Ειδήσεις

10 Απρ 2008

Ιαπωνία: Εκτέλεση δι’ απαγχονισμού τεσσάρων κρατουμένων καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών για την διάπραξη φόνων

Οι αρχές της Ιαπωνίας προχώρησαν στην εκτέλεση δι’ απαγχονισμού τεσσάρων κρατουμένων καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών για την διάπραξη φόνων, εφαρμόζοντας τη νέα πολιτική του υπουργού Δικαιοσύνης Κούνιο Χατογιάμα για να μειωθεί ο αριθμός των φυλακισμένων που αναμένουν την εκτέλεσή τους.
Ο αριθμός των εκτελεσθέντων από τον Δεκέμβριο έφθασε, έτσι, τους δέκα.
Ο αριθμός των κρατουμένων που ανέμεναν να εκτελεστούν είχε αυξηθεί σε πάνω από 100 λόγω της άρνησης προηγούμενου υπουργού Δικαιοσύνης να εγκρίνει τις θανατώσεις λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.
Μεταξύ των τεσσάρων περιλαμβανόταν ο 42χρονος Μασαχίτο Σακαμότο, που είχε καταδικασθεί για την απαγωγή και το φόνο ενός κοριτσιού 16 ετών το 2002, σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι συγγενείς των θανατοποινιτών πληροφορούνται το θάνατο των οικείων τους μόνον μετά την εκτέλεσή τους.
Η Ιαπωνία είναι μια από τις ελάχιστες βιομηχανικές χώρες όπου εξακολουθεί να επιβάλλεται η θανατική ποινή.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν δριμεία κριτική στην πρακτική που ακολουθεί το Τόκιο και στην μυστικοπάθεια του για το ζήτημα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Ιαπώνων θεωρεί πως πρέπει να επιβάλλεται η θανατική ποινή.
Η Ιαπωνία προχώρησε στις εκτελέσεις εννέα ανθρώπων το 2007, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 1976, αλλά απέχει πολύ από τον αριθμό των εκτελεσθέντων στις ΗΠΑ, που ήταν 40 την ίδια περίοδο.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Χατογιάμα είπε ότι "δεν έδωσε σημασία στο χρονικό διάστημα. . . ως υπουργός Δικαιοσύνης, απλώς εφαρμόζω όσα επιτάσσει ο νόμος".

Πηγή: ΑΠΕ

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Κρίμα ρε γαΧΧτο... Τους σεβόμουν και τους συμπαθούσα...

"η δικαιολογία του ανεύθυνου και ηλιθίου είναι ότι εκτελούσε εντολές"...