Ειδήσεις

28 Μαΐ 2008

Διακοπή λειτουργίας και δεύτερης ελαιουργικής επιχείρησης που διακινούσε ηλιέλαια χωρίς την προβλεπόμενη άδεια - Νέες δεσμεύσεις 24,5 τόνων ηλιελαίου

Άλλη μια ελαιουργική επιχείρηση στο Ρέντη που προμήθευε και συσκεύαζε ηλιέλαια χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια, εντόπισαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, στα πλαίσια της σκληρής μάχης που δίνουν για να μην καταλήξουν επικίνδυνα ενδεχομένως ηλιέλαια στο πιάτο του καταναλωτή.
Πρόκειται συγκεκριμένα για την επιχείρηση συσκευασίας ελαίων "Α. ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ", που βρίσκεται στην οδό Γ. Παπανδρέου 11-13, στον Ρέντη, στην οποία μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή της Νομαρχίας Πειραιά, εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν συνολικά 14,5 τόνοι ηλιέλαιου, συσκευασμένοι και σε δεξαμενές. Δείγματα από την παραπάνω ποσότητα αποστέλλονται για εργαστηριακές αναλύσεις στις αρμόδιες χημικές υπηρεσίες του κράτους.
Η εταιρεία είχε προμηθευτεί τις παραπάνω ποσότητες από τη Βουλγαρία και από την εταιρεία ΜΑΝΟΣ, η οποία ελέγχεται για διακίνηση επιμολυσμένου ηλιελαίου στη χώρα μας. Από τον έλεγχο μάλιστα των παραστατικών διαπιστώθηκε ότι η "ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ" είχε προμηθευτεί στις 6 Φεβρουαρίου 2008, συνολικά 26 τόνους ηλιελαίου από την εταιρεία ΜΑΝΟΣ.

Οι ελεγκτές της Νομαρχίας διαπίστωσαν επίσης ότι η εταιρεία διακινούσε το προϊόν χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη ειδική άδεια που χορηγείται από την Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας, η οποία συνιστά βασική προϋπόθεση για την λειτουργία της με βάση την κείμενη νομοθεσία.
Για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας προέβη αυτομάτως στην έκδοση απόφασης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης μέχρι την συμμόρφωσή της.
Για την υπόθεση ενημερώνεται με επιστολή του Νομάρχη Πειραιά ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και ο ΕΦΕΤ, στους οποίους αποστέλλονται όλα τα σχετικά έγγραφα. Παράλληλα η υπόθεση παραπέμπεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ τη σφράγιση της επιχείρησης θα ακολουθήσει και η επιβολή προστίμου.
Επιπλέον των 14,5 τόνων ηλιελαίου που εντοπίστηκαν στην Α. ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ ΜΟΝ ΕΠΕ., κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά εντόπισαν και δέσμευσαν άλλους 10 τόνους ηλιελαίου σε επιχειρήσεις, στον Ρέντη, στον Πόρο, στην Αίγινα, στις Σπέτσες και στην Σαλαμίνα.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Το διατροφικό θρίλερ με το ηλιέλαιο δεν φαίνεται να έχει τέλος, καθώς συνεχώς οι ελεγκτικοί μας μηχανισμοί εντοπίζουν και δεσμεύουν σημαντικές ποσότητες στην αγορά, σε εστιατόρια μαζικής εστίασης, σε επιχειρήσεις, σε σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς όμως οι έλεγχοί μας γίνονται στα «τυφλά», γιατί από την μία το Κράτος δεν έχει προσδιορίσει πόσες ποσότητες επιμολυσμένου ηλιελαίου εισήχθησαν στη χώρα μας και που έχουν διατεθεί, και από την άλλη οι αναλύσεις του Γενικού Χημείου καθυστερούν. Οσο λοιπόν κι αν εμείς ελέγχουμε ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία ελλοχεύει» και πρόσθεσε «καλούμε την κυβέρνηση, σήμερα, τώρα, να ακούσει τις προτάσεις που καταθέσαμε με επιστολή μας στον Υπουργό Ανάπτυξης και να λάβει μέτρα για την καταστροφή του συνόλου των ηλιελαίων που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς και την απόσυρση και καταστροφή όλων των συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων που περιέχουν ηλιέλαιο. Μέχρι πάντως η ίδια συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα του προβλήματος, οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν την αγορά ηλιελαίων, ανεξαρτήτου χώρα προέλευσης, και να είναι προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που επιλέγουν».

Από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Πειραιά