Ειδήσεις

16 Απρ 2008

Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τουρκική και μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του κόμματος της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα:

Δελτίο Τύπου


Την Πέμπτη 17 Απριλίου 2008, η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF), την Ε.Ε.Σ.– Ουράνιο Τόξο (από τη Μακεδονική μειονότητα της Ελλάδος) και την Ομοσπονδιακή Ένωση των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) οργανώνει μια διεθνή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με θέμα «Ανύπαρκτες Μειονότητες στην Ελλάδα:Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες».
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη Αίθουσα Συσκέψεων A5G2 από τις 15.00 μέχρι 18.00.Ομιλητές στη συζήτηση θα είναι οι: Hans Heinrich Hansen (Πρόεδρος Συζήτησης), (Πρόεδρος, Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων FUEN), Halit Habipoglu (Πρόεδρος, Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη), Nelly Maes (Πρόεδρος, Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα, Βοηθ. Καθ. Δρ. Halim Cavusoglu (Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Hacettepe), Παύλος Φιλίποβ Βοσκόπουλος (Μέλος Πολιτικής Γραμματείας της ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο, Πολιτικό Κόμμα της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα), Helene Flautre ΜΕΚ* (Προεδρεύον, Υπο-Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) Δρ.Csaba Sandor Tabajdi ΜΕΚ* (Προεδρεύον, Επιτροπής για τις Μειονότητες, τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Γλώσσες) Boriss Cilevics (Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Προεδρεύον στην Υπο -Επιτροπή για τα Μειονοτικά Δικαιώματα., Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος, Ελληνικού Παρατηρητηρίου Helsinki) και Mikel Irujo Amezaga Ευρωβουλευτής της Ομάδος (Πράσινοι / Ομάδα ΕΕΣ-Ε.Π.Κ.).
Πληροφορίες σχετικά με την Τουρκική και Μακεδονική μειονότητα της Ελλάδος
Το Ελληνικό κράτος συστηματικά κάνει διακρίσεις κατά της Τουρκικής μειονότητας και αρνείται την εθνική ταυτότητα της μειονότητας, την Τουρκική, η οποία ούτως ή άλλως αποκτιέται είτε εκ γενετής, είτε μέσω ενσωμάτωσης.
Η Ελλάδα προτιμά να χρησιμοποιεί τον όρο «Μουσουλμανική μειονότητα», σκεπτικό το οποίο βασίζεται στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και στην απόρριψη της «Τουρκικής» ταυτότητας.
Η ελληνική άρνηση της αποδοχής της μειονοτικής Τουρκικής ταυτότητας έχει κυμανθεί από την απαγόρευση πολιτειακών οργανώσεων οι οποίες συμπεριλαμβάνουν το επίθετο «Τουρκικός-ή-ό» στον τίτλο τους – όπως στη περίπτωση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», έως τη δίωξη ατόμων που δημόσια προσδιορίζουν την μειονότητα ως «Τουρκική».
Η Μακεδονική μειονότητα της Ελλάδος είναι συγκεντρωμένη στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Αν και η μακεδονική γλώσσα ομιλείται από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, είναι υπό απειλή εξαφάνισης αφού δεν απολαμβάνει την αναγνώριση του κράτους και για αυτό το λόγο δεν διδάσκεται, ούτε έχει εισαχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Επιπλέον, οι Μακεδονόφωνοι (ή τα άτομα που μιλούν Μακεδονικά) και μάλιστα τα άτομα που εκφράζουν μια Μακεδονική εθνική ταυτότητα έχουν διωχθεί από τις Ελληνικές αρχές. Τα ελληνικά δικαστήρια σε πολλές περιπτώσεις από το 1989 έχουν αρνηθεί την εγγραφή του πολιτιστικού συλλόγου «Στέγη Μακεδονικού Πολισμού».

2 σχόλια:

dimo74 είπε...

kapote kai meis eixame meionothta sthn tourkia...
otan 'ksemperdevan' m'aytous oi tourkoi edw sthn ellada anakalyptame thn dhmokratia,
dhl. den kaname tipota...

twra;
kala krasia...

Ανώνυμος είπε...

Απολαύστε τους:



http://www.youtube.com/watch?v=sZxg2o7YB3g