Ειδήσεις

23 Απρ 2008

Κατάργηση πολλών προνομίων για αθλητές και νέους πρωταθλητές αλλά και μέτρα καταστολής, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ντόπινγκ

Το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ντόπινγκ θα παρουσιαστεί στη Βουλή μετά το Πάσχα ενώ, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Αθλητισμού, οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.
Τα μέτρα πρόληψης

Εξορθολογισμός των προνομίων

Τα προνόμια που προβλέπει ο νόμος για τους Έλληνες πρωταθλητές είναι υπερβολικά και αφορούν πολλούς αποδέκτες, όπως τους οκτώ πρώτους στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή τους πρώτους των μαθητικών-σχολικών αγώνων. Θα πρέπει να περιοριστεί η έννοια της αθλητικής διάκρισης από 1η έως 3η θέση σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς αγώνες και μόνο σε αθλήματα που περιλαμβάνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να περιορίζεται μόνο στα ΤΕΦΑΑ, αλλά με συνδυασμό της αθλητικής και της ακαδημαϊκής επίδοσης (μοριοδότηση) και όχι απ' ευθείας, λόγω της διάκρισης και μόνο. Θα πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια για αθλητές διακριθέντες σε μαθητικά - σχολικά πρωταθλήματα.

Διορισμός διακριθέντων αθλητών στο Δημόσιο
Θα πρέπει να γίνεται μόνο σε υπηρεσίες και φορείς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Και όχι απ΄ ευθείας αλλά με μοριοδότηση.

ΕΟΦ
Προτείνεται η αξιοποίηση των δομών του Οργανισμού.

Ενημέρωση και εκπαίδευση
Αφορά σε αθλητές, προπονητές, γιατρούς, διοικητικά στελέχη και φυσιοθεραπευτές.

Εκπαίδευση στο σχολείο
Προτείνεται η εισαγωγή προγραμμάτων προαγωγής υγείας με παράλληλη εκπαίδευση στις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του ντόπινγκ, αλλά και στην μεθοδολογία αποφυγής.

Ανοιχτή γραμμή ΕΣΚΑΝ - ΕΟΦ
Δημιουργείται στο ΕΣΚΑΝ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ ανοιχτή γραμμή που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο μα επικοινωνεί με ειδικούς για να πάρει πληροφορίες, σχετικά με τις ουσίες που απαγορεύονται στον αθλητισμό.

Αθλητική επιστήμη
Προτείνεται η ανάπτυξη δικτύου πανεπιστημιακών ινστιτούτων αθλητικής επιστήμης, το οποίο σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες θα προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

Tα μέτρα καταστολής

Διεύρυνση των ελέγχων και ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ.

Θέσπιση αυστηρότερων κυρώσεων
Η κατοχή απαγορευμένων ουσιών από αθλητή χωρίς επίσημη έγκριση θα πρέπει να αποτελεί πλημμέλημα. Η κατ' επάγγελμα χορήγηση απαγορευμένων ουσιών ή μεθόδων σε αθλητή θα πρέπει να θεωρείται κακούργημα.

Διοικητικές κυρώσεις
Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ομαδικό ντόπινγκ, θα πρέπει να θεσπιστεί αντικειμενική ευθύνη για τα μέλη του Δ.Σ της αρμόδιας Ομοσπονδίας, Ενώσεως ή αθλητικού σωματείου, στο οποίο θα επιβάλλεται μέχρι και έκπτωση από το αξίωμά τους.

Θέματα διαδικτύου
Είναι απαραίτητη η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει και θα ρυθμίζει την εμπλοκή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τομέα του αντιντόπινγκ.