Ειδήσεις

2 Απρ 2008

Πρόεδρος των Πομάκων της Ξάνθης: Δεν είμαστε Τούρκοι!

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη γλώσσα μας, τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοσή μας. Γιατί το κάνουμε αυτό το πράγμα; Επειδή έχει ξεκινήσει τα τελευταία 15 χρόνια η γνωστή "καραμέλα" κάποιοι να λένε ότι όλοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τούρκοι. Αυτό δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση.
Οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούνται από τρεις διαφορετικές φυλές. Αυτές οι φυλές όπως γνωρίζετε και εσείς είναι οι λεγόμενοι Ρομ, όπως τους λέμε εμείς στα πομάκικα «ρεσιοτάρε», είναι οι Τουρκογενείς οι «τσατάκηδες» κι εμείς οι Πομάκοι.
Τι διαφορά έχουν αυτές οι τρεις φυλές; Καταρχήν η γλώσσα το πρώτο και βασικότερο. Επίσης έχουμε διαφορετικά ήθη και έθιμα σε όλες τις πλευρές της ζωής. Δηλαδή ο τρόπος ενός γάμου τον οποίον εμείς τον κάνουμε με την παλιά την παράδοση όπως τα μάθαμε από τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας, ενώ οι Τουρκογενείς τον κάνουνε όπως γίνεται σε έναν κοσμικό γάμο.
Δημιουργήσαμε περισσότερο αυτό το σύλλογο για να μη λένε στη Θράκη ότι «είμαστε όλοι Τούρκοι». Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε όλοι Τούρκοι. Έχουμε διαφορετική προέλευση και φυλετική καταγωγή, έχουμε απλώς την ίδια θρησκεία. Κάποιοι μπέρδεψαν τη θρησκεία με την … Τουρκία. Άλλο είναι ο μουσουλμανισμός και άλλο ο τουρκισμός.
Προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτό που μας έμαθαν οι γονείς μας. Στους γονείς μας τα έμαθαν οι παππούδες και πάει λέγοντας. Κατά κάποιο τρόπο η γλώσσα μας είχε καταγραφεί, δεν υπήρχαν σύμβολα τα τελευταία χρόνια όμως έγινε προσπάθεια καταγραφής ενώ εμείς την διατηρούσαμε από προφορική παράδοση από όπου και τη μάθαμε από γενιά σε γενιά. Και είμαστε περήφανοι που είμαστε Πομάκοι.

Από την καθημερινή εφημερίδα: "Θράκη"