Ειδήσεις

9 Απρ 2008

Κλειδωμένα για χρόνια σε μια τρώγλη, παγωμένα, ρακένδυτα ανάμεσα σε ακαθαρσίες και κουρέλια

Μία απίστευτη οικογενειακή τραγωδία που θυμίζει «Κωσταλέξι» αποκαλύφθηκε εχθές στη μικρή κοινωνία του Μαραθιά Φωκίδας, μετά από παρέμβαση του Εισαγγελέα Φωκίδας.
Συγκεκριμένα, μια μητέρα ψυχικά άρρωστη υποχρέωνε τα δύο της παιδιά να ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες, απομονωμένα, κλεισμένα μέσα σε ένα σπίτι που θύμιζε στάβλο, αφού η οικογένεια συγκατοικούσε με ζώα.
Οι γιατροί του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας, που εξέτασαν τα παιδιά, ηλικίας περίπου σήμερα 20 ετών, δεν μπορούσαν να πιστέψουν το θέαμα που αντίκρισαν, καθώς τα παιδιά είναι υποσιτισμένα και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης αντανακλούν σε κάθε σημείο του σώματος και του κορμιού τους.
Η νέα υπόθεση της Φωκίδας, έφερε μνήμες από την ιστορία που το 1978 είχε συγκλονίσει ολόκληρη την Ελλάδα.

Κωσταλέξι Λαμίας
Είναι η ιστορία της 47χρονης τότε, Ελένης Καρυώτη, μιας γυναίκας με ψυχολογικά προβλήματα, που ήταν φυλακισμένη επί εικοσιεννιά ολόκληρα χρόνια σ’ ένα δωμάτιο της οικογένειάς της, στο χωριό Κωσταλέξι της Λαμίας.
Τα αδέλφια της θεώρησαν ότι έτσι θα τη βοηθούσαν, ενώ ταυτόχρονα θα κρατούσαν για πάντα καλά κρυμμένη τη «ντροπή» της οικογένειας.
Η ιστορία της Ελένης αποκαλύφθηκε από τους δημοσιογράφους και πήρε σύντομα μεγάλες διαστάσεις, ενώ κατηγορήθηκε ολόκληρο το χωριό που ουσιαστικά γνώριζε για τον εγκλεισμό, αλλά δεν έκανε τίποτα.
Τα αδέλφια της Ελένης δικάστηκαν και αθωώθηκαν, ενώ τα ίχνη της εξαφανίστηκαν.
Ακόμη και σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά την αποκάλυψη, το Κωσταλέξι παραμένει συνώνυμο της μιζέριας, της αθλιότητας και στοιχειώνει με τη βαριά σκιά του ονόματός του όλες τις ανάλογες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σφαγεία Αλικαρνασσού Κρήτης
Την παρέμβαση των κρατικών υπηρεσιών προκάλεσε ο εγκλεισμός από τους γονείς τους μιας κοπέλας με νοητική υστέρηση και ενός αγοριού το Νοέμβριο του 2004.
Η ιστορία διαδραματίζεται στην περιοχή των Σφαγείων της Αλικαρνασσού. Όταν οι αστυνομικοί, που έφθασαν στο σπίτι μετά από τις καταγγελίες γειτόνων, αντίκρισαν μια εικόνα πραγματικής εξαθλίωσης, αφού στο χώρο που μεγάλωναν τα δύο αδέλφια, τα σκουπίδια σχημάτιζαν σωρούς, ενώ τα παιδιά έτρωγαν, κοιμόντουσαν και αφόδευαν στο ίδιο δωμάτιο.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, τόσο για τον εγκλεισμό όσο και για τη βάναυση συμπεριφορά του πατέρα.

Λοφίσκος Θεσσαλονίκης
Μία σύγχρονη οικογενειακή τραγωδία εκτυλισσόταν και στο χωριό Λοφίσκος Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Ιανουάριο: Τέσσερα κορίτσια ηλικίας 12, 14, 17 και 20 ετών κλειδωμένα για χρόνια σε μια τρώγλη, παγωμένα, ρακένδυτα ανάμεσα σε ακαθαρσίες και κουρέλια.
Ο βοσκός πατέρας δεν μπορούσε να προσφέρει το παραμικρό, ενώ η μητέρα, που κρατούσε κλειδωμένα τα παιδιά της, είχε νοσηλευθεί στο παρελθόν σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης
Το 2003, στο χωριό Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης, η αστυνομία συνέλαβε μία γυναίκα που κρατούσε κλειδωμένο μέσα στο σπίτι τον 83χρονο πατέρα της, ενώ πολλές φορές ξεχνούσε να του δώσει ακόμα και τροφή.
Ριγγλάδες Κέρκυρας
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, οι αρχές της Κέρκυρας ήρθαν και πάλι αντιμέτωπες με ένα σύγχρονο Κωσταλέξι.
Για 10 ολόκληρα χρόνια, ο 77χρονος Σπύρος Καψοκαβάδης έμενε κλειδωμένος από το γιο του, σε ένα κατάλυμα. Οι ακαθαρσίες είχαν γεμίσει το χώρο, εκεί που ο άτυχος ηλικιωμένος ήταν υπέμενε αγόγγυστα τη βάναυση συμπεριφορά του παιδιού του.
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ο δήμαρχος Κέρκυρας κατήγγειλε το περιστατικό.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου