Ειδήσεις

10 Μαΐ 2008

Υποσταθμοί της ΔΕΗ σε υπόγεια πολυκατοικιών

Ο κ. Σιδέρης Καζάκης είναι ένοικος πολυκατοικίας στο υπόγειο του οποίου η ΔΕΗ Βόλου έχει εγκαταστήσει έναν από τους υποσταθμούς της. Η υπόθεση εκδικάζεται στα δικαστήρια Βόλου. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας είχαν κάνει ασφαλιστικά μέτρα στη ΔΕΗ και της απαγόρευαν να εγκαταστήσει τον υποσταθμό. Η ΔΕΗ όμως κέρδισε το δικαστήριο και έτσι το καλοκαίρι του 2007 ο υποσταθμός εγκαταστάθηκε στην πολυκατοικία. Παρόλα αυτά η ΔΕΗ δεν είχε το δικαίωμα να τον θέσει σε λειτουργία, κάτι που συνέβη τον Οκτώβριο του 2007 παρανόμως, σύμφωνα με τους ενοίκους , οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία τους , αφού το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία και άλλες ασθένειες αλλά υπάρχουν και φόβοι για εκρήξεις όπως έχει γίνει σε άλλους υποσταθμούς στο παρελθόν.
Η ΔΕΗ επιλέγει τα υπόγεια γιατί το κόστος είναι χαμηλότερο από το να απαλλοτριώσει οικόπεδα για την εγκατάσταση υποσταθμών.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Βόλου ισχυρίζονται ότι σε 200 περίπου υπόγεια πολυκατοικιών έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν υποσταθμοί της ΔΕΗ.

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Μια πυρκαϊά στα θεμέλια της πολυκατοικίας με το δεδομένος της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται από την καύση του μονωτικού/ψυκτικού ελαίου του μετασχηματιστή, ισοδυναμεί πρακτικά (σε ότι αφορά τα στατικά του κτηρίου) με τοποθέτηση βόμβας στα θεμέλια του.
Τα περί "ακτινοβολίας" VLF, μάλλον πρέπει να προκαλούν θυμηδία στους ειδικούς.

Οι υπόγειοι ΥΣ διανομής σε πολυκατοικίες πρέπει είναι η τελευταία λύση όταν και μόνο όταν δεν υπάρχει κανένας άλλος χώρος για την εγκατάστασή τους.