Ειδήσεις

24 Απρ 2008

“Σκαρφαλώνει” στο Έβερεστ υπό αυστηρά μέτρα η Ολυμπιακή φλόγα

Σε οχυρό έχει μετατραπεί το Έβερεστ, για να αποτραπούν εκδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ κατά την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία.
Για να «σκαρφαλώσει» η φλόγα στο ψηλότερο βουνό του κόσμου, στρατός και αστυνομία έχουν αναπτυχθεί σε ύψος 6.500 μέτρων
Μάλιστα χθες, η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε σε Αμερικανό ορειβάτη να συνεχίσει την πορεία του προς την κορυφή του Έβερεστ, καθώς σε έλεγχο βρέθηκε στις αποσκευές του και ένα πανό υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ.
Ο ορειβάτης ήταν μέλος της "Eco-Everest Expedition 2008" και έχει ως στόχο να αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στο υψηλότερο βουνό του κόσμου.
Στο πλαίσιο αυτό το έχουν απαγορευτεί και όλες οι εξερευνητικές αποστολές στο Έβερεστ έως τις 10 Μαΐου.

Σήμερα πάντως, στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, η λαμπαδηδρομία εξελίχθηκε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας καθώς περισσότεροι από 10.000 Κινέζοι της Αυστραλίας συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας κόκκινες κινεζικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «Μία Κίνα».
Έγιναν κάποιες συγκρούσεις με Θιβετιανούς διαδηλωτές πριν περάσει η φλόγα ενώ η αστυνομία η οποία έκανε συνολικά επτά συλλήψεις, αναγκάστηκε κάποιες φορές να συνοδεύσει τους Θιβετιανούς διαδηλωτές μέσα από τη λαοθάλασσα των Κινέζων.