Ειδήσεις

15 Μαΐ 2008

Επιχορηγήσεις από το 2001 χρωστούν στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία

Μήνυμα αναγνώστη
.

Είμαι πρόεδρος σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο με 1.800 αθλητές το 95% των οποίων είναι μέχρι 18 ετών. Δουλεύουμε δηλαδή ερασιτεχνικά, σχεδόν αποκλειστικά τα τμήματα υποδομής και θεωρούμε ότι είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία στην Ελλάδα.
Κάθε χρόνο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εισπράττει από τον ΟΠΑΠ, μέσω ειδικού λογαριασμού, μέρισμα από τη συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, το οποίο το αποδίδει στα σωματεία μέσω της ετήσιας επιχορήγησης τους.
Τι σημαίνει αυτό δηλαδή, Ότι για κάθε δελτίο ΠΡΟΠΟ ή ΤΖΟΚΕΡ ένα πολύ μικρό ποσοστό πρέπει να γυρίσει στα αθλητικά σωματεία. Για τα ερασιτεχνικά σωματεία τα οποία βασίζονται στο μεράκι μερικών πολύ λίγων ανθρώπων τα ποσά αυτά είναι μια μεγάλη βοήθεια.
Το έτος 2003 με καθυστέρηση δύο ετών βγήκαν οι τακτικές επιχορηγήσεις του αθλητικού έτους 2001-2002 με συγκεκριμένες αποφάσεις και πρωτόκολλα για όλα τα αθλητικά σωματεία της Ελλάδας. Από τότε ξεκίνησε ένας αγώνας για να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα. Από ημέρα σε ημέρα, από μήνα σε μήνα η κοροϊδία ήταν συνεχής. Το ίδιο συνέβη και με τις επιχορηγήσεις του 2002-2003. Όλοι πιστεύαμε ότι λόγω εκλογών η κυβέρνηση κάποια από τα χρήματα των προηγούμενων ετών θα μας τα δώσει. Δυστυχώς η χρηματοδότηση των υπεραθλητών, των έργων και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων μας διέψευσε. Όλο αυτό το διάστημα όλοι εμείς που ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό και δεν είμαστε Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης, Γιαννακόπουλος, βάζαμε το χέρι στην τσέπη με ποσά που πολλές φορές ξεπερνούσαν τις δυνατότητες μας (υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταστραφεί ή έχουν φτάσει στα όρια) ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πάρουμε τα χρήματα αυτά.
Οι υποσχέσεις συνεχίστηκαν λέγοντας μας ότι θα πρέπει να τελειώσει η Ολυμπιάδα και να δούμε μετά τι θα γίνει. Μετά το τέλος της Ολυμπιάδας και αφού πια είχε αλλάξει η Κυβέρνηση η επίσημη άποψη της ΓΓΑ ήταν ότι δεν υπήρχαν λεφτά ενώ η ανεπίσημη από τους διευθυντάδες ότι "τι να κάνουμε εμείς τώρα, παραλάβαμε άδεια ταμεία".
Φτάνουμε στο 2005 όπου έπρεπε να βγουν οι επιχορηγήσεις του 2004. Με λύπη μας είδαμε ότι δεν βγήκαν ούτε αποφάσεις.
Το 2005 ενώ είχαν βγει αποφάσεις πχ. για ποσό Α, αυθαίρετα κόψανε το 60% αυτού. Σε αποφάσεις των 10.000, δώσανε 4.000. Αλήθεια, τι έγινε η διαφορά;
Το 2006 δώσανε κανονικά τις επιχορηγήσεις και φτάνουμε στο 2007 όπου μέχρι σήμερα δεν έχουν βγάλει καν τις αποφάσεις.
Αυτό αφορά όλα τα αθλητικά σωματεία τις Ελλάδας.
Πού πήγαν τα λεφτά;
Είναι υποχρεωμένο το κράτος από την στιγμή που έχουν βγει αποφάσεις του να πληρώσει τις οφειλές του που υπάρχουν από το 2001;
Μήπως επειδή όλοι φοβούνται να τα βάλουν μαζί του συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο;
Γιατί όλοι σκέφτονται, σιγά μην κυνηγήσω το Υπουργείο Πολιτισμού.