Ειδήσεις

28 Μαΐ 2008

Αναταραχές και επεισόδια στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με αφορμή τις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές

Λιπόθυμος βγήκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος που διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όταν ομάδα φοιτητών τον χτύπησε στην προσπάθεια του να διασώσει τα πρακτικά της συγκλήτου.
Φοιτητές φωνάζοντας συνθήματα κατά του νόμου - πλαίσιο επιτέθηκαν κατά των παρατεταγμένων ΜΑΤ που τους εμποδίζουν να εισέλθουν μέσα στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης. Τα ΜΑΤ απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Νωρίτερα οι φοιτητές συνομιλώντας με τον επικεφαλής της διμοιρίας των ΜΑΤ προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν ότι ήθελαν να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο την ώρα που διεξάγονταν οι πρυτανικές εκλογές.
Ένταση όμως προκλήθηκε και στο πανεπιστήμιο Πειραιά όπου οι πρυτανικές εκλογές διακόπηκαν όταν φοιτητές ήρθαν στα χέρια.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις βιαιοπραγίες στα ΑΕΙ ο υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επισήμανε την ανάγκη διαφύλαξης της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια. Επίθεση στην κυβέρνηση για την Παιδεία έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Καταδικάζουμε τη βία αλλά δε μπορεί ο υπουργός να υποθάλπει την πόλωση» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μεταφέρει τα φώτα της δημοσιότητας στα πανεπιστήμια για να ασχολείται ο κόσμος με τα άλλα προβλήματα. Για στημένα επεισόδια στο πανεπιστήμιο Πειραιά μιλά σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.