Ειδήσεις

4 Μαΐ 2008

Πώς ο Χριστόφιας επέβαλε τον υπουργό Παιδείας σαν ομιλητή στον επικήδειο του Μάριου Τόκα και γιατί ο Τόκας είχε αρνηθεί να μελοποιήσει νέο Εθνικό Ύμνο

Μήνυμα αναγνώστη

Η εβδομαδιαία εφημερίδα της Κύπρου ‘Το Κυπριακό Ποντίκι’ 3.5.2008 αποκάλυψε πολλά με τίτλο "Οι αλήθειες που δεν λέχθηκαν…" και φανερώνει πώς ο Μάριος Τόκας αρνήθηκε να μελοποιήσει το νέο Εθνικό Ύμνο που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν, γιατί δεν παρέλαβε το 1988 την κομματική ταυτότητα του ΑΚΕΛ, πώς ο Χριστόφιας επέβαλε τον Υπουργό Παιδείας σαν ομιλητή στον επικήδειο… και άλλα.

Ο Μάριος Τόκας αρνήθηκε να γράψει το νέο Εθνικό ΄Υμνο
1) Λίγο πριν το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και στο πλαίσιο αυτών που συμφωνήθηκαν τότε μεταξύ του Τάσσου Παπαδόπουλου και των Ηνωμένων Εθνών, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει σε κάποιες προετοιμασίες, στην περίπτωση που υπερψηφιζόταν το σχέδιο Ανάν, π.χ. να ζητήσει από δημόσιους υπάλληλους ή αστυνομικούς να δηλώσουν ποιοι θα ήθελαν να ανήκουν στην “ομοσπονδιακή” κυβέρνηση (εάν ο λαός ψήφιζε υπέρ του σχεδίου Ανάν) ή να ετοιμαστεί η σημαία του νέου κράτους και φυσικά άλλος εθνικός ύμνος!.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως μάθαμε, τηλεφώνησε στον φίλο του Μάριο Τόκα και του είπε πως από την στιγμή που είναι υποχρεωμένος να ετοιμάσει νέο εθνικό ύμνο, θα ήθελε να αναθέσει το έργο αυτό στον Μάριο Τόκα.
Και τότε ο Μάριος Τόκας είπε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, πως ενώ δεν του είχε αρνηθεί ποτέ κάτι, αυτό δεν θα μπορούσε να το πράξει.

Πώς ο Χριστόφιας επέβαλε τον Υπουργό Παιδείας
Η οικογένεια του αείμνηστου Μάριου Τόκα είχε αποφασίσει και μετέφερε την επιθυμία της στον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Γιώργο Γιωργή, όπως τον επικήδειο λόγο στη νεκρώσιμη ακολουθία εκφωνήσει ο πρώην Υπουργός ΄Αμυνας Χριστόδουλος Πασιαρδής, ένας εκ των στενών φίλων του Μάριου. Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να “οικειοποιηθεί” το μεγαλείο του Μάριου Τόκα, φαίνεται πως δεν ήθελε να εκφωνήσει τον επικήδειο ένα στέλεχος της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου και ανέθεσε τον επικήδειο στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος ανέγνωσε ένα μακρόσυρτο, συνηθισμένο λόγο.
Ευτυχώς που ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε το μήνυμα του μεγάλου Μϊκη Θεοδωράκη και ευτυχώς που είπε δύο λόγια απλά και γνήσια, ένας ιερωμένος, τον οποίο δεν γνωρίζουμε, αλλά μας συγκίνησε αφάνταστα!
Και ένα μπράβο στο ΡΙΚ που μερίμνησε να έχουμε ζωντανή κάλυψη.
.
Περισσότερα: http://blog.antibaro.gr
.
Δημήτρης Δούδης
Μαθηματικός
Θεσσαλονίκη