Ειδήσεις

5 Απρ 2008

Η απάντηση του ... "χάρτινου τίγρη"

Από: http://politis-gr.blogspot.com



«Χάρτινος τίγρης» . Έτσι είχε αποκαλέσει κ. Νταν Φριντ βοηθός υπουργού Ευρωπαϊκών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Ελλάδα και εκτιμούσε (τότε) ότι «δεν πρόκειται να κάνει τίποτε σε ότι και να της κάνουμε».
Φαίνεται ότι αυτή την εκτίμηση την διατηρούσε μέχρι και προχθές και παρότρυνε τον κ. Μπούς να δηλώσει (με σιγουριά), λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ότι : «Αύριο, το ΝΑΤΟ θα λάβει μια ιστορική απόφαση για την ένταξη τριών βαλκανικών χωρών, της Κροατίας, της Αλβανίας και της Μακεδονίας».
Βέβαια η εξέλιξη των πραγμάτων τον διέψευσε.
Αφού κάθε άλλο σενάριο-παγίδα απέτυχε παταγωδώς, οι Αμερικανοί υποχώρησαν («fall back») στην αναβολή της ένταξης και με την προϋπόθεση ότι το πρόβλημα μεταξύ των δύο πλευρών θα έχει πρώτα λυθεί.
Ο «καθοδηγητής» της σκοπιανής διπλωματίας Ντάνιελ Φριντ, είχε και έναν ακόμη λόγο να επιδιώκει επιμόνως μια «συμβιβαστική λύση» των δύο μερών: από την προσωπική του απόδοση θα κρινόταν και το μέλλον της διπλωματικής του καριέρας, αφού ως γνωστό φλερτάρει το πρεσβευτικό πόστο στη Μόσχα, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, δεν επιθυμεί.
Πρόκειται για μια τραγική ειρωνεία των εξελίξεων.
Ο άνθρωπος που χαρακτήριζε την Ελλάδα «χάρτινο τίγρη» προ λίγων ετών, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και πήρε την κατάλληλη απάντηση.
Ο... πολύς κ. Φριντ κατηγορείται πλέον και από αμερικανικούς κύκλους ότι... μετράει κεφάλια για Ιράκ και Αφγανιστάν και όχι την πραγματική... υπεραξία που προσφέρει κάθε χώρα.
Η δήλωση αυτή που έγινε προ ημερών από ανώτατο Δυτικό διπλωματικό παράγοντα, εκφράζει, πολλούς στην αμερικανική πρωτεύουσα, πολιτικούς, στρατιωτικούς και άλλους κύκλους.
Μάλιστα διάφορες πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχει αρχίσει ήδη από προχθές να λειτουργεί, μια «σκιώδη κυβέρνηση» στην Ουάσιγκτον, καπελώνοντας την κυβέρνηση Μπούς (Ράις , Φριντ και λοιπά …μπουμπούκια), αποκαλούμενη στα ενδότερα των κυβερνητικών και γραφειοκρατικών μηχανισμών και ως «έξι συν τρία» («six plus three»)
Οι ευθύνες που καταλογίζονται στο Φριντ ,μέσα από κύκλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ,έρχονται με μορφή… χιονοστιβάδας.
Ο κ. Φριντ έπεισε στις 3 Νοεμβρίου του '04 τον πρόεδρο Μπους πως σωστά έπραξε με την αναγνώριση της FYROM ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», και ο ίδιος, μέχρι προχθές , προσπαθούσε να τον πείσει πως η ένταξη των Σκοπίων είναι …..δεδομένη.
Με τον τρόπο αυτό τον οδήγησε σε μια προσβλητική(«offensively») υπαναχώρηση των θέσεων τους και του καταλογίζουν «κακή ανάγνωση και ερμηνεία» του κλίματος και των προθέσεων της Ελλάδας.
Τον πιάσαμε …κότσο λέει ο λαός μας, λειτούργησαν ….κάποιες υπηρεσίες και του στείλανε το κατάλληλο …..Δούρειο Ίππο, λέω εγώ!
Συγχρόνως όπως λέγεται από γνώστες της εσωτερικής λειτουργίας της αμερικανικής διοίκησης μπήκε με την συμπεριφορά του στο ……στόχαστρο και της Γερουσίας .
Ήδη κύκλοι της ομογένειας υπογραμμίζουν ότι: «θα καλοπεράσουν στο Κογκρέσο (ο Φρίντ και η ..παρέα του) και να γνωρίζουν ότι το ελληνικό λόμπι τούς παρακολουθεί κατά πόδας. Ας μην ξεχνούν τον θυμό μας».
Άλλωστε δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, ….πρωτοστάτησε και στην τιμωρία των Ελληνοκυπρίων επειδή είχαν το… θράσος να απορρίψουν το σχέδιο του Κόφι Ανάν, και μαζί με τον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Λιν Πάσκοε, είχαν εμπνευστεί τη θεωρία των… κεραμιδιών !!!
Η φράση ότι «θα πέφτουν κεραμίδια στα κεφάλια» (των Ελληνοκυπρίων) θα μείνει για πάντα στη διεθνή διπλωματική ιστορία ως η πλέον απαράδεκτη πράξη εναντίον ενός λαού που έλαβε τις αποφάσεις του με δημοκρατικές διαδικασίες.
Μετά από αυτά αγαπητέ Ντάνιελ δεν σε... βλέπω για την Μόσχα, αλλά για τη... Ζιμπάμπουε. Παρέα με τις…….τίγρεις !

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Na doume ti exei na pei o amerikanos stis dhlwseis pou tha kanei aytes tis meres.Thn alhtheia thn kseriume.

Ανώνυμος είπε...

Ο εν λόγω κύριος θα πρέπει να μαζευτεί γιατί όπως λέει και ο politis τον βλέπω να παίρνει μετάθεση σε τριτοκοσμικά μέρη.