Ειδήσεις

19 Μαΐ 2008

Μετέτρεψαν το «τείχος του αίσχους» σε διαφημιστικό πανό και όχι μόνο... Με 30 ευρώ, Παλαιστίνιοι γράφουν ό,τι θέλετε πάνω του...

Το στόρι είναι απλό: Πρώτον, σερφάρεις ώς την ιστοσελίδα www.sendamessage.nl, η οποία, όπως φαίνεται και από την κατάληξη της διεύθυνσής της, είναι ολλανδική. Ακολούθως, καταθέτεις αφενός 30 ευρώ μέσω της πιστωτικής σου και αφετέρου το μήνυμα που θέλεις να γραφτεί. Και περιμένεις. Όταν μπορέσει, πάει το παλαιστινιακό «συνεργείο» στο τείχος, εξοπλισμένο φουλ με σπρέι χρώματος της αρεσκείας σου, και… «στρώνεται» στη δουλειά. Μόλις ολοκληρωθεί το πρότζεκτ, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας σού στέλνουν 3 φωτογραφίες μεγέθους γύρω στα τρία μεγκαπίξελ εκάστη, με το αποτέλεσμα.
Όλα αυτά ξεκίνησαν από μια ομάδα Ολλανδών διαφημιστών, που πέρυσι την άνοιξη επισκέφθηκε τη Ραμάλα. Σκοπός τους, η εκπαίδευση νεαρών Παλαιστινίων στην τέχνη των δημοσίων σχέσεων. Πήγαν, είδαν, ανησύχησαν αλλά δεν απογοητεύτηκαν. Ως πολυμήχανοι μύστες της επικοινωνίας, «συνέλαβαν» το τρικ του sendamessage για να αντιστρέψουν την αποστολή του τείχους: «Οικοδομήθηκε με μπετόν για να χωρίσει τους ανθρώπους, «στολίζεται» με συνθήματα για να τους φέρει κοντά».
-Και από ανταπόκριση;
«Ως τώρα έχουμε ικανοποιήσει δεκάδες παραγγελίες», δηλώνει ο επικεφαλής από ολλανδικής πλευράς Γιούστους Βαν Οελ.
-Ό,τι παραγγελίες να 'ναι;
«Εξαιρούνται οι ύβρεις, οι χυδαιότητες και οι πολιτικοί εξτρεμισμοί».
-Το μήνυμα του sendamessage;
«Ότι οι Παλαιστίνιοι είναι κι αυτοί ανθρώπινα όντα όπως όλοι μας, με αίσθηση του χιούμορ και δίψα για ζωή».
-Ναι, αλλά πού πάνε τα λεφτά;
«Ένα πολύ μικρό μέρος χρησιμοποιείται για λειτουργικά έξοδα της ιστοσελίδας και τα υπόλοιπα πηγαίνουν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις των Παλαιστινίων με εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο». Αυτό μας κάνει παρκάκια, γήπεδα μπάσκετ, σινεμά ακόμη και πλυντήρια στη Δ. Οχθη, που έχει ανάγκη και από το τελευταίο ευρώ. Έστω κι αν αυτό προέρχεται από Ευρωπαίους που διαφημίζουν ό,τι θέλουν.
.
Από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

1 σχόλια:

Unknown είπε...

_
Netblock Owner NL-NXS-CUST-1001200
IP address 217.115.196.216
OS Windows Server 2003
Web Server Microsoft-IIS/6.0
Last changed 13-Mar-2008

1249900
www.quanza.net
unknown June 2001
Microsoft-IIS/6.0
Windows Server 2003

Ουδέν κρυπτόν...

:-)