Ειδήσεις

14 Μαΐ 2008

Πατριαρχείο και εθνικά θέματα

Μήνυμα αναγνώστη

..
Με αφορμή μία ανάρτηση του αγωνιστικού «Macedonia-Greece» σχετικά με τη στάση του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Πατριαρχείου στο Σκοπιανό, θα αναφερθούμε και εμείς στο ρόλο και τη θέση τους στην ελληνική πραγματικότητα.
Καταρχάς, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαθέτει πολλές δυνατότητες παρέμβασης και δύναται να διαδραματίσει το ρόλο του κοινού σημείου αναφοράς όλων των Ελλήνων πολιτών ενισχύοντας το κλίμα συναίνεσης γύρω από το Σκοπιανό. Είναι πανίσχυρος εντός Ελλάδος και άρα δεν υπάρχει δικαιολογία για τυχόν "αδιαφορία" του.
Αντίθετα, το Πατριαρχείο βρίσκεται αβοήθητο πρακτικά από την ελληνική πολιτεία και πρέπει καθημερινά να αντιμετωπίσει την τουρκική αδιαλλαξία και εχθρική διάθεση. Αγωνίζεται για να επιβιώσει και να είναι δυνατή η λειτουργία του και στο μέλλον. Έτσι, και οι όποιες άστοχες ενέργειες ή παραλείψεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτά τα δεδομένα και να θεωρούνται ως υποχρεωτικές υποχωρήσεις προς την τουρκική πλευρά, ιδίως σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα. Πρώτα πρέπει το ελληνικό κράτος να στηρίξει το Πατριαρχείο πραγματικά, επιβάλλοντας να γίνεται σεβαστό από την Τουρκία, και μετά θα δούμε και τον πατριάρχη να δύναται να μιλήσει ελεύθερα.
.
.
oramapolis-gr