Ειδήσεις

20 Απρ 2008

Από περιέργεια και μόνο θα ήθελα να ρωτήσω ποια απάντηση δίνουν οι αδιάλλακτες δυνάμεις των Σκοπίων για την μη ελληνικότητα της Μακεδονίας

Μήνυμα αναγνώστη

Δεν έχω δει ποτέ σε κάποιο κανάλι, Έλληνα δημοσιογράφο να ρωτά Σκοπιανό δημοσιογράφο, που υποστηρίζει ότι τα Σκόπια πρέπει να λέγονται Μακεδονία, ερωτήσεις όπως:

Το όνομα Μέγας Αλέξανδρος είναι ελληνικό ή όχι;

Ποια γλώσσα μιλούσαν οι Μακεδόνες στην αρχαιότητα;

Μήπως τους είχαν κατακτήσει τότε οι Έλληνες όπως λένε ότι έχει συμβεί τώρα;

Τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο που είχε κατακτήσει όλο τον τότε γνωστό κόσμο τον αναγκάσαν οι Έλληνες να είναι Έλληνας και να μιλάει ελληνικά;

Μνημεία που υπάρχουν στην χώρα τους, σε ποια γλώσσα είναι γραμμένες οι επιγραφές που έχουν πάνω τους;

Πριν από το 1946 πώς λεγόταν η περιοχή τους;

Πριν από το 1946 λεγόταν ποτέ η περιοχή τους Μακεδονία;

Η σλαβική γλώσσα που μιλάνε και γενικά οι σλαβόφωνοι της περιοχής πότε εγκαταστάθηκαν εκεί για πρώτη φορά;

Γιατί ένα όνομα που τους δόθηκε από τον Τίτο, για τους λόγους του, θα πρέπει να συζητάμε για το αν θα πρέπει να το κατοχυρώσουν ή όχι;

Αν αποτελούνται 40% από Αλβανούς και 40% Βούλγαρους πραγματικά θα έχουν πρόβλημα οντότητας αν δεν αποκτήσουν ένα όνομα που δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις δύο εθνότητες. Αλλά γιατί αυτό το όνομα θα πρέπει να το κλέψουν από εμάς;

Συνήθως οι Έλληνες δημοσιογράφοι που βρίσκονται στα Σκόπια ρωτούν τους εκεί δημοσιογράφους ποια είναι η γνώμη σας για την στάση της Ελλάδας και τι θέλετε από την Ελλάδα ή το ΝΑΤΟ.

Και είναι εμφανές ότι όπως και να καταλήξει το θέμα του ονόματος, το πράγμα δεν πρόκειται να το αφήσουν εκεί. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα θέματα, θα προσπαθήσουν ότι μπορούν να το διεκδικήσουν και να το αποκτήσουν.
Καλό θα ήταν επίσης να δηλώσουν την θέση τους και κάποιοι «Έλληνες» της βόρειας Ελλάδας που λένε ότι είναι «Μακεδόνες» στις παραπάνω ερωτήσεις.


Γιώργος - Πειραιάς

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ως κάτοικος της Μακεδονίας από Σέρρες θα πω πως κατά την ταπεινή μου γνώμη και συ την πάτησες όπως και χιλιάδες άλλοι…
Γιατί η γλώσσα την οποία αποκαλείς πως είναι σλαβική θα σου έλεγα πως είναι μισό-ελληνική (ψάξε το θέμα λίγο καλύτερα).
Και δεν είναι μόνο η γλώσσα αλλά και οι μουσική οι χοροί και οι ρυθμοί, που είναι γνωστοί παγκόσμια με ελληνικά ονόματα, ακόμη και η γραφή τους είναι κατά βάση ελληνική. Κλπ. Κλπ.
Αν τώρα οι σκοπιανοί θέλουνε να έχουνε μια ταυτότητα μισελληνική δικαίωμα τους.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι ενώ από την μια μεριά επαιρόμαστε που ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, από την άλλη, δεν θέλουμε να τον απολαμβάνει και να τον υιοθετεί όποιος (και όσο στον βαθμό που) τον κατανοεί.
Άλλωστε δεν είδα κανέναν να εκφράζει το παραμικρό παράπονο γιατί χρησιμοποιούνε τα σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου…… Και αυτό είναι εντελώς φυσικό, για τον ελληνικό πολιτισμό. Γιατί ποτέ οι έλληνες δεν ήτανε τσιγκούνηδες στο χαρίζουνε τα δώρα του πολιτισμού τους, ποτέ δεν είχανε την αίσθηση ότι αυτό που κάνουνε αφορά μόνο τους ίδιους, αντιθέτως πάντα είχανε (και έτσι πρέπει να συνεχίσουνε) την αίσθηση της προσφοράς στη οικουμένη… και ποτέ δεν ήτανε «κομπλεξικοί» ώστε να μην αποδέχονται ότι ανώτερο προερχότανε από άλλους λαούς. Αυτή τους η στάση τους, τους έκανε ξεχωριστούς.
Όπως και έχει όμως, είναι δικαίωμα μας αλλά και υποχρέωση να αποδείχνουμε στην πράξη, πως προσπαθούμε να κατακτούμε την ελληνική ταυτότητα και πως το να είσαι Έλληνας Μακεδόνας, Θρακιώτης Πελοπόννησος…… έχει μια ανώτερη πολιτιστική ποιότητα.

Όμως δεν είναι αυτή η ουσία της αντιπαράθεσης μας με τους Σκοπιανούς. Πίσω από όλα αυτά, είναι τα οικονομικά συμφέροντα των Αμερικάνων και όχι μόνο…που μόνο με το «διαίρει και βασίλευε» μπορούνε να καθιστούν «αναγκαίο» τον δήθεν διαμεσολαβητικό τους ρόλο, στην επίλυση των ψευτο-αντιθέσεων… και στην πραγματικότητα να προωθούνε τα δικά τους και μονό συμφέροντα, σε βάρος των λαών της περιοχής.