Ειδήσεις

9 Απρ 2008

«Μακεδονική»... γλώσσα από ΗΠΑ

Από την εφημερίδα "Έθνος"

Να διατηρήσει τον ρόλο του (αυτόκλητου) δήθεν αντικειμενικού επιδιαιτητή επιχειρεί η Ουάσιγκτον και με δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, προχθές λίγο πριν από τα μεσάνυχτα καταβλήθηκε προσπάθεια για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την απολύτως απαράδεκτη αναφορά του υφυπουργού Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, σε «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».
Όμως, χθες το μεσημέρι, στην καθιερωμένη ενημέρωση του εκπροσώπου Σιόν Μακόρμακ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ισχύει μεν η ανακοίνωση του κ. Κέισι, αλλά και οι δηλώσεις του κ. Φριντ!
Ερωτηθείς αν η δήλωση του κ. Κέισι ανακαλεί τα όσα ανακοίνωσε προχθες ο κ. Φριντ, ο κ. Μακόρμακ δήλωσε: «Και οι δύο ανακοινώσεις είναι συνεπείς» (προς την αλήθεια).*
Η δήλωση αυτή του κ. Μακόρμακ δημιούργησε νέα προβλήματα και αργά το βράδυ ξεκίνησαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να μην οδηγηθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε νέα αναταραχή. Ενώ έγινε γνωστό ότι ειδικά ο κ. Φριντ κυριαρχείται από οργή για την ανατροπή των σχεδίων διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση
Για λόγους καθαρά τακτικής και χωρίς να ανασκευάζεται το περιεχόμενο της δήλωσης, ο κ. Κέισι, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ δεν παρέχουν επίσημη αναγνώριση γλώσσας ή εθνότητας και κάθε συζήτηση περί μακεδονικής γλώσσας ή εθνότητας δεν πρέπει να έχει καμιά συνέπεια στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας» (δήλωση η οποία εστάλη σε Ελληνες ανταποκριτές τη Δευτέρα το βράδυ, αλλά ένα εικοσιτετράωρο μετά δεν είχε καν τοποθετηθεί στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ).
Ο κ. Κέισι, φυσικά, κάθε άλλο παρά ανασκευάζει τη δήλωση του προϊσταμένου του, καθώς με διπλωματικό τρόπο αναφέρεται σε «παροχή επίσημης αναγνώρισης» (σ.σ.: και βεβαίως δεν είναι οι ΗΠΑ που ..πιστοποιούν διεθνώς την ύπαρξη εθνοτήτων) και προσπαθεί να θολώσει τα νερά, ώστε να μη χρεωθεί ο κ. Φριντ με την υιοθέτηση των σκοπιανών θέσεων και αμφισβητηθεί ο ρόλος του επιδιαιτητή που επιζητεί και δείχνει για ανεξήγητους λόγους να αποδέχεται το υπουργείο Εξωτερικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει ευθέως στον κ. Φριντ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, κ. Κουμουτσάκος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών έκανε λόγο για «επεξηγηματική δήλωση», προσφερόμενος μάλιστα να διανείμει ο ίδιος το κείμενο της δήλωσης του κ. Κέισι στους παριστάμενους δημοσιογράφους!

Περισσότερα: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=808412

*Daily Press Briefing
Sean McCormack, SpokesmanWashington,
DCApril 8, 2008

QUESTION: Yes. On FYROM. Mr. McCormack, last night regarding Under Secretary Dan Fried’s remarks during a special press briefing yesterday by the Foreign Press Center, I received the following message in my telephone machine from the DOS official attributed to the Deputy Spokesman Tom Casey: “The U.S. does not confer official recognition on either language or ethnicity in any discussion of Macedonian as a language or ethnicity, so it has no bearing on the resolution between Greece or Macedonia on the name issue. We continue to urge both sides to remain engaged in the (inaudible) process in keeping working toward mutually agreed solution as soon as possible.”
I’m wondering, Mr. McCormack, is that a retraction of whatever Mr. Fried told us yesterday about, that he strongly believes for the existence of the so-called “Macedonia ethnicity and language”?
MR. MCCORMACK: No. We think that Dan’s statement at the Foreign – statements at the Foreign Press Center and this statement are fully consistent.