Ειδήσεις

11 Απρ 2008

Η ΥΠΕΕ κατέσχεσε 91.200 αναβολικά χάπια στην Ηλιούπολη

Από www.protothema.gr

Μεγάλη επιτυχία στον διεθνή πόλεμο κατά του ντόπινγκ πέτυχε πριν από λίγες ημέρες το τμήμα Όπλων και Ναρκωτικών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), όταν εντόπισε και κατέσχεσε χιλιάδες χάπια με αναβολικές και στεροειδείς ουσίες, τα οποία προορίζονταν για τους αθλητές στα γυμναστήρια της Ηλιούπολης και των γύρω περιοχών!
Η υπόθεση της διακίνησης των παράνομων ουσιών αποκαλύφθηκε χάρη σε μια πληροφορία που έδωσαν οι γαλλικές αρχές στον Έλληνα αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννη Γαλάνη, ο οποίος υπηρετεί ως σύνδεσμος στην Υπηρεσία Διεθνούς Αστυνομικής και Τεχνικής Συνεργασίας στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.
Οι Γάλλοι ενημέρωσαν ότι στο ταχυδρομείο του Παρισιού είχε εντοπιστεί ένα ύποπτο δέμα, που είχε σταλεί από την Ταϊλάνδη και είχε τελικό προορισμό την Αθήνα.
Στο δέμα, που περιείχε 91.200 χάπια ναδρολόνης και στανοζολόλης, αναφερόταν μια διεύθυνση στην Ηλιούπολη. Το όνομα του παραλήπτη ήταν «Νίκος Παππάς» και, όπως αποδείχθηκε, δεν αντιστοιχούσε στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Οι υπάλληλοι του τμήματος Όπλων και Ναρκωτικών της ΥΠΕΕ έστησαν ενέδρα γύρω από την πολυκατοικία, στην οποία έφτασε ταχυδρομικώς το δέμα με τα αναβολικά.
Όμως, περίμεναν μάταια να εμφανιστεί ο παραλήπτης, ώστε να τον συλλάβουν επ’ αυτοφώρω… Πολλοί είδαν ή έπιασαν το ύποπτο πακέτο, αλλά κανείς δεν το πήρε μαζί του! Προφανώς, ο συνεργάτης του κυκλώματος αντιλήφθηκε την παγίδα και απέφυγε να παραλάβει τα χάπια. Έτσι, αναγκάστηκαν να κατάσχουν το πακέτο χωρίς να κάνουν σύλληψη…
Πιθανότατα, η αιτία για την αποτυχία εντοπισμού του παραλήπτη ήταν ένα απρόβλεπτο λάθος των γαλλικών ταχυδρομικών αρχών, οι οποίες «ανέβασαν» στην ιστοσελίδα τους την πληροφορία ότι το δέμα «ελέγχθηκε από τα γαλλικά τελωνεία» και τοποθέτησαν πάνω του σχετική σφραγίδα!
Οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ είδαν τη σφραγίδα όταν το κατέσχεσαν, αλλά ο άγνωστος που επρόκειτο να το παραλάβει θα είχε ήδη ενημερωθεί και γι’ αυτό δεν εμφανίστηκε.
Η ναδρολόνη ή 19-νορτεστοστερόνη θεωρείται «all time classic» αναβολικό. Χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια από ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, ποδηλάτες και αθλητές του στίβου. Η λευκή κρυσταλλική σκόνη, που έχει μικρή ανδρογονική δράση, χορηγείται σε μορφή ταμπλέτας ή με ενδοφλέβια ένεση, αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, τον όγκο και την αντοχή των μυών και μειώνει το λίπος. Πειραματικά, χρησιμοποιείται στη θεραπεία κατά του ιού HIV και κατά της οστεοπόρωσης.
Αντίθετα, η στανοζολόλη θεωρείται το αναβολικό των πλουσίων, αφού κοστίζει δεκαπλάσια από τη ναδρολόνη των... φτωχών. Εχει πολύ μεγαλύτερη αναβολική δράση και αυξάνει πιο γρήγορα τη μυϊκή μάζα, ενώ πέρασε στην… ιστορία όταν αποκαλύφθηκε ότι χάρη σ’ αυτήν έκανε τις εξωπραγματικές επιδόσεις του ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, όταν πιάστηκε ντοπαρισμένος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

Εμείς προσθέτουμε ότι από τη Δευτέρα ξεκινάει και νέος κύκλος ελέγχων.