Ειδήσεις

22 Απρ 2008

Ελλάς το μεγαλείο σου

Αυτό που γίνεται με το φετινό πρωτάθλημα δεν έχει προηγούμενο. Τα έχουμε ακούσει όλα. Για πρωταθλήματα στα χαρτιά, για ανήθικες κινήσεις, για πρωταθλήτριες εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου και άλλα τρελά και απίθανα πράγματα, που δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.
Όταν ήρθε στην Ελλάδα ο Ρομάν Βάλνερ σίγουρα δεν περίμενε ότι μία και μόνο συμμετοχή του θα ήταν αρκετή για κάνει άνω κάτω το Ελληνικό πρωτάθλημα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η υπόθεση Βάλνερ είναι απλή. Η Καλαμαριά χρησιμοποίησε έναν ποδοσφαιριστή χωρίς να έχει δικαίωμα συμμετοχής αφού σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είχε ήδη αγωνιστεί σε δύο ομάδες κατά τη διάρκεια της φετινής σαιζόν και δεν είχε το δικαίωμα να αγωνιστεί και σε τρίτη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν κατέληξε στην ομάδα του Λεβαδειακού, που επίσης ενδιαφέρθηκε να τον αποκτήσει κατά τη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου. Οι άνθρωποι του Απόλλων Καλαμαριάς φαίνεται ότι αγνοούσαν τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια με αποτέλεσμα να κάνουν αυτό το απίστευτο λάθος.
Ο Ολυμπιακός έκανε, όπως όφειλε σύμφωνα με τους κανονισμούς ποδοσφαίρου, ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του συγκεκριμένου παίκτη. Η ποινή που έπρεπε να επιβληθεί στην Καλαμαριά σύμφωνα με τον ΚΑΠ ήταν -1 βαθμός και κατοχύρωση του παιχνιδιού στην αντίπαλη ομάδα με σκορ 3-0.
Η πρώτη απόφαση του αθλητικού δικαστή προκάλεσε την αντίδραση όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Η επανάληψη του αγώνα δεν προβλεπόταν από τον ΚΑΠ, ωστόσο ήταν μία απόφαση που έκοβε το καρπούζι στη μέση. Ήταν σχεδόν σίγουρο ότι ο Απόλλων Καλαμαριάς θα ασκούσε έφεση, αν και οι άνθρωποί του, γνώριζαν πως είχαν κάνει λάθος, και αναπόφευκτα θα ακολουθούσε ο Ολυμπιακός αφού αν έφτανε η υπόθεση στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, θα εξεταζόταν μόνο το αίτημα της Καλαμαριάς.
Η επιτροπή εφέσεων το μόνο που έκανε ήταν να εφαρμόσει το γράμμα του κανονισμού και μόλις αυτό έγινε τότε όλοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Ολυμπιακό που τα βάζει με την Καλαμαριά και την ΕΠΟ που χαρίζει τα πρωταθλήματα στον Ολυμπιακό.
Πολλοί είναι αυτοί που είπαν ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς αυτό που έκανε η ομάδα του Πειραιά ήταν σωστό. Ηθικά όμως ήταν άδικο. Αυτό και αν είναι υποκρισία. Για ποια ηθική μιλούν; Έχετε δει ποτέ ποδοσφαιριστή να μην παίζει θέατρο μέσα στο γήπεδο; Πόσες φόρες έχετε δει ποδοσφαιριστή να πέφτει στο έδαφος χωρίς να τον έχει ακουμπήσει κανένας και να κερδίζει πέναλτι. Πόσες φορές έχετε δει να παριστάνει κάποιος το χτυπημένο με σκοπό να κάνει καθυστέρηση για να κερδίσει η ομάδα του. Πόσες φορές έχετε δει ποδοσφαιριστή να προσποιείτε ότι τον χτύπησε αντίπαλος με σκοπό να κερδίσει κόκκινη κάρτα. Είδατε ποτέ κάποιον ποδοσφαιριστή, παράγοντα ή προπονητή να ζητήσει επανάληψη του αγώνα επειδή η ομάδα του κέρδισε έναν αγώνα που δεν έπρεπε να κερδίσει; Η μήπως στο ποδόσφαιρο επιτρέπονται όλα αρκεί να γίνονται εντός αγωνιστικού χώρου; Και τέλος πάντων δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική σε ένα κατεξοχήν βρώμικο εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων παιχνίδι.
Μετά την απόφαση της επιτροπής εφέσεων κάποιοι, άγνωστο για ποιο λόγο, άρχισαν να ξεθάβουν παλιές ιστορίες που όμως δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση Βάλνερ.
Πριν από 3 χρόνια ο αγώνας ανάμεσα στο Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό δεν είχε ξεκινήσει λόγο των επεισοδίων πού είχαν δημιουργηθεί πριν την έναρξη του παιχνιδιού ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Η ποινή που προβλεπόταν από τον ΚΑΠ ήταν από επανάληψη του αγώνα έως μηδενισμό των υπαιτίων ομάδων και αφαίρεση 3 βαθμών. Η ποινή που επιβλήθηκε τότε ήταν ακόμη πιο αυστηρή. Μηδενισμός, αφαίρεση 3 βαθμών, 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 300 χιλιάδες ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
Ο αθλητικός δικαστής εξάντλησε όλη την αυστηρότητά του με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση και της διοίκησης και των οπαδών του Ολυμπιακού. Ο λόγος; Μέχρι εκείνη τη στιγμή καμία ομάδα δεν είχε τιμωρηθεί τόσο αυστηρά λόγω επεισοδίων. Και αυτό ήταν αλήθεια αφού σε άλλες περιπτώσεις οι δικαστές δεν είχαν λάβει παρόμοιες αποφάσεις
Η επιτροπή εφέσεων βεβαίως, δικαίωσε τον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο και αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα τον δύο ΠΑΕ για επανάληψη του αγώνα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκε το γράμμα του κανονισμού και δεν βλέπω που ευνοήθηκε ο Ολυμπιακός.
Και περνάμε στην ΕΠΟ. Η ΕΠΟ δεν έχει καμία ευθύνη στην έκδοση του δελτίου. Από τη στιγμή που είχε στα χέρια της όλα τα έγγραφα που απαιτούνταν για την έκδοση του δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.
Το ότι έχει δελτίο ένας ποδοσφαιριστής δεν σημαίνει πως μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κιόλας. Αν δηλαδή μία ομάδα είχε αγοράσει το Δεκέμβριο έναν ποδοσφαιριστή από ομάδα που έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ και τον χρησιμοποιούσε στην ίδια διοργάνωση θα έφταιγε η ΕΠΟ ή η UEFA που δεν τους ενημέρωσε; Νομίζω πως η επίθεση προς την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι τουλάχιστον άδικη για να μην πω κατευθυνόμενη. Ασφαλώς και έχει κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν αλλά δεν μπορεί να φταίει για όλα κάποιος άλλος και όχι το ξερό μας το κεφάλι.
Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Το ακούσαμε και αυτό. Η ΑΕΚ ζήτησε από την ΕΠΟ να μην επικυρώσει την βαθμολογία. Μα πώς να γίνει αυτό κύριοι της ΑΕΚ αφού δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Η επικύρωση της βαθμολογίας γίνεται από τη SUPER LEAGUE σύμφωνα με την προκύρηξη του πρωταθλήματος που έχει αποδεχτεί και υπογράψει και η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ. Δηλαδή από τους εκπροσώπους του ΠΑΟ, της ΑΕΚ, του Πανιωνίου, της Καλαμαριάς, του Εργοτέλη κ.τ.λ. Εννέα από τους της 15 ομάδες ψήφησαν υπέρ της επικύρωσης της βαθμολογίας. Η μόνη που ψήφησε κατά ήταν η ΠΑΕ ΑΕΚ. Λάρισα και Παναθηναϊκός ψήφισαν λευκό, ενώ 4 ΠΑΕ, μεταξύ αυτών και η Καλαμαριά ήταν απούσες.
Σύμφωνα με την ΠΑΕ ΑΕΚ όμως είπαμε. Για όλα φταίει ο Γκαγκάτσης. Και κάτι τελευταίο για να μην ξεχνιόμαστε. Το πρωτάθλημα εδώ και δύο χρόνια δεν το διοργανώνει η ΕΠΟ αλλά η 15 ΠΑΕ που συμμετέχουν σε αυτό. Ας αποφασίσουν λοιπόν με ποιους κανόνες θέλουν να παίζουν και ποιους αθλητικούς δικαστές θέλουν. Αυτοί έχουν το μαχαίρι αυτοί και το καρπούζι. Όσο και να φωνάζουν οι διοικούντες την ΠΑΕ ΑΕΚ δεν έχουν δίκιο. Για την απώλεια του πρωταθλήματος ευθύνεται η ομάδα τους και μόνο. Να σας θυμίσω ότι η ΑΕΚ έχασε το πρωτάθλημα διότι ηττήθηκε από Λάρισα και Πανιώνιο και δεν κατάφερε να κερδίσει ΆΡΗ και ΠΑΟ στα πιο κρίσιμα παιχνίδια της ομάδας στο δεύτερο γύρο. Αν είχε πάρει ένα από τα τέσσερα παιχνίδια τότε σήμερα θα ήταν πρωταθλήτρια.
Οι παράγοντες της ΑΕΚ ισχυρίζονται ότι η ομάδα τους έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος και ότι άξιζε να πάρει το πρωτάθλημα. Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους διαβάστε τι έλεγε ο πρόεδρος της ΑΕΚ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ένα μήνα πριν. «Στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, όταν είχαμε έξι στα έξι αλλά είχαμε λίγο κόσμο στα γήπεδα, είχα στενοχωρηθεί. Έλεγα ‘κάτι κάνουμε λάθος’. Κάθε χρόνο πέφτει ο μέσος όρος των εισιτηρίων. Δεν είμαι ευχαριστημένος. Καταλαβαίνω πως ο κόσμος έχει δίκαιο να μην έρχεται στο γήπεδο, αφού δεν βλέπει κάτι που του αρέσει. Παίζουμε κακό ποδόσφαιρο. Θα έχουν δίκιο να μην πάρουν διαρκείας του χρόνου.
«Ποδόσφαιρο στο γήπεδό μας δεν έχουμε χαρεί και η εικόνα της ομάδας μας δεν είναι καλή. Αυτό δεν θα αλλάξει με το να βγει πρώτη η ομάδα μας φέτος. Δεν έχουμε δώσει χαρά στον κόσμο, ούτε έχουμε πάρει οι ίδιοι.
«Δεν κάθομαι να συγκρίνω την ομάδα μου με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Είναι πρωτάθλημα μετρίων ομάδων το φετινό, αλλά έστω κι έτσι θα μπορούσαμε να είμαστε πρώτοι. Δεν δώσαμε χαρά φέτος στον κόσμο μας, κάθε χρόνο κάτι δίναμε, αλλά φέτος δεν πήρε χαρά, ούτε κι εμείς».
Αν μία ομάδα έπαιξε καλό ποδόσφαιρο φέτος αυτή ήταν ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα που κατάφερε να κάνει καλή πορεία στην Ευρώπη, να φτάσει στον τελικό του κυπέλλου και να τερματίσει πρώτη στο πρωτάθλημα. Τρία καρπούζια δηλαδή στην ίδια μασχάλη.
Και στο τέλος ακούσαμε και το καλύτερο. Οι παίκτες της ΑΕΚ λέει θα εισηγηθούν να μην κατέβει η ομάδα στα πλέι – οφ γιατί αισθάνονται πρωταθλητές και αδικημένοι. Λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Αν θέλουν ας μην κατέβουν να παίξουν ή αν θέλει η διοίκηση ας κατεβάσει την ομάδα νέων. Αμ δε. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη του Τσάμπιονς Λιγκ όπως θα έλεγε και ο Σπύρος Καλογήρου. Εκτός και αν οι παίκτες είναι αποφασισμένοι να χαρίσουν θα χρήματα που δικαιούνται βάση συμβολαίων στην ΠΑΕ για να μην ζημιωθεί οικονομικά. Άσε που του χρόνου θα πρέπει να κάνουν προετοιμασία για να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής.
.
Κ.Μ.

2 σχόλια:

Man on the moon είπε...

ευρωπαικη πορεια του ολυμπιακου το οτι περασε στην επομενη φαση του champions league;

καλη πορεια στο πρωταθλημα, οπου αν δεν εκανε τις γκελες ο Παναθηναικος με την ξανθη και τον ηρακλη, θα εβγαινε δευτερος ή τριτος;;;

να πως χανουν οι λεξεις το νοημα τους.

Ανώνυμος είπε...

ΒΓΑΛΕ ΤΑ ΚΟ
ΒΓΑΛΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΥΑΛΙΑ.