Ειδήσεις

9 Απρ 2008

Έκθεση Ιταλού επιστήμονα «καίει» την Ελλάδα στη WADA - Τύποι αναβολικών στεροειδών παράγονται στην Ελλάδα

Στοιχεία-σοκ για την διακίνηση αναβολικών στην Ελλάδα αποκάλυψε στον «Alpha» και τον Αντρέα Παλομπαρίνι ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της WADA για θέματα ντόπινγκ.
Ο Ιταλός επιστήμονας Αλεσάντρο Ντονάτι είχε συντάξει πριν από περίπου έναν χρόνο έκθεση-«βόμβα» με το δεικτικό για τη χώρα μας τίτλο «Η Ελλάδα και ο μύθος της Ολυμπίας», στην οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα χώρα παραγωγής και μεγάλο εξαγωγέα αναβολικών και στηλιτεύει την αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας.
Στην έκθεσή του ο κ. Ντονάτι αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα εμφανίζεται επανειλημμένως ως χώρα προέλευσης φαρμακοδιεγερτικών ουσιών. Σε ιστότοπους αναφέρεται, ότι πολλοί τύποι αναβολικών στεροειδών παράγονται στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Ε.Ο.Φ. Δημήτρη Βαγιωνά, εργαστήριο κοντά στην Κόρινθο παράγει 1,4 εκατομμύρια κουτιά στεροειδών αναβολικών ετησίως».
Ο Ιταλός αξιωματούχος μιλώντας στον Αντρέα Παλομπαρίνι είπε: «Βρήκα ίχνη αναβολικών ουσιών - που παράγονται στην Ελλάδα - σε πολλές έρευνες για τις οποίες ήμουν εμπειρογνώμονας της εισαγγελίας και είχα την απόδειξη, ότι η Ελλάδα δεν έκανε ποτέ τίποτα, ώστε να ξεκαθαρίσει την θέση αυτών των εταιρειών και το εύρος των παράνομων εξαγωγών».
Στην έκθεση του ο κ. Ντονάτι εξηγεί, ότι μέσω internet και χωρίς συνταγή ο καθένας μπορεί να ντοπαριστεί. Ο ίδιος γνώριζε με λεπτομέρειες το θέμα της Άρσης Βαρών, για το οποίο ουσιαστικά «καρφώνει» τις Ελληνικές Αρχές, λέγοντας ότι «το σκάνδαλο των αρσιβαριστών θέτει ερωτήματα, που διαιωνίζονται. Έντεκα αθλητές που θα «πληρώσουν» τη νύφη. Αυτοί έχουν προπονητή, γιατρούς, παράγοντες, ένα περιβάλλον που τους οδήγησε σε αυτό το μονοπάτι της ανοχής».
Ο Ιταλός αξιωματούχος αναφέρει τον δημοσιογράφο Φίλιππο Συρίγο και τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Βαγιωνά ως δύο από τους ελάχιστους πολέμιους του ντόπινγκ στην Ελλάδα.
«Ο πρώτος χτυπήθηκε και ο δεύτερος απειλήθηκε», γράφει στην έκθεσή του ο Ντονάτι, ο οποίος είπε στον Αντρέα Παλομπαρίνι, ότι «μου φαίνεται πως στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι που καταγγέλλουν τέτοιες υποθέσεις, στη συνέχεια αντιμετωπίζουν προβλήματα». Ερωτηθείς αν η έκθεση αυτή του είχε ζητηθεί από την WADA, απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι «μου είχε ζητήσει μία συστηματική και εμπεριστατωμένη έκθεση».
Ο Αλεσάντρο Ντονάτι θεωρεί την Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες σε εξαγωγές αναβολικών χωρες, μαζί με την Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία.