Ειδήσεις

20 Απρ 2008

Η νέα υπηρεσία “Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ” μετρά και καταγράφει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατά μήκος των βασικών οδών μέσα στην πόλη

Μήνυμα αναγνώστη

Η ανάγκη της καταγραφής προκύπτει από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των κατοίκων των πόλεων περνά σημαντικό χρόνο της ημέρας τους σε αυτές τις οδούς. Η υπηρεσία ξεκίνησε να υλοποιείται σε κύριους οδικούς άξονες της Θεσσαλονίκης.
Η υπηρεσία σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και υλοποιείται από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το Διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή κ. Ιωάννη Σάχαλο.
Για κάθε μία από τις διαδρομές που εντάσσονται στην υπηρεσία, εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία: Ο μετρητής τίθεται σε λειτουργία και καταγράφει τις στιγμιαίες τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη θέση στην οποία βρίσκεται, αποθηκεύοντας μία μέτρηση ανά δευτερόλεπτο.
Παράλληλα, ο δέκτης GPS εντοπίζει τη θέση (στίγμα) του μετρητή κάθε φορά, καθώς το όχημα κινείται. Η συλλογή και αποθήκευση των δεδομένων (τιμή και θέση μέτρησης) γίνεται από φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κατόπιν τα δεδομένα μεταφέρονται στον κεντρικό Η/Υ (server) του προγράμματος ΕΡΜΗΣ και οι μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στις συγκεκριμένες διαδρομές αποτυπώνονται πάνω σε ψηφιακό χάρτη της πόλης.
.
Γιώργος Παπαδάκης
Περισσότερα: http://www.hermes-program.gr/gr/main.html

1 σχόλια:

Unknown είπε...

"
[...]και οι μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στις συγκεκριμένες διαδρομές αποτυπώνονται πάνω σε ψηφιακό χάρτη της πόλης."


Κι ενώ το προβαλλόμενο φάσμα μεταβάλλεται ΔΥΝΑΜΙΚΑ, κατά πλήθος σημείων, κατά D συχνοτήτων, κατά την θέση των συστημάτων ακτινοβολίας, κατά το διάγραμμα ακτινοβολία σε x-plane και y-plane, κατά την ένταση κατανεμημένων συχνοτήτων, κατά συχνότητα σε t, όλα παραμένουν στατικά καταγεγραμμένα και... αποτυπωμένα από ένα περιφερόμενο τσουτσούνι(!!!) εντάσεως πεδίου πάνω σ' ένα κωλάμαξο. Ξαλάφρωσα!

Αντε πάλι δηλαδή... βρήκαν φαίνεται νέο τρόπο "διαχείρισης προγραμμάτων", "απορρόφησης" (μήπως καλύτερα αναρρόφησης?) κονδυλίων...

Το εγχείρημα αυτό για να γίνει σοβαρά προυποθέτει εκατομμύρια σημεία μέτρησης κατανεμημένα στο χώρο (οριζόντιο και κάθετο), απρόσιτα συστήματα κεραιών, μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο και εκ των προτέρων ορισμό της διάρκειας του πειράματος και της συχνότητας δειγματοληψίας... και πάλι όμως θα ισχύει για πεπερασμένο (ορισμένο) φάσμα συχνοτήτων.

Σε ότι αφορά στο πραγματικό πρόβλημα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η εκθετική σχέση απορρόφησης από το ανθρώπινο σώμα σε συνάρτηση με την συχνότητα ακτινοβολίας στο υπό μέτρηση πεδίο.

Κύριοι,
αυτά, για τους έχοντες μικρή έστω σχέση με Laplace και matrix, δεν είναι σοβαρά, καθόλου σοβαρά πράγματα!

VG