Ειδήσεις

19 Απρ 2008

Τράπεζες, δανειολήπτες και εισπρακτικές εταιρείες

.
Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε προχθές η Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Δανειοληπτών, οι αιτήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ κατά το 2008, αγγίζοντας τις 150.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια πλησιάζουν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και τα καταναλωτικά τα δύο δισεκατομμύρια.
Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά οι απόπειρες αυτοκτονίες από δανειολήπτες που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις αποπληρωμές των δανείων και απελπίζονται, υπό το βάρος και των συνεχών ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται από εταιρείες που… συνεργάζονται με τις τράπεζες… προς ενημέρωση της υποχρέωσης αποπληρωμής της δόσης του μήνα.
Δανειολήπτες αναφέρουν ότι πολλές φορές οι εκπρόσωποι των εν λόγω εταιρειών είναι εξαιρετικά φορτικοί, ενώ φτάνουν ακόμα και… στα άκρα με τη χρήση απειλών.
Οι δικηγόροι από την πλευρά των δανειοληπτών έχουν σημειώσει ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν έχουν το δικαίωμα της επικοινωνίας με τον πελάτη, καθώς ο δανειολήπτης έχει συνάψει σύμβαση μόνο με την Τράπεζα και όχι με κάποιον άλλο ιδιώτη, άρα με τη χρήση του τηλεφωνικού του αριθμού παραβιάζονται προσωπικά του δεδομένα.
Επειδή όμως η Τράπεζα είναι ένα σουπερμάρκετ «πίστωσης» και δεν έχει την πολυτέλεια ή… την ευαισθησία να επωμισθεί το υψηλότατο κόστος που έχει η παρακολούθηση μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής, ούτε καταλαβαίνει από… προσωπικά δεδομένα, μεταβιβάζει αυτόν τον εισπρακτικό μηχανισμό σε μια τρίτη εταιρεία… «κατά αποκοπή».
Η φιλοσοφία τους είναι: «Πουλάμε χρήμα και… όνειρα… Όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στους στόχους μας, στην πρακτική μας και στις απαιτήσεις μας, εμείς δεν θα ασχολούμαστε…
Θα ασχολούνται κάποιοι τρίτοι, όπου θα είναι εκπαιδευμένοι να… εισπράττουν τα χρήματα για μας .
Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτή η σκληρή πρακτική καταστρέφει την ελληνική οικογένεια ή τη μικρομεσαία επιχείρηση που αντιμετώπισε πρόσκαιρα κάποιες οικονομικές δυσκολίες
Όποιος δεν μπορεί να αντέξει σε αυτό το κύκλωμα χρήματος και παραγωγής κέρδους για την Τράπεζα μας… θα τον λιώσουν τα γρανάζια του… κυκλώματος».
Έτσι δημιουργείται το εξής κύκλωμα: O Τάκης που δανείστηκε από την «Fiction Βank»στην Σάμο δεν έχει δει ποτέ του τη Κατερίνα από την Αθήνα που δουλεύει στην εταιρεία «Terror s.a» η οποία θα τηλεφωνήσει για να του πει «Κύριε Τάκη… ότι αν δεν πληρώσεις το έχασες το καΐκι».... Αλλά ούτε και τον Κώστα που και αυτός δουλεύει στην «Terror s.a» και θα αναλάβει δράση μετά την Κατερίνα και θα αρχίσει άλλου είδους απειλές και… προειδοποιήσεις.
Βλέπετε όταν ο Τάκης θα αρχίσει να έχει κάποια οικονομική δυσκολία, έστω και προσωρινής μορφής, θα πάψει να αποτελεί τον αγαπητό πελάτη της «Fiction Βank»στην Σάμο και θα γίνει ο μισητός πελάτης της εταιρείας «Terror s.a» που εδρεύει στην Αθήνα.
Γιατί η «Terror s.a» για να επιβιώσει θα πρέπει να ασκήσει με επιτυχία το ρόλο της.
Τι σημαίνει επιτυχία;
Σημαίνει να εισπράξει όσα δεν μπορούσε να εισπράξει η Τράπεζα .
Δηλαδή, θα πρέπει να… πείσει τον Τάκη με οποιονδήποτε τρόπο να πληρώσει !
Μα πώς να πληρώσει αφού εάν μπορούσε… θα είχε ήδη πληρώσει;
.