Ειδήσεις

24 Απρ 2008

Τόνοι πετρελαιοειδών από διαρροές διυλιστηρίων περνούν κάτω από αποθήκες πυρομαχικών και αναβλύζουν σε ακτή της Ελευσίνας από το 2004!

Απίστευτη περιβαλλοντική ρύπανση με άμεσο κίνδυνο να τιναχτεί στο αέρα ολόκληρο το Θριάσιο Πεδίο φέρνει στο φως, έρευνα του "Alpha".
Τα στοιχεία της έρευνες ήδη έχουν διαβιβαστεί και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο. Οι αντλίες δουλεύουν νύχτα μέρα, το ίδιο και οι δεκάδες γεωτρήσεις. Το πετρέλαιο δεν λέει να στερέψει, αναβλύζει τέσσερα χρόνια μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αμυντικών συστημάτων Ελευσίνας, στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Δυστυχώς για όλους μας, δεν πρόκειται για πετρελαιοπηγή. Το πετρέλαιο που αντλείται, δεν μένει ανεκμετάλλευτο.
Η εταιρεία πετρελαίων που αναγνώρισε την διαρροή πριν το επεξεργαστεί, το συγκεντρώνει σε δεξαμενές πλάι στις αποθήκες πυρομαχικών. Άλλωστε το πετρέλαιο πριν φτάσει στο σημείο από όπου εκρέει περνάει κάτω από την αποθήκη «74» όπου φυλάσσεται πρώτη ύλη πυρομαχικών. Ο κατάλογος των νεκρών από δυστυχήματα στη περιοχή όπου τώρα εκρέει το πετρέλαιο είναι μακρύς.
Το 1995 σκοτώθηκαν τρεις και το 1992 δεκαπέντε. Ένα ατύχημα στη περιοχή τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική καταστροφή. Στη έκθεση ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ αν και διαπιστώνεται η ρύπανση τόσο του κόλπου όσο και του εδάφους, σε κάθε παράγραφο επικαλείται η θέση της εταιρείας τόσο για τα αίτια όσο και για την απορρύπανση που σύμφωνα με το έγγραφο τον Ιούνιο του 2007 είχε επιτυχώς σχεδόν ολοκληρωθεί.
Δέκα μήνες μετά η εικόνα αποτελεί τον μοναδικό αδιάψευστο μαρτυρά της κατάστασης. Η χρόνια διαρροή τόνων πετρελαιοειδών έχει διαποτίσει το έδαφος σε ακτίνα χιλιομέτρων. Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα είναι δεδομένη σύμφωνα με τους ερευνητές τόσο του Πανεπιστήμιου Αθηνών όσο και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Καθησυχαστικές αν και αντιφατικές είναι και οι απαντήσεις των υπουργείων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στα τέλη 2007 έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 100% η απορρύπανση του υπεδάφους, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος τη ίδια χρονική περίοδο το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την εικόνα, έξι μήνες μετά, το πετρέλαιο συνεχίζει να αναβλύζει σε απόσταση αναπνοής από αποθήκες πυρομαχικών.