Ειδήσεις

9 Απρ 2008

H οργάνωση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού πλούτιζε κάνοντας εμπόριο οργάνων, με νεφρά που αφαίρεσε από τουλάχιστον 300 Σέρβους αιχμαλώτους

Από την εφημερίδα "Έθνος"

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα εγκλήματα πολέμου της οργάνωσης UCK του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι περιέχει το βιβλίο της πρώην δικαστού Κάρλα Ντελ Πόντε, που μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία.


Η ελβετική κυβέρνηση, η οποία έχει αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, δυσανασχέτησε για τις αποκαλύψεις που φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου και λογόκρινε την πρώην δικαστή.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στην Ντελ Πόντε «να απόσχει από οποιαδήποτε δημόσιο σχόλιο» για το βιβλίο της.
Ο λόγος, όπως αναφέρεται στη γραπτή εντολή της Βέρνης, είναι ότι στις σελίδες του «περιέχονται διατυπώσεις που αφορούν την προηγούμενη δραστηριότητα της Ντελ Πόντε και που δεν πρέπει τώρα να αποδοθούν σε εκπρόσωπο της ελβετικής κυβέρνησης».
Και αυτό διότι τώρα η πρώην εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι πρεσβευτής της Ελβετίας στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
Η Βέρνη της ζήτησε μάλιστα επιτακτικά να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατόν στην έδρα της.

Μιλάνο
Η πρώην δικαστής έπρεπε να παρουσιάσει το απόγευμα της Δευτέρας στο Μιλάνο το βιβλίο της «La Caccia» («Το Κυνήγι»), που μόλις κυκλοφόρησε από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Feltrinelli. Την τελευταία στιγμή, όμως, η παρουσίαση ακυρώθηκε και η Ντελ Πόντε αναχώρησε εσπευσμένα για τη Νότια Αμερική.
Πριν φύγει όμως φρόντισε να ενημερώσει φίλους δημοσιογράφους για τα συμβάντα.
Οι αναφορές που έφεραν σε αμηχανία την ελβετική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, αφορούν τις δραστηριότητες του Χασίμ Θάτσι, πρώην αρχηγού της αντάρτικης ομάδας UCK και νυν πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου.
Και η Ελβετία, ως γνωστόν, είναι μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Στο βιβλίο της η Ντελ Πόντε δεν μιλά καθόλου κολακευτικά για τον πρώην αντάρτη και νυν πρωθυπουργό. Κατά την περίοδο που ο Θάτσι διέμενε στην Ελβετία, γράφει η πρώην δικαστής, «συσσώρευε μυστηριωδώς μεγάλα πλούτη».

Εγκλήματα πολέμου
Οι πιο συγκλονιστικές αποκαλύψεις όμως που περιέχονται στο βιβλίο αφορούν τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι αλβανόφωνοι Κοσοβάροι κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1999.
Πιο συγκεκριμένα, η Ντελ Πόντε καταγράφει, με δικαστική ακρίβεια, λεπτομέρειες για τη συστηματική αφαίρεση νεφρών από τουλάχιστον 300 Σέρβους αιχμαλώτους που ήταν έγκλειστοι σε μυστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο.
Τα νεφρά αυτά διοχετεύτηκαν αμέσως στην υπόγεια αγορά μεταμόσχευσης οργάνων στην Ευρώπη. Το κέρδος του UCK ήταν περίπου 4 εκατομμύρια μάρκα.

«Έδεσε» το έγκλημα με στοιχεία
Δεν ήταν η πρώτη φορά που κυκλοφορούσαν φήμες για παράνομη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων από τον UCK. Αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρχαν αποδείξεις.
Η πρώην δικαστής διεξήγαγε εξονυχιστικές έρευνες, τις οποίες καταγράφει στο βιβλίο της: επισκέφθηκε το στρατόπεδο αιχμαλωσίας, διαπίστωσε ότι υπήρχε ιατρείο με πλήρη εξοπλισμό, και βρήκε μάλιστα και έναν μάρτυρα, τον οποίο αναφέρει με την κωδική ονομασία Κ-144. Αλλά, καθώς έγραψε η ίδια, «οι έρευνες που αφορούσαν τον UCK ήταν οι λιγότερο δημοφιλείς ανάμεσα σε εκείνες που ανέλαβε το Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία».
Γι' αυτό και δεν υπήρξε συνέχεια. Η ίδια στο τέλος πρόσθεσε και μια αράδα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πρόσφατη αθώωση σε αυτό το Δικαστήριο του Κοσοβάρου εγκληματία πολέμου Ραμούς Χαραντινάι, «αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι μάρτυρες κατηγορίας δεν εμφανίστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου», γράφει η Ντελ Πόντε με πικρία.

Δ. Δεληολάνης