας αποκαλύπτει πρώτα απ’ όλα το ιστορικό του ντοπαρίσματος του αθλητή του πριν έξι χρόνια, μια ιστορία που έρχεται πρώτη φορά από το στόμα του στη δημοσιότητα.
«Είχαμε κάνει μια προετοιμασία στο σύλλογο με τον κ. Θ. Μέλο, που ήταν πρόεδρος και γιατρός. Ο κ. Μέλος μου σύστησε τον κ. Κατσέλο, με τον οποίο είχαν συνεργασία και ήταν φίλοι. Και εγώ ήξερα τον Κατσέλο. Είμαστε στη Λάρισα μια μικρή κοινωνία και θεώρησα ότι ήταν σωστό να συνεργασθούμε. Ο κ. Κατσέλος μου έδωσε μια χορηγία και ξεκινήσαμε καλά, δεν είχα παράπονο. Μια χαρά και σαν τύπος ο Παναγιώτης δεν ήταν αλήτης, ήταν ήρεμος και ενέπνεε εμπιστοσύνη. Είχε κάτι καινούρια προϊόντα, που τα εισήγαγε από την Αγγλία. Και ο Μέλος μας πρότεινε να δοκιμάσουμε αυτά τα προϊόντα που είναι γνωστά, νόμιμα και επώνυμα.
Τότε ο αθλητής που πιάστηκε ντοπαρισμένος ήθελε να βάλει λίγα κιλά παραπάνω, γιατί ήταν ψηλός και αδύνατος. Στην κατηγορία των 85 κιλών έπρεπε να είναι πλήρης (σ.σ. δηλαδή να ζυγίζει 85 κιλά). Πήραμε πρωτεΐνη και ένα σκεύασμα άλλο. Κάναμε ένα συνδυασμό και πήραν και άλλοι αθλητές πιο μεγάλοι σε ηλικία από τον Γρηγόρη. Και θέλαμε να πάμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων που γινόταν στην Αριδαία. Αφού πήγαμε σ’ αυτό το πρωτάθλημα με σιγουριά, κιλά ίδια στην μπάρα για να μπορώ να υποψιαστώ ότι τα συμπληρώματα βοήθησαν, δεν έγινε τίποτα. Δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα. Τα ίδια κιλά σηκώσαμε, βγήκαμε πρώτοι με μαγκιά, πήγαμε ζυγιστήκαμε και μετά από ένα μήνα ήρθε πόρισμα ότι ο αθλητής βρέθηκε ντοπαρισμένος με την τάδε ουσία.
Πήγαμε στο σύλλογο, ενημερώσαμε τον Μέλο, άρχισαν τα τηλέφωνα, λέει ο Θωμάς ότι έγινε στραβή από τον Κατσέλο. Μου είπε ότι ένα συμπλήρωμα που πήραμε είχε κάποιες ουσίες και οι Άγγλοι το είχαν αποσύρει τρεις μήνες πριν έρθει στην Ελλάδα. Ρωτώ γιατί δεν το είπατε αμέσως; Πήγαμε έτσι «ξεβράκωτοι» στον αγώνα. Τουλάχιστον να ξέραμε κάτι.
«Και εγώ δεν ήξερα», μας είπε. «Το έμαθα τώρα από την Αγγλία». Και ρωτώ, ποιος θα πάρει την ευθύνη; Εγώ δεν είχα δυνάμεις ψυχικές να κάνω τίποτε. Ήθελα να μιλήσω στην εφημερίδα».
Γιατί δεν έδωσες συνέντευξη;
«Ντρεπόταν ο αθλητής. Τι θα πει η οικογένειά του... Και λέω ότι αν είναι έτσι, δεν θα πω τίποτα και εγώ.
Ο Κατσέλος, όταν του μίλησα, μου είπε ότι δεν ήξερε τίποτε. Όλα αυτά ήταν συσκευασμένα, νόμιμα και ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο. Ο Μέλος παραιτείται «στο καπάκι» από πρόεδρος και μ’ αφήνουν μόνο. Είχα δύο επιλογές: ή να τους καρφώσω και να πω αυτό που ξέρω ή να συνεχίσω έτσι».
Στοιχεία είχατε;
«Ναι έχω, έχω την έκθεση του Μέλου προς την Ομοσπονδία, που αναφέρει ποιος τ’ αγόρασε, ποιος μας τα έδωσε, ότι αποσύρθηκαν από την Αγγλία και τέτοια. Τι να το κάνω εγώ τώρα, ο αθλητής πιάστηκε ντοπέ. Αφού έτσι έγινε, έγινε. Έτσι σταμάτησε το θέμα. Μετά κοιτούσαμε πώς θα ξετιμωρηθεί ο αθλητής. Ζητούσαμε να μας δώσουν μία ευκαιρία. Τουλάχιστον να μην πάει χαμένος, γιατί είναι ταλέντο. Παίρναμε τηλέφωνο τον Χρήστο. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα».
Γιατί δεν κάνατε την καταγγελία πριν έξι χρόνια;
«Πρώτον, γιατί δεν ήθελε ο αθλητής. Ντρεπόταν το περιβάλλον του και εγώ αισθανόμουν ένοχος, γιατί πιστεύω πως για ό,τι γίνεται εδώ είμαι υπεύθυνος».
Σκέφτεσαι ότι, αν είχες κάνει τότε την καταγγελία, μπορούσε τώρα να μην υπήρχε αυτό το κρούσμα ή να πρόκειται για μια σατανική σύμπτωση, όπου να έγινε όπως και τώρα ένα λάθος με συμπληρώματα διατροφής από άλλη εταιρία, με τη διαφορά ότι δεν είναι κινέζικη; (σ.σ. Αν συμβαίνει το δεύτερο, ίσως προπονητής και αθλητής δικαιωθούν έστω και μετά από έξι χρόνια πικρίας και ταλαιπωρίας).
«Ναι, τώρα ναι, αλλά εκείνη την εποχή... Δεν ξέρω αν έγινε λάθος... Αν σκεφθείς εκείνη την εποχή δύο ανθρώπους (σ.σ. ο κ. Σωτηρίου και ο αθλητής) πώς πάλευαν μόνοι τους και τι ψυχολογία είχαν, δεν μπορώ να πω ποιο ήταν το σωστό και ποιο το λάθος».
Τώρα είσαι σίγουρος που μιλάς;
«Για το δικό μου το θέμα είμαι σίγουρος. Δεν παίρνω θέση για το σημερινό θέμα. Γιατί βλέπω ότι ο μεγαλύτερος προπονητής της άρσης βαρών κάνει ένα λάθος...».
Γιατί παρεξηγήθηκε τότε που έγραψα, πριν έξι χρόνια, το θέμα. Δεν θέλατε να αποκαλυφθεί;
«Όταν είσαι πιεσμένος τι να πω... Είχα τις τελευταίες μέρες μεγάλη πίεση από τους Αθηναίους. Τώρα που ηρέμησα τα λέω. Εγώ δεν ήθελα να τα πω ακόμη και τώρα. Βλέπετε πώς ζω ακόμη. Είμαι γεμάτος πίκρα. Πήρα με μεγάλη δυσκολία την απόφαση να μιλήσω. Αλλά δεν είμαι άτομο που θα κάρφωνα κάποιον».
Μήπως πρέπει να έρθει η δικαίωση για τον αθλητή σου, έστω και μετά από έξι χρόνια;
«Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία και δεν είναι μόνο ευθύνη του Κατσέλου. Δεν ξέρω τι ενέργειες έκανε ο Μέλος με την Ομοσπονδία».
Τα χαρτιά τα έχετε;
«Ναι, τα έχω».
Θα μου τα δώσετε;
«Όχι, θα τα δώσω μόνο εάν με καλέσει η Δικαιοσύνη. Μόνο εκεί θα τα δώσω. Αν δεν με καλέσει, δεν θα τα δώσω σε κανέναν».
Δεν φοβάστε μην μηνυθείτε;
«Όχι, γιατί έχω στοιχεία που θα καταθέσω».
Η απάντηση του Κατσέλου
Για το θέμα αυτό ρωτήσαμε τον κ. Κατσέλο στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου. Η απάντησή του στην ερώτηση: «Λαρισαίος υποστήριξε ότι δώσατε εσείς συμπληρώματα διατροφής και σε Λαρισαίο αρσιβαρίστα, που βρέθηκε ντοπαρισμένος πριν πέντε χρόνια», ήταν: «Όχι, εγώ του έδινα συμπληρώματα διατροφής, αλλά κανένα συμπλήρωμα δεν έχει ντεκαντρεμπολέν. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι άλλο».