Ειδήσεις

11 Απρ 2008

Η απολογία του Ιακώβου

Από την εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας

Το κείμενο - απολογία του Ιακώβου

Συγκεκριμένα το πλήρες κείμενο της κατάθεσης του κ. Ιακώβου έχει ως εξής:
«Από το έτος 1989 είμαι προπονητής των αθλητών και αθλητριών της Ομάδας Άρσης Βαρών. Όλα αυτά τα χρόνια πάλεψα σκληρά για να συμβάλω στην προσπάθεια της Ελληνικής Ομάδας για καταξίωση στα αθλητικά δρώμενα.
Η αλήθεια, στην υπό κρίση υπόθεση, είναι η εξής :
Πρόεδρος της Υγειονομικής Επιτροπής της Ε.Ο.Α.Β. και γιατρός των Εθνικών Ομάδων Άρσης Βαρών είναι ο γιατρός κ. Ζαφειρίου, με τον οποίον γνωρίζομαι από την πρώτη ημέρα, που ανέλαβε. Κάναμε πολλές συναντήσεις, προκειμένου να οργανωθούμε και να βοηθήσουμε τους αθλητές μας με καθαρά βοηθήματα. (Βιταμίνες και Αμινοξέα). Ο άνω ιατρός μου πρότεινε τα αμινοξέα L-Tyrosine, L-Alanin και Β13 (OROTICO). Σε σχετική ερώτησή μου προς τον ιατρό κ. Ζαφειρίου, πού θα βρούμε αυτά τα αμινοξέα (L-Tyrosine, L-Alanin Β13 (OROTICO), εκείνος μου απάντησε ότι υπάρχουν στην αγορά σε σκευάσματα. Μου πρότεινε, όμως, να παραγγείλουμε τις πρώτες ύλες από κάποια φαρμακευτική αποθήκη, ώστε να είναι πιο καθαρές από πλευράς ποιότητας. Συμφώνησα και έτσι οι αθλητές μας ενισχύθηκαν και με τις άνω βιταμίνες κ.λ.π.
Οι παραγγελίες εκτελούνταν κανονικά, παραλαμβάνονταν οι πρώτες ύλες και παραδίδονταν στον φαρμακοποιό για να τις παρασκευάζει. Τα παρασκευάσματα έφταναν στα χέρια μας και μετά χορηγούνταν στους αθλητές.
Περίπου το έτος 2006, δεν θυμάμαι ακριβώς, υπήρχε μεγάλη δυσκολία να ευρεθεί το αμινοξύ Β13 OROTICO, γιατί η εταιρία, που συνεργαζόμαστε, δεν το εισήγαγε πλέον. Τους τελευταίους μήνες του 2007 απευθυνθήκαμε σ’ έναν γνωστό, τον κ. Π. Κατσέλο, ο οποίος ησχολείτο με την εισαγωγή ειδών διατροφής, ενώ παράλληλα ήταν εκδότης περιοδικού για bodybuilding, στον οποίο, μάλιστα, είχα παραχωρήσει συνέντευξη προ τετραετίας και έτσι γίναμε γνωστοί.
Επικοινωνήσαμε με τον κ. Π. Κατσέλο και του ζητήσαμε το αμινοξύ B13 OROTICO, το οποίο, όμως, δεν το γνώριζε, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μας το προμηθεύσει.
Μετά από μικρό χρονικό διάστημα ο κ. Π. Κατσέλος μας ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι βρήκε το αμινοξύ B13 OROTICO μέσω internet, από μια μεγάλη εταιρία, χωρίς να μας πει ποια είναι αυτή. Καμία παραγγελία δεν πραγματοποιήθηκε τότε.
Προς τα τέλη του 2007 παραγγείλαμε τα αμινοξέα για να τα χορηγήσουμε στους αθλητές μας, όπως κάναμε παλιά. Υπήρχε άλλωστε σχετική εισήγηση του γιατρού κ. Ζαφειρίου από το έτος 2006. Συνεννοηθήκαμε, αφού παραλαμβάνονταν από τον κ. Π. Κατσέλο, να αποστέλλονταν στο φαρμακείο του κ. Χρήστου Γιουρτουμά, για να γίνουν κάψουλες. Πράγματι επικοινωνήσαμε με τον κ. Π. Κατσέλο και για πρώτη φορά του παραγγέλθηκε μισό κιλό από τα εξής αμινοξέα : L-Tyrosine, L-Alannin και Β13 OROTICO. Με την παράδοση των αμινοξέων διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι αυτά ήρθαν στην Ελλάδα από μια Κινεζική εταιρία. Πράγματι, μόλις παρελήφθησαν από τον κ. Π. Κατσέλο, παρεδόθησαν μέσω της προπονήτριας Μαρίας Χριστοφορίδου, στον φαρμακείο του κ. Γιουρτουμά με όλα τα συνοδευτικά πιστοποιητικά έγγραφα της ως άνω Κινεζικής εταιρίας.

Αξιόπιστη η πρώτη παρτίδα
Αφού έγιναν κάψουλες, χορηγήθηκαν στους αθλητές και στις αθλήτριες της άρσης βαρών, οι οποίοι προετοιμάζονταν για τους Αγώνες Επίλεκτων Αθλητών, που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2008. Στους αγώνες αυτούς 10 από τους αθλητές μας ελέγχθηκαν και τα τεστ ντόπινγκ ήταν αρνητικά. Κατά συνέπεια η πρώτη παρτίδα που λάβαμε από την συγκεκριμένη εταιρία της Κίνας ήταν αξιόπιστη. Θέλω να επισημάνω ότι τον Ιανουάριο 2008 από την Κύπρο ενημέρωσα τον κ. Ζαφειρίου, ότι εδόθησαν αμινοξέα στους αθλητές, σύμφωνα με τις παλαιότερες και πάγιες εισηγήσεις του. Αυτός ενημέρωσε με τη σειρά του και τυπικά την Ομοσπονδία.
Ο κ. Κατσέλος μας παρέδωσε άλλη μια μικρή ποσότητα αμινοξέων. Η άνω ποσότητα συνοδευόμενη με τα έγγραφα, που πιστοποιούσαν τη σύνθεσή της, μέσω του κ. Γραμματικόπουλου, εστάλησαν στον κ. Γιουρτουμά για να γίνουν κάψουλες. Γύρω στις 15 με 16 Φεβρουαρίου 2008 μοιράστηκαν στους αθλητές.
Την 7η Μαρτίου, μετά από χρονικό διάστημα περίπου 20 ημερών από την ημέρα χορήγησης των άνω σκευασμάτων στους αθλητές, έγινε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και την WADA ντόπινγκ τεστ. Άμεσα ανταποκριθήκαμε στον έλεγχο αυτό για εξέταση.

Σοκ από τον έλεγχο

Το βράδυ της 4ης Απριλίου 2008 δέχθηκα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, κ. Ν. Σκιαδά, ο οποίος μου ζήτησε να μεταβώ κατεπειγόντως στην Ομοσπονδία. Εκεί με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι 11 από τα 13 δείγματα ούρων των αθλητών και αθλητριών, στα οποία διενήργησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία και WADA ντόπινγκ κοντρόλ στις 7 Μαρτίου, ήταν θετικά, ενώ μόνο τα δύο ήταν αρνητικά. Οι 2 αθλητές, που δεν ήταν θετικοί στον έλεγχο ντόπινγκ, δεν έλαβαν τις βιταμίνες και τα αμινοξέα, λόγω τραυματισμού τους.
Αδυνατώντας να πιστέψω τι είχε συμβεί, καθόσον τόσο εγώ, όσο και ο γιατρός, ποτέ δεν χορηγήσαμε απαγορευμένες ουσίες στους αθλητές μας, γνωρίζοντας και υπακούοντας στους νόμους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, της WADA, του Ε.Σ.Κ.ΑΝ. και της Ολυμπιακής Επιτροπής, έσπευσα να μιλήσω με τον Π. Κατσέλο, για να μου δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Π. Κατσέλος ορκιζόταν στο παιδί του ότι δεν είχε ιδέα και ότι σίγουρα ήταν λάθος των Κινέζων.
Πράγματι μετά από 3 ημέρες ο κ. Π. Κατσέλος με ενημέρωσε για λάθος της Κινεζικής εταιρίας «Auspure», η οποία αντί των ουσιών, που παραγγείλαμε, μας έστειλε ένα μείγμα L-Tyrosine, το οποίο προοριζόταν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.
Σας προσκομίζω 2 επιστολές που έλαβε με e-mail ο κ. Π. Κατσέλος από την Κινεζική εταιρία, με τις οποίες αναγνωρίζουν το τραγικό λάθος τους.
Τέλος, ρητά και κατηγορηματικά δηλώνω, ότι επί 19 έτη, που είμαι ομοσπονδιακός προπονητής, ουδέποτε χρησιμοποίησα ουσίες παράνομες. Όποια σκευάσματα χορηγούνταν στους αθλητές ήταν σε γνώση -πάντοτε- των εκάστοτε διοικήσεων της Ομοσπονδίας και υπό την απόλυτη έγκρισή των. Αισθάνομαι βαθιά θλίψη για την συμπεριφορά ορισμένων παραγόντων (νυν και τέως) της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, οι οποίοι σιωπούν σ’ αυτήν την άθλια κατασυκοφάντηση, που δέχομαι.»
Αθήνα, 9 Απριλίου 2008